Meer dan 7500 artikelen uit voorraad leverbaar
Laagsteprijsgarantie
Uw partner voor astronomie
Diversen > Meteorieten > Campo del Cielo > Campo del Cielo ijzermeteoriet, in geschenketui
Artikelnummer: 26911

ijzermeteoriet, in geschenketui

$ 10,90 incl.btw, + verzendkosten
in voorraad
Klaar voor verzending in 24 u + verzendtijd
Express verzending is mogelijk voor levering overmorgen, 20.04.2024!

Productomschrijving

Mocht het artikel momenteel niet in het magazijn beschikbaar zijn, houdt u er dan rekening mee dat wij bestellingen regelmatig bij deze leverancier plaatsen. Bestel uw artikel nu zodat we die kunnen meebestellen en omstreeks de bovengenoemde datum aan u kunnen leveren.

Waarom geeft u niet een stukje hemel aan iemand cadeau?

De meteoriet Campo del Cielo is een ijzermeteoriet waarvan de fragmenten voor het eerst op de huidige grens tussen de provincies Chaco en Santiago del Estero in 1576 werden gevonden. Een Spaanse gouverneur hoorde van de overlevering van de inheemse indianen over ijzer dat uit de lucht viel en stuurde een expeditie op pad die waarin verschillende fragmenten vond. De plaats, een dorre vlakte, kreeg de toepasselijke naam 'Campo del Cielo' (hemelveld). Ongeveer 200 jaar later stuurden de Spanjaarden opnieuw een expeditie. Dit keer vond naar verluidt een marine-luitenant een fragment vond wat naar schatting tussen de 15 en 18 ton woog. Toen het materiaal werd onderzocht, bleek dat het alleen maar ijzer was en werd deze claim ingetrokken. In 1992 probeerde een Amerikaanse meteoriethandelaar een fragment van 37 ton mee te nemen. De Argentijnse autoriteiten waren het hier echter niet mee eens en de meteoriet bleef in het land.

Een onderzoek, waaronder koolstofdatering, gaf aan dat de meteoroïde 4000 tot 6000 jaar geleden is geland. De meteoriet zelf is ongeveer 4,5 miljard jaar oud. Toen hij de atmosfeer binnenkwam, barstte hij uiteen in duizenden fragmenten. Tegenwoordig er in totaal meer dan 100 ton meteoriet gelokaliseerd. De grotere fragmenten werden gevonden in en rond een gebied met 26 kraters. De grootste krater heeft een diameter van 78 meter en een diepte van 5 meter. Het originele 'kleine zonnestelsellichaam' kwam uit de asteroïdengordel. De overblijfselen zijn geclassificeerd als groep IA ruwe octahedriet. De chemische samenstelling is als volgt: 92,6% ijzer, 6,68% nikkel, 0,43% kobalt, 0,25% fosfor, 87ppm gallium, 407ppm germanium en 3,6ppm iridium.

Deze samenstelling is een uniek identificatiemiddel. Hij wijst op een meteoritische oorsprong en valideert de authenticiteit van de meteoriet, aangezien deze compositie niet op aarde kan worden gereproduceerd.

Vergelijkbaar met illustratie.

Specificaties

Campo del Cielo ijzermeteoriet, in geschenketui

Klantbeoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen voor dit product.

Stel uw eigen beoordeling samen:

Heeft u specifieke vragen over uw bestelling of producten? Neem dan contact op met onze klantenservice!

Klanten die dit product kochten, kochten ook...