Winkelwagen
is leeg
Abboneer op RSS Feed of ATOM Feed

Kinderen helpen: Astroshop schenkt 10.000 euro aan UNICEF

December 22 2021, Marcus Schenk

De geur van vers gebakken koekjes hangt in de lucht, overal schitteren kerststerren en we vragen ons weer af welke geschenken er onder de kerstboom liggen te wachten. Toch is dit ook de tijd om na te denken en ons af te vragen welke mensen op de wereld het minder goed hebben dan wij. Helaas zijn er dat heel wat. Daarom schenkt Astroshop dit jaar 10.000 euro aan de kinderhulporganisatie UNICEF.

“Wanneer je ’s ochtends wakker wordt, bedenk dan wat een kostbaar voorrecht het is om te leven – te ademen, te denken, te genieten…”
Marcus Aurelius, Romeinse Keizer, 121-180

Waarom deze donatie?

Elk jaar stellen we ons de vraag wie baat zou hebben bij een donatie. Vorig jaar hebben we zo “Artsen Zonder Grenzen“ ondersteund, en dit jaar doen we dat voor UNICEF – het kinderfonds van de Verenigde Naties.

Dominik Schwarz, CEO van Astroshop (nimax) heeft daarover het volgende te zeggen: “Wij willen dit jaar diegenen helpen die bijzonder onder de gevolgen van de wereldwijde coronapandemie lijden, namelijk de kinderen.”

Het kinderfonds UNICEF werd 75 jaar geleden opgericht en heeft sindsdien veel goeds gedaan. In 190 landen zet de organisatie zich in voor het welzijn van kinderen en helpt hen naar school te kunnen gaan, verleent geneeskundige bijstand en bestrijdt kinderarmoede. UNICEF ziet zichzelf als de verdediger van alle kinderen op de wereld.

De coronapandemie is de ergste crisis sinds de oprichting van het kinderfonds. Voordien al leefden 1 miljard kinderen in armoede, zonder toegang tot geneeskundige verzorging of onderwijs. Volgens een recente studie zijn daar in de afgelopen twee jaar alleen al nog eens 100 miljoen kinderen bij gekomen. De kloof tussen arm en rijk wordt zienderogen groter en de manier waarop rijke en arme landen van de pandemie herstellen, is zeer ongelijk. En dat terwijl toch elke persoon op de wereld recht zou moeten hebben op gezondheidszorg, eten en onderwijs.

Vrolijk kerstfeest van Astroshop vanuit Landsberg am Lech

Beste klant, nu is het moment om te ontspannen en opnieuw op krachten te komen. Wij wensen u en uw familie een vrolijk kerstfeest en rustgevende momenten gehuld in de geur van vers gebakken koekjes en dennenbomen. Misschien hebt u wel de kans om bij de jaarwisseling met de nieuwe maan even naar de sterren te kijken en zelfs enkele vallende sterren (Quadrantiden) te spotten.

Hartelijk bedankt voor uw vertrouwen en wij wensen u een succesvol, gelukkig nieuwjaar!

Uw Astroshop-team

De nieuwe RedCat 71 van William Optics

December 14 2021, Jan Ströher

De succesvolle en zeer populaire RedCat 51 van William Optics heeft een nieuwe, grote broer, namelijk de RedCat 71. Deze heeft een gelijkaardig Petzval-design en de bijhorende hoogwaardige optiek, die van FPL53- en FPL51-glas wordt vervaardigd. Met zijn opening van 71 mm is de nieuwe “kat” echter heel wat krachtiger dan de RedCat 51. Het resultaat is een kleurzuiver, gecorrigeerd beeldveld met een diameter van meer dan 45 millimeter – ook ideaal dus voor fullframe-camera’s! De snelle openingsverhouding van f/4,9 maakt bovendien korte belichtingstijden mogelijk. Ondanks het compacte en korte ontwerp van 335 mm lang weegt de RedCat 71 met zijn 3 kg echter ook aanzienlijk meer dan zijn kleinere broer.

De scherpstelling bij dit exemplaar verloopt ook weer helisch, met andere woorden door aan de geribbelde ring op de tubus te draaien.

Bij de levering zitten ook een beschermende draagtas en een speciaal op de RedCat berekend Bahtinov-masker. Dit masker op maat helpt bij de scherpstelling en is vast ingebouwd met het objectief.

De RedCat 71 is dus ideaal voor deepsky-astrofotografie en biedt niet enkel indrukwekkende optische prestaties, maar nogmaals het bekende en wondermooie design van William Optics.

De nieuwe RedCat 71

 

Wanneer u de RedCat 71 voor astrofotografie wilt inzetten, gebruikt u als compensatie voor zijn gewicht best een montering met een draagvermogen van minstens 7 kg. De nieuwe iOptron-monteringen CEM26 of GEM28 zijn hiervoor bijvoorbeeld prima geschikt.

Wedden dat ook u snel een kattenliefhebber wordt?

Ontdek de nieuwe RedCat 71 en de “kattenreeks” van William Optics!

Nieuw: 80 mm-binokijker van Omegon met ED-optiek

December 13 2021, Marcus Schenk

De natuur of de sterren met beide ogen waarnemen – dat is zowel plastisch als fantastisch! U kan over het maanoppervlak zweven of dieren aan de rand van het bos bewonderen. Met de nieuwe Omegon binokijker met ED-optiek observeert u ontspannen en natuurlijk.

Spektiv für beide Augen

Klein, compact en toch lichtsterk genoeg om ook in de schemering contrastrijke en heldere beelden te kunnen genereren. Deze kijker bestaat uit twee sterke teams: een gemulticoate 80 mm-ED-optiek en een nieuw binoculair met een stralingsdelende spiegel (diëlektrisch). Dat levert heldere en scherpe beelden op, zowel overdag als in de schemering of ‘s nachts.

De highlights van de binokijker:

– Ontspannen observeren met beide ogen
– Comfortabel en praktisch, ook indien u niet gewend bent door oculairs te kijken of een oog dicht te knijpen
– Optiek van 80 mm voor heldere beelden, ook bij slechte lichtomstandigheden
– Hoogwaardig binoculair met een spiegel en 99 % reflectie: beide beelden zijn helder, scherp en contrastrijk
– Nieuw slidersysteem: stel eenvoudig de perfecte oogafstand in voor kinderen en volwassenen, van 58 tot 74 mm
– Meegeleverd: LE-oculair van 12,5 mm voor een vergroting van 40x en een comfortabele inkijk
– Oculairset kan steeds worden uitgebreid met extra 1,25 inch-oculairs
– Stevige transportkoffer

Wilt u meer te weten komen? Bekijk de nieuwe binokijker dan meteen in de shop.

Geen smartphone maar sterren – De perfecte teleskoopgids voor kinderen en jongeren

December 8 2021, Marcus Schenk

Is er nog een plaatsje vrij op het kerstlijstje? Verras uw kind dan met planeten, manen en sterren! Met de juiste telescoop wordt het kinderspel. Daarom stellen onze experts speciaal voor u de beste telescopen en verrekijkers voor vier leeftijdsgroepen voor. Welke geschikt is voor uw kind en waar u overal op moet letten bij de aankoop, leest u nu in het Astroshop-magazine.

Astronomie is een avontuur waar geen minimumleeftijd op staat. Met de blik naar boven gericht, leren kinderen en jongeren onze wereld en haar natuurfenomenen kennen: van het spelenderwijs ontdekken van sterrenbeelden tot de allereerste zelfgemaakte astrofoto’s. De juiste uitrusting speelt daarbij een belangrijke rol, vooral voor beginners. Zo wordt niet enkel succes, maar ook plezier gegarandeerd.

Dankzij onze telescoopgids vindt ook u een kwalitatief hoogwaardige telescoop voor een kleine prijs, die van de fascinatie voor de sterrenhemel een spannende nieuwe hobby van uw kind maakt.

Astrohoogtepunten in de winter van 2021/22

December 3 2021, Marcus Schenk

De hoogtepunten aan de winterhemel zijn de heldere sterren rond de sterrenbeelden Orion en Stier, maar in de komende drie maanden valt er nog meer te ontdekken: een heldere avondster, meteorenzwermen en prachtige planetenparades.

In de infografiek “Astrohoogtepunten in de winter 2021/2022” vindt u een overzicht van de belangrijkste fenomenen die zich aan de hemel zullen afspelen. Data en meer details over deze fenomenen leest u in deze begeleidende tekst.

Wij wensen u veel observatieplezier!

December:

4/12 Heldere Venus

Begin deze maand is Venus op haar helderst te zien. Met een magnitude van -4,8 valt ze op aan de avondhemel en is, op de maan na, het helderste hemellichaam.

7/12 Maan bij Venus

Aan de vroege avondhemel sluit de wassende maansikkel zich bij een aantrekkelijke planetenparade aan. Venus, Jupiter en Saturnus vormen haast een parelketting.

8/12 Maan bij Saturnus en Jupiter

Misschien hebt u de maan gisteren al bewonderd, en vandaag staat ze iets hoger en zo’n 14 graden verder tussen Saturnus en Jupiter te pronken.

13/12 Geminiden

Bij een heldere avondhemel loont het om naar het zuiden te kijken, want de meteorenzwerm “Geminiden” is te zien en lijkt uit het sterrenbeeld Tweelingen vandaan te komen; meer bepaald uit een punt twee graden boven de ster Pollux. Tussen 21.00 en 6.00 uur is de beste periode om de vallende sterren te observeren. De Geminiden horen met 120 meteoren per uur tot de meteorenzwermen met het hoogste aantal vallende sterren, hoewel we pas in de vroege uurtjes ongestoord en zonder interferentie van de maan zullen kunnen observeren.

17/12 Maan bedekt Tau (τ) Tauri

Tau Tauri is een ster in het sterrenbeeld Stier en is met een magnitude van 4,3 nog met het blote oog te herkennen. Omdat de schijnbare baan van de maan door Stier heen loopt, zijn bedekkingen steeds mogelijk. Dat is vandaag dan ook het geval: om 22.30 uur verdwijnt Tau Tauri achter de bijna volle maan en ze duikt zo’n 80 minuten later aan de andere kant weer op.

29/12 Mercurius bij Venus

Mercurius is ‘s avonds zichtbaar en komt in de vroege avondschemering zijn buurplaneet Venus tegen. Bij een goed zicht op de horizon kunt u beide planeten vanaf 17 uur spotten.

Januari:

3/1 Quadrantiden

De Quadrantiden zijn een meteorenzwerm afkomstig uit het sterrenbeeld Ossenhoeder. Het nieuwe jaar schenkt ons tot wel 100 meteoren per uur, die echter slechts een matige helderheid hebben. De radiant, waarvandaan de vallende sterren lijken te komen, duikt pas na middernacht op. Astronomische waarnemingen lonen nu bijzonder de moeite, aangezien het gisteren pas nieuwe maan was. De kust is klaar voor alle deepsky-waarnemers!

5/1 Maan bij Mercurius, Saturnus en Jupiter

Planetenliefhebbers zullen verrukt zijn: in de ochtendschemering pronkt een bewonderenswaardige planetenparade aan de hemel met Jupiter, Saturnus en Mercurius. De drie dagen jonge maansikkel begeleidt het trio. Kortom een mooie manier om het nieuwe jaar te begroeten.

6/1 Maan bedekt Tau (τ) Aquarii

Het schemert en we wachten nog op de nacht, maar het eerste astronomische hoogtepunt is er al. Om 17 uur bedekt de maan de 4 mag heldere ster Tau Aquarii in het sterrenbeeld Waterman. Bij deze bedekking schuift de maan langs haar onbelichte kant op naar de ster.

8/1 Mercurius avondhemel

Mercurius is de laatste dagen steeds zichtbaarder geworden aan de avondhemel. Zijn aanwezigheid is niet bepaald overweldigend, maar wie de verlegen Mercurius toch wil spotten, krijgt nu een goede kans daartoe. Vandaag en de volgende twee dagen zijn de omstandigheden bijzonder goed, want zijn helderheid en positie aan de hemel kloppen helemaal. Binnenkort klimt Mercurius weer naar beneden en verdwijnt achter de horizon.

11/1 Maan bij Uranus

De planeet Uranus is een verre vertegenwoordiger in ons zonnestelsel. Vandaag is hij op 2,5 graden van de maan te vinden. Waarom niet uw kans wagen met een verrekijker?

26/1 Maan bedekt Beta (β) Librae

Dit is enkel iets voor vroege vogels: de maan bedekt een ster in het sterrenbeeld Weegschaal; meer bepaald bedekt de maan de 2,6 mag heldere ster Beta Librae. Het spektakel begint om 6.30 uur!

29/1 Maan bij Mars

Wie ernaar verlangt de planeet Mars te zien, kan hem op 29 januari tijdens de ochtendschemering in het zuidoosten spotten. Op deze dag komt hij de smalle maansikkel tegen en vormen ze samen een aantrekkelijk schouwspel. Pas in de loop van de volgende zomer komt hij ook weer ‘s nachts aan de hemel tevoorschijn.

Februari:

3/2 Maan bij Jupiter

In het afgelopen jaar heeft Jupiter ons begeleid en was elke avond aan de hemel te zien, maar binnenkort onttrekt hij zich aan onze blikken en verdwijnt voor een tijdje aan de hemel. Op 3 februari laat hij zich nog eenmaal tijdens de avondschemering zien samen met de broze maansikkel.

7/2 Maan bij Uranus

Deze nacht passeert de maan de planeet Uranus op een afstand van slechts 1,5 graden.

9/2 Maan komt langs Gouden Poort van de Ecliptica

Het gebied tussen de Hyaden en de Plejaden heeft een naam: de Gouden Poort van de Ecliptica. Deze nacht dwaalt de maan rond tussen beide bekende sterrenhopen.

9/2 Heldere Venus

Venus doet haar opgave als ochtendster alle eer aan, want met een magnitude van bijna -5 schittert ze helder aan de hemel. Deze astronomische schijnwerper duikt tegen 5 uur op boven de horizon. Ze is zodanig helder dat haast niemand haar over het hoofd kan zien.

27/2 Maan bij Mars en Venus

Een heldere Venus, een rode Mars en een smalle maansikkel vlak voor nieuwe maan: als dat niet al voldoende motivatie is om in alle vroegte een blik op de hemel te werpen, helpt de gouden ochtendsfeer vast een handje!

Nieuws uit de MiniTrack-familie: de nieuwe LX Quattro NS

December 1 2021, Marcus Schenk

De MiniTrack-familie is gegroeid en we verwelkomen een nieuwe telg: de MiniTrack LX Quattro NS. In tegenstelling tot bij normale families echter is hij niet de kleinste, maar wel al flink groot. Dat betekent dat onze productontwikkelaars de LX Quattro nogmaals sterk konden verbeteren. Maar wat is er precies anders?

MiniTrack, wat is dat eigenlijk?

De MiniTrack is een kleine en volledig mechanische reismontering (ook wel “astrotracker” genoemd) voor astrofotografie. Hiermee maakt u gemakkelijk uw eigen overzichtsbeelden van de sterrenhemel. De aangesloten camera volgt de beweging van de sterren over langere tijd. Vaak is het nachtelijke hemellandschap het doelwit van zulke foto’s, wat maakt dat de beelden zo fascinerend mooi zijn. Bovendien is de MiniTrack perfect om kennis te maken met astrofotografie.

 

De MiniTrack LX Quattro NS

LX Quattro: dat staat voor precisie, een sterke aandrijving en vier kilogram draagvermogen. Dat alles vormt de nieuwe MiniTrack. In vergelijking met de LX3 kon het draagvermogen nogmaals worden verhoogd. Dat betekent dat u uw favoriete objectief, dat vroeger te zwaar was, niet langer links moet laten liggen. De MiniTrack draagt nu ook langere objectieven met gemak.

Tracking neemt de Quattro zeer ernstig: het naaldlager met een nieuw ontwerp belooft een nog betere tracking. Dat was nodig om een soepel trackverloop bij een hoog gewicht te kunnen garanderen.

Het volledig nieuw ontwikkelde veersysteem verbetert dan weer het versnellingsvermogen, zodat de lading nog nauwkeuriger kan worden bewogen. De mechaniek wordt nu niet langer eenzijdig belast. Inderdaad, de Quattro heeft dus gewoon meer pit. Een leuk gevolg daarvan is dat de MiniTrack aanzienlijk eleganter en gemakkelijker bedienbaar is.

Daarnaast is de MiniTrack LX Quattro als tracker ook geschikt voor beelden van de sterrenhemel met groothoek- en normale objectieven. Wie echter al wat ervaring heeft opgedaan, kan hem ook eens met een licht teleobjectief opzadelen.

De kenmerken op een rij:

  • Draagvermogen van 4 kg voor grotere camera’s of grotere objectieven
  • Nieuw en robuust veersysteem
  • Naaldlager voor een soepele en exacte werking
  • Nieuwe, stevige CNC-behuizing; want de Quattro dient elke astronacht krasvrij te doorstaan
  • Ingebouwde GP-style bevestiging en een 1/4 inch- en 3/8 inch-schroefdraad
  • Ga overal met een gerust hart op vakantie: geschikt voor zowel de noordelijke als zuidelijke sterrenhemel.

Nog meer info en voordelen van de nieuwe MiniTrack LX Quattro NS vindt u op de productpagina. Trouwens: deze MiniTrack is ook gewoon verkrijgbaar als set met balhoofd of met balhoofd en poolhoogtewig.

 

De andere leden van de MiniTrack-familie

Wat is er nodig om mooie foto’s te maken? Alleen een MiniTrack is niet voldoende. Daarom stellen we even de andere familieleden voor:

 

Omegon 32 mm carbonstatief: Met zijn statiefpoten van Ø 32 mm zorgt dit statief voor een stabiele basis. Hij weegt slechts 2 kg en heeft een lengte van 59 cm in ingeschoven toestand, waardoor hij ideaal is voor onderweg.

Stativ für die MiniTrack

Poolhoogtewig deluxe: U kunt uw astrotracker gewoon op een statiefkop bevestigen, maar een poolhoogtewig is duidelijk aangenamer en preciezer. Daarmee kunt u namelijk exact de hemelnoordpool instellen. Voordeel: uw uitlijning blijft stabiel.

Polhöhenwiege Deluxe

Poolzoekerbelichting: De straal van de poolzoeker aan de hemel kunnen zien – het is een voordeel van onschatbare waarde. ‘s Nachts heeft u uw handen nu eenmaal vol en dus is het goed dat u zich niet in allerlei bochten moet wringen om met een lampje door de poolzoeker te schijnen. De poolzoekerbelichting is handig en werkt met een rode led die voor een gelijkmatig lichtsignaal zorgt.

Polsucherbeleuchtung MiniTrack

Balhoofd OM10: Hebt u al een balhoofd? Dat hebt u nodig om uw camera op de hemel te kunnen richten. De Omegon OM10 past perfect op de MiniTrack.

Kugelkopf für MiniTrack

MiniTrack LX3: Dit witte model draagt camera’s met een gewicht tot 3 kg en beschikt over een optische poolzoeker. Om de LX3 op een poolhoogtewig te kunnen monteren, hebt u de minizwaluwstaart van 55 mm nodig.

MiniTrack LX3

MiniTrack Essentials: Bijzonder voordelig en geschikt om met groothoekobjectieven te leren werken. Bij de MiniTrack Essentials ontvangt u een kleine poolzoeker waarmee u de tracker met de Poolster kunt uitlijnen. Dit basismodel kunt u later nog verder upgraden.

MiniTrack Basis Version

Wilt u weten hoe u uw eerste foto’s met de MiniTrack maakt? Dit wordt stap voor stap uitgelegd in onze video “Astrofoto’s met de MiniTrack – zo werkt het” (Engels). Veel plezier bij het observeren en fotograferen!

Nieuwe versie: de cameramontering Polarie U van Vixen

November 22 2021, Stefan Taube

De Japanse producent Vixen heeft met de Polarie de eerste volgeenheid voor camera’s op de markt gebracht, die bovendien in elke cameratas past. Met een dergelijke volgeenheid, ook cameramontering genoemd, kan de hemelrotatie worden gecompenseerd. Zo blijft uw camera vele minuten lang op een bepaald gebied aan de nachtelijke hemel gericht en kan het licht van lichtzwakke sterren, de Melkweg en kosmische nevels verzamelen.

Nu komt Vixen met een nieuwe versie van zijn succesvolle cameramontering, namelijk de Polarie U Star Tracker.

Fotomontierung Vixen

Cameramontering Polarie U met camera en optioneel balhoofd

In vergelijking met de klassieke Polarie is de nieuwe Polarie U duidelijk lichter en heeft een hoger draagvermogen. De afstand tussen de twee lagers die de rotatie-as dragen, is ongeveer vier keer zo groot als bij het voorgangermodel. Dit zorgt, ondanks de gewichtsvermindering van 20 %, voor een hoger draagvermogen. Dat bedraagt 2,5 kg voor breedbeeld-astrofotografie met objectieven met een korte brandpuntsafstand. Met een zwaluwstaart en een contragewicht als optionele accessoires kan het draagvermogen tot 6,5 kg worden verhoogd, zodat de cameramontering ook camera’s met grote objectieven kan dragen.

Bovendien genereert de Polarie U haar eigen wifi. Zo kunt u uw smartphone draadloos met de montering verbinden en deze via een gratis app aansturen. Met een geschikte draadontspanner, die u vindt onder “Aanbevolen accessoires” bij de Polarie U, kunt u via de app ook de camera zelf aansturen, bijvoorbeeld om een belichtingsreeks in te stellen. Dat is niet enkel gemakkelijk, maar vanwege de bediening op afstand ook zeer handig.

De Polarie U kan uiteraard ook worden omgebouwd voor gebruik onder de zuidelijke hemel. Deze lichte montering is dus ideaal voor uw tripjes naar het zuiden.

POLARIE U Star Tracker Astrofoto-Montierung

Ontdek de lasercollimatoren van Farpoint

November 8 2021, Jan Ströher

Net zoals een auto regelmatig moet worden onderhouden om optimaal te blijven functioneren, moet ook een Newton-telescoop af en toe nauwkeurig worden afgesteld voor een zo perfect mogelijke optische performance en afbeeldingskwaliteit. Meer bepaald worden de spiegels afgesteld, zodat het invallende licht als een gebundeld en centraal punt van de hoofdspiegel naar de vangspiegel wordt geleid, vanwaar het door de focuser wordt geprojecteerd. Die precieze afstelling wordt in de astronomie “collimatie” genoemd. Voor een correcte collimatie moet de vangspiegel correct ten opzichte van de focuser worden gepositioneerd: in de lengte en onder de juiste hoek. Bovendien moet de vangspiegel precies op één lijn worden gebracht met het centrum van de hoofdspiegel. Tot slot dient de hoofdspiegel perfect op de as van de focuser en de vangspiegel te worden afgesteld.

Om dit proces te vergemakkelijken, bestaan er verschillende hulpmiddelen waarmee u uw telescoop zo exact mogelijk kunt collimeren. Vooral collimatielasers zijn heel populair, omdat men zo de lichtinval in de telescooptubus aan de hand van een laserstraal precies kan nabootsen en vervolgens beide spiegels op elkaar kan afstellen, zodat de laserstraal centraal door de focuser wordt geleid. De rode kleur van de laserstraal zorgt ervoor dat de collimatie optisch zeer mooi zichtbaar wordt, waardoor ook beginners heel snel en eenvoudig een goede collimatie verkrijgen.

Collimatieset van Farpoint

Onder de collimatielasers bestaan uiteraard ook high-end apparaten, zoals die van de Amerikaanse producent Farpoint. Deze firma produceert en distribueert collimatiesets met collimatielasers van 1,25 inch en 2 inch, met een golflengte van 635 nm of 650 nm, inclusief een robuuste gevoerde opbergtas waarin uw collimatieapparatuur perfect tegen stof, vochtigheid en andere invloeden wordt beschermd en kan worden getransporteerd.

In onze shop kunt u kiezen uit verschillende high-tech lasers van Farpoint voor uw individuele behoeften. Neem een kijkje en perfectioneer de prestaties van uw Newton-telescoop!

Baader SunDancer II voor het observeren en fotograferen van de zon

November 5 2021, Stefan Taube

De zonnefilter SunDancer II van Baader transformeert kleinere refractors snel en eenvoudig in telescopen waarmee u de zon in de H-alpha-lijn kunt observeren. In deze golflengte neemt u de chromosfeer van de zon waar met donkere filamenten, felle zonnevlammen en spectaculaire protuberansen!

Baader Sonnenfilter SunDancer II H-alpha 2"/1,25"

Baader SunDancer II H-alpha 2 inch/1,25 inch zonnefilter

Plaats de SunDancer II gewoon tussen de zenitspiegel en het oculair, en sluit hem aan op een stroombron. De filter wordt dan automatisch op de juiste bedrijfstemperatuur gebracht, zodat ook bij langere observaties geen aanpassingen nodig zijn.

De SunDancer II kan gemakkelijk in combinatie met refractors (lenzentelescopen) met een opening tot 80 millimeter worden gebruikt. Pas vanaf een objectiefdiameter van meer dan 80 millimeter moet u een bijkomende energiebeschermingsfilter voor uw telescoop monteren. Alternatief kunt u ook de telescoopopening tot 80 mm verkleinen met behulp van een diafragma vóór het objectief.

Bij telescopen met een vangspiegel, zoals Newton-, Maksutov- of SC-telescopen, is altijd een bijkomende energiebeschermingsfilter nodig, ongeacht hun grootte.

De zon is volledig zichtbaar in telescopen met een brandpuntsafstand tot ongeveer 600 mm.

Dankzij de T2-schroefdraad onder de oculairklem kunt u ook gemakkelijk met grotere camera’s werken:

SunDancer II mit DSLR-Kamera

SunDancer II met DSLR-camera

De meegeleverde voeding dient als stroomvoorziening. Wanneer u op locatie wilt observeren, kunt u ook een powertank gebruiken.

Meer informatie over deze bijzonder hoogwaardige H-alpha-filter die u op uw oculair monteert, vindt u hier in de shop.

De Skywatcher Heritage FlexTube-telescoop nu als GTi

October 20 2021, Stefan Taube

De Heritage FlexTube-telescoop is een zeer populaire Dobson met tafelstatief. De al zeer compacte montering wordt dankzij de inschuifbare tubus nog gemakkelijker te transporteren – compacter gaat niet!

De producent Skywatcher biedt deze handige Dobson nu aan met computerbesturing: de telescoop Heritage FlexTube Virtuoso GTi.

Skywatcher Dobson Teleskop N 150_750 Heritage FlexTube Virtuoso GTi

Skywatcher Dobson N 150/750 Heritage FlexTube Virtuoso GTi telescoop

De Virtuoso GTi-montering navigeert naar het geselecteerde hemellichaam en beweegt de telescoop volgens de hemelrotatie. Zo blijft het hemellichaam zichtbaar in het oculair.

Bovendien heeft de montering haar eigen wi-fi waarmee u uw smartphone draadloos kunt verbinden. Met de gratis SynScan-app voor iOS en Android kunt u de montering vervolgens initialiseren en aansturen. Eens de app op uw smartphone is geïnstalleerd, hebt u geen internettoegang meer nodig voor het aansturen.

Een handbediening is dus niet nodig en is daarom ook niet bij de levering inbegrepen.

 

kywatcher Dobson Teleskop N 150_750 Heritage FlexTube Virtuoso GTi 2

Ook de gemotoriseerde versie van de Dobson is zeer compact en gemakkelijk te transporteren.

 

Zoals bij de versie zonder motor komt ook aan de Virtuoso GTi-telescoop de beproefde 150/750 Newton-optiek te pas. Deze telescoop van 152 mm (6 inch) met een gunstige openingsverhouding toont u de heldere nevels aan de nachtelijke hemel, zoals de beroemde Orionnevel, de bolvormige sterrenhoop Messier 13 of het 2,5 miljoen lichtjaren verwijderde Andromeda-sterrenstelsel.

Trouwens: u kunt de Heritage FlexTube Virtuoso GTi ook op een camerastatief of op een astronomisch statief met cameraschroefdraad monteren, bijvoorbeeld het Skywatcher-statief met 3/8 inch-bevestigingsschroef.

18.01.2022
Verzending in Nederland en België vanaf 4,90 €
Valuta
Advies
Contact
Geschenken