Winkelwagen
is leeg
Abboneer op RSS Feed of ATOM Feed

Dobson-telescopen met PushTo van Taurus

April 12 2021, Stefan Taube

De Poolse telescoopfabrikant Taurus biedt voor zijn Dobson-telescopen digitale deelcirkels (DSC) aan als bijkomende uitrusting. Dankzij deze toebehoren beschikt de telescoop steeds over informatie omtrent de positie van beide assen. Als u nu uw smartphone met de telescoop verbindt, kunt u op een planetarium-app zien naar welke hemelregio uw telescoop wijst.

Taurus Dobson mit DSC-System

Taurus Dobson met DSC-systeem

Nog interessanter is natuurlijk het omgekeerde scenario: zoek in de planetarium-app een interessant hemellichaam uit. Nu kan uw smartphone u tonen hoe u de telescoop moet bewegen om dit object door het oculair te kunnen observeren. Deze manier van werken wordt ook wel PushTo genoemd. Alle PushTo-telescopen vindt u hier in de webshop.

Taurus Bluetooth & WiFi PushTo DSC System

Het bluetooth- en WiFi DSC-systeem in detail

U kunt uw telescoop van Taurus met het DSC-systeem uitrusten wanneer u maar wilt. Maar wij bieden ook alle modellen met een reeds vooraf geïnstalleerd DSC-systeem aan onder de volgende link: Dobson-telescopen van Taurus met PushTo.

Naast de DSC-encoders biedt Taurus nog twee andere accessoires aan:

Ook deze accessoires kunnen reeds vooraf geïnstalleerd geleverd worden, zodat u dat zelf niet meer hoeft te doen.

Om het overzicht over het enorme assortiment Dobsons van Taurus te bewaren, kunt u al aan de productnaam zien of er accessoires vooraf geïnstalleerd zijn:

 • Telescopen met de afkorting “SMH” (secondary mirror heating) in de naam zijn met vangspiegelverwarming uitgerust.
 • Telescopen met de afkorting “DSC” (digital setting circles) beschikken over PushTo.
 • Indien de afkorting “CF” (cooling fan) in de productnaam staat, dan is de hoofdspiegel met een ventilator uitgerust.

So is de Dobson N 504/2150 T500 Professional SMH DSC CF van Taurus bijvoorbeeld met vangspiegelverwarming, digitale deelcirkels en een hoofdspiegelventilator uitgerust.

Wij helpen u graag bij het uitkiezen van de juiste Taurus Dobson-telescoop voor u. Daarna moet u enkel nog wat geduld oefenen, want uw telescoop wordt pas na de bestelling bij de Taurus-fabrikant vervaardigd. Het is nu eenmaal geen standaard telescoop die zo van de band rolt.

De dwerg met turbo: de nieuwe, snelle Omegon-astrografen

March 24 2021, Marcus Schenk

De nieuwe astrografen van Omegon zijn speciale telescopen voor fullframe-camera’s en bieden een hoge lichtsterkte. Dankzij de duizelingwekkend snelle openingsverhouding van f/2,8 tot f/3,2 kunnen ze astrofoto’s met extreem korte belichtingstijden vastleggen.

Poleposition op uw montering

Deze telescoop hoeft niet warm te lopen, hij is meteen startklaar voor snelle astrofoto’s. De 6 inch- en 8 inch-astrografen met openingsverhoudingen van f/2,8 en f/3,2 zijn in vergelijking met een normale f/5 Newton-telescoop ongeveer 3 keer lichtsterker. Dat betekent dat u veel sneller astrofoto’s kunt maken en volgfouten minimaliseert.

Korte brandpuntsafstand, groot gezichtsveld

Breedbeeld-astrofotografie wordt steeds populairder, met een zeer grote achterban dankzij monteringen zoals MiniTrack. Met deze telescoop treedt u echter nog veel verder in detail en kunt u fantastische breedbeeldopnamen maken van bijvoorbeeld uitgestrekte nevels.

Full power voor fullframe

Met de 3 inch-focuser, de ingebouwde 3 inch-corrector en de vangspiegel van 90 mm wordt de beeldcirkel (44 mm) van de Omegon-astrograaf volledig belicht; ideaal om een fullframe-camera met een hoge resolutie te gebruiken. Door de werkafstand van 55 mm hebt u voor spiegelreflexcamera’s geen bijkomende afstandsadapter nodig. Bij de Omegon Pro Astrograaf N 200/640 OTA telescoop verkrijgt u met een doorsnee fullframe-sensor een beelddiagonaal van ca. 3,8 graden aan de hemel. Dat maakt van de California-nevel in Perseus, het Andromeda-sterrenstelsel of de Cirrus-regio wondermooie doelwitten.

Elegante tubus van carbon

De nieuwe astrograaf ziet er niet enkel elegant en hoogwaardig uit: hij is het ook. Dankzij de carbontubus hebt u bovendien het voordeel van een stabiele focus, aangezien het materiaal bijzonder temperatuurstabiel is.

De modellen zijn verkrijgbaar in de volgende varianten:
Omegon Pro Astrograaf N 150/420 OTA telescoop
Omegon Pro Astrograaf N 200/640 OTA telescoop

Wilt ook u graag nieuwe paden in de astrofotografie bewandelen? Maak dan kennis met de Omegon-astrografen.

MaxFR van Astronomik: smalband-lijnfilters voor snelle optieken

March 16 2021, Stefan Taube

De nieuwe filters uit de MaxFR-serie zijn geoptimaliseerd voor astrofotografie met snelle telescopen, zoals Celestron-RASA-optieken of de Epsilon-astrografen van Takahashi.

Deze filters van Astronomik laten de drie belangrijkste spectraallijnen door, namelijk OIII, H-alpha en SII, en zijn beschikbaar in de halfwaardebreedten 12 en 6 nanometer.

Astronomik Filter H-alpha 12nm

Een H-alpha-filter uit de MaxFR-serie in de uitvoering als clipfilter voor Canon-camera’s

Wanneer u observeert onder een verlichte hemel is astrofotografie met lijnfilters uw beste kans om geslaagde foto’s te maken. In principe is een H-alpha-filter de eerste zinvolle aankoop: met deze filter zijn gedetailleerde foto’s ook bij volle maan of sterk verlichte hemel een fluitje van een cent! Dit is ook de geknipte filter voor alle nevels die rood licht uitzenden.

Met de OIII-filter breidt u uw mogelijkheden enorm uit. Hiermee kunt u ook gedetailleerde en contrastrijke foto’s maken van alle groenachtige en blauwachtige structuren. Met name planetaire nevels en stervormingsgebieden zijn de ideale doelobjecten!

Met de SII-filter is uw filterset compleet. Aan de hand van deze drie filters kunt u hetzelfde soort kleurenfoto’s maken als de ruimtetelescoop Hubble!

Wat is de juiste halfwaardebreedte? Kort gezegd zijn filters met een halfwaardebreedte van 12 nanometer ideaal voor DSLR-camera’s en alle camera’s met beperkte donkerstroom. Bij deze camera’s zorgt een grotere onderdrukking van de hemelachtergrond door een kleinere halfwaardebreedte niet voor meer details. De filters met een halfwaardebreedte van 6 nanometer zijn op hun beurt ideaal op sterk lichtvervuilde plaatsen en voor camera’s met extreem geringe donkerstroom, bijvoorbeeld camera’s met een zeer goede koeling. Vooral wanneer u sterrenrijke regio’s van de Melkweg in het vizier hebt, kunt u met de 6 nm-filters ook zwakke hemellichamen contrastrijk afbeelden zonder dat ze door het gewemel aan sterren worden opgeslokt.

Een overzicht van alle filters uit de serie vindt u hier.

Op naar nieuwe doelen: nu nog meer keuze aan Omegon Pro-apochromaten

March 4 2021, Marcus Schenk

De sterrenvloot aan Omegon Pro-apochromaten werd uitgebreid met refractors die net zo stijlvol als doeltreffend zijn, en die ver boven de standaard van een doorsnee refractor liggen.

De Omegon Pro-apo’s zijn een serie voor ambitieuze astrofotografen die tijdens hun nachtelijke observaties onder de sterrenhemel het maximum uit hun telescoop willen halen. Perfecte foto’s en een haarscherpe beeldweergave over het hele gezichtsveld: die wensen gaan dankzij deze instrumentenreeks in vervulling. Daartoe werden de instrumenten met ED-lenzen, ingebouwde correctoren, CNC-tubussen en grote focusers uitgerust. Al wat nodig is voor een indrukwekkend scherp beeld.

Afhankelijk van uw eigen voorkeur en uw montering maakt u eenvoudig een keuze tussen verschillende varianten: van de behendige en gemakkelijk transporteerbare 61 mm-variant tot het vlaggenschip van 140 mm. Indien gewenst, kunt u ook kiezen voor een doublet-, triplet-, quadruplet- en quintuplet-apo, dus een toestel met twee, drie, vier of zelfs vijf lenzen.

Voor veel instrumenten kunt u bovendien ineens uw eigen, individueel keuringsbewijs mee bestellen. Dat is een kwaliteitszegel voor uw telescoop dat bovendien de waarde ervan permanent verhoogt.

Andromeda-sterrenstelsel

De vloot van apo-sterrenkruisers op een rij:

 1. APO 61/335 ED doublet OTA #65141

Een mobiele maar krachtige dwerg: Met zijn 61 mm is deze apo werkelijk klein, maar hij beschikt wel al over een hoogwaardige 2,5 inch-focuser met een reductie van 1:10. Alle voorboden wijzen hier dus al op topkwaliteit.

 1. APO 61/274 ED doublet OTA #69472

Een grote optiek is vaak niet doorslaggevend, want niets kan een donkere en kristalheldere hemel vervangen. Toch is net die moeilijk bereikbaar met grote optieken. Daarom is de 61/274 ED doublet ideaal voor op reis. Maar ook als telescoop voor breedbeeldopnames is deze optiek een ware droom.

 1. APO 72/400 quintuplet ED OTA #65156

Een perfecte weergave zonder enige kleurafwijking en met sterren die haarscherp verschijnen tot in de hoeken van het beeldveld. Dat is een koud kunstje voor de 72/400 quintuplet. Dankzij zijn vijf lenzen, waaronder twee ED-lenzen, biedt hij namelijk een uitzonderlijk contrast met een volledig gecorrigeerd en vlak beeldveld.

 1. APO 76/342 triplet ED OTA #69473

Het maakt niet uit waar de reis u heen brengt: deze apo kan u overal naartoe begeleiden. Omdat hij slechts 4 kilogram weegt en 333 millimeter lang is, kunt u deze telescoop ook aansturen met een minimontering of montering voor op reis. Voor breedbeeldopnames en doelobjecten zoals de Andromeda-nevel is deze telescoop een echte meester in zijn vak, maar ook als telelens voor natuurbeelden levert de 76 mm-variant uitstekend werk.

 1. APO 76/418 triplet ED OTA #65142

Net zoals de bovenstaande apo belooft ook dit instrument een indrukwekkende beeldweergave, al is dat met een iets langere brandpuntsafstand. Beide 76 mm-instrumenten beschikken over een 3 inch-focuser in tandheugeldesign met een reductie van 1:10.

 1. APO 80/500 triplet ED OTA #60856

Dit is een apochromaat met een heldere en kleurzuivere beeldweergave, zelfs bij zeer hoge vergrotingsfactoren. De meesterlijk vervaardigde focuser is met zijn 2,5 inch groter dan bij de meeste 80 mm-telescopen. Het voordeel is dat er zoveel belichting is dat u er ook plezier aan beleeft met een fullframe-camera.

 1. APO 94/517 triplet ED OTA #65147

Dankzij de opening van 94 mm zijn veel doelobjecten in korte tijd bereikbaar voor astrofotografie. De 94/517 triplet is een uitstekend staaltje bouwkunst en beschikt in zijn triplet-design over twee ED-elementen. Zo verkrijgt u een kleurzuivere beeldweergave, en heldere sterren of de rand van de Maan verschijnen duidelijk in beeld. Ook voor visueel observeren bij hoge vergrotingsfactoren slaat deze telescoop een perfect figuur. In ieder geval een echte aanrader voor apo-liefhebbers.

 1. APO 100/580 quadruplet ED OTA #60854

Een quadrulplet-apochromaat zoals deze heeft vier lenselementen. Hij biedt zowel een fabelachtig mooie beeldweergave als een gecorrigeerd en vlak beeldveld. Dat betekent dat u geen correctoren meer hoeft aan te sluiten, want de optiek belooft reeds scherpe sterren tot aan de rand van het beeldveld. Wel zijn er dan weer heel wat mogelijke accessoires die u op uw 3,5 inch-focuser kunt monteren. Deze apochromaat belicht het volledige beeldveld van de fullframe-camera.

 1. APO 121/678 quintruplet ED OTA #65143

Vijf lenzen voor indrukwekkende beelden: de 121/678 is niet enkel lichtsterk, maar presteert bovendien voortreffelijk als optiek. Wat houdt dat concreet in? Een triplet-APO-objectief voor een kleurzuivere beeldweergave en een bijkomende flattener met twee lenzen voor een vlak beeldveld. Dankzij de beeldveldbelichting van 60 mm is deze telescoop ook ideaal voor zeer grote sensoren. De enorme backfocus van 145 mm en de 4 inch-focuser maken het mogelijk om zware camera’s en diverse accessoires aan te sluiten.

 1. APO 140/910 triplet ED OTA #65144

Deze triplet-apochromaat met twee ED-lenzen aan de voor- en achterzijde van het objectief biedt een uitzonderlijk goede kleurcorrectie. De tandheugelfocuser van 4 inch en de beeldcirkel van 44 mm maken dit instrument ook geschikt voor fullframe-camera’s. Een topapparaat voor iedereen die waarde hecht aan lichtsterkte.

Bent u een astrofotograaf op zoek naar een geschikt instrument? Neem dan eens een kijkje tussen deze apochromaten.

Foresta II 8×56 ED-verrekijker van Vixen in de aanbieding!

March 2 2021, Stefan Taube

De Japanse producent Vixen biedt deze hoogwaardige ED-verrekijker met ergonomisch design aan voor een zeer mooie prijs: de verrekijker is verkrijgbaar voor slechts 449 euro. U spaart dus 200 euro uit in vergelijking met de oorspronkelijke prijs!

Vixen Fernglas Foresta II 8x56 ED

Vixen Foresta II 8×56 ED-verrekijker

ED staat voor “extra low dispersion”. Deze bijzondere lenzen onderdrukken getrouw storende kleurzomen en verhogen zo ook het contrast.
Dankzij de grote opening is de verrekijker zeer goed geschikt voor gebruik tijdens de schemering en een ideaal instrument voor zowel vogelspotters als astronomen.

Aangezien de verrekijker door zijn gewicht van 1,2 kilogram al aan de zwaardere kant is, is het gebruik van een statief met statiefadapter geen overbodige luxe.

Meer informatie over de verrekijker vindt u hier. De aanbieding is enkel geldig zolang de voorraad strekt!

Infografiek: Astrohoogtepunten in de lente van 2021

February 26 2021, Marcus Schenk

Een bezoekje aan de Plejaden, een zeer heldere miniplaneet en een uitstekend zichtbare Mercurius aan de avondhemel. Verheug je alvast op de astronomische lente, want die heeft heel wat in petto.

In de infografiek “Astrohoogtepunten in de lente van 2021” hebt u een overzicht van de belangrijke astronomische fenomenen die in de komende drie maanden plaatsvinden.

Wij wensen u veel observatieplezier.

Maart

4/3 Mars bij de Plejaden (Gouden Poort van de Ecliptica)

Mars stond vorig jaar in oppositie en verfraaide het schouwspel van de avondlijke sterrenhemel. Hij schittert nog steeds aan de avondhemel, maar verdwijnt samen met de wintersterrenbeelden steeds verder uit beeld. Rond 4 maart staat hij op een afstand van ongeveer 2 graden van de Plejaden  en zo komt de god van de oorlog ook langs de Gouden Poort van de Ecliptica. Dat is de naam van het gebied tussen de Hyaden en de Plejaden waardoor de ecliptica loopt.

4/3 Vesta in oppositie

Vesta is een godin van de Romeinse mythologie, maar het is ook de naam van een bekende miniplaneet – met een diameter van 520 kilometer de op één na grootste in de planetoïdengordel.  Tijdens een oppositie kunt u haar soms met het blote oog zien. Momenteel is ze met 5,8-6 mag misschien net niet helder genoeg om herkenbaar te zijn met het blote oog. U spot haar echter heel eenvoudig met een verrekijker of telescoop. Dus misschien wilt u wel eens een miniplaneet observeren? Een bijzondere observatieavond. Vesta is bovendien heel gemakkelijk te vinden in het achterste deel van het sterrenbeeld Leeuw. Vanaf de ster Theta Leonis (de achterpoot van de Leeuw) slechts één graad naar het noordoosten – en ziezo.

5/3 Mercurius bij Jupiter

Een lastige ontmoeting: Mercurius en Jupiter komen elkaar tegen, maar het schouwspel is niet gemakkelijk te volgen. Het is net geen 6 uur wanneer beide planeten zichtbaar worden en de Zon nog slechts 8 graden onder de horizon staat. Het tijdvenster is krap en u moet werkelijk een fabelachtig uitzicht op de horizon hebben wanneer beide planeten elkaar naderen tot wel 0,3 graden.

10/3 Maan bij Jupiter en Saturnus

Kort voor zonsopgang voor vroege vogels: deze ochtend maken ineens meerdere objecten het bont boven de zuidoostelijke horizon. U kunt Mercurius, Jupiter en Saturnus herkennen alsof ze samen een diagonale parelketting vormen. De delicate maansikkel omsluit deze ontmoeting van de planeten en zorgt voor een mooi astronomisch fenomeen op deze ochtend.

16/3 Maan bij Uranus

‘s Avonds zien we de groeiende maansikkel tussen de sterrenbeelden Walvis en Vissen. Wie wil, kan van hieruit met de telescoop meteen een uitstapje naar de verre planeet Uranus maken. Die bevindt zich vandaag namelijk nog maar 6 graden boven onze Maan. Uranus is altijd de moeite om te zien. Hij is nu eenmaal geen standaard object, zoals bijvoorbeeld Saturnus of Jupiter. Als verre planeet ziet hij er zelfs door de telescoop uit als slechts een klein schijfje, maar wel één die zich duidelijk van een ster onderscheidt als u goed kijkt. Toch is het zinvol om zijn precieze positie op een sterrenkaart te controleren voordat u begint te observeren.

18/3 Maart bij υ Tauri

Mars trok enkele dagen geleden langs de Plejaden door de Gouden Poort van de Ecliptica. Vandaag maakt hij een ommetje langs υ Tauri in het sterrenbeeld Stier, een ster van de Hyaden. Dit is een pulsatieveranderlijke ster waarvan de helderheid binnen enkele dagen verandert. Wanneer u dit gebied met uw verrekijker afspeurt, valt u een patroon van meerdere sterren op. Dat is een asterisme, een verzameling sterren in een soort van patroon. Het asterisme heet “Davis’ Dog” en stelt een hond met snuit, ogen, oren, poten en staart voor. Sommige vinden echter dat hij eerder op een vos lijkt. Wat denkt u?

April

1/4 Antares bij de Maan

In de nacht van 1/4 op 2/4 nadert de Maan de hoofdster van het Sterrenbeeld Schorpioen: Antares. Hij is een rode superreus en schittert helder en met een rode gloed aan de nachtelijke hemel. Hij heeft een diameter die wel 700 maal groter is dan die van onze Zon en zou enkele planeten, inclusief onze Aarde, gewoonweg opslokken als hij op de plaats van onze vertrouwde ster zou staan.

6/4 Maan bij Saturnus

De ochtendhemel toont ons alvast de voorboden van de zomer: de sterrenbeelden Boogschutter en Steenbok. In het rijk van deze alpengeit ontmoeten vandaag de Maan en Saturnus elkaar vanop een afstand van 5,3 graden.

15/4 De Maan komt langs de Gouden Poort van de Ecliptica

Drie dagen na de nieuwe maan duikt de delicate maansikkel ‘s avonds weer boven de westelijke horizon op. Onze Maan bereikt de Gouden Poort van de Ecliptica, geflankeerd door de beroemde sterrenhopen van de Hyaden en de Plejaden.

17/4 Maan bij Mars

De Maan en Mars naderen elkaar vanavond tot op een afstand van ongeveer 2,5 graden. De rode planeet bevindt zich nog in het sterrenbeeld Stier, maar gaat over naar het Sterrenbeeld Tweelingen op 24 april.

19/4 Maan bij Pollux

De Maan nadert de ster Pollux in het sterrenbeeld Tweelingen tot op 3,3 graden. Wat vanavond echter nog interessanter is, is dat de Maan de ster Kappa Gem bedekt. Met haar onbelichte zijde komt de Maan de ster tegemoet en slokt dan de 3,5 mag heldere ster op voor iets langer dan een uur. De bedekking is enkel in bepaalde, voldoende donkere regio’s te volgen. Gezien vanuit Duitsland begint de bedekking om ongeveer 20:21 uur.

26/4 Venus bij Mercurius

Dit is iets voor specialisten: aan de avondhemel zijn Venus en Mercurius namelijk nog niet te zien. In de schemering echter naderen de twee binnenste planeten elkaar en kruisen ze elkaar vanop een afstand van 1,3 graden. Om 20:45 uur MEZT staat de Zon ongeveer 4 graden onder de horizon en de planeten net erboven. Daarom kunt u met een grote verrekijker wel een glimp opvangen, maar observeren is moeilijk.

Mei

4/5 Maan bij Saturnus

Steenbok hoort bij de zomersterrenbeelden en klimt al boven de horizon aan de ochtendhemel. De planeet Saturnus vertoeft de komende twee jaren nog in dit sterrenbeeld voordat hij overgaat naar Waterman. Op deze ochtend echter krijgt de “Lord of the Rings” bezoek van de Maan.

5/5 Maan bij Jupiter

Gisteren bracht de Maan een bezoekje aan Saturnus en vandaag maakt ze ook een ommetje langs Jupiter. Die hangt namelijk nog dicht in de buurt na de zeer nabije conjunctie tussen Jupiter en Saturnus afgelopen december.

10/5 Mercurius zichtbaar aan de avondhemel

Mercurius is in deze maand ‘s avonds goed zichtbaar – hij is de enige die in dit jaar echt goed te observeren is. Vanaf 10 mei kan iedereen hem aan de westelijke horizon vinden. Tegen 21:30 uur is het al zo donker geworden dat u hem zonder problemen kunt zien schitteren aan de hemel. Venus verdwijnt weldra onder de horizon, maar Mercurius staat nog op een hoogte van ongeveer 8,5 graden. Dat betekent: bij een goed uitzicht op de horizon hebt u één uur de tijd voordat Mercurius onder de horizon verdwijnt. In de loop van de maand klimt de kleine planeet elke dag een beetje verder omhoog aan de hemel. Op 18 mei gaat hij pas om 22:53 uur MEZT onder – daarna gaat hij echter weer elke dag wat vroeger onder.

13/5 Maan bij Mercurius

Een van de mooiste ontmoetingen aan de avondhemel: kort na zonsondergang vergezelt de voor 3,5 % belichte maansikkel Mercurius en houdt zich slechts 2 graden ten zuiden van hem op. Meer naar onderen ontdekt u Venus.

15/5 Maan bij Mars

Helemaal in het westen ontmoet de nog smalle maansikkel vandaag Mars in het sterrenbeeld Tweelingen. Vorig jaar startte NASA overigens een nieuwe robotmissie naar Mars en in februari wisten ze met “Mars 2020” de rover Perseverance succesvol op de planeet te doen landen. Ook was de eerste marshelikopter ooit mee aan boord. Deze drone wordt aangestuurd met rotorbladen en moet door de dunne “lucht” heen vliegen en helpen om Mars vanop een kleine hoogte in kaart te brengen.

17/5 Mercurius grootste oostelijke elongatie

Mercurius bevindt zich vandaag op zijn grootste oostelijke elongatie. Dat betekent dat hij zijn grootste hoekafstand ten opzichte van de Zon bereikt en hij op een eenvoudig te observeren hoogte boven de horizon vertoeft. Nu hebben we meer dan een uur de tijd om hem te bewonderen voordat hij ondergaat. Als u hem met uw telescoop wilt observeren, is nu bovendien het goede moment – wanneer de planeet even uit de dikkere luchtlagen van de atmosfeer sluipt.

17/5 Maan bij de Bijenkorf

Hij wordt vaak gewoonweg M44 of Praesepe genoemd, maar een bijzonder mooie naam voor dit hemellichaam is: de Bijenkorfcluster. Deze open sterrenhoop omvat ongeveer 300 sterren en lijkt zo wel op een schitterende bijenkorf. De Maan nadert de Bijenkorf tot op ongeveer 4 graden. Dat betekent dat u met een verrekijker beide objecten in eenzelfde gezichtsveld kunt bewonderen.

19/5 Maan bij Regulus

Vanavond ontmoet de groeiende Maan Regulus, de hoofdster van het sterrenbeeld Leeuw, ook wel “Kleine Koning” genoemd. Zijn positie staat in de buurt van de ecliptica, wat betekent dat er steeds bedekkingen tussen de Maan en Regulus kunnen voorkomen.

28/5 Mercurius bij Venus

Mercurius kende in deze maand zijn beste zichtbaarheid ‘s avonds en stond hoog boven de horizon. Inmiddels heeft hij wat aan hoogte ingeboet en begeeft hij zich in de richting van Venus, die wat lager staat. Ze kruisen elkaar en komen op 28 mei tot op 0,5 graden in elkaars buurt.

31/5 Maan bij Saturnus

In de tweede helft van de nacht kunt u de Maan en Saturnus in het sterrenbeeld Steenbok in zuidelijke richting observeren. Tot het aanbreken van de dag klimt het sterrenbeeld steeds hoger en nadert de meridiaan, m.a.w. het hoogste punt aan de hemel.

Premium sets met grote verrekijker, montering, verstelbare middenzuil en statief

February 25 2021, Marcus Schenk

Duizend en één. Nee, we hebben het hier niet over nachten in het Midden-Oosten, maar onder de sterrenhemel – met een geschikte veldkijker voor uw observaties. Er zijn namelijk ongeveer duizend en één verrekijkers in ons assortiment waaruit u kunt kiezen.

Welke verrekijker past op welk statief? En wat hoort daartussen? Net zoals voor een telescoopoptiek geldt, is een astronomische verrekijker op zijn eentje als een paard met drie poten. U zou uw bestemming er niet mee kunnen bereiken. U hebt ook een montering en een statief nodig. Maar hoe zwaarder de verrekijker, des te moeilijker wordt het om de juiste beslissing te nemen.

Wij hebben voor u zes verschillende sets samengesteld bestaande uit een grote verrekijker van Omegon Brightsky, de massieve Neptune-vorkmontering en een draagkrachtig carbonstatief. Als er één verrekijker met statief is die de benoeming “rots in de branding” verdient, dan is het deze.

Waarom grote verrekijkers van Brightsky de juiste keuze zijn voor astronomen

De grote verrekijkers van Brightsky bestaan in exemplaren met drie verschillende objectiefdiameters (70 mm, 80 mm en 100 mm) en met een inkijk van 45 of 90 graden naar wens. Dankzij de gecoate lenzen in een stevige magnesiumbehuizing hebt u een scherp zicht op de hemel of op de natuur in de verte. Opdat de verrekijker ook na vele jaren nog uw trouwe begeleider op elke excursie blijft, is hij bovendien waterdicht en gevuld met stikstof.

Grote verrekijkers van Brightsky worden geleverd met twee flatfield-groothoekoculairs van 18 mm met een 1,25 inch-aansluiting, voor fantastische observaties. Net zoals bij een telescoop kunt u ook andere astronomische oculairs gebruiken.

Das Brightsky Fernglas komplett im Set mit Gabel und Stativ

De volledige set met Brightsky-verrekijker, vorkmontering en statief

Neptune: de beste vorkmontering van het sterrenstelsel?

De premium Neptune-vorkmontering is een nieuwe ontwikkeling voor geavanceerde astronomen die graag met een verrekijker werken. Dat betekent dus ook voor u als u het eindelijk hebt gehad met instrumenten die voortdurend heen en weer schommelen. Deze massieve vorkmontering draagt grote verrekijkers met een breedte tot 290 mm en een gewicht tot 9 kg. De stevige profielen en grote teflonlagers garanderen zeer soepele bewegingen in beide assen, waardoor u eenvoudig uw weg vindt aan de hemel. Bij de productie besteden wij vooral aandacht aan de kwaliteit. Daarom laten wij deze vorkmontering uitsluitend in Portugal produceren.

Hoogwaardig carbonstatief met verstelbare middenzuil

Opdat ook de basis klopt, wordt de combinatie van verrekijker en vorkmontering bevestigd op een carbonstatief met poten met een diameter van 40 mm. Ultralicht voor het opbouwen, maar ongelooflijk stabiel: zo draagt dit statief een gewicht tot wel 50 kg. Het statief kan uiteengeschoven worden tot een hoogte van 1,9 m en beschikt bovendien over een verstelbare zuil. Zo kan uw grote verrekijker heel snel en eenvoudig perfect in positie worden gebracht voor elke waarnemer.

Voor wie zijn de sets bedoeld? 

– voor hobby-astronomen die graag eindelijk een grote verrekijker hebben die jarenlang plezier zal bieden

– voor waarnemers die niet langer willen zoeken en geen compromissen meer willen sluiten

– voor astrovrienden die de hemel intens met beide ogen willen beleven

De set bestaat uit:

– Grote verrekijker van Brightsky met een objectiefdiameter van 70, 80 of 100 mm en twee flatfield-oculairs van 18 mm

– Neptune-vorkmontering voor grote verrekijkers

– Omegon-carbonstatief (Ø 40 mm) met verstelbare middenzuil

Deze premium sets met grote verrekijker, montering en statief tonen hoeveel plezier u aan astronomie met een verrekijker kunt beleven! Ga meteen al een kijkje nemen bij de verrekijker met vorkmontering!

Explore Scientific: volgkijker en zoeker in één

February 16 2021, Stefan Taube

Een kleine telescoop die parallel aan de telescoop wordt bevestigd en twee opgaven moet vervullen: Als zoeker helpt hij de waarnemer om wegwijs te raken aan de hemel en als volgkijker of “guidescope” helpt hij bij de exacte tracing van de astronomische montering.

Explore Scientific Guidescope 8x50 Helikal

Explore Scientific volgkijker 8×50 helisch

De producent Explore Scientific stelt twee modellen voor die uitstekend zijn opgewassen tegen beide opgaven:

Beide optieken zijn uitgerust met een afneembaar oculair. Zonder dit oculair kan het instrument als volgkijker met helische focuser worden gebruikt. U kunt guidingcamera’s met een 1,25 inch-aansluiting bevestigen. Met behulp van de tubusringen kan de volgkijker met een leidster worden uitgelijnd. De camera houdt de leidster in het gezichtsveld en corrigeert kleine tracingfoutjes van de montering via aansturingsimpulsen.

Dankzij het oculair transformeert u de kleine telescoop in een hoogwaardige zoeker met een beeld dat zeer superieur is aan dat van de gebruikelijke, standaard zoekers. Het oculair is uitgerust met een verlicht dradenkruis.

Abnehmbare Okulareinheit

Afneembaar oculair

Dankzij deze praktische oplossing van Explore Scientific hebt u slechts één hulptelescoop nodig voor verschillende toepassingen.

Nieuw: autonome autoguider StarAid Revolution

January 21 2021, Stefan Taube

“Autoguiding” betekent de automatische volgcontrole van een astronomische montering. Die controle is bij astrofotografie nodig om het gewenste doelobject nauwgezet in het vizier van de camerasensor te behouden.

Er bestaan heel wat geschikte camera’s voor autoguiding, maar die vereisen bijkomend een laptop of pc en de passende software. Alleen met de autonome oplossingen hebt u die ondersteuning niet nodig. De nieuwste innovatie op dit vlak is de autoguidercamera StarAid Revolution. Daarmee wordt de volgcontrole kinderspel!

StarAid-Kamera-Standalone-Autoguider-Revolution-Revision-B

Autonome autoguider StarAid Revolution Revision B

Plug & Guide: sluit de camera aan op uw volgkijker en op de guidingpoort van uw montering – klaar! Na ongeveer 30 seconden gaat de camera aan de slag en stuurt correctie-impulsen naar de motoren van uw montering.

Maar de StarAid Revolution kan nog meer: bijvoorbeeld de pooluitlijning, d.w.z. de precieze uitlijning van uw montering met de rotatieas van de Aarde. Zelfs het besturen van de eigenlijke astronomische camera is mogelijk. Voor die extra opties en voor het controleren van het volgproces bestaat een app. Bovendien genereert de StarAid Revolution zijn eigen WiFi-signaal, zodat u uw smartphone met de autoguider kunt verbinden.

Revolutie is een groot woord, maar hier slaat het de spijker op de kop!

Verklaar de oorlog aan virussen en bacteriën!

January 12 2021, Patric Leibig

Door het koude seizoen vertoeven we steeds meer in gesloten ruimtes en daardoor neemt het risico op besmetting met virale ziekten toe.
Binnen zeer korte tijd verliezen we door de aanpassing van onze reukzin het vermogen om de luchtkwaliteit te beoordelen. Het is dus belangrijk dat tegen te gaan.

Verminder het risico op besmetting met SARS-CoV-2/COVID-19 (coronavirussen) en andere virale ziekten aanzienlijk door gebruik te maken van binnenluchtfilters met Hepa H13-filtersystemen en CO2-meetapparaten.

Seben HT-2008 CO2-meetapparaat

Luchtfilters verminderen de aerosolen in de binnenlucht.

SARS-CoV-2/COVID-19 en andere aandoeningen van de onderste luchtwegen worden onder meer door aerosolen/druppels overgedragen. Luchtreinigers met HEPA-filters van de klasse H13 kunnen precies die kleine deeltjes uit de binnenlucht filteren en zo het besmettingsrisico aanzienlijk verminderen. Een combinatie van regelmatig verluchten en luchtreinigers met “High Efficiency Particulate Air Filter” HEPA-filters van de klasse H13 is de beste voorzorgsmaatregel om het besmettingsrisico in gesloten ruimtes te verminderen. HEPA H13-filters filteren de kleine aerosolen (<5 µm) uit de lucht en verbeteren de luchtkwaliteit. Ook CO2-meetapparaten bieden ondersteuning bij het verluchten.

Volgens schattingen ligt het risico op besmetting van personen in de ruimte met SARS-CoV-2/COVID-19 (coronavirussen) door een aanwezige superverspreider dankzij het gebruik van luchtfilters met HEPA H13-filtertechnologie tot wel 6 keer lager.

Controleer en verbeter de luchtkwaliteit in uw kantoor, woning, klaslokaal, enz. met de volgende maatregelen:

 • Correct en regelmatig verluchten / doorluchten
 • CO2-meetapparaten / monitors die ondersteuning bieden bij het verluchten
 • Luchtreiniger / luchtfilter met „High Efficiency Particulate Air Filter” HEPA-filters H13 of H14

Berekening van het filtervermogen in m³/u voor de omvang van de ruimte:

De binnenluchtfilter moet de inhoud van de ruimte ten minste 2 keer per uur kunnen filteren om de concentratie van aerosolen en deeltjes aanzienlijk te verminderen. U kunt het filtervermogen dat u nodig hebt dus zeer eenvoudig berekenen:

Om het aantal kubieke meter van uw ruimte te berekenen, d.w.z. het luchtvolume, vermenigvuldigt u de lengte x breedte x hoogte van de ruimte. Dat resultaat vermenigvuldigt u met 2 en dan hebt u het filtervermogen in m³/u voor de ruimte berekend.

Voorbeeld:

Lengte: 5 m, breedte: 4 m, hoogte: 2,5 m

5 m x 4 m x 2,5 m = 50 m³

50 m³ x 2 (per u) = 100 m³/u

Voor klaslokalen / scholen of andere ruimtes waar meerdere personen vertoeven, raden wij u aan om het vermogen van de luchtreinigers voor 5 tot 6 keer het volume van de ruimte te berekenen.

Voorbeeld:

Voor een ruimtevolume van 50 m³ moet de gebruikte luchtreiniger een vermogen van ten minste 300 m³/u hebben.

15.05.2021
Verzending in Nederland en België vanaf 4,90 €
Valuta
Contact