Meer dan 7500 artikelen uit voorraad leverbaar
Laagsteprijsgarantie
Uw partner voor astronomie

Nieuwe artikelen

Nieuw lid van de Celestron NexStar Evolution-telescoopfamilie

March 26 2024, Stefan Taube

De populaire Nexstar Evolution-telescopen hebben een nieuwe aanwinst: Het is een vijf-in-cher!

De NexStar Evolution 5 is nog compacter en goedkoper dan de andere modellen in deze serie. Toch heeft hij alles wat een NexStar Evolution telescoop kenmerkt:

  • Hoogwaardige optiek in een Schmidt-Cassegrain ontwerp. Dit ontwerp is compact, gesloten en zeer gebruiksvriendelijk. De lange brandpuntsafstand is ideaal voor het observeren en fotograferen van de maan en planeten.
  • De telescoop is uitgerust met motoren en computerbesturing (“GoTo”). Dit betekent dat zelfs beginners alle aantrekkelijke hemelobjecten kunnen vinden.
  • De telescoop kan worden bestuurd met de handcontroller of via de smartphone en de SkyPortal app van Celestron. Hiervoor genereert de telescoop een WLAN signaal zodat je je smartphone kunt verbinden met de telescoop.
  • De NexStar-Evolution heeft een geïntegreerde lithium ijzer fosfaat batterij (LiFePO4) met een batterijduur van ongeveer 10 uur.
  • De telescoop kan in drie delen worden gedemonteerd. Hierdoor is hij gemakkelijk te vervoeren en past hij in elke kofferbak.

Je vindt de NexStar Evolution 5 en alle andere modellen hier in de shop.

Origin: de Smart Telescope van Celestron

February 28 2024, Stefan Taube

De bekende telescoopfabrikant Celestron biedt nu ook een Smart Telescope aan. Dit is een telescoop met een ingebouwde camera en een gebruiksvriendelijke smartphone app:

Celestron Smart Telescope S 152/335 RASA Origin

Vergeleken met andere slimme telescopen heeft de Origin speciale eigenschappen die je zou verwachten van een van de meest innovatieve fabrikanten:

  • Met een diameter van 152 millimeter is de optiek groter dan die van andere telescopen van dit type. Hierdoor is de resolutie aanzienlijk hoger, wat een zeer positief effect heeft op bijvoorbeeld bolvormige sterrenhopen, de maan en planeten.
  • De optiek is het gepatenteerde RASA ontwerp. Deze technologie van Celestron maakt een bijzonder snelle brandpuntsverhouding van f/2.2 mogelijk: in dezelfde belichtingstijd levert de Origin een aanzienlijk helderder beeld dan andere telescopen. Bovendien voorkomt de gesloten optiek vervuiling van de spiegel.
  • De Origin is uitgerust met ventilatoren voor de optiek en de elektronica, een verwarming tegen dauw en een filterlade.

Omdat Celestron een fabrikant van en voor astronomen is, kun je met de Origin ook zelf filters gebruiken en de ruwe beelden bewerken zonder gebruik te maken van de geïntegreerde beeldbewerkingssoftware.

 

De Origin wordt geleverd met een montering gebaseerd op het bewezen NexStar Evolution ontwerp. De eenarmige montering is zeer stabiel en toch compact. Hij is uitgerust met een geïntegreerde oplaadbare batterij die de montering, de camera en desgewenst zelfs de smartphone van stroom voorziet.

Met de Origin brengt Celestron een revolutie teweeg in de elektronisch ondersteunde astronomie, ook bekend als EAA (Electronically Aided/Assisted Astronomy). EAA concurreert niet met waarnemen met een Dobsonian of met astrofotografie, maar biedt een nieuwe benadering van astronomie die vooral interessant is voor beginners en stadsbewoners.

Bij een nieuw, bijzonder innovatief product als de Origin is het niet altijd eenvoudig om tijdig aan de grote vraag te voldoen. Daarom onze tip: Pre-order je Origin NU hier in de winkel. We zullen zo snel mogelijk leveren.

NIEUWE AFSTANDSMETERS VAN LEICA

January 12 2024, Stefan Rieger

Net op tijd voor de start van het jachtbeursseizoen presenteert Leica een aantal nieuwe producten. Drie nieuwe Geovid verrekijkers en een nieuwe Rangemaster afstandsmeter. Leica Geovid Pro 10×42 AB+, Geovid Pro 8×32 & 10×32 in olijfgroen en Rangemaster CRF R.

Leica Geovid Pro 10x42 AB+

De Geovid Pro 10×42 AB+ is met name interessant voor langeafstandsschutters en jagers die op echt grote afstanden schieten. Het wordt gekenmerkt door verbeterde ballistische functies en koppelingen met andere apparaten. Opvallend is de zandkleurige rubberen bepantsering.

Leica Geovid Pro 32 oliv

De olijfkleurige Geovid Pro 32-modellen zijn technisch identiek aan de zwarte modellen.

Leica Rangemaster CRF R

De nieuwe Rangmaster CRF R biedt een afstandsmeter tot maximaal 1.800 meter en een vlakke afstandsmeting, d.w.z. hoekgecorrigeerd, tot 1.100 meter.

Alle nieuwe producten kunnen nu worden voorbesteld en zijn vanaf volgende week verkrijgbaar!

SWAROVSKI AX VISIO 10×32 – DE EERSTE SLIMME VERREKIJKER

January 8 2024, Stefan Rieger

Swarovski AX Visio 10x32
BEYOND SEEING – Swarovski Optik wil met de lancering van de AX VISIO niets minder dan een nieuw tijdperk van natuurobservatie inluiden.
De eerste slimme verrekijker waarmee je de natuur kunt observeren, kunt identificeren wat je ziet en je ontdekkingen kunt delen.

Swarovski AX Visio 10x32

De AX VISIO combineert klassieke observatie met de digitale wereld. Met de geïntegreerde apps kun je meer dan 9000 diersoorten identificeren. Vogels, zoogdieren, vlinders en libellen zijn opgeslagen in de database. En niet alleen op basis van de foto die je met je smartphone hebt gemaakt. Nee, het identificatieresultaat wordt direct in de visualisatie weergegeven. Je kunt ook waypoints markeren, de verrekijker doorgeven en je metgezel wordt met pijlen naar het punt geleid. Het geïntegreerde kompas helpt bij de navigatie. Er kunnen maximaal 5 mobiele apparaten worden aangesloten op de AX VISIO. Dit betekent dat je metgezellen live op hun smartphone of tablet kunnen zien wat je ziet. Ideale functie voor natuurtochten.

Swarovski AX Visio 10x32

De optiek is gebaseerd op bewezen Swarovision-technologie en toont je de natuur in schitterende kleuren met een uitstekende helderheid en scherpte. Dankzij de vergroting van 10x kun je talloze details herkennen.

Je kunt deze wereldprimeur nu al bestellen in onze winkel. De levering start begin februari.

Bestel nu de nieuwe versie van de OCAL-collimator!

November 10 2023, Stefan Taube

De collimator OCAL PRO heeft sinds zijn introductie in 2021 de fijnafstelling van telescoopoptieken gerevolutioneerd! Nu krijgt u een verbeterde versie van de collimator: Elektronische collimator OCAL V3.0

Telescoopoptieken geraken door het transport en het gebruik ervan uit positie. Dat betekent dat de hoofd- en vangspiegel van de optieken versteld worden. De optische werking van het instrument is dus niet langer optimaal. Er zijn heel wat afstelhulpmiddelen die dat probleem oplossen.

De OCAL V3.0 gebruikt daarvoor een camera. Zo is zijn nauwkeurigheid onovertroffen.

De OCAL versie 3.0 is een volledig nieuwe constructie:

  • Binnenin zit een lichtgevoelige CMOS-sensor. Dat vereenvoudigt de collimatie bij slechte lichtomstandigheden.
  • De belichtingstijd is nog slechts 1/20 van de voorgaande modellen.
  • De OCAL versie 3.0 heeft een veel grotere lens dan beide voorgangers.
  • De nieuwe OCAL versie 3.0 heeft een wezenlijk hogere resolutie. De beeldweergave is dus ook onder kritische omstandigheden scherper.
  • De nieuwe versie wordt met verschillende adapters geleverd.

Meer informatie, de prijs en de bestelmogelijkheden vindt u onder de link OCAL V3.0.

Bijkomende verlichting Omegon-poolzoeker voor Omegon MiniTrack-monteringen zoals EQ5, LX85, AVX enz.

October 18 2023, Achim Mros

Wie kent het probleem niet? De zwarte lijnen en het dradenkruis van de poolzoeker zijn ‘s nachts amper of niet te herkennen.
Dankzij de hoogwaardige Omegon-poolzoekerverlichting behoort dat probleem tot het verleden. De dimbare verlichting maakt het gezichtsveld van de poolzoeker helderder, zodat het dradenkruis opnieuw zichtbaar wordt tegen de hemelachtergrond, zonder dat de belangrijke sterren, in dit geval Polaris, het onderspit moeten delven.
De Omegon-poolzoekerverlichting is op hoogwaardige wijze CNC-vervaardigd van aluminium – geen plastic prul dus. De productie gebeurt in de EU, met name in Portugal, en wel bij nimax Portugal.
Maar het is ook vooral interessant dat de verlichting veelzijdig kan worden gebruikt. Ze past op alle Omegon MiniTrack LX– en Quattro-reismonteringen met optische poolzoeker.

Montage op de Omegon MiniTrack-poolzoeker

Dit toestel kan ook gecombineerd worden met monteringen die al over een verlichte poolzoeker beschikken:
Bijvoorbeeld:

Skywatcher EQ5
Meade LX85
Celestron AVX
MON 2
EXOS II

en nog andere equatoriale monteringen met optische poolzoeker.

Omegon-poolzoekerverlichting op Skywatcher EQ5-montering

De adelaar met afstandsbediening – PrimaLuceLab Eagle

October 5 2023, Bengt Lindqvist

Een omvangrijke, intuïtief te bedienen wifi- en remote besturingseenheid; ongeacht waar, hoe of wat u bestuurt. Geen enkel ander systeem biedt een dermate omvangrijke uitrusting; ongeacht of het om de aansturing van een camera, motorfocuser, automatische flatfieldbox of zelfs de rotator gaat. Twee opnametoestellen gelijktijdig aansturen? Graag! Afhankelijk van de Eagle-versie hebt u verschillende aansluitmogelijkheden. De volledige stroomvoorziening loopt via de Eagle en kan dus ook geregeld en afgesteld worden. Kantelhoek- en bewegingssensor? Absoluut! Vanaf de versie Eagle 5 staan die functies volledig tot uw beschikking. En dan hebben we het nog niet eens over de Eye-hemelsensor gehad, die voortdurend de kwaliteit van het hemelgebied meet alsook het gebied waarnaar de telescoop is gericht. Windows of iOS, uiteraard. N.I.N.A. of SharpCap, maar natuurlijk! Kortom: zolang de software compatibel is met Windows, ondersteunt ook de Eagle uw lievelingssoftware – zonder beperkingen. Een open platform voor de eindgebruikers.

Bijzonderheden van de Eagle LE

U wilt liever geen Sesto Senso 2-motorfocuser, maar werkt liever met een toestel van uw keuze? Geen probleem. De aansluiting aan de Eagle blijft mogelijk. Bovendien kunt u de software van uw keuze gebruiken. Hier zijn er geen grenzen. Wie kent het niet? De camera is bevestigd, maar geeft geen beeld. Wat nu? De stekker eruit? Maar liefst enkel ‘digitaal’. Het in- of uitschakelen van de Eagle en/of de USB-aansluitingen kan remote gebeuren, wat u in lastige situaties ongemeen helpt.

Zelfs rekenintensieve beeldverwerkingen kunnen dankzij de sterke processoren en een groot werkgeheugen terzijde worden uitgevoerd, boven op het opnametoestel uiteraard! Een volwaardige, bestuurbare Windows-computer die niets te wensen overlaat, tot op de externe stroomvoorziening wellicht. 12 Volt is nodig (max. 16 Ampère), ongeacht of u een voeding, powerbank of accu gebruikt. En dat is ineens het enige euvel. Gps-, kantel- of zelfs vochtigheidssensor; voor een keuze aangepast aan uw situatie en set-up is de volgende functie- en overzichtslijst een grote hulp. Bent u toch niet zeker? Dan kunt u steeds per telefoon of e-mail terecht bij onze adviseurs.

Functies van de Eagle-serie

Belangrijkste functies volgens Eagle-model

  • Wifi – draadloze verbinding
  • Ethernet – aansturing met kabel
  • Remote on/off – de Eagle vanop afstand in- of uitschakelen
  • Remote on/off USB – de USB-poorten vanop afstand in- of uitschakelen
  • Gps-sensor – locatiebepaling
  • Eye-sensor – kwaliteitsbepaling van de hemel
  • Inclinometer – kantelmeter
  • Motion detector – bewegingssensor
  • DARK-modus – schakelt alle leds van de Eagle uit
  • Industrial grade SSD/RAM – SSD en RAM volgens industriekwaliteit
  • ECCO2 – extra module voor de temperatuurbepaling van verwarmingsbanden Voor een live monitoring uitgerust met een vocht- en luchtdruksensor boven op de Eagle-functionaliteit.

Celestron NATURE DX-verrekijkers nu ook met ED-objectieven

October 5 2023, Stefan Taube

De verrekijkers van de NATURE DX-serie van Celestron zijn ideaal voor natuurliefhebbers en trekkers. Ze zijn waterdicht, compact en licht – ideaal voor onderweg!

Vooral de prijs van deze verrekijkers overtuigt: ze hebben alle eigenschappen van dure merkverrekijkers, maar met een zeer aantrekkelijke prijs. Daardoor zijn ze de ideale begeleiders voor alle trekkers, hemelwaarnemers en vooral ook voor beginnende vogelspotters.

Vooral de laatste groep profiteert maximaal van de NATURE DX-verrekijkers met ED-objectieven. De extra-low-dispersion-objectieven zorgen voor een beeld dat praktisch vrij is van kleurafwijkingen, zeer kleurgetrouw en met een hoge resolutie en hoog contrast. Dat wordt zeer duidelijk wanneer u vogels in al hun kleurenpracht onder een heldere hemel observeert.

De verrekijkers van de serie NATURE DX zijn echte allrounders voor alle natuurliefhebbers!

Meer contrast voor kometenjagers: C2 Swan-bandfilter

September 5 2023, Stefan Taube

CS-Band-Filter

De Duitse fabrikant Baader biedt een nieuwe filter voor emissielijnen op 511 en 514 nanometer en weliswaar in de twee gebruikelijke grootten voor filterschroefdraden:

Beide naar hun ontdekker, Swan-Banden, genoemde emissielijnen bestaan uit koolstof. Ze domineren het zichtbare bereik van het spectrum voor de gasstaart van kometen. De filter laat enkel het licht van beide koolstofbanden door en blokkeert de alomtegenwoordige lichtvervuiling. De structuren in de gasstaart van een komeet worden zo ook duidelijker onder goede observatieomstandigheden.

Tegelijkertijd blokkeert de filter de OIII-lijn op 501 nanometer. Zo is een nog hoger contrast mogelijk en is het nog gemakkelijker om kometen met een gasstaart van kometen met een stofstaart te onderscheiden.

Beide C2 Swan-bandfilters horen thuis onder de nieuwe CMOS-geoptimaliseerde filters van Baader:

Baader-Filter-Technologien

Opnieuw leverbaar: de autoguider StarAid Revolution

July 5 2023, Stefan Taube

Standalone autoguider StarAid Revolution

Vanaf nu opnieuw in voorraad, en wel de nieuwste versie C: De autoguider-camera StarAid Revolution.

De nieuwe versie C heeft geen splitter meer nodig, omdat zowel de voeding als ook de gegevensuitwisseling via een USB-C-poort lopen.

Wat kan de StarAid Revolution-camera?

Met StarAid beschikt u over een automatische volgcontrole van uw astronomische montering – en dat zonder laptop of pc. Zo kunt u lang belichte opnamen van lichtzwakke hemellichamen maken! Dat proces heet autoguiding.

Dankzij StarAid Revolution is dat kinderspel: de autoguiding begint automatisch zodra de camera op de voeding wordt aangesloten. Richt de telescoop willekeurig naar de hemel en StarAid vindt meteen meerdere geschikt leidsterren voor de tracking.

Gebruik ook de StarAid-app en de geïntegreerde wifi voor nog meer interessante mogelijkheden:

  • Zeer eenvoudige uitlijning van de montering
  • Initialiseren van de montering via platesolving (“hemelherkenning”)
  • Speciale object guiding voor kometen: maak lang belichte opnamen van deze vluchtige hemellichamen!

StarAid Revolution werkt het best met een volgkijker met kleine brandpuntsafstand tussen 100 en 150 millimeter, bijvoorbeeld de UltraGuide MKII 32 mm.

Meer info over de camera StarAid Revolution vindt u hier in de shop.