Meer dan 7500 artikelen uit voorraad leverbaar
Laagsteprijsgarantie
Uw partner voor astronomie

Infografiek: astrohighlights in het voorjaar van 2020

In het voorjaar is er aan de hemel weer heel wat te zien. De gasreuzen schudden elkaar de hand, een planeet staat bij een sterrenhoop, er vinden occultaties plaats en u zou zelfs een komeet met uw verrekijker kunnen waarnemen.

Wij wensen u veel plezier met de actuele astronomische infografiek “Astrohighlights in het voorjaar van 2020”. In de volgende tekst vindt u verklarende beschrijvingen over de gebeurtenissen.

Maart

8 maart Venus bij Uranus
Heldere Venus, zwakke Uranus: Deze twee planeten ontmoeten elkaar in de avondschemering. Venus raast op een afstand van 2° aan de gasreus voorbij. Met een verrekijker kunt u beide planeten optimaal herkennen.

18 maart Maan bij Mars en Jupiter
Als u ‘s ochtends vroeg opstaat, wordt u met een prachtig gezicht beloond. Boven de zuidoostelijke horizon zijn de afnemende Maan met Jupiter en Mars in een mooie groepering te herkennen. Iets verder oostelijk ziet u zelfs Saturnus staan.

20 maart Jupiter bij Mars
Mars legt weer eens een bezoek aan de grote planeet af. Op deze ochtend bezoekt hij Jupiter en nadert hem tot een afstand van 40 boogseconden. Gedurende de komende dagen trekt hij aan Jupiter voorbij en zet koers richting Saturnus.

24 maart Venus in grootste oostelijke elongatie
De half verlichte planeet Venus vormt een interessant waarnemingsobject. Hij straalt met een helderheid van -4,3 mag en ziet er gedurende de hele eerste nachthelft als een mooie avondster uit, tot hij uiteindelijk kort voor 23 uur onder de horizon verdwijnt.

29 maart Maan bedekt ε Tau
Langzaam verdwijnt de winter uit de avondhemel. In het uiterste westen van de hemel zijn de sterrenbeelden Orion en Stier nog te zien. Vanavond kunt u getuige van een interessante occultatie door de Maan worden. Rond half tien nadert de Maan de 3,5 mag heldere ster ε Tau en bedekt hem om 21:35 uur MET met zijn donkere kant.

April

2 april Juni in oppositie
Met een diameter van 257 kilometer is Juno een grote planetoïde in de planetoïdengordel. Op 2 april bereikt hij zijn oppositie tot de zon en straalt met een helderheid van 9,5 mag.

3 april Venus bij Plejaden
Een ongewone ontmoeting: Op 3 april zijn we in de avond getuige van het bezoek van Venus aan de Plejaden. Dat is een zeer zeldzame gebeurtenis. Het is daarom nog specialer als we beide objecten door een telescoop kunnen waarnemen of het moment op foto vastleggen.

15 april Maan bij Jupiter, Saturnus en Mars
Het driespan Jupiter, Saturnus en Mars is momenteel iedere morgen voor zonsopgang aan de zuidoostelijke hemel te zien. Mocht u normaal gesproken niet zo vroeg op staan, is het nu echt de moeite waard om dat wel eens te doen. Bijvoorbeeld op deze ochtend. De Maan voegt zich namelijk bij het trio en levert zo een prachtig gezicht op.

26 april Maan bij Venus
De Maan is pas drie dagen oud en verlicht de avondhemel als een nog smalle en fijne sikkel Vandaag vergezelt hij de heldere “avondster” Venus.

28 april Venus meeste helderheid
Een vurige glans aan de hemel. Wanneer we naar de hemel kijken, zien we de helder stralende Venus. Veel mensen denken dat ze naar de lampen van een vliegtuig kijken, of zelfs naar een ufo! Maar zoals u wel weet, zien we Venus die meer dan 75% van het zonlicht reflecteert en daarom zo mooi aan de hemel fonkelt.

Mei

3 mei Maan bedekt v Virgo
De Maan beweegt met zijn donkere kant richting de ster v in het sterrenbeeld Maagd. Om 23:48 uur verdwijnt de ster achter de Maan. Ruim 40 minuten later duikt hij weer van achter de verlichte kant op. Informeer u voor de waarneming over het precieze verloop. Dit kan namelijk per geografische locatie van uw waarnemingspositie enigszins verschillen.

12 mei Maan bij Jupiter en Saturnus
In de laatste helft van de tweede nachthelft duikt een dreamteam van het zonnestelsel boven de horizon op: een heldere Jupiter, een nog helderdere Maan en een iets zwakkere Saturnus.

15 mei Maan bij Mars
Kort voor de ochtendschemering inzet kunt u de rode planeet en Maan ontdekken. Ze naderen elkaar tot 3° afstand tussen de sterrenbeelden Waterman en Steenbok. Op een afstand van ruim 30° rechtsboven ontdekt u de twee gasreuzen Jupiter en Saturnus.

15 mei Komeet C/2017 T2 (Panstarrs)
Deze komeet kan in mei een hoogtepunt worden. Als de voorspellingen kloppen, zou C/2017 T2 (Panstarrs) een helderheid van ca. 8 mag bereiken en met een verrekijker dus goed zichtbaar zijn. In mei bevindt hij zich in het circumpolaire gebied van de sterrenbeelden. In de loop van de maand beweegt hij van het sterrenbeeld Giraffe (direct naast de Kleine Beer) richting de Grote Beer. Op 23 mei bevindt hij zich in de buurt van de sterrenstelsels M81 en M82.

22 mei Venus bij Mercurius
Venus straalt als een helder baken aan de hemel. Wie niet weet dat het Venus is, verwisselt de planeet snel met de lampen van een vliegtuig. Vanavond ontmoet Venus haar directe buurplaneet Mercurius.

24 mei Maan bij Venus en Mercurius
Eind mei draait alles om Venus en Mercurius omdat beide planeten momenteel bijzonder goed zichtbaar zijn. Vandaag gaat er echter ook genoeg aandacht uit naar de fijne en slechts 4% verlichte sikkel van de twee dagen oude Maan.

26 mei Mercurius in avond zichtbaar
Mercurius staat dicht bij de zon. Hij beweegt zo snel, dat hij bijna verlegen lijkt. Zo voelt het tenminste wanneer u hem probeert te observeren. Hij houdt zich meestal vlak boven de horizon op. Momenteel bestaat echter de mogelijkheid een blik van hem op te vangen. Hij bereikt in de avondschemering namelijk een hoogte van ongeveer 10°. Gaat u, ver na zonsondergang, het liefst met een verrekijker naar hem op zoek.

No Comments