Winkelwagen
is leeg
Abboneer op RSS Feed of ATOM Feed

Infografiek: Astrohoogtepunten in de lente van 2021

February 26 2021, Marcus Schenk

Een bezoekje aan de Plejaden, een zeer heldere miniplaneet en een uitstekend zichtbare Mercurius aan de avondhemel. Verheug je alvast op de astronomische lente, want die heeft heel wat in petto.

In de infografiek “Astrohoogtepunten in de lente van 2021” hebt u een overzicht van de belangrijke astronomische fenomenen die in de komende drie maanden plaatsvinden.

Wij wensen u veel observatieplezier.

Maart

4/3 Mars bij de Plejaden (Gouden Poort van de Ecliptica)

Mars stond vorig jaar in oppositie en verfraaide het schouwspel van de avondlijke sterrenhemel. Hij schittert nog steeds aan de avondhemel, maar verdwijnt samen met de wintersterrenbeelden steeds verder uit beeld. Rond 4 maart staat hij op een afstand van ongeveer 2 graden van de Plejaden  en zo komt de god van de oorlog ook langs de Gouden Poort van de Ecliptica. Dat is de naam van het gebied tussen de Hyaden en de Plejaden waardoor de ecliptica loopt.

4/3 Vesta in oppositie

Vesta is een godin van de Romeinse mythologie, maar het is ook de naam van een bekende miniplaneet – met een diameter van 520 kilometer de op één na grootste in de planetoïdengordel.  Tijdens een oppositie kunt u haar soms met het blote oog zien. Momenteel is ze met 5,8-6 mag misschien net niet helder genoeg om herkenbaar te zijn met het blote oog. U spot haar echter heel eenvoudig met een verrekijker of telescoop. Dus misschien wilt u wel eens een miniplaneet observeren? Een bijzondere observatieavond. Vesta is bovendien heel gemakkelijk te vinden in het achterste deel van het sterrenbeeld Leeuw. Vanaf de ster Theta Leonis (de achterpoot van de Leeuw) slechts één graad naar het noordoosten – en ziezo.

5/3 Mercurius bij Jupiter

Een lastige ontmoeting: Mercurius en Jupiter komen elkaar tegen, maar het schouwspel is niet gemakkelijk te volgen. Het is net geen 6 uur wanneer beide planeten zichtbaar worden en de Zon nog slechts 8 graden onder de horizon staat. Het tijdvenster is krap en u moet werkelijk een fabelachtig uitzicht op de horizon hebben wanneer beide planeten elkaar naderen tot wel 0,3 graden.

10/3 Maan bij Jupiter en Saturnus

Kort voor zonsopgang voor vroege vogels: deze ochtend maken ineens meerdere objecten het bont boven de zuidoostelijke horizon. U kunt Mercurius, Jupiter en Saturnus herkennen alsof ze samen een diagonale parelketting vormen. De delicate maansikkel omsluit deze ontmoeting van de planeten en zorgt voor een mooi astronomisch fenomeen op deze ochtend.

16/3 Maan bij Uranus

‘s Avonds zien we de groeiende maansikkel tussen de sterrenbeelden Walvis en Vissen. Wie wil, kan van hieruit met de telescoop meteen een uitstapje naar de verre planeet Uranus maken. Die bevindt zich vandaag namelijk nog maar 6 graden boven onze Maan. Uranus is altijd de moeite om te zien. Hij is nu eenmaal geen standaard object, zoals bijvoorbeeld Saturnus of Jupiter. Als verre planeet ziet hij er zelfs door de telescoop uit als slechts een klein schijfje, maar wel één die zich duidelijk van een ster onderscheidt als u goed kijkt. Toch is het zinvol om zijn precieze positie op een sterrenkaart te controleren voordat u begint te observeren.

18/3 Maart bij υ Tauri

Mars trok enkele dagen geleden langs de Plejaden door de Gouden Poort van de Ecliptica. Vandaag maakt hij een ommetje langs υ Tauri in het sterrenbeeld Stier, een ster van de Hyaden. Dit is een pulsatieveranderlijke ster waarvan de helderheid binnen enkele dagen verandert. Wanneer u dit gebied met uw verrekijker afspeurt, valt u een patroon van meerdere sterren op. Dat is een asterisme, een verzameling sterren in een soort van patroon. Het asterisme heet “Davis’ Dog” en stelt een hond met snuit, ogen, oren, poten en staart voor. Sommige vinden echter dat hij eerder op een vos lijkt. Wat denkt u?

April

1/4 Antares bij de Maan

In de nacht van 1/4 op 2/4 nadert de Maan de hoofdster van het Sterrenbeeld Schorpioen: Antares. Hij is een rode superreus en schittert helder en met een rode gloed aan de nachtelijke hemel. Hij heeft een diameter die wel 700 maal groter is dan die van onze Zon en zou enkele planeten, inclusief onze Aarde, gewoonweg opslokken als hij op de plaats van onze vertrouwde ster zou staan.

6/4 Maan bij Saturnus

De ochtendhemel toont ons alvast de voorboden van de zomer: de sterrenbeelden Boogschutter en Steenbok. In het rijk van deze alpengeit ontmoeten vandaag de Maan en Saturnus elkaar vanop een afstand van 5,3 graden.

15/4 De Maan komt langs de Gouden Poort van de Ecliptica

Drie dagen na de nieuwe maan duikt de delicate maansikkel ‘s avonds weer boven de westelijke horizon op. Onze Maan bereikt de Gouden Poort van de Ecliptica, geflankeerd door de beroemde sterrenhopen van de Hyaden en de Plejaden.

17/4 Maan bij Mars

De Maan en Mars naderen elkaar vanavond tot op een afstand van ongeveer 2,5 graden. De rode planeet bevindt zich nog in het sterrenbeeld Stier, maar gaat over naar het Sterrenbeeld Tweelingen op 24 april.

19/4 Maan bij Pollux

De Maan nadert de ster Pollux in het sterrenbeeld Tweelingen tot op 3,3 graden. Wat vanavond echter nog interessanter is, is dat de Maan de ster Kappa Gem bedekt. Met haar onbelichte zijde komt de Maan de ster tegemoet en slokt dan de 3,5 mag heldere ster op voor iets langer dan een uur. De bedekking is enkel in bepaalde, voldoende donkere regio’s te volgen. Gezien vanuit Duitsland begint de bedekking om ongeveer 20:21 uur.

26/4 Venus bij Mercurius

Dit is iets voor specialisten: aan de avondhemel zijn Venus en Mercurius namelijk nog niet te zien. In de schemering echter naderen de twee binnenste planeten elkaar en kruisen ze elkaar vanop een afstand van 1,3 graden. Om 20:45 uur MEZT staat de Zon ongeveer 4 graden onder de horizon en de planeten net erboven. Daarom kunt u met een grote verrekijker wel een glimp opvangen, maar observeren is moeilijk.

Mei

4/5 Maan bij Saturnus

Steenbok hoort bij de zomersterrenbeelden en klimt al boven de horizon aan de ochtendhemel. De planeet Saturnus vertoeft de komende twee jaren nog in dit sterrenbeeld voordat hij overgaat naar Waterman. Op deze ochtend echter krijgt de “Lord of the Rings” bezoek van de Maan.

5/5 Maan bij Jupiter

Gisteren bracht de Maan een bezoekje aan Saturnus en vandaag maakt ze ook een ommetje langs Jupiter. Die hangt namelijk nog dicht in de buurt na de zeer nabije conjunctie tussen Jupiter en Saturnus afgelopen december.

10/5 Mercurius zichtbaar aan de avondhemel

Mercurius is in deze maand ‘s avonds goed zichtbaar – hij is de enige die in dit jaar echt goed te observeren is. Vanaf 10 mei kan iedereen hem aan de westelijke horizon vinden. Tegen 21:30 uur is het al zo donker geworden dat u hem zonder problemen kunt zien schitteren aan de hemel. Venus verdwijnt weldra onder de horizon, maar Mercurius staat nog op een hoogte van ongeveer 8,5 graden. Dat betekent: bij een goed uitzicht op de horizon hebt u één uur de tijd voordat Mercurius onder de horizon verdwijnt. In de loop van de maand klimt de kleine planeet elke dag een beetje verder omhoog aan de hemel. Op 18 mei gaat hij pas om 22:53 uur MEZT onder – daarna gaat hij echter weer elke dag wat vroeger onder.

13/5 Maan bij Mercurius

Een van de mooiste ontmoetingen aan de avondhemel: kort na zonsondergang vergezelt de voor 3,5 % belichte maansikkel Mercurius en houdt zich slechts 2 graden ten zuiden van hem op. Meer naar onderen ontdekt u Venus.

15/5 Maan bij Mars

Helemaal in het westen ontmoet de nog smalle maansikkel vandaag Mars in het sterrenbeeld Tweelingen. Vorig jaar startte NASA overigens een nieuwe robotmissie naar Mars en in februari wisten ze met “Mars 2020” de rover Perseverance succesvol op de planeet te doen landen. Ook was de eerste marshelikopter ooit mee aan boord. Deze drone wordt aangestuurd met rotorbladen en moet door de dunne “lucht” heen vliegen en helpen om Mars vanop een kleine hoogte in kaart te brengen.

17/5 Mercurius grootste oostelijke elongatie

Mercurius bevindt zich vandaag op zijn grootste oostelijke elongatie. Dat betekent dat hij zijn grootste hoekafstand ten opzichte van de Zon bereikt en hij op een eenvoudig te observeren hoogte boven de horizon vertoeft. Nu hebben we meer dan een uur de tijd om hem te bewonderen voordat hij ondergaat. Als u hem met uw telescoop wilt observeren, is nu bovendien het goede moment – wanneer de planeet even uit de dikkere luchtlagen van de atmosfeer sluipt.

17/5 Maan bij de Bijenkorf

Hij wordt vaak gewoonweg M44 of Praesepe genoemd, maar een bijzonder mooie naam voor dit hemellichaam is: de Bijenkorfcluster. Deze open sterrenhoop omvat ongeveer 300 sterren en lijkt zo wel op een schitterende bijenkorf. De Maan nadert de Bijenkorf tot op ongeveer 4 graden. Dat betekent dat u met een verrekijker beide objecten in eenzelfde gezichtsveld kunt bewonderen.

19/5 Maan bij Regulus

Vanavond ontmoet de groeiende Maan Regulus, de hoofdster van het sterrenbeeld Leeuw, ook wel “Kleine Koning” genoemd. Zijn positie staat in de buurt van de ecliptica, wat betekent dat er steeds bedekkingen tussen de Maan en Regulus kunnen voorkomen.

28/5 Mercurius bij Venus

Mercurius kende in deze maand zijn beste zichtbaarheid ‘s avonds en stond hoog boven de horizon. Inmiddels heeft hij wat aan hoogte ingeboet en begeeft hij zich in de richting van Venus, die wat lager staat. Ze kruisen elkaar en komen op 28 mei tot op 0,5 graden in elkaars buurt.

31/5 Maan bij Saturnus

In de tweede helft van de nacht kunt u de Maan en Saturnus in het sterrenbeeld Steenbok in zuidelijke richting observeren. Tot het aanbreken van de dag klimt het sterrenbeeld steeds hoger en nadert de meridiaan, m.a.w. het hoogste punt aan de hemel.

Premium sets met grote verrekijker, montering, verstelbare middenzuil en statief

February 25 2021, Marcus Schenk

Duizend en één. Nee, we hebben het hier niet over nachten in het Midden-Oosten, maar onder de sterrenhemel – met een geschikte veldkijker voor uw observaties. Er zijn namelijk ongeveer duizend en één verrekijkers in ons assortiment waaruit u kunt kiezen.

Welke verrekijker past op welk statief? En wat hoort daartussen? Net zoals voor een telescoopoptiek geldt, is een astronomische verrekijker op zijn eentje als een paard met drie poten. U zou uw bestemming er niet mee kunnen bereiken. U hebt ook een montering en een statief nodig. Maar hoe zwaarder de verrekijker, des te moeilijker wordt het om de juiste beslissing te nemen.

Wij hebben voor u zes verschillende sets samengesteld bestaande uit een grote verrekijker van Omegon Brightsky, de massieve Neptune-vorkmontering en een draagkrachtig carbonstatief. Als er één verrekijker met statief is die de benoeming “rots in de branding” verdient, dan is het deze.

Waarom grote verrekijkers van Brightsky de juiste keuze zijn voor astronomen

De grote verrekijkers van Brightsky bestaan in exemplaren met drie verschillende objectiefdiameters (70 mm, 80 mm en 100 mm) en met een inkijk van 45 of 90 graden naar wens. Dankzij de gecoate lenzen in een stevige magnesiumbehuizing hebt u een scherp zicht op de hemel of op de natuur in de verte. Opdat de verrekijker ook na vele jaren nog uw trouwe begeleider op elke excursie blijft, is hij bovendien waterdicht en gevuld met stikstof.

Grote verrekijkers van Brightsky worden geleverd met twee flatfield-groothoekoculairs van 18 mm met een 1,25 inch-aansluiting, voor fantastische observaties. Net zoals bij een telescoop kunt u ook andere astronomische oculairs gebruiken.

Das Brightsky Fernglas komplett im Set mit Gabel und Stativ

De volledige set met Brightsky-verrekijker, vorkmontering en statief

Neptune: de beste vorkmontering van het sterrenstelsel?

De premium Neptune-vorkmontering is een nieuwe ontwikkeling voor geavanceerde astronomen die graag met een verrekijker werken. Dat betekent dus ook voor u als u het eindelijk hebt gehad met instrumenten die voortdurend heen en weer schommelen. Deze massieve vorkmontering draagt grote verrekijkers met een breedte tot 290 mm en een gewicht tot 9 kg. De stevige profielen en grote teflonlagers garanderen zeer soepele bewegingen in beide assen, waardoor u eenvoudig uw weg vindt aan de hemel. Bij de productie besteden wij vooral aandacht aan de kwaliteit. Daarom laten wij deze vorkmontering uitsluitend in Portugal produceren.

Hoogwaardig carbonstatief met verstelbare middenzuil

Opdat ook de basis klopt, wordt de combinatie van verrekijker en vorkmontering bevestigd op een carbonstatief met poten met een diameter van 40 mm. Ultralicht voor het opbouwen, maar ongelooflijk stabiel: zo draagt dit statief een gewicht tot wel 50 kg. Het statief kan uiteengeschoven worden tot een hoogte van 1,9 m en beschikt bovendien over een verstelbare zuil. Zo kan uw grote verrekijker heel snel en eenvoudig perfect in positie worden gebracht voor elke waarnemer.

Voor wie zijn de sets bedoeld? 

– voor hobby-astronomen die graag eindelijk een grote verrekijker hebben die jarenlang plezier zal bieden

– voor waarnemers die niet langer willen zoeken en geen compromissen meer willen sluiten

– voor astrovrienden die de hemel intens met beide ogen willen beleven

De set bestaat uit:

– Grote verrekijker van Brightsky met een objectiefdiameter van 70, 80 of 100 mm en twee flatfield-oculairs van 18 mm

– Neptune-vorkmontering voor grote verrekijkers

– Omegon-carbonstatief (Ø 40 mm) met verstelbare middenzuil

Deze premium sets met grote verrekijker, montering en statief tonen hoeveel plezier u aan astronomie met een verrekijker kunt beleven! Ga meteen al een kijkje nemen bij de verrekijker met vorkmontering!

Explore Scientific: volgkijker en zoeker in één

February 16 2021, Stefan Taube

Een kleine telescoop die parallel aan de telescoop wordt bevestigd en twee opgaven moet vervullen: Als zoeker helpt hij de waarnemer om wegwijs te raken aan de hemel en als volgkijker of “guidescope” helpt hij bij de exacte tracing van de astronomische montering.

Explore Scientific Guidescope 8x50 Helikal

Explore Scientific volgkijker 8×50 helisch

De producent Explore Scientific stelt twee modellen voor die uitstekend zijn opgewassen tegen beide opgaven:

Beide optieken zijn uitgerust met een afneembaar oculair. Zonder dit oculair kan het instrument als volgkijker met helische focuser worden gebruikt. U kunt guidingcamera’s met een 1,25 inch-aansluiting bevestigen. Met behulp van de tubusringen kan de volgkijker met een leidster worden uitgelijnd. De camera houdt de leidster in het gezichtsveld en corrigeert kleine tracingfoutjes van de montering via aansturingsimpulsen.

Dankzij het oculair transformeert u de kleine telescoop in een hoogwaardige zoeker met een beeld dat zeer superieur is aan dat van de gebruikelijke, standaard zoekers. Het oculair is uitgerust met een verlicht dradenkruis.

Abnehmbare Okulareinheit

Afneembaar oculair

Dankzij deze praktische oplossing van Explore Scientific hebt u slechts één hulptelescoop nodig voor verschillende toepassingen.

Alles oder nichts – Der BIG BINOSCOUT !!

January 28 2021, Bernd Gährken

Der Markt für Bücher ist im Internetzeitalter kleiner geworden. Nachts im Feld will jedoch niemand blendende Bildschirme, die zudem in der Kälte auf Strom angewiesen sind. Ein ordentlicher Sternatlas, den man dezent mit einer Rotlichtlampe anleuchten kann, ist durch nichts zu ersetzen.

Gängige Kartenwerke sind aber groß und schwer. Die zunehmend verbreiteten Astroferngläser benötigen ein abgestimmtes kompaktes Handbuch, das sich auf die erreichbaren Objekte beschränkt.

Dafür wurde der BIG BINOSCOUT des OCULUM-Verlages entwickelt. Ob an der Produktion genügend Interesse besteht, wird vorab mit einer Crowdfunding-Aktion getestet. Man bestellt den Binoscout für 19,90 Euro, zahlt aber erst, wenn genug Bestellungen zusammenkommen. Im November wird gedruckt und zu Weihnachten liegt das Buch auf dem Gabentisch.

Die Autoren sind Lambert Spix und Frank Gasparini. Beide sind bekannte Himmelsbeobachter. Dieses Buch wurde von Praktikern für Praktiker geschrieben. Frank Gasparini gehört zudem zum Beraterstab von Astroshop.de!

Das bereits fertig geplante Buch wird auf wasserabweisendem Papier gedruckt, was bei Tau nicht aufquellen kann. Es enthält 144 mit dem Fernglas sichtbare Objekte auf 12 Karten des nördlichen Himmels. Der Kartenanblick ist mit 6 und 3 Grad auf Großferngläser und Handferngläser abgestimmt. Detailbeschreibungen geben genauere Infos zu den Objekten. Dabei werden nicht nur Nebel, Galaxien und Sternhaufen besprochen, die auch in anderen Büchern zu finden sind, sondern auch eine Reihe von Asterismen. Das sind prägnante Sternmuster, die als Fernglasobjekte besonders interessant sind. Detailbilder zeigen den Anblick bei 20-facher Vergrößerung. Eine Ampelschaltung verdeutlicht zudem den Schwierigkeitsgrad bei unterschiedlichen Bedingungen.

Wer dabei sein möchte, muss sich bis zum 31.3. unter https://www.startnext.com/big-binoscout registrieren und das Projekt unterstützen.

Vier Beispiele für einfach sichtbare Asterismen – Die Ampel steht auf Grün!
Ein Video gibt es hier: https://www.startnext.com/big-binoscout

Nieuw: autonome autoguider StarAid Revolution

January 21 2021, Stefan Taube

“Autoguiding” betekent de automatische volgcontrole van een astronomische montering. Die controle is bij astrofotografie nodig om het gewenste doelobject nauwgezet in het vizier van de camerasensor te behouden.

Er bestaan heel wat geschikte camera’s voor autoguiding, maar die vereisen bijkomend een laptop of pc en de passende software. Alleen met de autonome oplossingen hebt u die ondersteuning niet nodig. De nieuwste innovatie op dit vlak is de autoguidercamera StarAid Revolution. Daarmee wordt de volgcontrole kinderspel!

StarAid-Kamera-Standalone-Autoguider-Revolution-Revision-B

Autonome autoguider StarAid Revolution Revision B

Plug & Guide: sluit de camera aan op uw volgkijker en op de guidingpoort van uw montering – klaar! Na ongeveer 30 seconden gaat de camera aan de slag en stuurt correctie-impulsen naar de motoren van uw montering.

Maar de StarAid Revolution kan nog meer: bijvoorbeeld de pooluitlijning, d.w.z. de precieze uitlijning van uw montering met de rotatieas van de Aarde. Zelfs het besturen van de eigenlijke astronomische camera is mogelijk. Voor die extra opties en voor het controleren van het volgproces bestaat een app. Bovendien genereert de StarAid Revolution zijn eigen WiFi-signaal, zodat u uw smartphone met de autoguider kunt verbinden.

Revolutie is een groot woord, maar hier slaat het de spijker op de kop!

Verklaar de oorlog aan virussen en bacteriën!

January 12 2021, Patric Leibig

Door het koude seizoen vertoeven we steeds meer in gesloten ruimtes en daardoor neemt het risico op besmetting met virale ziekten toe.
Binnen zeer korte tijd verliezen we door de aanpassing van onze reukzin het vermogen om de luchtkwaliteit te beoordelen. Het is dus belangrijk dat tegen te gaan.

Verminder het risico op besmetting met SARS-CoV-2/COVID-19 (coronavirussen) en andere virale ziekten aanzienlijk door gebruik te maken van binnenluchtfilters met Hepa H13-filtersystemen en CO2-meetapparaten.

Seben HT-2008 CO2-meetapparaat

Luchtfilters verminderen de aerosolen in de binnenlucht.

SARS-CoV-2/COVID-19 en andere aandoeningen van de onderste luchtwegen worden onder meer door aerosolen/druppels overgedragen. Luchtreinigers met HEPA-filters van de klasse H13 kunnen precies die kleine deeltjes uit de binnenlucht filteren en zo het besmettingsrisico aanzienlijk verminderen. Een combinatie van regelmatig verluchten en luchtreinigers met “High Efficiency Particulate Air Filter” HEPA-filters van de klasse H13 is de beste voorzorgsmaatregel om het besmettingsrisico in gesloten ruimtes te verminderen. HEPA H13-filters filteren de kleine aerosolen (<5 µm) uit de lucht en verbeteren de luchtkwaliteit. Ook CO2-meetapparaten bieden ondersteuning bij het verluchten.

Volgens schattingen ligt het risico op besmetting van personen in de ruimte met SARS-CoV-2/COVID-19 (coronavirussen) door een aanwezige superverspreider dankzij het gebruik van luchtfilters met HEPA H13-filtertechnologie tot wel 6 keer lager.

Controleer en verbeter de luchtkwaliteit in uw kantoor, woning, klaslokaal, enz. met de volgende maatregelen:

  • Correct en regelmatig verluchten / doorluchten
  • CO2-meetapparaten / monitors die ondersteuning bieden bij het verluchten
  • Luchtreiniger / luchtfilter met „High Efficiency Particulate Air Filter” HEPA-filters H13 of H14

Berekening van het filtervermogen in m³/u voor de omvang van de ruimte:

De binnenluchtfilter moet de inhoud van de ruimte ten minste 2 keer per uur kunnen filteren om de concentratie van aerosolen en deeltjes aanzienlijk te verminderen. U kunt het filtervermogen dat u nodig hebt dus zeer eenvoudig berekenen:

Om het aantal kubieke meter van uw ruimte te berekenen, d.w.z. het luchtvolume, vermenigvuldigt u de lengte x breedte x hoogte van de ruimte. Dat resultaat vermenigvuldigt u met 2 en dan hebt u het filtervermogen in m³/u voor de ruimte berekend.

Voorbeeld:

Lengte: 5 m, breedte: 4 m, hoogte: 2,5 m

5 m x 4 m x 2,5 m = 50 m³

50 m³ x 2 (per u) = 100 m³/u

Voor klaslokalen / scholen of andere ruimtes waar meerdere personen vertoeven, raden wij u aan om het vermogen van de luchtreinigers voor 5 tot 6 keer het volume van de ruimte te berekenen.

Voorbeeld:

Voor een ruimtevolume van 50 m³ moet de gebruikte luchtreiniger een vermogen van ten minste 300 m³/u hebben.

Omegon Carbon statieven: het alternatief voor zware instrumenten

January 7 2021, Marcus Schenk

Bent u op zoek naar een statief dat uw grote verrekijker of zware camera-uitrustig stabiel houdt? Laten we met de deur in huis vallen: veel aluminium statieven kunnen dat niet aan. Zou u drie uur willen wachten voordat u een rustig beeld heeft en met observeren kunt beginnen?

Vast niet! Daarom zijn er nu twee nieuwe statieven van Omegon die speciaal bedacht zijn op zware instrumenten. Het Omegon ProCarbon 32 statief en het Omegon ProCarbon 40 statief.

Stabiles Carbonstativ

Het nieuwe ultrastabiele statief van Omegon: Pro 40mm Carbon

Beide statieven zijn zeer geschikt om bijvoorbeeld een camera van 5 kg te dragen, of denk aan een grote verrekijker met 125 mm. Tien lagen van carbon en CNC-aluminium onderdelen maken de statieven tot hoogwaardige alleskunners die ook volledig uitgeschoven garant staan voor veel plezier. Met een draagkracht van 20 tot 50 kg zijn ze zelfs bestand tegen een zuchtje wind.

Wij hebben het Omegon Pro Carbon 40 met massieve vorkmontering en de Omegon Brightsky verrekijker getest. Bij deze stabiele basis van een statief is het een fluitje van een cent de hemel van dichtbij te ontdekken.

Die Omegon Neptune Montierung auf dem Omegon Carbonstativ

Een vorkmontering en een zware, grote verrekijker: dat is een ideale uitdaging voor het Carbon statief. Een stabiele combinatie zodat je zonder trillingen van de hemellichamen kunt genieten.

De voordelen op een rijtje:

– Stabiele statieven met 32 of 40 statiefpoten uit carbonvezel voor trillingsvrije observaties alsmede een eenvoudig vervoer
– Draagt zelfstandig zware camera’s, spotting scopes en grote verrekijkers
– Stalen punten en rubberen voetjes voor een goede grip op iedere ondergrond
– Grote hoogte: kijk op een comfortabele hoogte door een verrekijker; geen rugpijn meer
– Een statief voor de toekomst dat u niet meer kunt missen

Lees meer over de luxe en stabiele Omegon ProCarbon 32 en Omegon ProCarbon 40 statieven op onze productpagina’s.

Voor mensen in nood: Astroshop doneert 15.000 euro aan Artsen Zonder Grenzen

December 21 2020, Marcus Schenk

Er zijn situaties waarin astronomie naar de achtergrond verdwijnt en waarin telescopen en ook cadeaus niet zo belangrijk zijn. Het voornaamste is mensen te helpen die ziek zijn of in nood verkeren. Een kerstgedachte die Astroshop ook dit jaar in de praktijk brengt: dankzij u doneren wij 15.000 euro aan “Artsen Zonder Grenzen”. Hoe het tot stand kwam:

Strijd tegen lijden en dood

We moeten het toegeven: ondanks veel problemen leven de mensen in Midden- en West-Europa comfortabel. Wat er buiten in de wereld gebeurt, is vaak een ver-van-ons-bedshow, ook al zien we het elke dag in het nieuws. Door de coronacrisis hebben we van zeer dichtbij ondervonden dat dit alles snel kan veranderen. Net als de schaduw van de vallende nacht verspreidde het virus zich genadeloos over de hele wereld en had het ons in korte tijd in zijn greep.

Vooral in de armere landen brengt de crisis een dubbele schok teweeg. Zoals in Sierra Leone: in bijna geen enkel ander land ligt het sterftecijfer zo hoog. Meer dan één op de tien kinderen haalt er zijn vijfde verjaardag niet. Het gezondheidsstelsel is catastrofaal en voldoet aan geen enkele norm. Water is schaars of verontreinigd, malaria woedt er – en met COVID-19 steekt een nieuwe dreiging de kop op. Of in ’s werelds grootste vluchtelingenkamp in Bangladesh: meer dan 900.000 mensen wonen daar in catastrofale omstandigheden, waarvan bijna de helft kinderen jonger dan 11 jaar zijn. Hulp is overal geboden.

Artsen Zonder Grenzen is actief in deze crisisgebieden en heeft al veel mogelijk gemaakt, bijvoorbeeld de oprichting van een COVID-19-ziekenhuis met 200 bedden in Rio de Janeiro. De organisatie toont haar engagement in veel regio’s en vervoert belangrijke medicijnen en water via slechte wegen en rivieren om de mensen te behandelen. Artsen zonder Grenzen strijdt tijdens de coronacrisis tegen de dood en voor het leven in meer dan 70 landen. Dat willen wij steunen.

Hoe we met de maskers op de proppen kwamen

Begin maart 2020 waren maskers schaars. Daarom deden we een beroep op de relaties met onze Chinese producenten om bescherming en maskers voor dagelijks gebruik snel en goedkoop beschikbaar te maken. Als leverancier van telescopen voor astronomie is dat ongebruikelijk, maar gezondheid en het sociaal samenleven betreft nu eenmaal iedereen. Astronomen verkregen bij ons ook maskers met astromotieven.

Vanaf het begin was het duidelijk dat we de verkoop aan een donatie voor “Artsen Zonder Grenzen” zouden koppelen. Van elke bestelling gaat één euro naar de organisatie. Dat bedrag hebben wij verhoogd en doneren dus 15.000 euro, een kerstcadeau waar je gelukkig van wordt!

Dat is wat onze klanten mogelijk maken, en daarom zeggen we dan ook: dank u!

Ondanks de moeilijke omstandigheden, wensen wij u een prachtige adventstijd en vrolijk kerstfeest.

Uw Astroshop-team

Speciale cadeau-ideeën voor astronomen en natuurwaarnemers

December 7 2020, Stefan Taube

U bent op zoek naar een kleine attentie? Wij bieden u geselecteerde geschenken aan voor zowel jonge natuurliefhebbers als natuurliefhebbers die jong zijn van geest.

Om de selectie voor u te vergemakkelijken, hebben we onze cadeau-ideeën verdeeld in:

Onze speciale aanbevelingen voor deze categorieën:

Voor beginners in de astronomie

Omegon-150-750

Omegon N 150/750 EQ-3 Telescoop

De Omegon N 150/750 EQ-3 telescoop is een zeer populaire beginnerstelescoop waarmee u de highlights aan de nachtelijke hemel al zeer goed kunt waarnemen: bolvormige sterrenhopen, de Orionnevel, het Andromedasterrenstelsel, de Maan en planeten liggen binnen het bereik van dit prachtige instrument.

Voor hobby-astronomen

Omegon ADC

Omegon ADC Atmosferische Dispersiecorrector

Gevorderde waarnemers kunt u verheugen met een Omegon ADC Atmosferische Dispersiecorrector. Achter deze lastige term schuilt een accessoire dat het mogelijk maakt om planeten en andere hemellichamen scherp waar te nemen tot zelfs aan de horizon. Vooral voor het fotograferen van planeten is dit een nuttig en bovendien zelfs zeer redelijk geprijsd hulpmiddel.

Voor natuurvrienden

Omegon Fernglas Talron

Omegon Talron HD 8×42 Verrekijker

Een Omegon Talron HD 8×42 verrekijker hoort thuis in elk huishouden. Hiermee kunt u een snelle blik op vogels in uw tuin werpen en hij is uw reisgezel tijdens wandelingen en trektochten. De verrekijker geeft een scherp beeld weer, dat zelfs bij de achtvoudige vergroting en manueel gebruik niet beeft. Hij is makkelijk te dragen en dankzij het grote focuswiel ook makkelijk te bedienen.

Voor kinderen en adolescenten

Omegon-70-700

Omegon AC 70/700 AZ-2 Telescoop

De Omegon AC 70/700 AZ-2 telescoop is een klassieke lenzentelescoop die in het bijzonder voor kinderen en adolescenten geschikt is. De lage inkijkhoogte van het oculair is voor kinderen gemakkelijk te bereiken en de bediening is bijzonder intuïtief. Door de gunstige openingsverhouding observeert u de Maan en andere heldere planeten zonder storende kleurafwijkingen. Maar ook de aanblik van sterrenhopen en de Orionnevel is een waar genot met deze telescoop!

Het speciale cadeau

Oklop Leinwanddruck Orionnebel M42

Oklop M42 Canvasprint Orionnevel 50cmx75cm

Over de Orionnevel gesproken: dit prachtige hemellichaam is ook verkrijgbaar als hoogwaardige canvasprint. Meer motieven van deze afdrukken van Oklop vindt u hier in de winkel.

Wij wensen u veel plezier tijdens het snuisteren in onze cadeau-ideeën!

Astrohoogtepunten in de winter van 2020/21

December 2 2020, Marcus Schenk

Jupiter en Saturnus, maar ook Mars en Uranus zijn extreem dicht bij elkaar aan te treffen in hetzelfde gezichtsveld, en de Geminiden zijn te zien bij de Nieuwe Maan. Natuurlijk zijn er weer genoeg redenen om vol bewondering naar de sterrenhemel te turen.

Op de hemelkaart “Astrohoogtepunten in de winter van 2020/21” hebt u een overzicht van belangrijke fenomenen aan de hemel in de volgende drie maanden. Wij wensen u veel observatieplezier.

December:

13/12 Geminiden

Als de hemel ’s avonds helder is, dan tuurt u best naar het zuiden. De zwerm vallende sterren genaamd “Geminiden” lijken namelijk vanuit het sterrenbeeld Tweelingen neer te regenen. Preciezer gezegd: vanuit een punt twee graden boven de ster Pollux. Tussen 20u00 UT (21u00 MET) en 5u00 UT (6u00 MET) is de beste periode om te observeren. De Geminiden behoren met 120 meteoren per uur tot een van de meteorenzwermen met de hoogste valratio’s. Dit jaar valt de jaarlijkse afspraak op een gunstig moment, want we zitten met een Nieuwe Maan en observeren de hele nacht lang ongestoord.

13/12 Maan bij Venus

Bent u een vroege vogel en houdt u ervan om in de vroege uurtjes de sterren te bewonderen? Dat loont zich op deze ochtend. Vanaf ongeveer 5u30 UT (6u30 MET) ontwaart u de schitterende Venus aan de hemel met onder haar de flinterdunne Maansikkel – want de volgende dag al is het Nieuwe Maan. Dit weekend is ideaal voor deepsky-observaties.

17/12 Maan bij Saturnus en Jupiter

Dit knappe fenomeen danken we enkel en alleen aan het feit dat het nu vroeg donker wordt, want in de schemering zien we een conjunctie van Jupiter, Saturnus en de jonge, wassende Maansikkel. Beide gasreuzen hebben ons doorheen de afgelopen zomer begeleid en waren elke avond de helderste objecten aan de hemel wanneer we in zuidelijke richting tuurden. Nu verdwijnen ze al vroeg van het toneel om het podium aan de winterhemel over te laten.

21/12 Ursiden

De Ursiden zijn een zwerm vallende sterren die u de hele nacht lang kunt observeren, want hij vindt zijn oorsprong in het sterrenbeeld Kleine Beer – vandaar is ook de naam van de meteoren afkomstig. Deze lichtbakens suizen aanzienlijk langzamer langs de hemel dan de Perseïden – met een snelheid van ongeveer 35 kilometer per seconde.

21/12 Begin van de winter

21/12 Jupiter bij Saturnus (Opm.: extreem dicht bij elkaar)

Observeert u vandaag ook de ster van Betlehem? Het is het hoogtepunt van deze maand dat u in geen geval mag missen. Op 21 december, precies op de winterzonnewende, schotelen Jupiter en Saturnus ons een buitengewoon schouwspel voor. Bij deze conjunctie staan ze namelijk op een afstand van slechts 5 boogminuten van elkaar. Een waarachtig zeldzame aanblik.

Laat ons nu teruggaan in de tijd: ook in het jaar 7 v.Chr. ontmoetten Jupiter en Saturnus elkaar. In dat jaar geschiedden in totaal drie periodieke conjuncties tussen beide planeten in het sterrenbeeld Vissen. Wetenschappers kunnen dat vandaag de dag nog steeds nagaan. Gelet op de opvallendheid ervan, gaat men ervan uit dat dit de ster van Betlehem voorstelde. Een mooie associatie zo kort voor Kerstmis, vindt u niet?

Wat zou u ervan vinden om ze allebei in één beeldveld door uw telescoop waar te nemen? U moet dan wel op tijd uw observatiepost bezetten. Best om 16u00 UT (17u00 MET), wanneer de gasreuzen nog voldoende hoog aan de hemel staan, want ten laatste anderhalf uur later verdwijnen ze in de nevel boven de horizon.

21/12 Maan bedekt 4,3 mag heldere ster

Om 20u04 UT (21u04 MET) bedekt de Maan de 4,3 mag heldere ster 30 PSC die deel uitmaakt van het sterrenbeeld Vissen. Het is een zeer mooi tafereel: de Maan nadert de ster langs haar onbelichte zijde, en plots verdwijnt ze, alsof iemand haar licht heeft uitgedaan. Om 21u15 UT (22u15 MET) komt ze van achter de tegenoverliggende zijde van de Maan weer tevoorschijn.

23/12 Maan bij Mars

In oktober stond Mars in een gunstige oppositie en was uitstekend zichtbaar. Nu vertoeft hij in het sterrenbeeld Vissen, waar hij tijdens de eerste helft van de nacht waar te nemen is. Deze avond houdt de Maan hem gezelschap.

24/12

Vrolijk Kerstfeest!

27/12 Maan bij Aldebaran en Plejaden

De Plejaden springen zelfs in het oog van mensen die zich niet met de nachtelijke hemel bezighouden en worden vaak met de Kleine Beer verward. Astroliefhebbers weten echter dat het de bekendste open sterrenhoop is, die al millennia door mensen wordt geobserveerd en die voor vele culturen een bijzondere betekenis heeft gehad. Deze nacht vergezelt de Maan de Plejaden en de hoofdster van het sterrenbeeld Stier, Aldebaran.

Januari:

02/01 Quadrantiden

De Quadrantiden zijn een meteorenzwerm afkomstig uit het sterrenbeeld Ossenhoeder. Het nieuwe jaar wordt ingezet met een astronomisch schouwspel met wel 120 meteoren per uur. De radiant, waarvan de vallende sterren vandaan lijken te komen, laat zich echter pas na middernacht zien. Jammer genoeg gooit de felle maanfase dit jaar roet in het eten, want slechts drie dagen geleden was het Volle Maan.

03/01 Maan bij Regulus

Vandaag kunt u de Maan en Regulus op een afstand van 4 graden van elkaar waarnemen.

De naam Regulus betekent in het Latijns “kleine koning”. Omdat hier de ecliptica loopt, komt hij regelmatig de Maan tegen.

07/01 Maan bij Spica

Spica is een massieve blauwe reus, tegelijkertijd een veranderlijke ster en een dubbelster. Met haar afstand van 262 lichtjaar, haar lichtsterkte van 13.000x die van de Zon en haar straal van 7,5x die van de Zon bezet ze de zestiende plaats in de toplijst van de helderste sterren aan de hemel. Op de positie van Spica houdt het sterrenbeeld Maagd in haar linkerhand een korenaar. Vandaar komt ook de Latijnse naam van de ster. Op 7 januari is de Maan in haar buurt te vinden.

11/01 Maan bij Venus

Op de ochtend van 11 januari duurt de schemering niet meer lang, wanneer Venus om 6u00 UT (7u00 MET) tevoorschijn komt en de flinterdunne Maansikkel boven haar gezelschap houdt. De Zon bevindt zich op dit tijdstip nog maar 9 graden onder de horizon.

20/01 Mars bij Uranus

De planeet Uranus is theoretisch met het blote oog te zien, maar in de praktijk is de 2,9 miljard kilometer verafgelegen planeet niet zo eenvoudig op te sporen. Het probleem is dat hij zodanig klein is dat je zeer goed moet kijken om hem van een ster te kunnen onderscheiden. Dat is lastig met een verrekijker, maar gemakkelijker met een telescoop: u zult namelijk een “ster” ontwaren met een diameter die iets groter is dan die van de sterren eromheen. Deze avond is Uranus gemakkelijker te vinden, want hij nadert Mars tot op 1,5 graden afstand.

Indien u een oculair met een lange brandpuntsafstand gebruikt, kunt u ze allebei in uw gezichtsveld bewonderen.

21/01 Maan bij Mars

Vandaag trekt de Maan op een afstand van 5,5 graden langs Mars voorbij.

24/01 Mercurius grootste oostelijke elongatie

Mercurius cirkelt zo snel en zo dicht om de Zon dat wij hem niet zomaar op elk tijdstip kunnen waarnemen. Nu staat Mercurius echter weer op een grotere hoekafstand van 18 graden van de Zon. Dat is niet gigantisch veel, maar toch kunnen we hem tijdens zijn dichotomie waarnemen. Mercurius is kort na zonsondergang aan de avondhemel te zien. Wacht hoe dan ook tot de Zon is ondergegaan. Dan spot u Mercurius vlak boven de westelijke horizon.

27/01 Mercurius beste zichtbaarheid

Vandaag bereikt Mercurius zijn hoogste positie aan de avondhemel en zo zijn beste zichtbaarheid ’s avonds. ’s Ochtends voert zijn baan hem weer dichter naar de horizon toe.

Februari:

03/02 Maan bij Spica

Ook deze ochtend trekt de Maan weer langs de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd voorbij. Hoe komt het dat ze elkaar zo vaak treffen? De ecliptica ligt boven Spica, waardoor de Maan regelmatig op bezoek komt.

06/02 Maan bij Antares

Deze ochtend komt de 23 dagen oude en afnemende Maan Antares tegen, de hoofdster in het sterrenbeeld Schorpioen.

19/02 Maan bij Mars, Plejaden und Hyaden

Een mooi uitzicht aan de avondhemel: vandaag bezoekt de Maan het sterrenbeeld Stier en vertoeft tussen de Hyaden en Plejaden. Beide zijn oeroude open sterrenhopen, die mensen al sinds de oertijd observeren. Ook Mars is van de partij. Deze samenkomst is toch zeker een foto waard?

23/02 Maan bij Pollux

De wassende Maan zwierf in de afgelopen dagen van het sterrenbeeld Stier naar Tweelingen. Deze avond treft ze Pollux, een rode reuzenster op een afstand van 34 lichtjaar.

26/02 Maan bij Regulus

Slechts enkele uren voor de Volle Maan houdt onze natuurlijke satelliet Regulus gezelschap, de hoofdster van het sterrenbeeld Leeuw. Na de schemering zien we een interessant tafereel aan de sterrenhemel: in het westen gaan de herfststerrenbeelden onder, de wintersterrenbeelden bereiken in het zuiden hun hoogste positie en in het oosten klimt de lente boven de horizon.

27.02.2021
Verzending in Nederland en België vanaf 4,90 €
Valuta
Contact