Winkelwagen
is leeg

Artikelen:  Home > Zonnewaarneming > Zonnetelescopen
Fabrikanten:  CoronadoVerwijder

Reset alle filters

Artikel series:

Coronado

Eind jaren negentig richtte de ingenieuze optisch ontwerper David Lunt de Coronado Technology Group op in Tucson, Arizona. Met zijn bedrijf maakte hij zonnewaarneming betaalbaar voor hobbyastronomen. De PST (Personal Solar Telescope) is nog steeds legendarisch tot op de dag van vandaag. Dit instrument stelde veel mensen in staat om de chromosfeer van de zon in de H-alfa-golflengte (656 nanometer) te observeren.

Om aan de grote vraag naar zijn telescopen te kunnen voldoen, werkte David Lunt vanaf 2004 samen met Meade Instruments. Meade zet met succes het merk Coronado voort.

De PST is nog steeds erg populair, maar Coronado staat tegenwoordig meer bekend om zijn zonnetelescopen van de SolarMax-series. Deze behoren tot de beste H-alfa-telescopen op de markt en zijn nog steeds betaalbaar - volledig in lijn met de ideeën van David Lunt, die in 2005 is overleden.

Artikelen 1 - 10 of 10
Sorteer op: Per pagina:
Artikelen 1 - 10 of 10
Sorteer op: Per pagina:
Bron: Sky & Telescope, Rick Fienberg Bron: Sky & Telescope, Rick Fienberg

Op de foto is David Lunt te zien voor zijn kantoor in Tucson, Arizona, in 2001. Op Sky & Telescope is een overlijdensbericht met een korte biografie over David Lunt te lezen.

Zijn H-alfa-telescopen waren revolutionair op het gebied van zonnewaarnemingen, omdat ze de eerste betaalbare toestellen in hun soort waren. De H in H-alfa staat voor waterstof (Hydrogenium). Met de aanduiding H-alfa verwijzen fysici naar een bepaalde lichtstraling die afkomstig is van de waterstofatomen van de zon. De golflengte van dit licht bedraagt 656 nanometer en ligt dus in het rode bereik van het spectrum.

Foto van een protuberans, gemaakt met een 90 mm SolarMax III Foto van een protuberans, gemaakt met een 90 mm SolarMax III

In het licht van H-alfa-straling wordt een laag van de zonneatmosfeer zichtbaar, die boven de fotosfeer gelegen is. Deze laag wordt de chromosfeer genoemd omdat hij tijdens een totale zonsverduistering verschijnt als een rode, gekleurde rand.

De fotosfeer is de bron van al het zichtbare zonlicht en kan worden waargenomen met behulp van telescopen met klassieke witlichtfilters. Ook de beroemde zonsverduisteringsbrillen tonen de fotosfeer.

Terwijl de fotosfeer afhankelijk van de zonneactiviteit minder of meer vlekken vertoont, is er altijd iets gaande in de chromosfeer die daarboven ligt: protuberansen die veel groter zijn dan onze aarde worden zichtbaar aan de rand van de zon. Ze bewegen over het oppervlak van de zon als donkere filamenten. Heldere zonnevlammen, hevige energie-explosies, begeleiden de donkere zonnevlekken. Dit landschap verandert van dag tot dag, zelfs binnen enkele uren. Ook dit is wat H-alpha zo fascinerend maakt.

Coronado SolarMax III

Waar bent u
naar op zoek?

Type

Toepassing

Ontwerp

Type montering

GoTo sturing

Opening

Brandpuntsafstand

Totaal gewicht

 

Prijs

 

Leverings status

 
04.10.2022
Verzending in Nederland en België vanaf 4,90 €
Valuta
Advies
Contact
Geschenken