Meer dan 7500 artikelen uit voorraad leverbaar
Laagsteprijsgarantie
Uw partner voor astronomie

Archief voor July 2021

OpenAstroTech: de zelfbouwmontering!

July 13 2021, Stefan Taube

Een cameramontering stelt u in staat om de roterende nachtelijke hemel op beeld vast te leggen met uw camera, die uitgerust is met een cameralens of een kleine telescoop. Zo kunt u lang belichte foto’s maken van uitgestrekte gebieden aan de sterrenhemel.

De producent OpenAstroTech biedt nu een zeer functioneel en tegelijkertijd bijzonder voordelig soort cameramontering aan: de OpenAstroTracker is een zelfbouwmontering!

Der OpenAstroTracker mit Kamera und optionalem Autoguider

De OpenAstroTracker met camera en optionele autoguider

Het zelf in elkaar zetten is niet alleen leuk en zeer leerrijk, maar dankzij het doe-het-zelfprincipe profiteert u bovendien van een GoTo-montering met een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding!

Enkele kenmerken:

  • GoTo: de montering is inclusief volwaardige computerbesturing. De elektronica is compatibel met de gebruikelijke astronomiesoftware.
  • Geschikt voor DSLR-camera’s met een totale lengte van maximaal 35 cm (camera en objectief). Zonder autoguider ligt de brandpuntsafstand op maximaal 200 millimeter.
  • Stappenmotoren met hoge precisie: nauwkeurigheid van de GoTo-besturing ca. 1 boogminuut, volgnauwkeurigheid 25 boogseconden, nauwkeurigheid met autoguider ca. 1 boogseconde.

Wat hebt u nodig? Een powerbank met USB-aansluiting voor 5V/1A.

De OpenAstroTracker is verkrijgbaar in verschillende varianten afhankelijk van de poolhoogte-instelling. U krijgt van ons een set met een montering voor ofwel een breedtegraad van 35° tot 45°, ofwel een breedtegraad van 45° tot 55°.

Der Bausatz OpenAstroTracker

De OpenAstroTracker-bouwset

Geen zorgen: de elektronische onderdelen zijn allemaal gebruiksklaar. Solderen is niet nodig.

Optioneel kunt u ook een passende autoguider verkrijgen, natuurlijk ook een doe-het-zelfexemplaar: OpenAstroGuider V2

Omegon Advanced 150 mm: nu met 2 inch-focuser

July 12 2021, Marcus Schenk

De Omegon Advanced 150/750 EQ-320 telescoop is een populair instrument voor beginners die van astronomie hun spannende hobby willen maken. Met de nieuwe, grote focuser kunt u nu zelfs 2 inch-oculairs gebruiken; voor indrukwekkende waarnemingen en een haast grenzeloos uitzicht op het heelal.

2" Okularauszug beim EQ-320 6"

Tot nu toe konden astronomieliefhebbers enkel 1,25 inch-oculairs en -accessoires gebruiken in combinatie met hun Advanced 150/750 EQ-320 telescoop. Maar de nieuwe 2 inch-Crayford-focuser (patent in aanvraag) verruimt uw horizon letterlijk en figuurlijk. Zo kunt u al uw oculairs en accessoires naar wens inzetten.

Deze voordelen heeft de focuser voor u in petto

Met de 2 inch-oculairs die verkrijgbaar zijn in onze shop profiteert u van een groter overzicht over de hemel dan met 1,25 inch-oculairs mogelijk zou zijn. Vang uitgestrekte hemellichamen bijvoorbeeld in hun volledige omvang in uw beeldveld of geniet van brede sterrenvelden die wel oneindig lijken door te gaan. Ook het opsporen van hemellichamen zal u nu gemakkelijker afgaan. Kort gezegd is een 2 inch-oculair een zegen voor deepsky-waarnemers die de hemel zoals door een panoramavenster wensen te beleven.

Waarom zou u niet meteen de meegeleverde standaard 1,25 inch-oculairs aanvullen met een 2 inch-oculair? Het Omegon SWA-oculair 32 mm, 2 inch belooft een fantastische beeldweergave en zorgt bij deepsky-waarnemingen voor een echt wow-effect.

Soepele mechaniek voor een nauwkeurige scherpstelling

Voor een Newton-telescoop van 150 mm zijn dergelijk grote focusers zeer ongebruikelijk. Onze ontwikkelingsafdeling was er echter op gebrand om ook eigenaars van middelgrote en compacte telescopen de kans te geven om de hemel met groothoekoculairs te beleven. In tegenstelling tot een normale tandwielfocuser functioneert de nieuwe 2 inch-Crayford-focuser dankzij de kogellagers volledig spelingsvrij. Zo kunt u hemellichamen zeer soepel en nauwgezet scherpstellen.

De voordelen van de Advanced 150/750 EQ-320:

  • Beleef hemellichamen scherp en helder dankzij de parabolische hoofdspiegel
  • Crayford-focuser, 2 inch (patent in aanvraag) voor 1,25 inch- en 2 inch-oculairs: sluit gemakkelijk extra accessoires aan – ook van andere producenten
  • Parallactische montering: zo kunt u hemellichamen nauwkeurig volgen
  • Zorgeloos de hemel leren kennen: volledige set met telescoop en twee oculairs
  • Succesvol en eenvoudig hemellichamen opsporen dankzij de verlichte led-zoeker
  • Herken meteen sterren, planeten en nevels – ook als u nog een absolute beginner bent

Vanaf nu is de Advanced 150/750 EQ-320 telescoop met een 2 inch-focuser verkrijgbaar.