Winkelwagen
is leeg
Home > Het ultieme koopadvies: telescopen voor kinderen en jongeren

Het ultieme koopadvies: telescopen voor kinderen en jongeren

Wilt u kinderen en jongeren voor astronomie inspireren? Hieronder vindt u tal van redenen waarom dat een goed idee is alsmede welke telescopen bij welke leeftijd passen.

AstroStar/Shutterstock.com

Kinderen zijn dol op astronomie. Wat is er nu spannender dan met een zaklamp, kompas, sterrenkaart en telescoop de nachtelijke hemel te ontdeken? Niet door naar een documentaire te kijken, maar direct buiten in de natuur.

Vijf redenen waarom kinderen de hemel zelf moeten ontdekken:
 • Sterren i.p.v. smartphone: de wereld zien zoals die werkelijk is;
 • Wie weet waar het oosten ligt? De natuur en haar verschijnselen begrijpen;
 • Geduld en een wil om te leren helpen kinderen een leven lang;
 • Wiskunde, natuurkunde en techniek wordt nieuw leven ingeblazen;
 • Meer over het thema weten dan de meeste volwassenen!

Om de nachtelijke hemel te ontdekken hebben kinderen en jongeren behalve een paar boeken vooral een telescoop nodig. Die toont meer details dan een verrekijker en het beeld is rustig. Let wel: de kwaliteit moet goed genoeg zijn en kinderen moeten zich door het apparaat niet geïntimideerd voelen.

Niet elke telescoop is geschikt voor iedere leeftijd

Voor kinderen en jongeren zijn spiegel- en lenstelescopen even geschikt. Wat belangrijker dan de techniek is, is de vraag of de telescoop wel bij de vaardigheden past en successen mogelijk maakt.

Wij maken verschil tussen de onderstaande leeftijdsgroepen:
 • Voor kleine kinderen tot 6 jaar is het spelenderwijs ontdekken van de nachtelijke hemel het juiste beginpunt. Daar is geen telescoop voor nodig;
 • Vanaf 6 jaar is een tafel-Dobson met LED-zoeker de beste manier om intuïtief naar heldere objecten te zoeken en te observeren;
 • Vanaf 10 jaar kunnen kinderen met parallactische monteringen die manueel of automatisch de draaiing van de Aarde compenseren overweg;
 • Vanaf 14 jaar kunnen daarmee de eerste astrofoto's worden gemaakt, opbouw en uitlijning van de montering vragen daarvoor iets meer moeite.

Is fotografie geen vereiste? Een snel opgebouwde Dobson-telescoop toont duizende doelen, optioneel ook m.b.v. een smartphone.

Zo vindt u de juiste telescoop

Wij hebben de beste telescopen voor vier leeftijdsgroepen op een rijtje gezet, met speciaal oog voor kleine budgetten. De ervaring van onze adviseurs met jeugdwerk is terug te vinden in ieder uitgezocht onderdeel.

Voor al onze producten van belang:
 • Eenvoudig en intuïtief te gebruiken, plezier heeft prioriteit;
 • Een goede optische kwaliteit maakt details bij de waarneming zichtbaar;
 • Robuust gebouwde producten ondersteunen leren door trial and error;
 • Beginnen met astronomie is met klein budget mogelijk.

Koop een telescoop waarmee kinderen ook zelfstandig kunnen waarnemen. Zo houden de kleintjes er ook plezier in en willen ze steeds meer zelf leren.

Veiligheidswaarschuwing

Laat kinderen overdag nooit onbeheerd met een verrekijker of een telescoop naar de hemel kijken! Een enkele blik op de Zon kan ernstig oogletsel veroorzaken, waaronder blindheid. Een tegen de Zon afgeschermde observatieplaats zorgt voor veiligheid.

Spelenderwijs ontdekken: tot 6 jaar

Tot een leeftijd van ongeveer zes jaar kunnen de meeste kinderen geen beeld in het oculair van de telescoop zien. Dit betekent niet noodzakelijkerwijs dat u jongere kinderen niet kunt laten kennismaken met astronomie. Laat op een nachtwandeling of een observatieavond de Grote Beer, de Zomerdriehoek en de Melkweg zien. Of gebruik de volgende meteorenzwerm voor een nacht vol vallende sterren met een wollen deken en ligstoel. Met de juiste apparatuur wordt het dubbel zo leuk.

Levenhuk survival-kit SK1

Ontdekking van het heelal: met de Levenhuk survival-kit oriënteren kleine onderzoekers zich razendsnel aan de sterrenhemel. Met het geïntegreerd kompas leren ze de windstreken kennen en de zaklamp, loep en fluit zijn ook voor aardse speurtochten erg praktisch.

Levenhuk zaklamp LabZZ F3

Ieder kind kan wel een zaklamp gebruiken, vooral als ze de natuur in gaan. Met de clip vast aan een riem kan de zoektocht naar de beste waarnemingsplaats beginnen. De lamp is van robuust metaal en overleeft dus menig spannende ontdekkingsreis naar de sterren.

Levenhuk kompas DC65

Een echt kompas, net zo een als een ranger in een nationaal park zou gebruiken. Hiermee kunnen kinderen de hemel uitstekend verkennen en de exacte windstreken vinden.

National Geographic kompas

Met dit kompas kunt u uw weg tussen de sterren altijd weer terugvinden. Het is eigenlijk een nauwkeurig peilkompas om oriëntatiepunten exact in te stellen, maar is ook uitermate geschikt voor navigatie onder de sterrenhemel.

Bresser Junior kinderverrekijker 6x21

De eerste verrekijker: met de Bresser Junior 6x21 ontdekken kinderen hun eerste objecten. Dat kunnen ze zelfs helemaal alleen. De verrekijker heeft een perfecte maat voor kleine kinderhanden en is met zijn sterke rubberen bepantsering bijzonder schokbestendig.

Vixen ATREK Color 8x21

Het moet een goede verrekijker zijn, maar wel een die uw kind zelf kan bedienen. De Vixen ATREK Color 8x21 is daarvoor gemaakt. Handig, compact en een optimale pupilafstand voor kinderen. Zo kunnen kinderen de natuur zelf observeren en prachtige ervaringen opdoen.

Intuïtief beginnen: 6 tot 10 jaar

Kinderen van zes tot tien jaar hebben hulp en begeleiding nodig. Laat de kinderen de sterrenbeelden zien en zoek naar eenvoudige en heldere doelen, zoals de Maan en de planeten, die een snel gevoel van voldoening geven en hen doen verlangen naar nog meer waarnemingen. De eerste telescoop moet eenvoudig en robuust zijn, en natuurlijk niet te duur. Als u voortdurend moet ingrijpen, is het plezier snel weg.

Een duidelijk beeld tot aan de rand: uw kinderen horen dit ook te zien. Speciale kinderverrekijkers geven vaak geen scherp beeld. De Talron HD 8x26 is anders: de natuur, de Maan, de sterren: stuk voor stuk blijven ze scherp in het gezichtsveld. De pupilafstand kan worden ingesteld op minimaal 52mm. Hierdoor is het apparaat ook een hoogwaardige verrekijker voor kinderen.

Omegon Dobson N 76/300

Hoewel deze telescoop uiterst compact lijkt, zijn de prestaties geweldig. Met een diafragma van 76mm verzamelt hij 116 keer meer licht dan het blote oog. U kunt individuele maankraters in detail bewonderen. U kunt u zelfs voorstellen hoe de astronauten van de Apollo-missies de Maan moeten hebben gezien vanuit het raam van hun ruimteschip.

Skywatcher Dobson N 76/300

Zin in een avontuur in de ruimte? Ga dan op reis door ons zonnestelsel met de Skywatcher Heritage 76. Hij toont u de Maan en de gigantische Jupiter met zijn vier kolossale manen. Werp maar eens een blik op Saturnus: het ringsysteem is zeker de moeite waard.

Celestron AC 50/360

De Maan schijnt vandaag zo mooi. Wat dacht u ervan om de maankraters van heel dichtbij te zien? Dit is een fluitje van een cent en vereist dankzij de Celestron Travelscope AZ 50/360 geen verdere kennis. U zult versteld staan van de vele kraters en berglandschappen die u ontdekt.

Omegon AC 60/700 AZ-1

Deze telescoop is ideaal om moeiteloos met amateur-astronomie te beginnen. Een geweldig cadeau voor kinderen en volwassenen met een zeer goede prijs/-kwaliteitverhouding! Het instrument is eenvoudig te begrijpen en kan snel zonder gereedschap worden opgebouwd, trouw aan het motto: opstellen, oculair plaatsen, observeren!

Spannende doelen vinden: 10 tot 14 jaar

Vanaf tien jara kunnen kinderen hun eigen ervaring met telescopen opdoen en zelf waarnemen. Dit geldt met name als ze al kennis van astronomie hebben en hun horizon zelfstandig kunnen verbreden. Lichtzwakke Deep Sky-objecten zijn spannende doelen en kunnen met een Radiant-zoeker en sterrenkaart worden gevonden. Heldere objecten kunnen met een smartphone of camera worden gefotografeerd.

De verrekijker met haarscherp beeld: met deze verrekijker kunnen 10- tot 14-jarigen de natuur en de sterrenhemel uitstekend verkennen. De serie Talron is een pareltje onder de verrekijkers dankzij zijn scherpe, met stikstof gevulde optiek, modern ontwerp en een betaalbare prijs. Zo wordt het observeren van de sterrenhemel vanaf het begin af aan een geliefde hobby.

Meade Dobson N 130/650

De Maan, planeten en verre nevels tussen de sterren. U en uw kinderen kunnen het met deze telescoop allemaal ontdekken. Met 130mm diafragma en een eenvoudig te gebruiken mini Dobson-montering is het kinderspel om van start te gaan. Al in de eerste nacht staat alles gereed voor een grote ontdekkingstocht naar de sterren.

Omegon Dobson Advanced N 152/1200

Met deze telescoop gaat de wereld van de Deep Sky-objecten voor u open. De optiek heeft een lichtsterke opening van 152mm, zodat jongeren veel zwakke nevels of de mysterieus ogende bolvormige sterrenhopen kunnen ontdekken. Met dit telescoopformaat worden talloze objecten zichtbaar, vaak duizenden lichtjaren van de Aarde verwijderd.

Omegon AC 80/400 AZ-3

De compacte Omegon AC 80/400 AZ-3 met 80mm opening, een korte buis en een azimutale montering kan in een handomdraai op elk object aan de hemel of op aarde gericht worden. Gemakkelijk te gebruiken, maar krachtig qua prestaties. Hij toont jongeren alle interessante hemellichamen.

Omegon AC 90/1000 EQ-2

Deze klassieke 90mm lenstelescoop is niet voor niets een bestseller: hij toont de maankraters of de ringen van Saturnus op een fantastische manier. Tegelijkertijd heeft hij een parallactische montering en een aandrijving die elk hemellichaam kan volgen. En het mooiste is: het ieder kind kan door de telescoop kijken. Astronomie wordt zo een echte ervaring voor het hele gezin. 

Celestron AC 70/900 AZ

De telescoop is zowel geschikt voor natuurobservatie als voor astronomische toepassingen, zoals maanwaarnemingen en planetaire observaties. De telescoop kan zonder speciale kennis binnen enkele minuten en zonder gereedschap intuïtief worden opgebouwd en bediend. Dit apparaat is een zeer mooie en zeer kwalitatief vervaardigde telescoop voor beginners.

Waarnemen en fotograferen met passie: vanaf 14 jaar

Vanaf 14 jaar kunnen jongeren zelfstandig leren en als volwassenen observeren. Parallactische monteringen met gemotoriseerde tracking maken astrofotografie van lichtzwakke Deep Sky-objecten mogelijk. PushTo- en GoTo-monteringen brengen doelen in beeld die visueel moeilijk te vinden zijn. En met een goede spotting scope kunnen ze 's nachts de Melkweg en sterrenhopen, en overdag de voorbijvliegende vogels, observeren.

Omegon 18-54x55mm

Een blik op de sterren werpen met de Omegon Zoom-spotting scope 18-54x55. Maar u kunt ook genieten van een prachtig zicht op de bosrand of om te vogelen. De lens maakt van natuurobservatie een compacte, snelle en eenvoudige ervaring.

Celestron 20-60x80mm

Zoom in en observeer verre objecten met een spotting scope, zonder dat er daarvoor oculairs of accessoires aan te pas moeten komen. Het zoomvermogen van de Celestron Ultima kan worden ingesteld tussen 20x en 60x en zelfs verre objecten lijken helder en duidelijk.

Omegon Titania 600 statiefset

Een stabiel statief, maar ook goedkoop? Het is mogelijk: met de Omegon statief Titania 600-set inclusief 3-weg panoramastatiefkop. De stabiele aluminium buispoten kunnen meermaals worden uitgeschoven en vastgeklemd. Laag eigengewicht, maar kan worden belast met maximaal 9kg. Een statief dat iedere astro-, natuur- en fotoliefhebber kan gebruiken.

Omegon ED 15-45x60

‘s Avonds onder de sterrenhemel of overdag tijdens een tochtje in de bergen, een wandeling aan het meer of vogelen: de Omegon ED spotting scope 15-45x60 is compact en biedt een briljante HD-optiek die iedereen zal verbazen. Hiermee kunnen jongeren levenslang met plezier waarnemen.

Omegon DSLR-camera-adapter

Astronomie en natuurobservatie leveren voor jongeren fantastische foto's op. Zou het niet geweldig zijn als ze deze ervaringen met hun camera's konden vastleggen? Het vastleggen van de gekartelde kraters op het maanoppervlak zelf is iets waar elke hobbyfotograaf van droomt. Het enige wat u nodig heeft is een Omegon ED spotting scope en deze camera-adapter. De adapter vormt de verbinding met de camera en zo ook met foto's waar zelfs volwassenen trots op zouden zijn.

Skywatcher N 150/1200 Skyliner

Deze Dobson heeft een opening van 150mm en een brandpuntsafstand van 1200mm. Dit komt uit op een diafragmaverhouding van f/8. Zo'n optiek biedt al een respectabele lichtgevoeligheid. Bij een redelijk donkere hemel kunt u al met plezier enkele Deep Sky-objecten waarnemen: Orionnevel, Herculescluster, Andromedanevel, maar natuurlijk ook de Maan en planeten.

Skywatcher N 200/1200 Skyliner

Deze Dobson-telescoop heeft een spiegeldiameter van 200mm (gelijk aan 8 inch) en een brandpuntsafstand van 1200mm. Hiermee wordt een diafragmaverhouding van f/6 bereikt. De 8 inch optiek verzamelt al veel licht; aan een donkere hemel zijn zwakke sterren tot 14mag en honderden nevelachtige objecten en sterrenstelsels te zien.

Omegon Push+ Mini N 150/750 Pro

Soms zijn lichtzwakke voorwerpen niet gemakkelijk te vinden. Met de Push+ Mini telescoop is dit heel eenvoudig: sluit uw smartphone aan op de montering en het display laat u uw exacte bestemming zien. Perfect voor technologieliefhebbers die hun smartphone willen gebruiken als om zich aan de hemel te oriënteren.

Omegon Easypic universele smartphoneadapter

Vandaag de dag heeft iedereen een smartphone op zak. Met de ingebouwde camera kunt u zonder al teveel moeite aan de slag met astrofotografie: het enige wat u nog nodig heeft is deze adapter om de smartphone aan het oculair van de telescoop te bevestigen. De Maan ziet er echt goed uit op zo’n foto vanaf uw telefoon!

Omegon MiniTrack LX3

De Omegon MiniTrack LX3 is een mini-montering voor gegarandeerd succesvolle astrofotografie: met groothoek- en lichtgewicht telelenzen. De MiniTrack is compact en kan overal mee naartoe worden genomen. Het instrument maakt het verbazingwekkend eenvoudig om prachtige beelden van de nachtelijke hemel vast te leggen, zelfs bij weinig ervaring met astrofotografie!

Skywatcher N 200/1000 Explorer BD NEQ-5

Zou het niet leuk zijn om een vliegende start met astronomie te maken? Met de telescoop 200/1000 Explorer van Skywatcher ervaart u de wereld van nevels en sterrenstelsels . Met een hoge lichtgevoeligheid vangt hij via de 200mm hoofdspiegel zelfs vage hemellichamen op. Optimaal voor jongeren vanaf 14 jaar en volwassenen die de hele nacht willen observeren.

Skywatcher N 150/750 PDS Explorer BD EQ-3 Pro SynScan GoTo

Vind automatisch elke nevel, ongeacht hoe zwak die is. Een uitdaging voor de mens, eenvoudigvoor de Skywatcher 150/750 PDS Explorer SynScan. Een geïntegreerde computer met GoTo-bediening vindt automatisch elk gewenst object: binnen enkele minuten ziet u hemellichamen die lichtjaren verderop staan van dichtbij. Zelfs de Starship Enterprise krijgt dat niet voor elkaar!

Conclusie

De eerste ervaringen met astronomie en de sterrenhemel bepalen of uw kind gefascineerd raakt het blijft. Een eigen reis door het universum begint vaak met het eerste boek en de eerste telescoop. Heeft u nog vragen over een geschikte telescoop? Veel van onze astro-experts zijn al sinds hun kindertijd enthousiast over het onderwerp en zijn ooit ook met een allereerste telescoop begonnen. Wij adviseren u graag!

28.01.2021
Verzending in Nederland en België vanaf 4,90 €
Valuta
Contact