Meer dan 7500 artikelen uit voorraad leverbaar
Laagsteprijsgarantie
Uw partner voor astronomie

Archief voor February 2020

Opening: Nieuwe showroom van Astroshop in Warschau

February 27 2020, Marcus Schenk

In Polen zijn niet alleen cultuur en landschappen tebewonderen, maar nu ook telescopen voor hemelwaarnemers. Onlangs zag een nieuwe dochterfirma in Warschau het levenslicht – nu volgde de opening van de showroom.

Astroshop zorgt er nu ook in het oosten van Midden-Europa voor, dat hobbyastronomen hun blik in de verte kunnen richten.

Unser neuer Showroom von außen.

De buitenkant van onze nieuwe showroom.

De opening was een groot succes en werd gevierd met veel astro-enthousiaste bezoekers, ambitieuze astrofotografen uit de Poolse astrowereld en vertegenwoordigers van het astronomie-magazine Astronomia Amatorska.

Foto: Damian Demendecki

Op een tentoonstellingsoppervlak van 50m² kunt u vanaf nu ca. 15 telescopen van verschillende fabrikanten, maar ook veel verrekijkers en spotting scopes kritisch bekijken en vergelijken. Ook als astrofotograaf bent u hier aan het juiste adres: Michał Bączek geeft u professioneel advies over het assortiment en laat zien wat er met uw apparatuur mogelijk is.

Foto: Damian Demendecki

Een Newtontelescoop of toch liever een compacte en lichte SC-telescoop met GoTo-besturing? Wanneer men de verschillende telescopen zelf kan bekijken is al snel duidelijk wat het dichtst in de buurt van je eigen wensen komt. Er konden onder andere spannende instrumenten worden bewonderd, zoals Dobson-telescopen van het merk Taurus van Poolse makelij, een iOptron CEM25P-montering, een verrekijker 2,1×42 voor sterrenveldobservatie en de populaire mechanische mini-reismontering Omegon Minitrack LX3.

Unser neuer Showroom von innen.

De binnenkant van onze nieuwe showroom.

De kans om telescopen eens van dichtbij te bekijken en van persoon tot persoon over uw wensen en waarnemingen te praten, ervaart u alleen in onze showrooms. Breng ons eens een bezoek, wij verheugen ons op uw komst.

Het precieze adres:
Astroshop.pl
Kruszewskiego 2, U1
04-086 Warszawa
Telefoon +48 22 120 23 43
E-mail: [email protected]

Radiant led-zoeker: Nu met exclusieve bonus om objecten gemakkelijker te vinden

February 25 2020, Marcus Schenk

Het zou eenvoudig kunnen zijn. Maar soms word je er wanhopig van. Hoe moet ik een sterrenstelsel of een nevel aan de hemel vinden, wanneer er nauwelijks referentiepunten zijn?

De oplossing: de Radiant-zoeker. Met drie cirkels in een onderverdeling van een halve graad, twee en vier graden, gebruikt u een plat zoekinstrument. In tegenstelling tot een eenvoudige led-zoeker met een geprojecteerd punt, is dat al een onschatbaar voordeel. Want: astronomen die met puntzoekers zijn begonnen, hadden vaak jaren nodig om de benodigde routine te ontwikkelen, zodat ze heel gemakkelijk iets konden vinden.

En toch verschilt de voorstelling om objecten eenvoudig te vinden fundamenteel van de praktijk.

Hoe kan dat?

Omdat u in het begin toch wat oefening nodig hebt om datgene wat u op de sterrenkaart ziet op de hemel over te brengen. Hoe vind ik bijvoorbeeld de beroemde Uilnevel M97? Hoe kan ik me die aan de hemel voorstellen?

Astro Lineal für Radiant Sucher

Daarvoor bestaat nu een nuttige oplossing: De speciale Radiant-liniaal
Daarmee kunnen objecten aan de hemel gemakkelijker worden gevonden. U legt het doorzichtige gereedschap gewoon op uw sterrenatlas en ontdekt zo hoe ver en in welke richtingen u aan de hemel met de cirkels moet bewegen. Voorbeeld: Leg het midden van de cirkel op de onderste rechter-ster Merak van de Grote Beer.  Ga grofweg naar de 3,6 mag heldere ster Stern x UMA toe, en beweeg Merak langs de rand van de buitenste cirkel. Dan bevindt M97 zich direct in het middelpunt. Doe ‘s avonds hetzelfde met uw telescoop.

Het is net als “schilderen op nummer”, maar dan aan de hemel.

BONUS: Exclusief voor Radiant-kopers
Vanaf nu ontvangt u de speciale liniaal met Radiant-cirkels bij aankoop van een Radiant. Deze nuttige tool is niet apart verkrijgbaar. U krijgt deze uitsluitend bij aankoop van een Radiant als gratis bonus.

Wilt u objecten gemakkelijker vinden? Hier komt u bij de Radiant-zoeker met de astro-liniaal.

Skywatcher EQ8-R: de nieuwe montering van observatoriumkwaliteit!

February 20 2020, Stefan Taube

De astronomische monteringen uit de EQ8 serie van Skywatcher zijn de best presterende modellen van deze fabrikant. Ze kunnen telescopen en accessoires tot een gewicht van 50 kilogram dragen! Daardoor zijn de EQ8 monteringen uitermate interessant voor ieder observatorium, ongeacht of dat nu bij u in de tuin staat, van de school is of bij de regionale astronomievereniging hoort.

Skywatcher EQ8-R Montierung mit Stativ

Skywatcher EQ8-R montering met statief

 

Skywatcher heeft de EQ8 montering geüpdatet en biedt hem nu in twee varianten aan: de monteringen EQ8-R en EQ8-RH. De variant EQ8-RH beschikt over een Renishaw-encoder met een hoge resolutie aan de uuras. Hierdoor is een trackingcontrole bij astrofotografie niet langer nodig.

Beide varianten van de EQ8-R montering worden met de vertrouwde SynScan-bediening van Skywatcher geleverd.

In vergelijking met de eerste versie zijn de nieuwe EQ8-modellen voorzien van de volgende verbeteringen:

  • interne kabels voorkomen een gevaarlijke warboel van kabels;
  • meer aansluitmogelijkheden voor accessoires: 4x USB, 3x 12 volt-uitgangen;
  • geoptimaliseerde positie van de aandrijfmotoren voor een betere balans;
  • verbeterde koppelingen aan de assen voor een hogere belastbaarheid;
  • verbeterde klemschroeven op de zwaluwstaart voor hoger comfort en meer klemkracht;
  • riemaandrijving in de DEC-as voor een soepeler verloop.

Bij de EQ8 montering biedt Skywatcher een speciaal statief. Met dit statief kunt u de montering ook mobiel gebruiken, daarvoor zijn echter twee personen nodig.
Mocht u de montering op een vaste zuil willen plaatsen, kunt u de EQ8 ook simpelweg zonder statief bestellen. Het statief kan op een later tijdstip nog worden bijbesteld. Alle varianten van de EQ8 vindt u hier in de webshop.

Met de EQ8-R biedt Skywatcher een moderne montering voor grote optieken. In zijn laatste ontwikkelingsstadium is de montering nagenoeg perfect!

Camouflage voor een spotprijs: Bushnell Powerview 10×42 Realtree Camo-verrekijker

February 17 2020, Betty Lux

Enkel zolang de voorraad strekt: momenteel bieden wij u de Bushnell Powerview 10×42 Realtree Camo-verrekijker voor een absolute spotprijs van slechts 129,- euro aan! Zo bespaart u meer dan 50,- euro vergeleken met de vrijblijvende adviesprijs van de producent.

Bespaar nu!

Jagers, natuurliefhebbers en outdoor-fans hebben nu de mogelijkheid om zich te verzekeren van een verrekijker van het bedrijf Bushnell uit de VS tegen een ongelooflijk voordelige prijs. De Powerview-serie behoort tot de populairste verrekijkerseries van de Amerikaanse producent, omdat ze uitstekende optische prestaties bieden tegen een betaalbare prijs. Profiteer van het enorme prijsvoordeel – de verrekijker zou wel eens snel uitverkocht kunnen zijn!

Bushnell Powerview 10×42 Camo

 

De Powerview 10×42 in de kleur “realtree camo” biedt een goede lichttransparantie dankzij de volledig gecoate lenzen. Indien u ook bij schemer of bij slechte lichtomstandigheden wilt observeren, is deze verrekijker de juiste keuze voor u. Het schemergetal is al zeer goed bij verrekijkers met een diameter van 42 mm van de frontlens en een 10-voudige vergrotingsfactor.

Allround-verrekijker met camodesign

De clou: dankzij het camouflagedesign, dat aan de omstandigheden van de Europese bossen is aangepast, hoeft u uw camouflage niet prijs te geven zodra u uw verrekijker tevoorschijn haalt. Word eenvoudigweg één met de natuur – deze verrekijker is een echte allrounder. En het is overigens het ideale geschenk voor alle jagers!

Profiteer nu van onze speciale aanbieding voor slechts 129,- euro en test uw nieuwe verrekijker met camodesign meteen buiten uit.

Goede observatieomstandigheden voor Venus

February 3 2020, Jan Ströher

Onze “zusterplaneet” Venus zal zich in de komende weken tot een goed observatieobject ontwikkelen. De planeet is weliswaar hoe dan ook een helder object dat gemakkelijk op te sporen is aan de ochtend- of avondhemel, maar ze staat meestal zeer dicht bij de horizon en de daarmee gepaard gaande atmosferische luchtturbulentie, waardoor ook eerder korte observatieperiodes mogelijk zijn. Dit zal vanaf ongeveer eind januari verbeteren, wanneer Venus steeds helderder wordt en langer te zien zal zijn aan de avondhemel. Dan kunt u de planeet direct na zonsondergang probleemloos opsporen met het blote oog en zal ze bijna vier uur lang waar te nemen zijn.

Voor het observeren is een goede verrekijker reeds geschikt, bijvoorbeeld de Omegon Nightstar. Met telescopen met een opening vanaf ongeveer 90 mm kunt u Venus al herkennen als een kleine schijf. De planeet toont ons dan, net zoals de Maan dat doet, verscheidene fasen – toch blijven oppervlaktedetails verborgen omwille van de zeer dichte atmosfeer. Met een telescoop met een opening vanaf 130 mm kunt u de wolkenstructuren al zeer goed onderscheiden. Voor de versterking van het contrast bevelen we aan een geschikte filter te gebruiken (violet, donkerblauw, blauw).

Credit: EXAME/JAXA/Divulgação, Brazilië

Venus is de tweede planeet van ons zonnestelsel geteld vanaf de Zon en is ongeveer even groot als de Aarde. Haar atmosfeer bestaat uit koolstofdioxide, stikstof, zwaveldioxide en verscheidene edelgassen. In combinatie met haar nabijheid tot de Zon maakt deze samenstelling van onze buurplaneet een geheimzinnige wereld waar geen leven kan ontstaan. In haar baan om de Zon roteert Venus precies in de tegenovergestelde richting vergeleken met onze planeet Aarde. Dat betekent dat op Venus de zonsopgang in het Westen plaatsvindt en de zonsondergang in het Oosten. De planeet is na onze Maan het helderste object aan de hemel, maar net zoals Mercurius is ze slechts zichtbaar aan de ochtend- of avondhemel – daarom doen ook de namen “ochtendster” en “avondster” de ronde.

Vanaf midden januari domineert Venus direct na zonsondergang onze avondhemel aan de zuidwestelijke horizon. Tegen eind maart verhoogt haar positie van ca. 25° naar 46° en tegen eind april bereikt ze een helderheid van -4,7 mag. In die periode trekt ze langs de westelijke horizon en doorkruist de sterrenbeelden Waterman (Aquarius), Vissen (Pisces) en Ram (Aries). In april bereikt ze dan het sterrenbeeld Stier (Taurus) en begin april is ze zelfs in de buurt van de Plejaden (M45) te vinden.

Het best gebruikt u ook een sterrenkaart om Venus vanaf januari tot mei te volgen.

Credit: Planetarium Bochum

Wij wensen u veel plezier en succes bij het observeren van Venus in 2020!