Meer dan 7500 artikelen uit voorraad leverbaar
Laagsteprijsgarantie
Uw partner voor astronomie

Astrohoogtepunten in de zomer van 2022

Zomerse vallende sterren, planetenparades en zowel Saturnus als Pluto in oppositie: deze astronomische delicatessen mag u niet missen. En in augustus staat ons zelfs een bedekking van een heldere ster door de maan te wachten.

In de infografiek “astrohoogtepunten in de zomer van 2022” vindt u een overzicht van de belangrijkste fenomenen die zich aan de hemel zullen afspelen. Data en meer details over deze fenomenen leest u in deze begeleidende tekst.

Wij wensen u veel observatieplezier!

Juni

3/6 Maan bij M44

De wassende maan trekt deze avond langs de ecliptica door het sterrenbeeld Kreeft. Daarbij nadert ze de sterrenhoop M44. In een sterrenveldkijker of verrekijker met zeer groot gezichtsveld kunt u ze beide bewonderen.

16/6 Mercurius grootste westelijke elongatie

Mercurius bevindt zich vandaag op zijn grootste westelijke elongatie. Zo bereikt hij zijn grootste hoekafstand tot de zon. Jammer genoeg krijgen we amper de tijd om hem waar te nemen en enkel ervaren waarnemers kunnen hem in de ochtendschemering onderscheiden.

18/6 Maan bij Saturnus

Deze ochtend bezoekt de maan Saturnus en staan beide op een afstand van ongeveer 9 graden van elkaar in het sterrenbeeld Steenbok.

22/6 Maan bij Jupiter en Mars

Tijd voor nachtuilen en astronomen: vanaf 2 uur ‘s ochtends ziet u hoe de planeten Jupiter en Mars de hemel beklimmen boven de oostelijke horizon. In het centrum van dit gebeuren staat de maan – een wondermooi aanzicht.

26/6 Maan bij Venus

Deze maand laten de planeten zich vooral aan de ochtendhemel zien. Als een kosmische ketting stellen ze zich diagonaal op aan de hemel. De maan eert de meeste planeten met een persoonlijk bezoek, en op 26 juni nadert ze Venus. Drie dagen voor nieuwe maan ziet dit schouwspel er bijzonder knap uit.

Juli

1/7 Venus bij Aldebaran

Venus schittert bijna met maximale helderheid. Zelfs heldere sterren in de omgeving kunnen er in vergelijking maar wat bleekjes uitzien. Op de eerste dag van de maand nadert Venus de hoofdster in het sterrenbeeld Stier: Aldebaran.

16/7 Maan bij Saturnus

De maan trekt deze nacht aan Saturnus voorbij en maakt nog vóór dageraad de oversteek van het sterrenbeeld Steenbok naar Waterman. De ringplaneet is steeds beter zichtbaar en bereikt volgende maand zijn oppositie. Zo begint de zomer voor de gasreus.

19/7 Maan bij Jupiter

Schitteren om ter meest: de maan en Jupiter proberen elkaar te overtreffen. De gasreus straalt met een helderheid van -2,5 mag en moet enkel het hoofd buigen voor Venus en onze maan.

20/7 Pluto in oppositie

De voormalige planeet en nu dwergplaneet staat in oppositie en toont zichzelf met een helderheid van 14,3 mag. Het is een uitdaging om hem met een telescoop te vinden; het lukt enkel met een nauwkeurige sterrenkaart bij de hand.

22/7 Maan bij Mars

Na haar opgang vlak voor 1 uur komt de maan Mars tegen, die op een afstand van 5 graden staat en een rode gloed draagt. Veel dichter bij onze maan staat de planeet Uranus; de twee zijn vandaag slechts 2,6 graden van elkaar verwijderd.

26/7 Maan bij Venus

Wanneer het eerste blauw van de ochtendschemering zichtbaar is, loont een blik op de horizon. Daar komen deze ochtend vroeg een schitterende Venus en de flinterdunne maansikkel van de 27 dagen oude maan samen. Een fantastische gelegenheid voor sfeerbeelden!

Augustus

6/8 Maan bedekt Delta Sco

Delta Sco is een ster in het sterrenbeeld Schorpioen en is met een helderheid van 2 mag terug te vinden in het midden van zijn opvallende, driedelige schaar. Vandaag bedekt de maan de ster met haar onbelichte kant. Dat is het mooiste soort bedekking, omdat de ster dan plotseling, alsof uit het niets, verdwijnt. Om het begin van de bedekking om 23.52 uur te kunnen volgen, hebt u een voldoende hoge positie en een uitstekend zicht op de zuidwestelijke horizon nodig.

11/8 Maan bij Saturnus

In de nacht van 11 op 12 augustus nadert de maan de ringplaneet. Aangezien Saturnus deze maand zijn oppositie bereikt, is hij de hele maand lang zeer goed te zien.

13/8 Perseïden

Het absolute hoogtepunt in elke maand augustus: de meteorenzwerm van de Perseïden. Deze nacht kunnen we wel 100 meteoren per uur waarnemen. Maar enkel als de maan geen roet in het eten gooit. Jammer genoeg is de heldere en bijna volle maan dit jaar een stoorzender en zult u vermoedelijk enkel de helderste meteoren kunnen onderscheiden. Met een sterrenveldkijker kunt u het geluk hebben enkele zwakkere lichtsporen op te vangen.

14/8 Saturnus in oppositie

In de vorige jaren stond Saturnus omwille van de positie van de ecliptica slechts vlak boven de horizon. Dat maakte een succesvolle waarneming moeilijk. Maar de ringplaneet klom statig verder omhoog aan de hemel en bereikte in 2019 een hoogte van 20 graden en in 2021 een hoogte van 24 graden. Ook in zijn huidige oppositie in augustus 2022 wint hij met maximaal 26 graden nog meer hoogte. Dat is positief, want hoe hoger zijn positie, des te minder hebben we met turbulentie in de atmosfeer te maken. Op 14 augustus bereikt Saturnus dus zijn oppositie en is hij de hele nacht lang uitstekend zichtbaar. Hij is te herkennen aan zijn geelachtige kleur en zijn rustige gloed.

15/8 Maan bij Jupiter

In de nachten van 14 en 15 augustus nadert de maan Jupiter en trekt aan hem voorbij. De ontmoeting is de hele nacht lang te zien, want onze grootste planeet is inmiddels een alomtegenwoordig object aan de nachtelijke hemel geworden. Volgende maand bereikt Jupiter zijn oppositie.

19/8 Maan bij Mars

Verlangt u naar een winterhemelgevoel? En dat in de zomer? Na middernacht krijgt u de ideale gelegenheid. Dan komen Mars en de maan samen in het sterrenbeeld Stier, direct aan de Gouden Poort van de Ecliptica. Een beetje verder naar boven schitteren de Plejaden.

No Comments