Meer dan 7500 artikelen uit voorraad leverbaar
Laagsteprijsgarantie
Uw partner voor astronomie

Archief voor February 2021

Infografiek: Astrohoogtepunten in de lente van 2021

February 26 2021, Marcus Schenk

Een bezoekje aan de Plejaden, een zeer heldere miniplaneet en een uitstekend zichtbare Mercurius aan de avondhemel. Verheug je alvast op de astronomische lente, want die heeft heel wat in petto.

In de infografiek “Astrohoogtepunten in de lente van 2021” hebt u een overzicht van de belangrijke astronomische fenomenen die in de komende drie maanden plaatsvinden.

Wij wensen u veel observatieplezier.

Maart

4/3 Mars bij de Plejaden (Gouden Poort van de Ecliptica)

Mars stond vorig jaar in oppositie en verfraaide het schouwspel van de avondlijke sterrenhemel. Hij schittert nog steeds aan de avondhemel, maar verdwijnt samen met de wintersterrenbeelden steeds verder uit beeld. Rond 4 maart staat hij op een afstand van ongeveer 2 graden van de Plejaden  en zo komt de god van de oorlog ook langs de Gouden Poort van de Ecliptica. Dat is de naam van het gebied tussen de Hyaden en de Plejaden waardoor de ecliptica loopt.

4/3 Vesta in oppositie

Vesta is een godin van de Romeinse mythologie, maar het is ook de naam van een bekende miniplaneet – met een diameter van 520 kilometer de op één na grootste in de planetoïdengordel.  Tijdens een oppositie kunt u haar soms met het blote oog zien. Momenteel is ze met 5,8-6 mag misschien net niet helder genoeg om herkenbaar te zijn met het blote oog. U spot haar echter heel eenvoudig met een verrekijker of telescoop. Dus misschien wilt u wel eens een miniplaneet observeren? Een bijzondere observatieavond. Vesta is bovendien heel gemakkelijk te vinden in het achterste deel van het sterrenbeeld Leeuw. Vanaf de ster Theta Leonis (de achterpoot van de Leeuw) slechts één graad naar het noordoosten – en ziezo.

5/3 Mercurius bij Jupiter

Een lastige ontmoeting: Mercurius en Jupiter komen elkaar tegen, maar het schouwspel is niet gemakkelijk te volgen. Het is net geen 6 uur wanneer beide planeten zichtbaar worden en de Zon nog slechts 8 graden onder de horizon staat. Het tijdvenster is krap en u moet werkelijk een fabelachtig uitzicht op de horizon hebben wanneer beide planeten elkaar naderen tot wel 0,3 graden.

10/3 Maan bij Jupiter en Saturnus

Kort voor zonsopgang voor vroege vogels: deze ochtend maken ineens meerdere objecten het bont boven de zuidoostelijke horizon. U kunt Mercurius, Jupiter en Saturnus herkennen alsof ze samen een diagonale parelketting vormen. De delicate maansikkel omsluit deze ontmoeting van de planeten en zorgt voor een mooi astronomisch fenomeen op deze ochtend.

16/3 Maan bij Uranus

‘s Avonds zien we de groeiende maansikkel tussen de sterrenbeelden Walvis en Vissen. Wie wil, kan van hieruit met de telescoop meteen een uitstapje naar de verre planeet Uranus maken. Die bevindt zich vandaag namelijk nog maar 6 graden boven onze Maan. Uranus is altijd de moeite om te zien. Hij is nu eenmaal geen standaard object, zoals bijvoorbeeld Saturnus of Jupiter. Als verre planeet ziet hij er zelfs door de telescoop uit als slechts een klein schijfje, maar wel één die zich duidelijk van een ster onderscheidt als u goed kijkt. Toch is het zinvol om zijn precieze positie op een sterrenkaart te controleren voordat u begint te observeren.

18/3 Maart bij υ Tauri

Mars trok enkele dagen geleden langs de Plejaden door de Gouden Poort van de Ecliptica. Vandaag maakt hij een ommetje langs υ Tauri in het sterrenbeeld Stier, een ster van de Hyaden. Dit is een pulsatieveranderlijke ster waarvan de helderheid binnen enkele dagen verandert. Wanneer u dit gebied met uw verrekijker afspeurt, valt u een patroon van meerdere sterren op. Dat is een asterisme, een verzameling sterren in een soort van patroon. Het asterisme heet “Davis’ Dog” en stelt een hond met snuit, ogen, oren, poten en staart voor. Sommige vinden echter dat hij eerder op een vos lijkt. Wat denkt u?

April

1/4 Antares bij de Maan

In de nacht van 1/4 op 2/4 nadert de Maan de hoofdster van het Sterrenbeeld Schorpioen: Antares. Hij is een rode superreus en schittert helder en met een rode gloed aan de nachtelijke hemel. Hij heeft een diameter die wel 700 maal groter is dan die van onze Zon en zou enkele planeten, inclusief onze Aarde, gewoonweg opslokken als hij op de plaats van onze vertrouwde ster zou staan.

6/4 Maan bij Saturnus

De ochtendhemel toont ons alvast de voorboden van de zomer: de sterrenbeelden Boogschutter en Steenbok. In het rijk van deze alpengeit ontmoeten vandaag de Maan en Saturnus elkaar vanop een afstand van 5,3 graden.

15/4 De Maan komt langs de Gouden Poort van de Ecliptica

Drie dagen na de nieuwe maan duikt de delicate maansikkel ‘s avonds weer boven de westelijke horizon op. Onze Maan bereikt de Gouden Poort van de Ecliptica, geflankeerd door de beroemde sterrenhopen van de Hyaden en de Plejaden.

17/4 Maan bij Mars

De Maan en Mars naderen elkaar vanavond tot op een afstand van ongeveer 2,5 graden. De rode planeet bevindt zich nog in het sterrenbeeld Stier, maar gaat over naar het Sterrenbeeld Tweelingen op 24 april.

19/4 Maan bij Pollux

De Maan nadert de ster Pollux in het sterrenbeeld Tweelingen tot op 3,3 graden. Wat vanavond echter nog interessanter is, is dat de Maan de ster Kappa Gem bedekt. Met haar onbelichte zijde komt de Maan de ster tegemoet en slokt dan de 3,5 mag heldere ster op voor iets langer dan een uur. De bedekking is enkel in bepaalde, voldoende donkere regio’s te volgen. Gezien vanuit Duitsland begint de bedekking om ongeveer 20:21 uur.

26/4 Venus bij Mercurius

Dit is iets voor specialisten: aan de avondhemel zijn Venus en Mercurius namelijk nog niet te zien. In de schemering echter naderen de twee binnenste planeten elkaar en kruisen ze elkaar vanop een afstand van 1,3 graden. Om 20:45 uur MEZT staat de Zon ongeveer 4 graden onder de horizon en de planeten net erboven. Daarom kunt u met een grote verrekijker wel een glimp opvangen, maar observeren is moeilijk.

Mei

4/5 Maan bij Saturnus

Steenbok hoort bij de zomersterrenbeelden en klimt al boven de horizon aan de ochtendhemel. De planeet Saturnus vertoeft de komende twee jaren nog in dit sterrenbeeld voordat hij overgaat naar Waterman. Op deze ochtend echter krijgt de “Lord of the Rings” bezoek van de Maan.

5/5 Maan bij Jupiter

Gisteren bracht de Maan een bezoekje aan Saturnus en vandaag maakt ze ook een ommetje langs Jupiter. Die hangt namelijk nog dicht in de buurt na de zeer nabije conjunctie tussen Jupiter en Saturnus afgelopen december.

10/5 Mercurius zichtbaar aan de avondhemel

Mercurius is in deze maand ‘s avonds goed zichtbaar – hij is de enige die in dit jaar echt goed te observeren is. Vanaf 10 mei kan iedereen hem aan de westelijke horizon vinden. Tegen 21:30 uur is het al zo donker geworden dat u hem zonder problemen kunt zien schitteren aan de hemel. Venus verdwijnt weldra onder de horizon, maar Mercurius staat nog op een hoogte van ongeveer 8,5 graden. Dat betekent: bij een goed uitzicht op de horizon hebt u één uur de tijd voordat Mercurius onder de horizon verdwijnt. In de loop van de maand klimt de kleine planeet elke dag een beetje verder omhoog aan de hemel. Op 18 mei gaat hij pas om 22:53 uur MEZT onder – daarna gaat hij echter weer elke dag wat vroeger onder.

13/5 Maan bij Mercurius

Een van de mooiste ontmoetingen aan de avondhemel: kort na zonsondergang vergezelt de voor 3,5 % belichte maansikkel Mercurius en houdt zich slechts 2 graden ten zuiden van hem op. Meer naar onderen ontdekt u Venus.

15/5 Maan bij Mars

Helemaal in het westen ontmoet de nog smalle maansikkel vandaag Mars in het sterrenbeeld Tweelingen. Vorig jaar startte NASA overigens een nieuwe robotmissie naar Mars en in februari wisten ze met “Mars 2020” de rover Perseverance succesvol op de planeet te doen landen. Ook was de eerste marshelikopter ooit mee aan boord. Deze drone wordt aangestuurd met rotorbladen en moet door de dunne “lucht” heen vliegen en helpen om Mars vanop een kleine hoogte in kaart te brengen.

17/5 Mercurius grootste oostelijke elongatie

Mercurius bevindt zich vandaag op zijn grootste oostelijke elongatie. Dat betekent dat hij zijn grootste hoekafstand ten opzichte van de Zon bereikt en hij op een eenvoudig te observeren hoogte boven de horizon vertoeft. Nu hebben we meer dan een uur de tijd om hem te bewonderen voordat hij ondergaat. Als u hem met uw telescoop wilt observeren, is nu bovendien het goede moment – wanneer de planeet even uit de dikkere luchtlagen van de atmosfeer sluipt.

17/5 Maan bij de Bijenkorf

Hij wordt vaak gewoonweg M44 of Praesepe genoemd, maar een bijzonder mooie naam voor dit hemellichaam is: de Bijenkorfcluster. Deze open sterrenhoop omvat ongeveer 300 sterren en lijkt zo wel op een schitterende bijenkorf. De Maan nadert de Bijenkorf tot op ongeveer 4 graden. Dat betekent dat u met een verrekijker beide objecten in eenzelfde gezichtsveld kunt bewonderen.

19/5 Maan bij Regulus

Vanavond ontmoet de groeiende Maan Regulus, de hoofdster van het sterrenbeeld Leeuw, ook wel “Kleine Koning” genoemd. Zijn positie staat in de buurt van de ecliptica, wat betekent dat er steeds bedekkingen tussen de Maan en Regulus kunnen voorkomen.

28/5 Mercurius bij Venus

Mercurius kende in deze maand zijn beste zichtbaarheid ‘s avonds en stond hoog boven de horizon. Inmiddels heeft hij wat aan hoogte ingeboet en begeeft hij zich in de richting van Venus, die wat lager staat. Ze kruisen elkaar en komen op 28 mei tot op 0,5 graden in elkaars buurt.

31/5 Maan bij Saturnus

In de tweede helft van de nacht kunt u de Maan en Saturnus in het sterrenbeeld Steenbok in zuidelijke richting observeren. Tot het aanbreken van de dag klimt het sterrenbeeld steeds hoger en nadert de meridiaan, m.a.w. het hoogste punt aan de hemel.

Premium sets met grote verrekijker, montering, verstelbare middenzuil en statief

February 25 2021, Marcus Schenk

Duizend en één. Nee, we hebben het hier niet over nachten in het Midden-Oosten, maar onder de sterrenhemel – met een geschikte veldkijker voor uw observaties. Er zijn namelijk ongeveer duizend en één verrekijkers in ons assortiment waaruit u kunt kiezen.

Welke verrekijker past op welk statief? En wat hoort daartussen? Net zoals voor een telescoopoptiek geldt, is een astronomische verrekijker op zijn eentje als een paard met drie poten. U zou uw bestemming er niet mee kunnen bereiken. U hebt ook een montering en een statief nodig. Maar hoe zwaarder de verrekijker, des te moeilijker wordt het om de juiste beslissing te nemen.

Wij hebben voor u zes verschillende sets samengesteld bestaande uit een grote verrekijker van Omegon Brightsky, de massieve Neptune-vorkmontering en een draagkrachtig carbonstatief. Als er één verrekijker met statief is die de benoeming “rots in de branding” verdient, dan is het deze.

Waarom grote verrekijkers van Brightsky de juiste keuze zijn voor astronomen

De grote verrekijkers van Brightsky bestaan in exemplaren met drie verschillende objectiefdiameters (70 mm, 80 mm en 100 mm) en met een inkijk van 45 of 90 graden naar wens. Dankzij de gecoate lenzen in een stevige magnesiumbehuizing hebt u een scherp zicht op de hemel of op de natuur in de verte. Opdat de verrekijker ook na vele jaren nog uw trouwe begeleider op elke excursie blijft, is hij bovendien waterdicht en gevuld met stikstof.

Grote verrekijkers van Brightsky worden geleverd met twee flatfield-groothoekoculairs van 18 mm met een 1,25 inch-aansluiting, voor fantastische observaties. Net zoals bij een telescoop kunt u ook andere astronomische oculairs gebruiken.

Das Brightsky Fernglas komplett im Set mit Gabel und Stativ

De volledige set met Brightsky-verrekijker, vorkmontering en statief

Neptune: de beste vorkmontering van het sterrenstelsel?

De premium Neptune-vorkmontering is een nieuwe ontwikkeling voor geavanceerde astronomen die graag met een verrekijker werken. Dat betekent dus ook voor u als u het eindelijk hebt gehad met instrumenten die voortdurend heen en weer schommelen. Deze massieve vorkmontering draagt grote verrekijkers met een breedte tot 290 mm en een gewicht tot 9 kg. De stevige profielen en grote teflonlagers garanderen zeer soepele bewegingen in beide assen, waardoor u eenvoudig uw weg vindt aan de hemel. Bij de productie besteden wij vooral aandacht aan de kwaliteit. Daarom laten wij deze vorkmontering uitsluitend in Portugal produceren.

Hoogwaardig carbonstatief met verstelbare middenzuil

Opdat ook de basis klopt, wordt de combinatie van verrekijker en vorkmontering bevestigd op een carbonstatief met poten met een diameter van 40 mm. Ultralicht voor het opbouwen, maar ongelooflijk stabiel: zo draagt dit statief een gewicht tot wel 50 kg. Het statief kan uiteengeschoven worden tot een hoogte van 1,9 m en beschikt bovendien over een verstelbare zuil. Zo kan uw grote verrekijker heel snel en eenvoudig perfect in positie worden gebracht voor elke waarnemer.

Voor wie zijn de sets bedoeld? 

– voor hobby-astronomen die graag eindelijk een grote verrekijker hebben die jarenlang plezier zal bieden

– voor waarnemers die niet langer willen zoeken en geen compromissen meer willen sluiten

– voor astrovrienden die de hemel intens met beide ogen willen beleven

De set bestaat uit:

– Grote verrekijker van Brightsky met een objectiefdiameter van 70, 80 of 100 mm en twee flatfield-oculairs van 18 mm

– Neptune-vorkmontering voor grote verrekijkers

– Omegon-carbonstatief (Ø 40 mm) met verstelbare middenzuil

Deze premium sets met grote verrekijker, montering en statief tonen hoeveel plezier u aan astronomie met een verrekijker kunt beleven! Ga meteen al een kijkje nemen bij de verrekijker met vorkmontering!

Explore Scientific: volgkijker en zoeker in één

February 16 2021, Stefan Taube

Een kleine telescoop die parallel aan de telescoop wordt bevestigd en twee opgaven moet vervullen: Als zoeker helpt hij de waarnemer om wegwijs te raken aan de hemel en als volgkijker of “guidescope” helpt hij bij de exacte tracing van de astronomische montering.

Explore Scientific Guidescope 8x50 Helikal

Explore Scientific volgkijker 8×50 helisch

De producent Explore Scientific stelt twee modellen voor die uitstekend zijn opgewassen tegen beide opgaven:

Beide optieken zijn uitgerust met een afneembaar oculair. Zonder dit oculair kan het instrument als volgkijker met helische focuser worden gebruikt. U kunt guidingcamera’s met een 1,25 inch-aansluiting bevestigen. Met behulp van de tubusringen kan de volgkijker met een leidster worden uitgelijnd. De camera houdt de leidster in het gezichtsveld en corrigeert kleine tracingfoutjes van de montering via aansturingsimpulsen.

Dankzij het oculair transformeert u de kleine telescoop in een hoogwaardige zoeker met een beeld dat zeer superieur is aan dat van de gebruikelijke, standaard zoekers. Het oculair is uitgerust met een verlicht dradenkruis.

Abnehmbare Okulareinheit

Afneembaar oculair

Dankzij deze praktische oplossing van Explore Scientific hebt u slechts één hulptelescoop nodig voor verschillende toepassingen.