Meer dan 7500 artikelen uit voorraad leverbaar
Laagsteprijsgarantie
Uw partner voor astronomie

Astrohoogtepunten in de lente van 2022

Planeten die vlak bij elkaar staan, een heldere Venus en een volledige maansverduistering: de hemel heeft in dit kwartaal enkele delicatessen in petto die het observeren waard zijn. Hoe zit het bijvoorbeeld met Mercurius? De kleine vinnige planeet bereikt al snel zijn beste zichtbaarheid ‘s avonds.

In de infografiek “Astrohoogtepunten in de lente van 2022” vindt u een overzicht van de belangrijkste fenomenen die zich aan de hemel zullen afspelen. Data en meer details over deze fenomenen leest u in deze begeleidende tekst.

Wij wensen u veel observatieplezier!

Maart

8/3 Maan bij Plejaden

In de late uurtjes nadert de 6 dagen oude maan de open sterrenhoop van de Plejaden.

12/3 Venus bij Mars

Kort voor zonsopgang zijn Venus en Mars in het zuidoosten boven de horizon te zien. Venus is nu bijna voor de helft belicht en schittert met een helderheid van -4,5 mag.

20/3 Venus grootste westelijke elongatie

Venus bevindt zich vandaag op haar grootste westelijke elongatie. Dat betekent dat ze haar grootste hoekafstand ten opzichte van de zon bereikt en ze op een matige hoogte boven de horizon vertoeft. Ze is nu voor 50% belicht.

23/3 Venus bij Saturnus en Mars

We kunnen ons verheugen op een heus schouwspel aan de hemel vlak boven de horizon. In driehoekformatie wachten de planeten Venus, Mars en Saturnus ons op. Dit is een uitgelezen kans om hun verschillende helderheden met elkaar te vergelijken.

28/3 Maan bij Venus, Saturnus en Mars

Op 23 maart konden we drie planeten aan de ochtendhemel bewonderen en vandaag houdt de smalle maansikkel het trio gezelschap. Haal alvast uw camera boven om dit wondermooie fenomeen op beeld vast te leggen.

April

5/4 Mars bij Saturnus

Een zeldzame gebeurtenis? Ja, want deze ochtend trekt Mars vanop slechts 20 boogseconden aan de ringplaneet voorbij. Een goede gelegenheid dus om beide planeten door een verrekijker of telescoop waar te nemen of voor een foto van beide hemellichamen.

5/4 Maan in Davis’ Dog

Een asterisme is een toevallige verzameling van sterren waarin we mooie vormen kunnen herkennen. Vandaag dwaalt de maan door “Davis’ Dog”, een sterrenpatroon dat eruitziet als een hond of een vos. Met een verrekijker ziet het fenomeen er zeer aanlokkelijk uit. Her en der bedekt de maan enkele heldere sterren.

17/4 Mercurius bij Uranus

Vanavond passeert Mercurius de planeet Uranus op een afstand van slechts twee graden. Met een verrekijker vindt u beide planeten dus terug in hetzelfde gezichtsveld. Het is een goed idee een hooggelegen observatieplaats te kiezen, want om 21 uur staan de planeten nog slechts 4 graden boven de horizon.

24/4 Mercurius aan de avondhemel

Mercurius bereikt voor dit jaar zijn beste zichtbaarheid ‘s avonds. Wilde u hem altijd al eens bewonderen? Dan is nu uw kans! In de schemering vindt u de planeet vlak boven de westelijke tot noordwestelijke horizon, maar enkel in de volgende 10 tot 14 dagen. Daarna verdwijnt hij weer.

27/4 Maan bij Venus en Jupiter

Drie dagen voor nieuwe maan voegt de fragiele maansikkel zich ‘s ochtends bij de planeten Venus en Jupiter.

29/4 Mercurius bij Plejaden

Het wintersterrenbeeld Stier gaat diep in het westen onder. In de avondschemering nadert Mercurius de bekende sterrenhoop van de Plejaden. Met een veldkijker kunt u ze allebei in hetzelfde gezichtsveld bewonderen.

Mei

1/5 Venus bij Jupiter

Op een kleine 20 boogseconden afstand scheert Venus rakelings langs Jupiter. Zo’n ontmoeting is slechts zelden waar te nemen. Het enige minpuntje: u moet vroeg uit de veren, want dit fenomeen is enkel ‘s ochtends zichtbaar.

2/5 Maan bij Mercurius

Voor wie liever ‘s avonds observeert: vandaag kunt u een laatste blik op Mercurius werpen. Het schouwspel vindt vlak boven de westelijke horizon plaats en is bijzonder aantrekkelijk. Links ziet u de fragiele, wassende maansikkel en rechts de Plejaden.

12/5 Planetenparade Venus, Jupiter, Mars

Kort voor zonsopgang zien we een knappe planetenparade met Venus, Jupiter en Mars. Een beetje meer naar boven zien we ook Saturnus opduiken. De rij planeten strekt zich van de oostelijke horizon bijna diagonaal uit over de hemel.

16/5 Volledige maansverduistering

De laatste volledige maansverduistering die zichtbaar was, vond plaats in januari 2019. Drie jaar later herhaalt het fenomeen zich, maar helaas is de zichtbaarheid voor deze verduistering niet optimaal. We kunnen haar niet van begin tot einde volgen, maar enkel het eerste deel. Pas om 4:28 uur treedt de maan in de kernschaduw van de Aarde. Op dit moment staat ze nog slechts 8 graden boven de horizon. De maan gaat stipt bij het begin van de volledige verduistering onder in het zuidwesten. Pas in 2025 kunnen we de volgende volledige maansverduistering waarnemen – opnieuw ‘s avonds.

28/5 Tau-Herculiden

De Tau-Herculiden zijn een meteorenzwerm die we in onze astrohoogtepunten tot nu toe nog nooit hebben aanbevolen. Waarom? Omdat ze amper opvallen en met een maximum van twee vallende sterren per uur niet zo spannend zijn. Enkel uitgekiende meteorenfans kunnen hier iets mee aanvangen. Dit jaar kan het echter anders uitdraaien. De Aarde kruist nu namelijk het stofspoor van de in 1995 uit elkaar gevallen komeet 73P/Schwassmann-Wachmann 3. Dit jaar zou het dus wel eens tot een storm kunnen komen. De International Meteor Organization (IMO) roept op om observatiegegevens te verzamelen.

29/5 Mars bij Jupiter

Tegen drie uur ‘s ochtends klimmen Mars en Jupiter boven de horizon. Het valt meteen op dat we met een zeer nauwe constellatie te maken hebben: beide planeten kruisen elkaar op een afstand van ongeveer 0,5 graden. Met een verrekijker ziet u ze allebei als een wondermooi koppel in hetzelfde gezichtsveld.

No Comments