Meer dan 7500 artikelen uit voorraad leverbaar
Laagsteprijsgarantie
Uw partner voor astronomie

Archief voor May 2022

Nieuw Herschel-prisma van APM voor zonnewaarneming

May 16 2022, Stefan Taube

Een Herschel-prisma is een speciale filter voor het waarnemen van de zon. Het biedt vele voordelen ten opzichte van een objectieffilter, maar kan enkel in combinatie met lenzentelescopen (refractors) worden gebruikt.

De producent APM biedt nu een nieuw, uitstekend uitgerust model voor een eerlijke prijs: het APM Herschel-prisma 2 inch FastLock

Herschelkeil APM

Dit Herschel-prisma van APM is uitgerust met een keramische lichtvanger, een ingebouwde ND3-filter en een verwisselbare poolfilter. Alle filters hebben uiteraard een multicoating! Door de poolfilter te verdraaien, regelt u de helderheid van het beeld. Dat betekent dat u het Herschel-prisma zowel voor visuele observatie als voor fotografie kunt inzetten!

Het Herschel-prisma van APM is uitgerust met een snelkoppelingsysteem voor oculairs (FastLock) en een adapter voor 1,25 inch-steekhulzen voor oculairs en camera’s.

Herschelkeil

In vergelijking met een foliefilter is het Herschel-prisma niet alleen veiliger, maar ook kwalitatief beter voor het observeren van de zon. Het beeld is contrastrijk en scherp, en kan dus ook sterk worden uitvergroot.

Let wel op: het Herschel-prisma kan enkel worden gebruikt in combinatie met refractors met een opening tot 150 millimeter.

Nieuwe apo’s van Skywatcher: Evolux-62ED en Evolux-82ED

May 5 2022, Stefan Taube

De trend van astrofotografie met kleine, maar hoogwaardige lenzentelescopen zet zich door. Voor zulke lichte apo’s hebt u geen dure montering nodig, ze zijn eenvoudig te transporteren en zorgen voor fantastische beelden van uitgestrekte hemelregio’s.

Skywatcher biedt met de nieuwe Evolux-serie twee nieuwe modellen in dit segment:

AP 62/400

Compact en competent: Skywatcher apochromatische refractor AP 62/400 Evolux-62ED

De Evolux-telescopen zijn perfect als breedbeeldinstrument en zijn dus ideaal voor het observeren of fotograferen van grote hemelregio’s. Het Duplet-objectief bestaat uit een combinatie van optisch glas met inbegrip van een ED-glaselement met een lage brekingsindex. Zo geeft het sterren scherp weer met een hoog contrast en onzichtbare kleurafwijkingen.

Alle lenselementen zijn gecoat met de geavanceerde Metallic High Transmission Coating (MHTC™) van Skywatcher. Ze behoort tot de meest hoogwaardige multicoatings in haar klasse en biedt een lichttransmissie van wel 99,5%.

De Evolux-telescopen worden geleverd in een met schuim gevoerde aluminium koffer en zijn uitgerust met een 2,4 inch-dual-speed-tandheugelfocuser en een ringklem met een zwaluwstaart volgens Vixen-standaard. De dauwkap draagt bij tot een gemakkelijk transport.

Voor fotografie moet u de geschikte flatteners gebruiken: Flattener 0.9x Evolux-62ED en Flattener 0.9x Evolux-82ED. Die optische hulpmiddelen zorgen ervoor dat sterren scherp worden weergegeven tot aan de hoeken van het beeldveld en reduceren de brandpuntsafstand, zodat de Evolux een snelle en gecorrigeerde optiek voor astrofotografie wordt.