Meer dan 7500 artikelen uit voorraad leverbaar
Laagsteprijsgarantie
Uw partner voor astronomie

Archief voor April 2019

iOptron-monteringen: de CEM-familie breidt uit

April 2 2019, Stefan Taube

De monteringen van de CEM-serie van iOptron zijn in de VS al wijdverbreid en winnen ook aan bekendheid in Europa. Vooral het model CEM25P voor astrofotografie op verplaatsing met Newton-telescopen met een opening tot 15 cm (6 inch) en de sterrenwachtmontering CEM60 zijn zeer populair.

Met de nieuwe CEM40, of de CEM40-EC met encoder, biedt iOptron nu een montering met een middelmatig draagvermogen tot 18 kilogram. Daardoor is de CEM40 zeer geschikt voor astrofotografie met telescopen met een opening van 200 millimeter (8 inch).

iOptron CEM40

De CEM40 is het nieuwste model van de CEM-serie van iOptron

De afkorting CEM staat voor center-balance equatorial mount, met andere woorden parallactische monteringen die in het zwaartepunt worden ondersteund. Dit ontwerp zorgt voor een zeer goede verhouding tussen het gewicht van de montering en het draagvermogen. De CEM40 weegt slechts 7 kilogram, maar kan optieken aan die 2,5 keer zo zwaar zijn. De verbazingwekkende draagkracht van CEM-monteringen werd herhaaldelijk door onze klanten bevestigd, vooral in het geval van de CEM25P.

De CEM40 is uitgerust met een elektronische poolzoeker genaamd iPolar. Om deze te kunnen gebruiken, heeft u echter een laptop nodig. De CEM40 is dus vooral geschikt voor astrofotografen die toch al een laptop nodig hebben voor hun camera. De iPolar en de ingebouwde gps zorgen er samen voor dat het uitlijnen en het initialiseren van de GoTo-computerbesturing eenvoudig en nauwkeurig verloopt.

Dankzij de ingebouwde encoders in het model CEM40-EC is de GoTo-besturing uiterst nauwkeurig en kan de afwijking in de wormwielaandrijving permanent worden gecorrigeerd – een probleem dat bij alle monteringen voorkomt. Met de CEM40-EC hoeft u zich geen zorgen meer te maken om het opsporen en volgen van objecten voor uw astrofoto’s.

De CEM-familie presenteert een breed assortiment aan instrumenten met verschillende draagvermogens en biedt zo een geschikt model voor elk budget!