Winkelwagen
is leeg
Abboneer op RSS Feed of ATOM Feed

Nieuwe CMOS-geoptimaliseerde lijnfilters van Baader

August 4 2021, Stefan Taube

De producent Baader presenteert enkele nieuwe filters voor astrofotografie in de spectraallijnen H-alpha, OIII en SII:

Filtersets

De halfwaardebreedte van de smalbandfilters bedraagt 6,5 nanometer en die van de ultrasmalbandfilters bedraagt zelfs maar 3,5 tot 4 nanometer. De f/2-filters zijn geoptimaliseerd voor zeer snelle astrografen, zoals de RASA-optieken van Celestron.

Alle filters zijn verkrijgbaar in de gebruikelijke maten:

cmos-filter-groessen

Met een lijnfilter kunt u heldere nevels zelfs onder een lichtvervuilde stadshemel fotograferen! Deze filters laten enkel die lichtdeeltjes door naar de camerasensor, die het hemellichaam doen oplichten. Alle andere golflengten worden geblokkeerd. Zo ontstaan contrastrijke beelden van planetaire nevels, supernovaresten en stervormingsgebieden.

Aan astrofotografie komen drie soorten lijnfilters te pas, die telkens de helderste spectraallijn van zuurstof-, zwavel- of waterstofatomen doorlaten. Afhankelijk van het hemellichaam kan één filter al voldoende zijn om spectaculaire beelden vast te leggen. Het ideale is om drie beelden, telkens gemaakt met een bepaalde lijnfilter, te combineren.

De nieuwe generatie van CMOS-geoptimaliseerde filters van Baader onderscheidt zich onder meer door:

 • Reflex-Blocker™-coatings voor een zo hoog mogelijke resistentie tegen retroreflecties van de dichtstbijzijnde hulpoptiek, ook onder zeer ongunstige omstandigheden
 • de halfwaardebreedte bij elke filtercategorie die zorgvuldig is aangepast om 1:1:1-belichtingen mogelijk te maken, afgestemd op de typische CMOS-kwantumefficiëntie en S/N-verhouding
 • de gezwarte randen rondom, met een indicator op de voorkant van de filter in de vorm van een zwarte buitenrand, om ook elke reflectie te vermijden van licht dat op de filterrand valt
 • de individuele filters die elk nauwgezet optisch gepolijst en gecoat werden met verzegelde coatingrand
 • Life-Coat™: nogmaals hardere coatings voor een duurzame coating en een oneindige levensduur!

Baader-Filter-Technologien

Alle nieuwe filters vindt u hier in de shop.

Sterrenveldkijker van Omegon: Sky&Telescope test dit superoog uit

August 3 2021, Marcus Schenk

De Omegon-sterrenveldkijker 2,1×42 mm is een wonderbaarlijk instrument voor het observeren van sterrenvelden, uitgestrekte nevels en volledige sterrenbeelden. Dennis di Cicco testte de Omegon-sterrenveldkijker uit voor het astronomietijdschrift Sky&Telescope.

 

Met zijn opening van 42 mm en vergroting van 2,1x is deze sterrenveldkijker werkelijk buitengewoon. De volledig nieuwe observatie-ervaring die hij biedt, was met verrekijkers en telescopen tot nu toe nog niet mogelijk. Dit is een van de redenen waarom Sky&Telescope dit instrument van naderbij wilde bekijken. Het tijdschrift hechtte onder meer waarde aan het compacte gebruiksgemak, het reuzachtige gezichtsveld en het diepe inzicht in de hemel. De auteur van het testverslag kon de sterrenbeelden Zwaan, Orion, Tweelingen, Voerman en Perseus in hun geheel ontwaren, en ook enkele deepsky-objecten en dubbelsterren zoals Algol.

Testbericht Omegon Sternfeldglas

Enkele citaten uit het testverslag:

Very well made

Excellent aid for learning and enjoying the night sky under less-than-ideal conditions

The Omegon 2.1×42 Binoculars are definitely a joy to use

I was seeing stars more than 1.5 magnitudes fainter in my surburban sky

Op vakantie of op huttentocht door de Alpen: dankzij de Omegon-sterrenveldkijker hoeft u mooie waarnemingen niet te missen, ook wanneer u geen plaats hebt voor een telescoop of verrekijker. Of u gebruikt hem voor een kleine “observatiesnack” als tussendoortje. Voor de Omegon-sterrenveldkijker 2,1×42 mm hebt u beslist nog wat plaats vrij in uw (reis)tas.

OpenAstroTech: de zelfbouwmontering!

July 13 2021, Stefan Taube

Een cameramontering stelt u in staat om de roterende nachtelijke hemel op beeld vast te leggen met uw camera, die uitgerust is met een cameralens of een kleine telescoop. Zo kunt u lang belichte foto’s maken van uitgestrekte gebieden aan de sterrenhemel.

De producent OpenAstroTech biedt nu een zeer functioneel en tegelijkertijd bijzonder voordelig soort cameramontering aan: de OpenAstroTracker is een zelfbouwmontering!

Der OpenAstroTracker mit Kamera und optionalem Autoguider

De OpenAstroTracker met camera en optionele autoguider

Het zelf in elkaar zetten is niet alleen leuk en zeer leerrijk, maar dankzij het doe-het-zelfprincipe profiteert u bovendien van een GoTo-montering met een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding!

Enkele kenmerken:

 • GoTo: de montering is inclusief volwaardige computerbesturing. De elektronica is compatibel met de gebruikelijke astronomiesoftware.
 • Geschikt voor DSLR-camera’s met een totale lengte van maximaal 35 cm (camera en objectief). Zonder autoguider ligt de brandpuntsafstand op maximaal 200 millimeter.
 • Stappenmotoren met hoge precisie: nauwkeurigheid van de GoTo-besturing ca. 1 boogminuut, volgnauwkeurigheid 25 boogseconden, nauwkeurigheid met autoguider ca. 1 boogseconde.

Wat hebt u nodig? Een powerbank met USB-aansluiting voor 5V/1A.

De OpenAstroTracker is verkrijgbaar in verschillende varianten afhankelijk van de poolhoogte-instelling. U krijgt van ons een set met een montering voor ofwel een breedtegraad van 35° tot 45°, ofwel een breedtegraad van 45° tot 55°.

Der Bausatz OpenAstroTracker

De OpenAstroTracker-bouwset

Geen zorgen: de elektronische onderdelen zijn allemaal gebruiksklaar. Solderen is niet nodig.

Optioneel kunt u ook een passende autoguider verkrijgen, natuurlijk ook een doe-het-zelfexemplaar: OpenAstroGuider V2

Omegon Advanced 150 mm: nu met 2 inch-focuser

July 12 2021, Marcus Schenk

De Omegon Advanced 150/750 EQ-320 telescoop is een populair instrument voor beginners die van astronomie hun spannende hobby willen maken. Met de nieuwe, grote focuser kunt u nu zelfs 2 inch-oculairs gebruiken; voor indrukwekkende waarnemingen en een haast grenzeloos uitzicht op het heelal.

2" Okularauszug beim EQ-320 6"

Tot nu toe konden astronomieliefhebbers enkel 1,25 inch-oculairs en -accessoires gebruiken in combinatie met hun Advanced 150/750 EQ-320 telescoop. Maar de nieuwe 2 inch-Crayford-focuser (patent in aanvraag) verruimt uw horizon letterlijk en figuurlijk. Zo kunt u al uw oculairs en accessoires naar wens inzetten.

Deze voordelen heeft de focuser voor u in petto

Met de 2 inch-oculairs die verkrijgbaar zijn in onze shop profiteert u van een groter overzicht over de hemel dan met 1,25 inch-oculairs mogelijk zou zijn. Vang uitgestrekte hemellichamen bijvoorbeeld in hun volledige omvang in uw beeldveld of geniet van brede sterrenvelden die wel oneindig lijken door te gaan. Ook het opsporen van hemellichamen zal u nu gemakkelijker afgaan. Kort gezegd is een 2 inch-oculair een zegen voor deepsky-waarnemers die de hemel zoals door een panoramavenster wensen te beleven.

Waarom zou u niet meteen de meegeleverde standaard 1,25 inch-oculairs aanvullen met een 2 inch-oculair? Het Omegon SWA-oculair 32 mm, 2 inch belooft een fantastische beeldweergave en zorgt bij deepsky-waarnemingen voor een echt wow-effect.

Soepele mechaniek voor een nauwkeurige scherpstelling

Voor een Newton-telescoop van 150 mm zijn dergelijk grote focusers zeer ongebruikelijk. Onze ontwikkelingsafdeling was er echter op gebrand om ook eigenaars van middelgrote en compacte telescopen de kans te geven om de hemel met groothoekoculairs te beleven. In tegenstelling tot een normale tandwielfocuser functioneert de nieuwe 2 inch-Crayford-focuser dankzij de kogellagers volledig spelingsvrij. Zo kunt u hemellichamen zeer soepel en nauwgezet scherpstellen.

De voordelen van de Advanced 150/750 EQ-320:

 • Beleef hemellichamen scherp en helder dankzij de parabolische hoofdspiegel
 • Crayford-focuser, 2 inch (patent in aanvraag) voor 1,25 inch- en 2 inch-oculairs: sluit gemakkelijk extra accessoires aan – ook van andere producenten
 • Parallactische montering: zo kunt u hemellichamen nauwkeurig volgen
 • Zorgeloos de hemel leren kennen: volledige set met telescoop en twee oculairs
 • Succesvol en eenvoudig hemellichamen opsporen dankzij de verlichte led-zoeker
 • Herken meteen sterren, planeten en nevels – ook als u nog een absolute beginner bent

Vanaf nu is de Advanced 150/750 EQ-320 telescoop met een 2 inch-focuser verkrijgbaar.

Astrohoogtepunten in de zomer van 2021

June 4 2021, Marcus Schenk

Weer een zonsverduistering na zes jaar, de grote planeten in oppositie en de sterrenregen van augustus zonder enig maanlicht.

Wie deze zomer de sterren niet aanschouwt, mist iets. Met de infografiek “Astrohoogtepunten in de zomer van 2021” hebt u een handig overzicht van alle belangrijke hemelfenomenen, zodat u niets uit het oog verliest. Onder de grafiek vindt u enige toelichting bij de fenomenen.

Wij wensen u veel observatieplezier.

Juni

10/6 Gedeeltelijke zonsverduistering

De vorige gedeeltelijke zonsverduistering in Europa konden we op 20 maart 2015 aanschouwen. Toen bedekte de maan de zon voor wel 80 %. Op 10 juni vindt opnieuw een zonsverduistering plaats, die in Groenland en Noord-Canada ringvormig is, maar in Centraal-Europa slechts gedeeltelijk te zien is. Met de bedekkingsgraad van slechts enkele procenten maakt deze zonsverduistering een eerder onspectaculaire indruk. Hoe noordelijker u zich bevindt, des te hoger is de verduisteringsgraad. Zo schuift de maanrand gezien vanuit München slechts voor 6,3 % voor de zon, maar vanuit Hamburg wordt dit al 17,3 %. De verduistering begint voormiddag (afhankelijk van uw precieze locatie) rond 11.35 uur en eindigt rond 13.22 uur. Let op: Kijk enkel naar de zon door een geschikte zonnefilter, die u in onze onlineshop kunt verkrijgen.

Bedekkingsgraad op onze Astroshop-locaties:

Landsberg, Duitsland: 6,56%

Marseille, Frankrijk: 2,7%

Malaga, Spanje: 1,3%

Warschau, Polen: 9,9%

Hasselt/Genk, België: 14,9%

Aveiro, Portugal: 9%

Palermo, Italië: 0%

12/6 Maan bij Venus

Kort na zonsondergang verschijnt in het verre westen de tedere, groeiende maansikkel en de stralende Venus. Links daarboven ontdekt u de planeet Mars. Als u met een verrekijker observeert, brengt een korte diagonale ruk naar linksboven u bij de Bijenkorfcluster M44.

13/6 Maan bij Mars

Vandaag klimt de maan hogerop en houdt de planeet Mars gezelschap, die ze vanop een afstand van 1,8 graden passeert. Beide zijn de moeite om te observeren met uw verrekijker.

27/6 Juni-Boötiden

De meteorenzwerm Juni-Boötiden vindt zijn oorsprong in het sterrenbeeld Ossenhoeder. Het aantal vallende meteoren is gering, maar varieert. Er zijn al jaren geweest waarin geen enkele meteoor werd gespot, maar er zijn ook jaren geweest met 100 vallende meteoren per uur. Net omdat deze meteoren u in spanning houden, loont het zich ze in het oog te houden.

27/6 Maan bij Saturnus

Wie de grote gasreuzen wil ontwaren, moet in juni nog tot middernacht geduld hebben. Saturnus bevindt zich momenteel in het sterrenbeeld Steenbok, de gehoornde berggeit die voor de ochtendschemering omhoog klimt langs de meridiaan naar de top van de hemel. Vandaag passeert de maan Saturnus vanop een afstand van ongeveer 9 graden.

29/6 Maan bij Jupiter

Op haar weg langs de ecliptica trekt de maan deze ochtend vanop ongeveer 5 graden onder Jupiter door. Het is interessant om de grote verschillen in helderheid tussen de maan, Jupiter, Saturnus en de helderste sterren waar te nemen.

Juli

8/7 Maan bij Mercurius

In de volgende dagen is Mercurius zeer diep aan de ochtendhemel zichtbaar. Bij een perfect zicht op de horizon kunnen we hem vanaf 4 uur duidelijk net boven een vlak landschap ontwaren. 2,5 graden daarboven houdt de smalle maansikkel hem gezelschap. Binnen twee dagen is het nieuwe maan.

12/7 Maan bij Venus en Mars

In de avondschemering al zorgen de maan en de beide planeten Venus en Mars voor een aantrekkelijk schouwspel. De duikende Leeuw lijkt wel naar de drie hemellichamen te willen happen. Door uw verrekijker kunt u de hemellichamen tegelijk in uw gezichtsveld bewonderen. Maar u hebt ook de mooie gelegenheid om een foto in de schemering te maken.

18/7 Pluto in oppositie

Pluto is een moeilijk zichtbare dwergplaneet en vormt een uitdaging voor grotere telescopen. Ooit de 9e planeet, maar in 2006 verloor hij die titel. Onze fascinatie voor dit buitenbeentje in ons zonnestelsel blijft echter goed en wel overeind. Indien u graag een blik werpt op Pluto, dan is tijdens zijn oppositie de beste gelegenheid. Het best kunt u een beroep doen op de besturing van uw GoTo-montering en een sterrenkaart erbij nemen om hem van de sterren in de achtergrond te kunnen onderscheiden.

Coördinaten voor de GoTo-besturing (23.59 uur MEZT): RK: 19u49m59s, DEC: -22°38′

19/7 Gouden Hendel

Een gouden hendel op de maan? Die bestaat wel degelijk, maar enkel tijdens een specifieke maanfase. Als een hendel gemaakt van licht verlicht hij de nacht op de maan, vlak naast de terminator. We aanschouwen het Mare Imbrium in de regio van de krater Sinus Iridum en van de Montes Jura. De zon komt hier aan de dag-nachtgrens op. Maar wanneer de krater nog in het duister ligt, hult de zon de cirkelvormig geordende bergtoppen van de Montes Jura in zonnelicht. Een gouden ring in de duisternis. Dit fenomeen is het best te zien tussen 18.00 uur en 21.30 uur MEZT.

20/7 Maan bij Antares

Vanavond is de maan ten oosten van de ster Antares te vinden. Hij is een rode superreus en schittert helder en met een rode gloed aan de nachtelijke hemel. Hij heeft een diameter die wel 700 maal groter is dan die van onze Zon en zou enkele planeten, inclusief onze Aarde, gewoonweg opslokken als hij op de plaats van onze vertrouwde ster zou staan.

21/7 Venus bij Regulus

Na zonsondergang kunt u bij een goed zicht op de horizon Venus aan de voet van het sterrenbeeld Leeuw spotten. Vlakbij vindt u de ster Alpha Leonis, beter bekend als Regulus. Vertaald betekent die naam trouwens “kleine koning” of “prins”. Wie nu aan de kleine Simba en de Leeuwenkoning moet denken, heeft het waarschijnlijk helemaal bij het juiste eind.

24/7 Maan bij Saturnus

Al voor middernacht verschijnt het sterrenbeeld Steenbok boven de horizon. Hij is eenvoudig te herkennen aan zijn schotelachtige vorm. Deze nacht trekt de maan onder Saturnus door vanop een afstand van 4,6 graden. Wanneer u Saturnus door uw verrekijker bekijkt, valt links ervan een 5,8 mag heldere ster op.

25/7 Maan bij Jupiter

Een dag na de ontmoeting met Saturnus vergezelt de maan Jupiter in het sterrenbeeld Waterman. Beide hemellichamen naderen elkaar deze nacht tot op 5,5 graden. Volgende maand staan beide gasreuzen in oppositie ten opzichte van de zon.

28/7 Delta-Aquariden

De Delta-Aquariden zijn een meteorenzwerm die uit het sterrenbeeld Waterman schijnt te komen. Met zijn 25 meteoren per uur is hij echter lang niet zo opvallend als de vallende sterren die in augustus te zien zijn. Aangezien de maanfase tamelijk gevorderd is, kunt u de meteorenzwerm enkel vóór de opkomst van de maan observeren.

Augustus

1/8 Jupiters maan Ganymedes bedekt Europa

Wanneer u na de opkomst van Jupiter een blik door uw telescoop werpt, hebt u zicht op twee van Jupiters manen, Europa en Ganymedes.  Want net zoals een dubbelster staan ze vlak bij elkaar. Om 0.00 uur MEZT bedekt Ganymedes de iets kleinere Europa, hoewel slechts gedeeltelijk. Rond 2.00 uur MEZT volgen beide manen weer hun eigen weg.

2/8 Saturnus in oppositie

Vanwege de diep gelegen ecliptica was Saturnus in de afgelopen jaren steeds vlak boven de horizon te zien. In 2019 bereikte hij een hoogte van ongeveer 20 graden. Dit jaar kunnen we hem tijdens zijn oppositie op een hoogte van 24 graden waarnemen. Maar ook in de komende jaren zal Saturnus verder naar boven klauteren. Dat is positief, want hoe hoger zijn positie, des te minder hebben we met turbulentie in de atmosfeer te maken.

Op 2 augustus bereikt hij zijn oppositie en straalt met 0,1 mag helder aan de hemel. Zo vormt hij concurrentie voor de helderste sterren. Hij is te herkennen aan zijn geelachtige kleur en zijn rustige gloed. Zijn ringopening bedraagt 18 graden en we kijken vanuit het noorden op zijn ringenstelsel, waarin de Cassinischeiding duidelijk te herkennen is.

11/8 Maan bij Venus

Het is de moeite om de avondschemering van naderbij te bekijken: Diep in het westen straalt de heldere Venus en de smalle maansikkel vergezelt haar net erboven.

12/8 Perseïden

Verheug u alvast op de mooiste sterrenregen van het jaar. Dit jaar kunnen we de Perseïden in topvorm beleven. Want wanneer we de zwerm observeren, is er nieuwe maan en dus de hele nacht lang een duistere hemel. In de vroege uurtjes van 12 augustus bereikt de meteorenzwerm zijn hoogtepunt. Dan zijn er tot wel 100 vallende sterren per uur te zien, die met een snelheid van ongeveer 216.000 km/u door onze atmosfeer razen.

Het beste tijdstip om te observeren, ligt tussen 22.00 uur en 4.00 uur.

18/8 Mars bij Mercurius

Een extreem nauwe ontmoeting die enkel voor de ogen van ervaren waarnemers is bestemd: in de avondschemering van 18 augustus ontmoeten Mars en Mercurius elkaar slechts ongeveer 3 graden boven de horizon. De zon staat dan net onder de horizon.

20/8 Jupiter in oppositie

Al in de ochtendschemering ziet u Jupiter in het oosten verschijnen, met zijn helderheid van -2,8 mag een object dat niet te missen is. Maar de avondhemel heeft nog meer opvallende objecten te bieden: de maan en Saturnus staan vlak bij elkaar en de stralende Venus pronkt vlak boven de westelijke horizon.

Het is echter Jupiter die in de spotlights staat vannacht, want hij staat in oppositie ten opzichte van de zon en is de hele nacht lang zichtbaar. Hij is op dit moment ongeveer 600 miljoen kilometer van de aarde verwijderd en het licht heeft een goed halfuur nodig om tot bij ons te geraken. Zijn schijnbare diameter bedraagt 49”, zijn culminatie en dus zijn beste zichtbaarheid en hoogste punt bereikt hij om 1.14 uur MEZT.

Dobson-telescopen met PushTo van Taurus

April 12 2021, Stefan Taube

De Poolse telescoopfabrikant Taurus biedt voor zijn Dobson-telescopen digitale deelcirkels (DSC) aan als bijkomende uitrusting. Dankzij deze toebehoren beschikt de telescoop steeds over informatie omtrent de positie van beide assen. Als u nu uw smartphone met de telescoop verbindt, kunt u op een planetarium-app zien naar welke hemelregio uw telescoop wijst.

Taurus Dobson mit DSC-System

Taurus Dobson met DSC-systeem

Nog interessanter is natuurlijk het omgekeerde scenario: zoek in de planetarium-app een interessant hemellichaam uit. Nu kan uw smartphone u tonen hoe u de telescoop moet bewegen om dit object door het oculair te kunnen observeren. Deze manier van werken wordt ook wel PushTo genoemd. Alle PushTo-telescopen vindt u hier in de webshop.

Taurus Bluetooth & WiFi PushTo DSC System

Het bluetooth- en WiFi DSC-systeem in detail

U kunt uw telescoop van Taurus met het DSC-systeem uitrusten wanneer u maar wilt. Maar wij bieden ook alle modellen met een reeds vooraf geïnstalleerd DSC-systeem aan onder de volgende link: Dobson-telescopen van Taurus met PushTo.

Naast de DSC-encoders biedt Taurus nog twee andere accessoires aan:

Ook deze accessoires kunnen reeds vooraf geïnstalleerd geleverd worden, zodat u dat zelf niet meer hoeft te doen.

Om het overzicht over het enorme assortiment Dobsons van Taurus te bewaren, kunt u al aan de productnaam zien of er accessoires vooraf geïnstalleerd zijn:

 • Telescopen met de afkorting “SMH” (secondary mirror heating) in de naam zijn met vangspiegelverwarming uitgerust.
 • Telescopen met de afkorting “DSC” (digital setting circles) beschikken over PushTo.
 • Indien de afkorting “CF” (cooling fan) in de productnaam staat, dan is de hoofdspiegel met een ventilator uitgerust.

So is de Dobson N 504/2150 T500 Professional SMH DSC CF van Taurus bijvoorbeeld met vangspiegelverwarming, digitale deelcirkels en een hoofdspiegelventilator uitgerust.

Wij helpen u graag bij het uitkiezen van de juiste Taurus Dobson-telescoop voor u. Daarna moet u enkel nog wat geduld oefenen, want uw telescoop wordt pas na de bestelling bij de Taurus-fabrikant vervaardigd. Het is nu eenmaal geen standaard telescoop die zo van de band rolt.

De dwerg met turbo: de nieuwe, snelle Omegon-astrografen

March 24 2021, Marcus Schenk

De nieuwe astrografen van Omegon zijn speciale telescopen voor fullframe-camera’s en bieden een hoge lichtsterkte. Dankzij de duizelingwekkend snelle openingsverhouding van f/2,8 tot f/3,2 kunnen ze astrofoto’s met extreem korte belichtingstijden vastleggen.

Poleposition op uw montering

Deze telescoop hoeft niet warm te lopen, hij is meteen startklaar voor snelle astrofoto’s. De 6 inch- en 8 inch-astrografen met openingsverhoudingen van f/2,8 en f/3,2 zijn in vergelijking met een normale f/5 Newton-telescoop ongeveer 3 keer lichtsterker. Dat betekent dat u veel sneller astrofoto’s kunt maken en volgfouten minimaliseert.

Korte brandpuntsafstand, groot gezichtsveld

Breedbeeld-astrofotografie wordt steeds populairder, met een zeer grote achterban dankzij monteringen zoals MiniTrack. Met deze telescoop treedt u echter nog veel verder in detail en kunt u fantastische breedbeeldopnamen maken van bijvoorbeeld uitgestrekte nevels.

Full power voor fullframe

Met de 3 inch-focuser, de ingebouwde 3 inch-corrector en de vangspiegel van 90 mm wordt de beeldcirkel (44 mm) van de Omegon-astrograaf volledig belicht; ideaal om een fullframe-camera met een hoge resolutie te gebruiken. Door de werkafstand van 55 mm hebt u voor spiegelreflexcamera’s geen bijkomende afstandsadapter nodig. Bij de Omegon Pro Astrograaf N 200/640 OTA telescoop verkrijgt u met een doorsnee fullframe-sensor een beelddiagonaal van ca. 3,8 graden aan de hemel. Dat maakt van de California-nevel in Perseus, het Andromeda-sterrenstelsel of de Cirrus-regio wondermooie doelwitten.

Elegante tubus van carbon

De nieuwe astrograaf ziet er niet enkel elegant en hoogwaardig uit: hij is het ook. Dankzij de carbontubus hebt u bovendien het voordeel van een stabiele focus, aangezien het materiaal bijzonder temperatuurstabiel is.

De modellen zijn verkrijgbaar in de volgende varianten:
Omegon Pro Astrograaf N 150/420 OTA telescoop
Omegon Pro Astrograaf N 200/640 OTA telescoop

Wilt ook u graag nieuwe paden in de astrofotografie bewandelen? Maak dan kennis met de Omegon-astrografen.

MaxFR van Astronomik: smalband-lijnfilters voor snelle optieken

March 16 2021, Stefan Taube

De nieuwe filters uit de MaxFR-serie zijn geoptimaliseerd voor astrofotografie met snelle telescopen, zoals Celestron-RASA-optieken of de Epsilon-astrografen van Takahashi.

Deze filters van Astronomik laten de drie belangrijkste spectraallijnen door, namelijk OIII, H-alpha en SII, en zijn beschikbaar in de halfwaardebreedten 12 en 6 nanometer.

Astronomik Filter H-alpha 12nm

Een H-alpha-filter uit de MaxFR-serie in de uitvoering als clipfilter voor Canon-camera’s

Wanneer u observeert onder een verlichte hemel is astrofotografie met lijnfilters uw beste kans om geslaagde foto’s te maken. In principe is een H-alpha-filter de eerste zinvolle aankoop: met deze filter zijn gedetailleerde foto’s ook bij volle maan of sterk verlichte hemel een fluitje van een cent! Dit is ook de geknipte filter voor alle nevels die rood licht uitzenden.

Met de OIII-filter breidt u uw mogelijkheden enorm uit. Hiermee kunt u ook gedetailleerde en contrastrijke foto’s maken van alle groenachtige en blauwachtige structuren. Met name planetaire nevels en stervormingsgebieden zijn de ideale doelobjecten!

Met de SII-filter is uw filterset compleet. Aan de hand van deze drie filters kunt u hetzelfde soort kleurenfoto’s maken als de ruimtetelescoop Hubble!

Wat is de juiste halfwaardebreedte? Kort gezegd zijn filters met een halfwaardebreedte van 12 nanometer ideaal voor DSLR-camera’s en alle camera’s met beperkte donkerstroom. Bij deze camera’s zorgt een grotere onderdrukking van de hemelachtergrond door een kleinere halfwaardebreedte niet voor meer details. De filters met een halfwaardebreedte van 6 nanometer zijn op hun beurt ideaal op sterk lichtvervuilde plaatsen en voor camera’s met extreem geringe donkerstroom, bijvoorbeeld camera’s met een zeer goede koeling. Vooral wanneer u sterrenrijke regio’s van de Melkweg in het vizier hebt, kunt u met de 6 nm-filters ook zwakke hemellichamen contrastrijk afbeelden zonder dat ze door het gewemel aan sterren worden opgeslokt.

Een overzicht van alle filters uit de serie vindt u hier.

Op naar nieuwe doelen: nu nog meer keuze aan Omegon Pro-apochromaten

March 4 2021, Marcus Schenk

De sterrenvloot aan Omegon Pro-apochromaten werd uitgebreid met refractors die net zo stijlvol als doeltreffend zijn, en die ver boven de standaard van een doorsnee refractor liggen.

De Omegon Pro-apo’s zijn een serie voor ambitieuze astrofotografen die tijdens hun nachtelijke observaties onder de sterrenhemel het maximum uit hun telescoop willen halen. Perfecte foto’s en een haarscherpe beeldweergave over het hele gezichtsveld: die wensen gaan dankzij deze instrumentenreeks in vervulling. Daartoe werden de instrumenten met ED-lenzen, ingebouwde correctoren, CNC-tubussen en grote focusers uitgerust. Al wat nodig is voor een indrukwekkend scherp beeld.

Afhankelijk van uw eigen voorkeur en uw montering maakt u eenvoudig een keuze tussen verschillende varianten: van de behendige en gemakkelijk transporteerbare 61 mm-variant tot het vlaggenschip van 140 mm. Indien gewenst, kunt u ook kiezen voor een doublet-, triplet-, quadruplet- en quintuplet-apo, dus een toestel met twee, drie, vier of zelfs vijf lenzen.

Voor veel instrumenten kunt u bovendien ineens uw eigen, individueel keuringsbewijs mee bestellen. Dat is een kwaliteitszegel voor uw telescoop dat bovendien de waarde ervan permanent verhoogt.

Andromeda-sterrenstelsel

De vloot van apo-sterrenkruisers op een rij:

 1. APO 61/335 ED doublet OTA #65141

Een mobiele maar krachtige dwerg: Met zijn 61 mm is deze apo werkelijk klein, maar hij beschikt wel al over een hoogwaardige 2,5 inch-focuser met een reductie van 1:10. Alle voorboden wijzen hier dus al op topkwaliteit.

 1. APO 61/274 ED doublet OTA #69472

Een grote optiek is vaak niet doorslaggevend, want niets kan een donkere en kristalheldere hemel vervangen. Toch is net die moeilijk bereikbaar met grote optieken. Daarom is de 61/274 ED doublet ideaal voor op reis. Maar ook als telescoop voor breedbeeldopnames is deze optiek een ware droom.

 1. APO 72/400 quintuplet ED OTA #65156

Een perfecte weergave zonder enige kleurafwijking en met sterren die haarscherp verschijnen tot in de hoeken van het beeldveld. Dat is een koud kunstje voor de 72/400 quintuplet. Dankzij zijn vijf lenzen, waaronder twee ED-lenzen, biedt hij namelijk een uitzonderlijk contrast met een volledig gecorrigeerd en vlak beeldveld.

 1. APO 76/342 triplet ED OTA #69473

Het maakt niet uit waar de reis u heen brengt: deze apo kan u overal naartoe begeleiden. Omdat hij slechts 4 kilogram weegt en 333 millimeter lang is, kunt u deze telescoop ook aansturen met een minimontering of montering voor op reis. Voor breedbeeldopnames en doelobjecten zoals de Andromeda-nevel is deze telescoop een echte meester in zijn vak, maar ook als telelens voor natuurbeelden levert de 76 mm-variant uitstekend werk.

 1. APO 76/418 triplet ED OTA #65142

Net zoals de bovenstaande apo belooft ook dit instrument een indrukwekkende beeldweergave, al is dat met een iets langere brandpuntsafstand. Beide 76 mm-instrumenten beschikken over een 3 inch-focuser in tandheugeldesign met een reductie van 1:10.

 1. APO 80/500 triplet ED OTA #60856

Dit is een apochromaat met een heldere en kleurzuivere beeldweergave, zelfs bij zeer hoge vergrotingsfactoren. De meesterlijk vervaardigde focuser is met zijn 2,5 inch groter dan bij de meeste 80 mm-telescopen. Het voordeel is dat er zoveel belichting is dat u er ook plezier aan beleeft met een fullframe-camera.

 1. APO 94/517 triplet ED OTA #65147

Dankzij de opening van 94 mm zijn veel doelobjecten in korte tijd bereikbaar voor astrofotografie. De 94/517 triplet is een uitstekend staaltje bouwkunst en beschikt in zijn triplet-design over twee ED-elementen. Zo verkrijgt u een kleurzuivere beeldweergave, en heldere sterren of de rand van de Maan verschijnen duidelijk in beeld. Ook voor visueel observeren bij hoge vergrotingsfactoren slaat deze telescoop een perfect figuur. In ieder geval een echte aanrader voor apo-liefhebbers.

 1. APO 100/580 quadruplet ED OTA #60854

Een quadrulplet-apochromaat zoals deze heeft vier lenselementen. Hij biedt zowel een fabelachtig mooie beeldweergave als een gecorrigeerd en vlak beeldveld. Dat betekent dat u geen correctoren meer hoeft aan te sluiten, want de optiek belooft reeds scherpe sterren tot aan de rand van het beeldveld. Wel zijn er dan weer heel wat mogelijke accessoires die u op uw 3,5 inch-focuser kunt monteren. Deze apochromaat belicht het volledige beeldveld van de fullframe-camera.

 1. APO 121/678 quintruplet ED OTA #65143

Vijf lenzen voor indrukwekkende beelden: de 121/678 is niet enkel lichtsterk, maar presteert bovendien voortreffelijk als optiek. Wat houdt dat concreet in? Een triplet-APO-objectief voor een kleurzuivere beeldweergave en een bijkomende flattener met twee lenzen voor een vlak beeldveld. Dankzij de beeldveldbelichting van 60 mm is deze telescoop ook ideaal voor zeer grote sensoren. De enorme backfocus van 145 mm en de 4 inch-focuser maken het mogelijk om zware camera’s en diverse accessoires aan te sluiten.

 1. APO 140/910 triplet ED OTA #65144

Deze triplet-apochromaat met twee ED-lenzen aan de voor- en achterzijde van het objectief biedt een uitzonderlijk goede kleurcorrectie. De tandheugelfocuser van 4 inch en de beeldcirkel van 44 mm maken dit instrument ook geschikt voor fullframe-camera’s. Een topapparaat voor iedereen die waarde hecht aan lichtsterkte.

Bent u een astrofotograaf op zoek naar een geschikt instrument? Neem dan eens een kijkje tussen deze apochromaten.

Foresta II 8×56 ED-verrekijker van Vixen in de aanbieding!

March 2 2021, Stefan Taube

De Japanse producent Vixen biedt deze hoogwaardige ED-verrekijker met ergonomisch design aan voor een zeer mooie prijs: de verrekijker is verkrijgbaar voor slechts 449 euro. U spaart dus 200 euro uit in vergelijking met de oorspronkelijke prijs!

Vixen Fernglas Foresta II 8x56 ED

Vixen Foresta II 8×56 ED-verrekijker

ED staat voor “extra low dispersion”. Deze bijzondere lenzen onderdrukken getrouw storende kleurzomen en verhogen zo ook het contrast.
Dankzij de grote opening is de verrekijker zeer goed geschikt voor gebruik tijdens de schemering en een ideaal instrument voor zowel vogelspotters als astronomen.

Aangezien de verrekijker door zijn gewicht van 1,2 kilogram al aan de zwaardere kant is, is het gebruik van een statief met statiefadapter geen overbodige luxe.

Meer informatie over de verrekijker vindt u hier. De aanbieding is enkel geldig zolang de voorraad strekt!

05.08.2021
Verzending in Nederland en België vanaf 4,90 €
Valuta
Contact