Winkelwagen
is leeg

Home > Telescopen > Omegon > Basic > Omegon Telescoop N 114/900 EQ-1

360 degree Omegon Telescoop N 114/900 EQ-1
Omegon Telescoop N 114/900 EQ-1
Omegon Telescoop N 114/900 EQ-1
Omegon Telescoop N 114/900 EQ-1
Omegon Telescoop N 114/900 EQ-1
Omegon Telescoop N 114/900 EQ-1
Productomschrijving
Specificaties
Klantbeoordelingen
Aanbevolen accessoires
Downloads

Artikelbeschrijving:

De klassieke Newton-spiegeltelescoop, die naar zijn uitvinder Isaac Newton is vernoemd, wordt al dertig jaar met deze afmetingen en uitvoering aangeboden en is nog steeds succesvol. Met een opening van 114 mm is deze telescoop een stuk lichtgevoeliger dan lenstelescopen in dezelfde prijsklasse en daardoor erg geliefd onder beginners.

De optica 114/900:

De spiegel van 114mm biedt de mogelijkheid tot zowel mooie waarnemingen van planeten als interessante "Deep-Sky-observaties". Ontdek de ringen van Saturnius, de manen van Jupiter of die van onze buurplaneet Mars. Onder goede omstandigheden (tijdens oppositie) kun u de eerste oppervlaktestructuren herkennen. De lenscilinder beschikt over een Crayford-focus van 1,25" waarop alle standaaroculairs passen. De Crayford-focus heeft een focuswiel waarmee u de gevonden objecten nauwkeurig scherp kunt stellen. Met de gekoppelde zoeker kunt u hemellichamen opzoeken en in de hoofdciliner instellen. Voor de exacte centrering beschikt de zoeker over een kruisdraad.

Inbegrepen bij de levering:

 • ocuair van 25 mm voor vergroting van 36x
 • ocuair van 10 mm voor vergroting van 90x
 • 6x30-zoeker voor gemakkelijk opsporen van hemellichamen
 • 2x Barlowlens ter verdubbeling van de oculairvergrotingDe voordelen in een oogopslag:

 • opening van 114 mm en dus 2,5x lichtgevoeliger dan een telescoop van 70 mm
 • 1,25'' Crayford-focus
 • optica is collimeerbaar

De EQ-1-montering:

Dankzij de parallelactische montering kunt u de optica direct op de Poolster richten. Per locatie kan de juiste poolhoogte of geografische breedte worden ingesteld. Met nauwkeurige bewegigen in de RA- en DEC-as kunt u de positie van objecten exact instellen en volgen. Hierbij zorgt een contragewicht voor precieze uitbalancering van de optica.

De EQ-1-montering is leverbaar in twee varianten, met standaardstatief of tafelstatief (afhankelijk van de versie). Kijk voor meer informatie bij de technische gegevens. Het standaardstatief is uitschuifbaar en is in hoogte verstelbaar van 70 cm tot 120 cm. Een plateau biedt plaats voor oculairs en andere accessoires. Het tafelstatief is zeer compact en licht. Daardoor is het ideaal voor uitstapjes of trips. De kleinste van de EQ-montering is extreem licht, compact en past in bijna iedere reistas. Hij is gemakkelijk op te bouwen en dus zeer geschikt voor beginners en kinderen. Een motor voor de RA-as is optioneel.

Meegeleverd bij de montering

 • parallelactische EQ-1 montering
 • statief
 • uitgebalanceerd contragewicht

Het is niet alleen belangrijk welke telescoop je koopt, maar ook waar je hem koopt.

We bieden extra hulp:

 • Wij zijn een toonaangevende verdeler voor telescopen en kennen deze instrumenten als onze broekzak. We staan altijd paraat om hulp te bieden na uw aankoop, mocht u problemen ondervinden met de installatie of bediening van uw telescoop.
 • Ons boekje ‘Telescope Basics’ (Engelstalige versie) - een beginnershandleiding van 80 pagina's voor onze telescopen - wordt gratis geleverd bij elke aankoop van een telescoop.

Onze deskundige opmerking:

De EQ-1 telescoop van 114/900 mm is ondanks zijn prijsklasse voorzien van een kwalitatief goede optiek.. Ook al heeft hij een sferische spiegel, vormt dat in dit geval - dankzij een diafragma van 1:7,9 - absoluut geen probleem. De montering is voor een instrument met deze afmetingen enkel visueel te gebruiken. Minder serieuze verkopers mogen dan wel beweren dat astrofotografie hiermee ook een mogelijkheid is, maar niets is minder waar.

Houdt u er rekening mee dat veel soorgelijke telescopen met een vergroting van 300x of 600x worden aangeboden. In theorie kan met elke telescoop een dergelijke vergroting worden bereikt, maar daardoor worden de objecten onherkenbaar! Voor een scherpe afbeelding van objecten ligt de maximale zinvolle vergroting van dit soort telescopen bij ongeveer 230x.

Van alle telescopen in deze prijsklasse heeft deze telescoop duidelijk de beste prijs-kwaliteitverhouding. Mocht u nog wat meer te besteden hebben, raden wij u de Omegon 130/920 EQ-2 aan. Deze telescoop heeft een grotere optica en nog stabielere montering.

(Dominik Schwarz)

De parallelactische EQ-1-montering met afgestemd contragewicht. Alleen met een dergelijke montering kunt de hemellichamen nauwkeurig volgen. Door middel van de praktische en buigzame assen behoudt u het object altijd in het zicht.
Met behulp van de 6x30 zoekerlens kunt u objecten aan de hemel vinden en ze met de telescoop gedetailleerder waarnemen.
Barlowlens – ter vergroting van de brandpuntafstand. Door de lens samen met een oculair te gebruiken, kunt u de vergroting versterken.
Met de telescoop kunt u al duizenden kraters en interessante kraters op het maanoppervlak waarnemen. Maanfoto van Bernd Gährken met de Omegon 114/900 mm telescoop.

Aanbevolen accessoires:

 
accessoire details
29.01.2022
Verzending in Nederland en België vanaf 4,90 €
Valuta
Advies
Contact
Geschenken