Meer dan 7500 artikelen uit voorraad leverbaar
Laagsteprijsgarantie
Uw partner voor astronomie

Archief voor March 2021

De dwerg met turbo: de nieuwe, snelle Omegon-astrografen

March 24 2021, Marcus Schenk

De nieuwe astrografen van Omegon zijn speciale telescopen voor fullframe-camera’s en bieden een hoge lichtsterkte. Dankzij de duizelingwekkend snelle openingsverhouding van f/2,8 tot f/3,2 kunnen ze astrofoto’s met extreem korte belichtingstijden vastleggen.

Poleposition op uw montering

Deze telescoop hoeft niet warm te lopen, hij is meteen startklaar voor snelle astrofoto’s. De 6 inch- en 8 inch-astrografen met openingsverhoudingen van f/2,8 en f/3,2 zijn in vergelijking met een normale f/5 Newton-telescoop ongeveer 3 keer lichtsterker. Dat betekent dat u veel sneller astrofoto’s kunt maken en volgfouten minimaliseert.

Korte brandpuntsafstand, groot gezichtsveld

Breedbeeld-astrofotografie wordt steeds populairder, met een zeer grote achterban dankzij monteringen zoals MiniTrack. Met deze telescoop treedt u echter nog veel verder in detail en kunt u fantastische breedbeeldopnamen maken van bijvoorbeeld uitgestrekte nevels.

Full power voor fullframe

Met de 3 inch-focuser, de ingebouwde 3 inch-corrector en de vangspiegel van 90 mm wordt de beeldcirkel (44 mm) van de Omegon-astrograaf volledig belicht; ideaal om een fullframe-camera met een hoge resolutie te gebruiken. Door de werkafstand van 55 mm hebt u voor spiegelreflexcamera’s geen bijkomende afstandsadapter nodig. Bij de Omegon Pro Astrograaf N 200/640 OTA telescoop verkrijgt u met een doorsnee fullframe-sensor een beelddiagonaal van ca. 3,8 graden aan de hemel. Dat maakt van de California-nevel in Perseus, het Andromeda-sterrenstelsel of de Cirrus-regio wondermooie doelwitten.

Elegante tubus van carbon

De nieuwe astrograaf ziet er niet enkel elegant en hoogwaardig uit: hij is het ook. Dankzij de carbontubus hebt u bovendien het voordeel van een stabiele focus, aangezien het materiaal bijzonder temperatuurstabiel is.

De modellen zijn verkrijgbaar in de volgende varianten:
Omegon Pro Astrograaf N 150/420 OTA telescoop
Omegon Pro Astrograaf N 200/640 OTA telescoop

Wilt ook u graag nieuwe paden in de astrofotografie bewandelen? Maak dan kennis met de Omegon-astrografen.

MaxFR van Astronomik: smalband-lijnfilters voor snelle optieken

March 16 2021, Stefan Taube

De nieuwe filters uit de MaxFR-serie zijn geoptimaliseerd voor astrofotografie met snelle telescopen, zoals Celestron-RASA-optieken of de Epsilon-astrografen van Takahashi.

Deze filters van Astronomik laten de drie belangrijkste spectraallijnen door, namelijk OIII, H-alpha en SII, en zijn beschikbaar in de halfwaardebreedten 12 en 6 nanometer.

Astronomik Filter H-alpha 12nm

Een H-alpha-filter uit de MaxFR-serie in de uitvoering als clipfilter voor Canon-camera’s

Wanneer u observeert onder een verlichte hemel is astrofotografie met lijnfilters uw beste kans om geslaagde foto’s te maken. In principe is een H-alpha-filter de eerste zinvolle aankoop: met deze filter zijn gedetailleerde foto’s ook bij volle maan of sterk verlichte hemel een fluitje van een cent! Dit is ook de geknipte filter voor alle nevels die rood licht uitzenden.

Met de OIII-filter breidt u uw mogelijkheden enorm uit. Hiermee kunt u ook gedetailleerde en contrastrijke foto’s maken van alle groenachtige en blauwachtige structuren. Met name planetaire nevels en stervormingsgebieden zijn de ideale doelobjecten!

Met de SII-filter is uw filterset compleet. Aan de hand van deze drie filters kunt u hetzelfde soort kleurenfoto’s maken als de ruimtetelescoop Hubble!

Wat is de juiste halfwaardebreedte? Kort gezegd zijn filters met een halfwaardebreedte van 12 nanometer ideaal voor DSLR-camera’s en alle camera’s met beperkte donkerstroom. Bij deze camera’s zorgt een grotere onderdrukking van de hemelachtergrond door een kleinere halfwaardebreedte niet voor meer details. De filters met een halfwaardebreedte van 6 nanometer zijn op hun beurt ideaal op sterk lichtvervuilde plaatsen en voor camera’s met extreem geringe donkerstroom, bijvoorbeeld camera’s met een zeer goede koeling. Vooral wanneer u sterrenrijke regio’s van de Melkweg in het vizier hebt, kunt u met de 6 nm-filters ook zwakke hemellichamen contrastrijk afbeelden zonder dat ze door het gewemel aan sterren worden opgeslokt.

Een overzicht van alle filters uit de serie vindt u hier.

Op naar nieuwe doelen: nu nog meer keuze aan Omegon Pro-apochromaten

March 4 2021, Marcus Schenk

De sterrenvloot aan Omegon Pro-apochromaten werd uitgebreid met refractors die net zo stijlvol als doeltreffend zijn, en die ver boven de standaard van een doorsnee refractor liggen.

De Omegon Pro-apo’s zijn een serie voor ambitieuze astrofotografen die tijdens hun nachtelijke observaties onder de sterrenhemel het maximum uit hun telescoop willen halen. Perfecte foto’s en een haarscherpe beeldweergave over het hele gezichtsveld: die wensen gaan dankzij deze instrumentenreeks in vervulling. Daartoe werden de instrumenten met ED-lenzen, ingebouwde correctoren, CNC-tubussen en grote focusers uitgerust. Al wat nodig is voor een indrukwekkend scherp beeld.

Afhankelijk van uw eigen voorkeur en uw montering maakt u eenvoudig een keuze tussen verschillende varianten: van de behendige en gemakkelijk transporteerbare 61 mm-variant tot het vlaggenschip van 140 mm. Indien gewenst, kunt u ook kiezen voor een doublet-, triplet-, quadruplet- en quintuplet-apo, dus een toestel met twee, drie, vier of zelfs vijf lenzen.

Voor veel instrumenten kunt u bovendien ineens uw eigen, individueel keuringsbewijs mee bestellen. Dat is een kwaliteitszegel voor uw telescoop dat bovendien de waarde ervan permanent verhoogt.

Andromeda-sterrenstelsel

De vloot van apo-sterrenkruisers op een rij:

  1. APO 61/335 ED doublet OTA #65141

Een mobiele maar krachtige dwerg: Met zijn 61 mm is deze apo werkelijk klein, maar hij beschikt wel al over een hoogwaardige 2,5 inch-focuser met een reductie van 1:10. Alle voorboden wijzen hier dus al op topkwaliteit.

  1. APO 61/274 ED doublet OTA #69472

Een grote optiek is vaak niet doorslaggevend, want niets kan een donkere en kristalheldere hemel vervangen. Toch is net die moeilijk bereikbaar met grote optieken. Daarom is de 61/274 ED doublet ideaal voor op reis. Maar ook als telescoop voor breedbeeldopnames is deze optiek een ware droom.

  1. APO 72/400 quintuplet ED OTA #65156

Een perfecte weergave zonder enige kleurafwijking en met sterren die haarscherp verschijnen tot in de hoeken van het beeldveld. Dat is een koud kunstje voor de 72/400 quintuplet. Dankzij zijn vijf lenzen, waaronder twee ED-lenzen, biedt hij namelijk een uitzonderlijk contrast met een volledig gecorrigeerd en vlak beeldveld.

  1. APO 76/342 triplet ED OTA #69473

Het maakt niet uit waar de reis u heen brengt: deze apo kan u overal naartoe begeleiden. Omdat hij slechts 4 kilogram weegt en 333 millimeter lang is, kunt u deze telescoop ook aansturen met een minimontering of montering voor op reis. Voor breedbeeldopnames en doelobjecten zoals de Andromeda-nevel is deze telescoop een echte meester in zijn vak, maar ook als telelens voor natuurbeelden levert de 76 mm-variant uitstekend werk.

  1. APO 76/418 triplet ED OTA #65142

Net zoals de bovenstaande apo belooft ook dit instrument een indrukwekkende beeldweergave, al is dat met een iets langere brandpuntsafstand. Beide 76 mm-instrumenten beschikken over een 3 inch-focuser in tandheugeldesign met een reductie van 1:10.

  1. APO 80/500 triplet ED OTA #60856

Dit is een apochromaat met een heldere en kleurzuivere beeldweergave, zelfs bij zeer hoge vergrotingsfactoren. De meesterlijk vervaardigde focuser is met zijn 2,5 inch groter dan bij de meeste 80 mm-telescopen. Het voordeel is dat er zoveel belichting is dat u er ook plezier aan beleeft met een fullframe-camera.

  1. APO 94/517 triplet ED OTA #65147

Dankzij de opening van 94 mm zijn veel doelobjecten in korte tijd bereikbaar voor astrofotografie. De 94/517 triplet is een uitstekend staaltje bouwkunst en beschikt in zijn triplet-design over twee ED-elementen. Zo verkrijgt u een kleurzuivere beeldweergave, en heldere sterren of de rand van de Maan verschijnen duidelijk in beeld. Ook voor visueel observeren bij hoge vergrotingsfactoren slaat deze telescoop een perfect figuur. In ieder geval een echte aanrader voor apo-liefhebbers.

  1. APO 100/580 quadruplet ED OTA #60854

Een quadrulplet-apochromaat zoals deze heeft vier lenselementen. Hij biedt zowel een fabelachtig mooie beeldweergave als een gecorrigeerd en vlak beeldveld. Dat betekent dat u geen correctoren meer hoeft aan te sluiten, want de optiek belooft reeds scherpe sterren tot aan de rand van het beeldveld. Wel zijn er dan weer heel wat mogelijke accessoires die u op uw 3,5 inch-focuser kunt monteren. Deze apochromaat belicht het volledige beeldveld van de fullframe-camera.

  1. APO 121/678 quintruplet ED OTA #65143

Vijf lenzen voor indrukwekkende beelden: de 121/678 is niet enkel lichtsterk, maar presteert bovendien voortreffelijk als optiek. Wat houdt dat concreet in? Een triplet-APO-objectief voor een kleurzuivere beeldweergave en een bijkomende flattener met twee lenzen voor een vlak beeldveld. Dankzij de beeldveldbelichting van 60 mm is deze telescoop ook ideaal voor zeer grote sensoren. De enorme backfocus van 145 mm en de 4 inch-focuser maken het mogelijk om zware camera’s en diverse accessoires aan te sluiten.

  1. APO 140/910 triplet ED OTA #65144

Deze triplet-apochromaat met twee ED-lenzen aan de voor- en achterzijde van het objectief biedt een uitzonderlijk goede kleurcorrectie. De tandheugelfocuser van 4 inch en de beeldcirkel van 44 mm maken dit instrument ook geschikt voor fullframe-camera’s. Een topapparaat voor iedereen die waarde hecht aan lichtsterkte.

Bent u een astrofotograaf op zoek naar een geschikt instrument? Neem dan eens een kijkje tussen deze apochromaten.