Winkelwagen
is leeg
Abboneer op RSS Feed of ATOM Feed

ZEISS cashback-actie: deze verrekijkers cadeau doen is dubbel zo leuk!

December 2 2019, Betty Lux

Beleef de pracht van een winterdag van dichtbij: met de verrekijkers van ZEISS wordt iedere wandeling in de natuur tot een beleving. Sla nu uw slag, want van 25-11-2019 tot en met 19-01-2020 ontvangt u na aankoop en na een geldige online-registratie een flinke terugbetaling op uw account!

Van de volgende modellen heeft u dubbel plezier:

  • Terra ED: Zowel bij de beide Pocket-versies in grijs/zwart als bij de populaire Terra ED‘s in 8×42 en 10×42 ontvangt u 50,- euro terug. Dit jaar valt daar ook de Terra ED Compact in de versies 8×32 en 10×32 onder!
  • Victory Pocket: De chique, compacte verrekijkers zijn zowel in de versie 8×25 als in de versie 10×25 met 75,- euro cashback verkrijgbaar.
  • Conquest HD: Alle ZEISS Conquest HD verrekijkers vallen onder de cashback-actie! Afhankelijk van het model ontvangt u tussen 100,- en 150,- euro terug.

ZEISS cashback-actie

Zo gaat het in zijn werk:

De ZEISS verrekijkers maken van ieder wintermoment een unieke ervaring. Dankzij de combinatie van een modern ontwerp met briljante en scherpe beelden zijn deze verrekijkers een trouwe begeleider voor onderweg. Of u nu voor uzelf een verrekijker uitzoekt of als een zeer bijzonder geschenk voor onder de kerstboom; u heeft gegarandeerd dubbel plezier!

Astrohoogtepunten in de Winter 2019/20

November 29 2019, Marcus Schenk

Het kwik zakt weer flink en we krijgen winterse temperaturen, maar enkel in dit seizoen kunt u de sterren zo mooi en zo vroeg waarnemen. En wie gaat er nu niet naar buiten als Orion, het Zevengesternte of het oog van de Stier lonken?

De hemelkalender met interessante gebeurtenissen voor de komende drie maanden: de astronomische infografiek „Astrohoogtepunten in de winter 2019/2020“ toont u wanneer u uw blik tot de hemel moet richten.

Wij wensen u veel plezier tijdens uw waarnemingen!

December

1-12 Planetenreeks

In de avondschemering ziet u een mooie constellatie van de planeten Jupiter, Venus en Saturnus. Ze worden begeleid door de wassende Maan.

11-12 Saturnus bij Venus

In de avondschemering boven de noordwestelijke horizon staan vandaag de planeten Venus en Saturnus bij elkaar. Let u op het helderheidsverschil tussen de twee planeten, die op een afstand van nog geen 2 graden langs elkaar heen suizen.

11-12 Maan bij Aldebaran

Reeds op de vroege avond zien we Aldebaran, het oog van het sterrenbeeld Stier, boven de horizon opduiken. Vandaag laat hij zich in de buurt van de bijna volle Maan zien. Een mooie avond om planeten en dubbelsterren waar te nemen.

13-12 Geminiden

Als de hemel in de avond helder is, kunt u het beste richting het zuiden kijken. Het lijkt namelijk alsof de meteorenzwerm „Geminiden“ uit het sterrenbeeld Tweelingen komt. Nauwkeuriger gezegd: uit een plek twee graden boven de ster Pollux. Tussen 21:00 uur en 06:00 uur maakt u de meeste kans ze waar te nemen. De Geminiden behoren met 120 meteoren per uur tot de zwermen met het hoogste aantal vallende sterren. Helaas wordt het zicht dit jaar beperkt door de volle Maan. Laat deze gebeurtenis echter niet aan u voorbijgaan.

23-12 Maan bij Mars

Vroege vogels opgelet: een dag voor Kerstmis is het de moeite waard vroeg op te staan en een blik op de hemel te werpen. In de ochtendschemering straalt een slanke maansikkel die slechts voor 10% wordt verlicht en begeleid wordt door de oorlogsgod Mars.

23-12 Ursiden

De Ursiden zijn een meteorenzwerm die u de hele nacht kunt zien. De radiant ligt namelijk bij het sterrenbeeld Kleine Beer. Daar komt de naam van de zwerm dan ook vandaan. De vallende sterren suizen met ongeveer 35 kilometer per uur echter aanzienlijk langzamer aan de hemel voorbij dan de Perseïden.

29-12 Maan bij Venus

Wanneer het donker wordt, zien we ze samen aan de horizon stralen: de Maan en Venus. In de schemering, bij een heldere hemel, is dit waarschijnlijk een van de mooiste gezichten die iedereen opvalt, zelfs mensen die niet in astronomie geïnteresseerd zijn. De Maan is op deze avond te zien als een flinterdunne sikkel. Venus straalt in alle pracht.

Januari

4-1 Boötiden

De Boötiden zijn een meteorenstroom uit het sterrenbeeld Ossenhoeder. Het nieuwe jaar begint nog net niet met een astronomisch vuurwerk: ongeveer 120 meteoren per uur razen voorbij. Op deze avond staat de half verlichte Maan nog hoog aan de hemel: Wacht met observeren tot hij onder de horizon is verdwenen. Dan wordt het donker. Aangezien het nu wintertijd is en Ossenhoeder onder de lente- en zomersterrenbeelden valt, komt het sterrenbeeld (en de radiant dus ook) pas na middernacht op. Dan kan de waarneming zeer interessant worden. En vergeet u ook niet warm aan te kleden. Bij meteorenwaarnemingen is geduld een schone zaak.

5-1 Gouden handvat op de Maan

Een fascinerende gebeurtenis: het gouden handvat op de Maan. Als een handvat van licht doorbreekt hij net de terminator. We kijken naar de Mare Imbrium in de buurt van de krater Sinus Iridum en het hoge Montes Jura. De Zon gaat hier aan de licht-/schaduwgrens op. Maar terwijl de krater nog in duisternis gehuld gaat, licht de Zon de cirkelvormige bergtop van het Montes Jura op. Een gouden ring in de duisternis.

18-1 Maan bij Antares

Antares is een rode superreus in het sterrenbeeld Schorpioen. Hij straalt in een intensief rode kleur en valt in de spectraalklassen helemaal onderaan in klasse M. Als Antares op de plek van de Zon zou staan, zou hij voorbij de baan van Mars reiken. Maar vandaag treffen Mars en Antares elkaar enkel optisch aan de hemel. Gebruik deze kans om de rode kleur van beide hemellichamen te vergelijken.

27-1 Venus bij Neptunus

Zo dichtbij en toch zo ver weg: onze buurplaneet Venus staat bij de buitenpost van ons zonnestelsel. Met het blote oog kunnen we echter alleen Venus bewonderen. Met een telescoop zien we minder dan een graad noordelijk echter een kleine blauwe schijf: Neptunus.

28-1 Maan bij Venus

Opnieuw een mooi gezicht: Venus en de smalle, tot 12% verlichte maansikkel. Om ongeveer 20:00 uur MET kunnen we de beide helderste hemellichamen goed volgen voordat Venus ruim 40 minuten later door de atmosfeer trekt en achter de horizon verdwijnt.

Februari

4-2 Gouden handvat op de Maan

Net zoals op 5 januari kunnen we ook vandaag weer het gouden handvat op de Maan waarnemen. Dit is de verlichte top van een ringgebergte van de Montes Jura aan de schaduwkant van de terminator.

10-2 Mercurius in grootste oostelijke elongatie

Mercurius is snel en slechts zelden te zien. Maar vandaag vertoont de ietwat schuchtere planeet zich aan de avondhemel. Hij staat in zijn grootste elongatie tot de Zon en is net nog in de toenemende avondschemering te zien. Daarvoor heeft u echter een goed zicht op de horizon nodig, evenals heldere weersomstandigheden en een verrekijker, waarmee u Mercurius kunt ontdekken.

27-2 Maan bij Venus

Een tweede mooie blik op de maansikkel en Venus in de avondschemering. De pracht van de glanzende en heldere Venus kunnen we inmiddels geruime tijd aan de hemel volgen. De planeet verdwijnt pas tegen 22 uur onder de horizon.

Nieuwe Starquest-telescopen van Skywatcher

November 6 2019, Stefan Taube

De nieuwe Starquest-telescopen van Skywatcher combineren kleine optieken met een lichte, parallactische montering in een nieuw design. Bij de levering is ook steeds een licht aluminium statief met accessoireplateau inbegrepen: ideale telescopen die gemakkelijk te vervoeren zijn en waarmee u snel de hemel kunt verkennen.

Skywatcher Newton 130/650 Starquest EQ

Skywatcher Newton 130/650 Starquest EQ

De hoogwaardige Starquest-montering beschikt over een wormwielaandrijving met 122 tanden op elke as. De gebruiksvriendelijke en flexibele assen garanderen een hoge stabiliteit en een nauwgezet manueel trackingproces – ook voor beginners is dit ideaal.

De juiste keuze van de optiek hangt af van de gewenste toepassing:

  • Met de Refractor AC 102/500 geniet u van een groot blikveld aan de hemel. Hij biedt een overzichtsbeeld van grote hemellichamen zoals nevels, open sterrenhopen of kometen.
  • De Maksutov MC 102/1300 is bijzonder compact. Ondanks de bescheiden afmetingen beschikt deze optiek over een zeer lange brandpuntsafstand. Hij laat hoge vergrotingen toe en is een ware expert wat betreft de maan en planeten – maar ook planetaire nevels en dubbelsterren kunt u met deze Maksutov gemakkelijk observeren. Dankzij de keuze aan hemellichamen en de plaatsing van het oculair aan de achterzijde is deze Maksutov ideaal voor kleine sterrenwachten op balkons in lichtvervuilde steden. Een bijkomend voordeel is de gesloten optiek: de spiegel kan niet vervuild raken.
  • De Newton-telescoop 130/650 is het beste compromis. Hij heeft de grootste opening en verzamelt dus het meeste licht. Zo kunt u ook lichtzwakke nevels nog steeds onderscheiden. Deze Newton-optiek is bovendien bijzonder voordelig door zijn bouwwijze. Wel oefent de relatief lange tubus het grootste hefboomeffect uit op de montering.

Meer informatie en alle modellen vindt u hier in de Astroshop.

Nu verkrijgbaar: de Vaonis STELLINA Smart-telescoop!

November 5 2019, Elias Erdnüß

Vaonis STELLINA: innovatieve besturing, hoogwaardig design, high-tech

Het observeren van de sterrenhemel door een telescoop levert ongeëvenaarde ervaringen op. Bij sommige waarnemingsdoelen echter voelt u zich ontgoocheld of zelfs teleurgesteld: lichtzwakke nevels en sterrenstelsels stellen vaak niet meer voor dan schimmige, contourloze lichtvlekken.

De mooiste details en kleuren verkrijgt u meestal alleen met behulp van astrofotografie. Bij deze telescoop wordt het opgevangen licht over een langere periode verzameld en gecumuleerd. Zo kunnen adembenemende beelden van lichtzwakke deepsky-objecten worden gemaakt.

Astrofotografie is echter een hobby met een extreem steile leercurve. Een beginner kan vele maanden leertijd nodig hebben om tot de eerste mooie foto te komen. En ook al heeft u de eerste stappen in de astrofotografie onder de knie, dan moet u nog steeds vele uren besteden aan het verwerken van de beelden voordat u de nevel of het sterrenstelsel in volle schoonheid kunt bewonderen.

De volledig automatische STELLINA Smart-telescoop van de Franse start-up Vaonis belooft de voordelen van astrofotografie te combineren met de directe ervaring van live observatie. Dit gebeurt zo gebruiksvriendelijk mogelijk. De telescoop heeft namelijk geen oculair, maar een ingebouwde camera. Hierdoor kunnen beelden op ononderbroken wijze worden verzameld en verwerkt. Met een smartphone of tablet kunt u live zien hoe in de loop van enkele minuten steeds meer details van het observatiedoel zichtbaar worden.

De besturing en bediening van de telescoop zijn revolutionair eenvoudig. Met één druk op de knop oriënteert de STELLINA zich volledig zelfstandig aan de hand van zichtbare sterren. U kunt vervolgens via een smartphone of tablet het gewenste observatiedoel selecteren. De telescoop beweegt dan naar de juiste plaats aan de hemel – klaar!

M83, het Zuidelijk Windmolenstelsel – Met de STELLINA worden details en kleuren in de spiraalarmen duidelijk zichtbaar.

Natuurlijk waren we bij Astroshop ook benieuwd of de STELLINA ook daadwerkelijk waarmaakt wat ze belooft. Gelukkig konden we dit al testen. Inderdaad, we hebben nog nooit een GoTo-telescoop gezien die zo intuïtief en gemakkelijk te bedienen is zonder voorkennis. Na korte tijd vertonen de verkregen beelden al veel meer details dan u van een conventionele telescoop zou verwachten. De beelden zijn qua kwaliteit niet volledig te vergelijken met de astrofoto’s van professionals (een automatisch proces kan de expert hier dus nog niet volledig vervangen), maar de opnames zijn vrijwel direct zichtbaar, en niet pas na uren nabewerking. Dit maakt de STELLINA vooral ideaal voor gezamenlijke observatie met vrienden en kennissen.

Tot nu toe kon u deze telescoop alleen vooraf bestellen. Vanaf nu is de Vaonis  STELLINA ook op voorraad en direct verkrijgbaar. Het ideale high-end kerstcadeau!

Speciale aanbieding: Vixen BT-81S-A binoculaire telescoop – complete set!

October 21 2019, Stefan Taube

De verrekijker is een instrument dat vaak onderschat wordt binnen de astronomie. En dat terwijl het beeld van de nachtelijke sterrenhemel door een grote verrekijker een unieke ervaring is!

Het binoculaire aspect dient als ondersteuning voor de natuurlijke zienswijze met beide ogen. Op die manier kunt u bijzonder ontspannen observeren en wordt een 3D-effect gecreëerd. Dit laatste is bij monoculaire telescopen enkel mogelijk met behulp van een bijkomende binoviewer.

Vixen BT 81S

Vixen BT-81S-A-verrekijker – binoculaire telescoopset

Verrekijkers hebben ten opzichte van telescopen een groter gezichtsveld bij een kleine vergroting. Daarom zijn ze uitermate geschikt voor het observeren van sterrenvelden, open sterrenhopen, absorptienevels en kometen.

De Japanse fabrikant Vixen biedt met de BT-serie al vele jaren een interessant assortiment van grote astronomische verrekijkers. Wij bieden u momenteel de verrekijker BT-81S-A als complete set aan voor een uitzonderlijke prijs: actueel ontvangt u de verrekijker inclusief statief, montering en oculairs voor 1.699,- euro. U bespaart 200,- euro ten opzichte van de aanbevolen prijs van de fabrikant!

De verrekijker BT-81S-A is een achromaat met twee lenzen en een coating van magnesiumfluoride. Dankzij de optiek met kleurcorrectie en een lichtsterke openingsverhouding van f/6 in combinatie met de speciale vorkmontering kunt u zich begeven op uitgestrekte visuele verkenningstochten aan de nachtelijke hemel – met een hoge verslavingsfactor!

Met een opening van 81 mm behoort de BT-81S-A eerder tot de kleinere grote verrekijkers. Dat betekent ook dat hij nog gemakkelijk te transporteren is met zijn gewicht van vier kilogram en zijn lengte van 480 millimeter.

Meer informatie en bestelmogelijkheden vindt u hier in de Astroshop.

Mercuriustransitie 2019: met deze producten maakt u van de transitie een ware belevenis.

October 11 2019, Marcus Schenk

Slechts iedere 3,5 tot 13 jaar maken we deze gebeurtenis mee: een Mercuriustransitie. Op 11 november 2019 vindt deze zeldzame overgang opnieuw plaats. Tijdens zijn conjunctie zweeft Mercurius langs de Zon en kunnen wij hem op klaarlichte dag waarnemen. Het astronomische hoogtepunt van het jaar mag u niet aan u voorbij laten gaan! Maar hoe gaat u het waarnemen? Met de juiste voorbereiding en de volgende producten geniet u van een geslaagde observatie.

Let op: kijk nooit zonder een geschikt zonnefilter in de Zon. Voor de observatie is een zonnefilter altijd noodzakelijk.

Zonnefilter als folie

Zeer gunstig geprijsd, maar effectief. Dat is de Baader AstroSolar zonnefilterfolie, verkrijgbaar in verschillende formaten. Met de folie maakt u zelf een passend objectieffilter dat u vervolgens voor het objectief plaatst.

AstroSolar-Sonnenfolie

De AstroSolar zonnefolie in het formaat 210x297mm

Zonnefilter met houder

Ziet u het niet zitten zelf een filter te maken? Dan is een filter met een vaste houder de perfecte oplossing voor u. Twee voordelige opties zijn het Omegon filter voor kleinere telescopen en het ASTF-filter van Baader, dat beschikbaar is voor veel verschillende formaten telescopen.  Zo kiest u gemakkelijk de juiste diameter voor uw telescoop en bevestigt u het filter voor het objectief van uw telescoop. Nu kunt u veilig naar onze Zon kijken, zonnevlekken ontdekken en natuurlijk ook Mercurius.

Tip: meet voordat u uw keuze maakt de buitendiameter van de buis op zodat u weet welk filter op uw telescoop past.

Omegon-Sonnenfilter

Omegon zonnefilter gemonteerd op de Photoscope

Zonnefilter voor verrekijkers en camera’s

Ook met een verrekijker kunt u de Mercuriustransitie volgen. U vraagt zich misschien af of u dan gewoon twee normale zonnefilters kunt bevestigen? Deze methode werkt bijzonder goed met de verrekijker-AstroSolar filters. Ze zijn aan de zijkant namelijk op zo’n manier gesneden dat zelfs nauwsluitende objectieven elkaar niet aanraken. Ook een voordeel voor DSLR-camera’s: het afgevlakte filter maakt het mogelijk de camera vlot op een telescoop of plaat zetten.

ASBF-Filter

ASBF-filter voor verrekijkers en camera’s

Herschelprisma

Met dit speciale onderdeel ziet u nog meer tijdens de zonnewaarneming: een Herschelprisma. Gecombineerd met een ND3.0-filter kan het op een refractor (lenstelescoop) worden aangesloten. Uw voordeel: u ziet de Zon op een zwarte achtergrond en de granulatie en zonnevlekken bevatten ongekend veel details.

 Herschelkeil

Een Herschelprisma levert op een refractor een mooi beeld van de Zon op

H-alpha-telescoop

Houdt u wel van een goede dosis actie tijdens de waarneming van de Zon in H-alpha-licht? In een minimaal smal en dieprood bereik bij 656nm ziet u een zeer actieve Zon. Protuberansen worden miljoenen kilometers de ruimte in geslingerd en veranderen razendsnel. Zelfs wanneer u op het oppervlak van de Zon nauwelijks zonnevlekken waarneemt, is hier bijna altijd wel iets te zien.

 

H-alpha-Sonnentelekop

H-alpha-zonnetelescoop van Coronado

T-Shirt Mercuriustransitie

Alleen voor de grote astronomiefans: met dit nieuwe T-shirt voor de Mercuriustransitie zet u uw liefde voor astronomie in het zonnetje. Het toont het verloop van de transitie met alle belangrijke data en tijden. Zo kunt u steeds opnieuw zien wanneer Mercurius de Zon passeert of hoe lang we nog op de volgende transitie moeten wachten.

Omegon-T-Shirt-Merkurtransit

Omegon T-shirt Mercuriustransitie

Smartphone-adapter

De Zon fotograferen, maar dan snel en eenvoudig: met een smartphone-adapter neemt u in een handomdraai een aantal mooie foto’s van de Mercuriustransitie. Zelfs met kleine telescopen gaat dat prima. Zet de Omegon Smartphone-adapter gewoonweg op uw oculair. Nu kunt u dit astronomische moment voor eeuwig vastleggen.

Omegon-Easypic-Universal-Smartphone-Adapter

Omegon Easypic universele smartphone-adapter

Omegon Backpack 70/400 met zonnefilter

Als u nog op zoek bent naar een kleine zonnetelescoop voor de reis dan is de Omegon Backpack 70/400 AZ uitermate geschikt. De telescoop-set bevat een zoeker, zenitspiegel, oculairs en natuurlijk een geschikt zonnefilter. Ook handig: u ontvangt alles in een rugzak.

Omegon-Teleskop-AC-70-400-Solar-BackPack

Omegon telescoop AC-70-400 Solar BackPack

In de volle zon

Wanneer u de Zon urenlang waarneemt moet u voorkomen dat uw huid verbrandt. Een normale hoed beschermt enkel de hoofdhuid, maar als u zich vooroverbuigt en door een oculair waarneemt, wordt uw nek blootgesteld aan de Zon. Lunt biedt daarvoor de juiste bescherming: een zonnehoed met nekbescherming.

Sonnenhut-mit-Nackenschutz

Zonnehoed met nekbescherming

De Zon vinden wordt kinderspel

Soms is het niet te geloven hoe moeilijk het kan zijn de Zon zonder al te lang zoeken in de telescoop te vinden. Met de Geoptik 1,25“ zonnezoeker is het vinden kinderspel. Steek de zonnezoeker simpelweg  in de focuser en u kunt met behulp van de assen van uw montering de Zon meteen centreren.
Een andere mogelijkheid de Zon te vinden heeft u met de Euro EMC zonnezoeker. Hij bestaat uit een paneel met een opening en een schermpje waarop een klein zonnebeeld op geprojecteerd wordt. Bevestig de zoeker gewoon met de meegeleverde plakband aan uw buis.

Geoptik Sonnensucher

Geoptik zonnezoeker

Met deze uitrusting bent u goed voorbereid op de Mercuriustransitie.

Celestron RASA-astrografen: telescopen voor astrofotografie

September 19 2019, Stefan Taube

De telescopen van de RASA-serie werden speciaal en exclusief voor astrofotografie ontwikkeld. Ze beschikken over een zeer snelle openingsverhouding van f/2 en nemen beelden op die manier twintig keer sneller op dan een Schmidt-Cassegrain-optiek met f/10! Zo is er geen nood meer aan een trackingcontrole en worden over het algemeen minder eisen gesteld aan de montering!

Het RASA 1100-model met een opening van 279 millimeter is al geruime tijd op de markt, en Celestron biedt nu ook de RASA 800 aan, een kleinere variant met een spiegeldiameter van 203 millimeter.

Celestron Astrograph S 203/400 RASA 800

Celestron S 203/400 RASA 800-astrograaf

Dankzij de RASA 800 is dit optische systeem ook betaalbaar voor wie minder budget heeft, vooral omdat de montering kleiner kan uitvallen. De bovenstaande foto toont de RASA 800 met de AVX-montering. Deze astrograaf is geoptimaliseerd voor astrocamera’s met een diagonaal van 22 mm. Wie met een DSLR wil fotograferen, moet de grotere RASA 1100 gebruiken.

De afkorting RASA staat voor de namen van de ontwikkelaars: Rowe-Ackermann-Schmidt-Astrograaf. In principe gaat het hier om de frequent geproduceerde Schmidt-Cassegrain-optiek van Celestron, met andere woorden hebben we het over een sferische hoofdspiegel met een daarvoor geplaatste correctieplaat volgens het ontwerp van Bernhard Schmidt. In de plaats van de lichtbundel met een vangspiegel naar de Cassegrain-focus te kaatsen aan het uiteinde van de telescoop, wordt een camerasensor ingezet in het brandvlak. Een corrigerende optiek met vier lenzen zorgt hierbij voor een optimale belichting. Deze optiek is vervaardigd van bijzonder hoogwaardige glaselementen.

Die RASA-Optik von Celestron

De RASA-optiek van Celestron

Zoals de naam astrograaf al verraadt, zijn de RASA-telescopen exclusief ontwikkeld voor fotografie. U heeft dus niet de mogelijkheid om een oculair te gebruiken. Maar wie astronomie vooral als hobby waardeert vanwege de astrofotografie zal dit niet als een nadeel ervaren, maar zal net snel de voordelen van de RASA-optieken op prijs weten te stellen!

Infografiek: Astrohoogtepunten herfst 2019

September 2 2019, Marcus Schenk

 

In de komende drie maanden van september tot november zijn er weer een aantal prachtige objecten waar te nemen die ons niet mogen ontgaan. Een bijzondere gebeurtenis waar velen naar uitkijken is de zeldzame Mercuriustransitie voor de Zon. Maar ook andere, kleinere gebeurtenissen zijn zeker de moeite waard.

De nieuwe astronomische infografiek „Astrohoogtepunten herfst 2019“ biedt u een snel en grafisch overzicht. Zo bent u op de hoogte en weet u wat u aan de hemel kunt waarnemen.

In dit artikel leest u een aantal details over de verschillende gebeurtenissen.

September:

1-9: Alfa-Aurigiden

De Alfa-Aurigiden zijn een snelle meteorenzwerm met een snelheid van 65km/s die door de komeet C/1911 Kiess wordt veroorzaakt. Tijdens het hoogtepunt op 1 september zijn ongeveer zes meteoren per uur zichtbaar. De radiant, dus de plek waar de meteoren vandaan lijken te komen, bevindt zich in het sterrenbeeld Voerman onder de ster Capella.

6-9: de Maan bij Jupiter

De Maan staat gedurende deze nacht nog geen 5° van Jupiter vandaan. Reeds in de schemering zien we ze als heldere, dicht bij elkaar staande objecten.

8-9: de Maan bij Saturnus

Bevond de Maan zich twee dagen geleden nog in de buurt van Jupiter, bezoekt hij vandaag de ringplaneet Saturnus. De twee hemellichamen bevinden zich op een afstand van 1,5° van elkaar.

9-9: Golden Handle op de Maan

Op deze avond is het Golden Handle op de Maan te zien. Dit komt zeer zelden voor; slechts bij een maanfase van 83%. Onder dergelijke omstandigheden ontdekken we aan de licht-/schaduwgrens op de Maan een gesloten halve cirkel uit „goud“ licht. Maar waar kijken we dan precies naar? We zien de Mare Imbrium en de krater Sinus Iridum, die door het Montes Jura wordt omringd. Terwijl de krater nog in schaduwen wordt gehuld, wordt de bergtop reeds door de Zon verlicht en zien we het beroemde „handvat“.

10-9: Neptunus in oppositie

Neptunus is een van de buitenste gasreuzen in ons zonnestelsel. Met een afstand van 4,5 miljard kilometer cirkelt de planeet in 165 jaar om de Zon heen. Het duurt 4 uur en 10 minuten voordat zijn licht de Aarde bereikt. Tijdens zijn oppositie is hij in Waterman bijzonder goed te zien. Om 1 uur bereikt hij zijn hoogste punt op ongeveer 36° boven de horizon.

20-9: Maan bij Aldebaran

De afnemende en tot 72% verlichte Maan is in de nacht van 20 september te zien. Aldebaran, de hoofdster van Stier. Aldebaran is een rode reus, een ster die in de laatste fase van haar leven is aangekomen. Ze schijnt 150 keer helderder dan de Zon en is zo groot dat ze tot Mercurius zou komen als ze op de plek van de Zon zou staan.

Oktober

3-10: Maan bij Jupiter

Op deze avond krijgen we iets prachtigs te zien: de Maan staat in de buurt van de heldere Jupiter. De sfeervolle constellatie is vooral tijdens de avondschemering het observeren waard.

5-10: de Maan bij Saturnus

In de vroege avond in Boogschutter, direct boven de horizon, ziet u een samenspel van Saturnus en de Maan.

9-10: Oktober-Draconiden

Uit het sterrenbeeld Draaklijken op 9 oktober vallende sterren te komen. Wat we dan zien is de meteorenzwerm de Draconiden. Wanneer ze aan de hemel voorbij suizen vormen ze zelfs voor astronomieleken een fascinerend schouwspel. De radiant ligt in de buurt van de ster Draconis. De Draak is een circumpolair sterrenbeeld, vandaar dat de radiant zich ‚s avonds op optimaal zichtbare hoogte bevindt.

12-10: Amphitrite in oppositie

In de Griekse mythologie is Amphitrite een zeegodin en de vrouw van Poseidon. Aan de hemel is Amphitrite echter een planetoïde uit de hoofdplanetoïdengordel en staat nu in oppositie. Tussen de Aarde en de planetoïde ligt momenteel 211 miljoen kilometer. Amphitrite houdt zich nu op in Vissen onder het sterrenbeeld Andromeda.

17 oktober de Maan bij de Hyaden

De open sterrenhoop de Hyaden is met zijn 600 miljoen jaar zeer oud en vormt met zijn helderste sterren een V-formatie. Vannacht brengt de Maan een bezoek aan deze sterrenhoop. Overigens behoort de ster Aldebaran niet tot de Hyaden.

20-10: Mercurius in grootste oostelijke elongatie

Mercurius staat in een maximale elongatiehoek van 24°. Aan de avondhemel kunnen wij hem echter niet zien.

21-10:

De Orioniden zijn een kleine meteorenzwerm met ongeveer 25 meteoren per uur. De radiant ligt in het sterrenbeeld Orion in de buurt van de ster Betelgeuze. U kunt de hele maand vallende sterren waarnemen. Het hoogtepunt vindt plaats tussen 20 en 21 oktober.

23-10: de Maan bij Regulus

De smalle maansikkel is op 23 oktober op ongeveer 10 graden afstand van Regulus, de hoofdster van Leeuw, te vinden.

28-10: Uranus in oppositie

Nu krijgt u nogmaals de mogelijkheid een blik te werken op de verafgelegen planeet Uranus. Hij is tijdens zijn oppositie de hele nacht te zien. Met een helderheid van 5,6 mag kunt u hem al door uw verrekijker zien, maar pas met een telescoop herkent u hem als planeet. Hij is te vinden in het sterrenbeeld Ram. Om hem op te sporen trekt u een lijn vanaf de heldere ster Sheratan tot de slechts 4,3 mag zwakke ster Xi1 Ceti in Walvis. Aan het begin van het laatste derde van de lijn naar Xi1 Ceti bevindt zich de planeet.

31-10: de Maan bij Jupiter

Vanavond zien we direct naast Jupiter een smalle en slechts 15% verlichte maansikkel.

November

2-11: de Maan bij Saturnus en Jupiter

Op deze avond zien we een mooie constellatie van de Maan, Saturnus en Jupiter aan de zuidwestelijke horizon.

6-11: Tauriden

De Tauriden zijn een tweedelige meteorenzwerm waarbij slechts 10 meteoren per uur mogen worden verwacht. Wat interessanter is zijn enkele heldere vuurballen die eventueel kunnen voorkomen.

11-11: Mercuriustransitie

Slechts eens in de 13 jaar vindt de volgende gebeurtenis plaats: Mercurius trekt over de zonneschijf. Met een telescoop kunnen wij deze transitie live volgen. Deze begint om 13:35 u, eerste contact om 13:37u, midden om 16:19u, derde contact om 19:02u, en eindigt om 19:04u. Helaas kunnen we alleen de helft van de transitie waarnemen aangezien de Zon al vroeg ondergaat. Let op! Gebruikt u hoe dan ook een geschikt zonnefilter voor uw objectief om waar te nemen. Neem nooit zonder een filter waar! Een waarneming zonder speciaal zonnefilter is gevaarlijk en zal tot zware schade van het netvlies leiden. Wij adviseren u graag.

14-11: Planetoïde Vesta in oppositie

De planetoïde Vesta behoort tot de hoofdplanetoïdengordel en was een van de eerste ontdekte hemellichamen van dit type. Na Pallas is ze met een diameter van 516 kilometer een van de grootste. Op 14 november bereikt Vesta een helderheid van 6,5 mag: daardoor kunt u haar met iedere telescoop vinden en waarnemen. Ze bevindt zich momenteel in het sterrenbeeld Walvis. U kunt haar relatief makkelijk vinden door een lijn vanaf Omicron Tauri (in Stier) ongeveer 2 graden in westelijke richting te verlengen. Een kaart zal het opzoeken vergemakkelijken.

17-11: Leoniden

Op 17 november bereiken de Leoniden hun hoogtepunt. Ze behoren naast de Perseïden tot de beroemdste meteorenzwermen. In bepaalde jaren vielen deze meteoren als waren het regendruppels naar beneden. Dat gebeurt in principe iedere 33 jaar wanneer de aarde in de baan van de wolk van de Leoniden ligt.

In doorsnee jaren bereikt de zwerm op zijn hoogtepunt niet meer dan 20 meteoren per uur. Dit jaar ligt het aantal iets lager met 15 meteoren per uur.

24-11: Jupiter bij Venus en de Maan bij Mars

Gedurende de laatste dagen van november zijn er tegelijkertijd twee constellaties te bewonderen: de Maan en Mars alsmede Jupiter en Venus.

Op de vroege ochtend van 24 november zien we een ragfijne maansikkel, Mars en iets verder naar beneden Mercurius. In de avond bieden Jupiter en Venus in de vroege schemering een mooi gezicht.

28-11: Mercurius in grootste westelijke elongatie

Op 28 november bereikt Mercurius de beste zichtbaarheid in de ochtend van het hele jaar. Hij bevindt zich dan in zijn grootste westelijke elongatie met een hoekafstand van 20 graden tot de Zon. Door de telescoop ziet u dat Mercurius slechts half wordt verlicht.

Swarovski Optik actie op spottingscopes: bij aankoop van een 4-delig spottingscope-pakket krijgt u gratis een statiefkop!

August 1 2019, Betty Lux

U zult merken dat het aanschaffen van een nieuw ATX/STX/BTX-systeem voor spottingscopes nu bijzonder de moeite waard is. Want bij aankoop van een 4-delig spottingscope-pakket krijgt u gratis een statiefkop. U kunt kiezen tussen de CTH compacte statiefkop of de PTH professionele statiefkop.

Swarovski Optik – actie op spottingscopes

En zo werkt het:

Selecteer eerst uw spottingscope-set bestaande uit een objectief en oculairmodule. U kunt uw keuze maken binnen de ATX-serie, de STX-serie of de BTX-serie. Bovendien maakt het niet uit aan welk model u de voorkeur geeft; het 65-, 85- of 95-model.

De ATX/STX/BTX-series voor spottingscopes vormen een zeer goede keuze voor waarnemers die een spottingscope zoeken die niet alleen een uitstekende beeldkwaliteit en uitermate hoog gebruiksgemak biedt, maar ook een maximale flexibiliteit. Dankzij het modulaire design kunnen de objectiefmodule en oculairmodule naar wens gecombineerd worden en dus aan zeer uiteenlopende eisen aangepast worden. Wij geven u graag advies!

Swarovski Optik-actiepakket STX 30-70×95 spottingscope met PCT-statief en BR balansrail + statiefkop

Selecteer bij de volgende stap uw favoriete Swarovski-statief; ofwel het CCT compacte carbonstatief of het PCT professionele carbonstatief.

De pootsegmenten van de Swarovski-statieven zijn vervaardigd van hoogwaardig zeslaags carbon. Dankzij de uitermate hoge kwaliteitsstandaarden en het goed doordachte design blijft het statief stevig in positie tijdens het observeren of terwijl u de spottingscope beweegt of draait.

Als accessoire kunt u kiezen tussen de BR balansrail of de nieuwe VPA variabele smartphone-adapter.

De BR balansrail past perfect bij de spottingscopes van de series ATX/STX/BTX en kan aan uw behoeften worden aangepast. De twee steunpunten garanderen een perfect evenwicht en een perfecte stabiliteit.

Ideal voor digiscopers: met de VPA variabele smartphone-adapter kunt u uw smartphone in een handomdraai met uw Swarovski Optik-scope verbinden, zodat u uw unieke observaties kunt vastleggen op beeld.

Zodra u vier onderdelen heeft geselecteerd, krijgt u van Swarovski de bijpassende statiefkop gratis! Op die manier beschikt u niet enkel over een totaalpakket met perfect op elkaar afgestemde componenten, maar spaart u ook nog eens geld uit! Gelieve bij uw bestelling in het daarvoor voorziene veld aan te geven welke statiefkop u wenst.

De Swarovski-statiefkoppen werden speciaal ontwikkeld voor uitvoerige observaties. Daarbij zorgt het ingebouwde vloeistoflager voor soepele bewegingen – zonder naar voren of naar achteren te kantelen dankzij het Counter Balance System.

Onze aanbeveling: een mogelijke combinatie is de STX 30-70×95 spottingscope met PCT-statief en BR balansrail. Als aanvulling zouden wij u de PTH-statiefkop aanraden, die uw pakket compleet maakt.

Grijp uw kans: enkel geldig voor nieuwe bestellingen tot en met 31.12.2019!

Bushnell verrekijker Spectator Sport in nieuwe uitgave van Trekking-Magazin

July 19 2019, Betty Lux

In de juli-uitgave van het Duitstalige tijdschrift Trekking-Magazin krijgen outdoorliefhebbers waar voor hun geld. In de productvergelijking worden verrekijkers van verschillende merken en prijzen behandeld, waaronder de Bushnell Spectator Sport 8×25.

Geniet van alle aspecten van de natuur

Wat is er nou belangrijk voor een verrekijker voor wandelingen, reizen en outdoor-activiteiten? Het antwoord op die vraag is zeer eenvoudig: een laag gewicht. Niemand wil tijdens een tocht een zware verrekijker urenlang om zijn nek hebben hangen. De Bushnell Spectator Sport Permafocus 8×25 is met zijn gewicht van slechts 304 gram een echt lichtgewicht. Iedereen die denkt dat de kwaliteit daaronder lijdt heeft het mis: zoals het Bushnell betaamt, is ook dit model voorzien van de nieuwste innovaties. Daaronder vallen multi-coated lensoppervlakken en een stikstofvulling tegen condensatie bij temperatuurverschillen. Die kunnen tijdens een trektocht in de bergen weleens voorkomen, zoals ervaren wandelaars weten. Het grootste voordeel vormt de ingebouwde PermaFocus. Dankzij deze functie is continu scherpstellen overbodig, zodat u tijdens uw tocht meteen van ieder kostbaar moment kunt genieten.

Bushnell verrekijker Spectator Sport 8×25 PermaFocus

De Bushnell Spectator Sport met PermaFocus is ook verkrijgbaar met andere vergrotingen en objectiefdiameters. Hier vindt u alle verrekijkers die wij voor reizen of wandelingen aanbevelen. Benut ons groot assortiment met veel producten op voorraad om uw nieuwe trekking-verrekijker te vinden.

11.12.2019
Valuta
Contact