Winkelwagen
is leeg
Abboneer op RSS Feed of ATOM Feed

Astronomische hoogtepunten in het najaar van 2020

August 28 2020, Marcus Schenk

Mars in oppositie, de Leoniden in afwezigheid van de Maan en een interessant schouwspel van sterren aan de avondhemel. Er zijn weer genoeg redenen om naar de sterren te kijken.

Laat in de komende drie maanden niets aan uw oog ontsnappen: in de infografiek “Astronomische hoogtepunten in het najaar van 2020” vindt u veel belangrijke gebeurtenissen aan de hemel in één oogopslag. In de bijhorende tekst vindt u meer wetenswaardige details.

Wij wensen u spannende uren observatieplezier.

September:

06/09 Maan bij Mars

Op de 5e ’s avonds staan de Maan en Mars dicht bij elkaar: vanaf 21.30 uur MEZT verschijnen ze beide boven de oostelijke Horizon. In de loop van de nacht komen ze echter steeds dichter bij elkaar te staan, tot ze in de vroege uurtjes van 06/09 op minder dan een graad afstand van elkaar staan.

11/09 Neptunus in oppositie

Neptunus is de uiterste planeet van het zonnestelsel: veel astronomieliefhebbers hebben hem tot nu toe slechts zelden gezien. Op dit moment echter bereikt hij zijn oppositie en staat de hele nacht op een gunstige positie aan de hemel. In de avonduren vinden we hem boven de oostelijke horizon tussen Waterman en Vissen. Met zijn 7,8 mag kunt u hem met elke verrekijker opsporen, maar enkel met een telescoop herkennen we de planeetschijf van de 4,3 miljard kilometer verwijderde Neptunus.

14/09 Maan bij Venus en M44

Bent u een vroege vogel? Top, want dan kunt u genieten van een ontmoeting tussen de Maan, Venus en de open sterrenhoop M44. Bij donkere hemel kunt u dit schouwspel zelfs met het blote oog herkennen. De drie hemellichamen staan bijna op één lijn, met M44 in het midden. Bijzonder fijn is dat de helderheid van de Maan afneemt en ze slechts voor 14% belicht is.

25/09 Maan bij Jupiter en Saturnus

De hele zomer lang konden we Saturnus en Jupiter aan de avondhemel in Boogschutter waarnemen. Het was een absoluut hoogtepunt bij elke astronomische waarneming. Kort na het begin van de herfst, op 25/09, kunt u hen mooi samen met de Maan bewonderen.

Oktober:

03/10 Maan bij Mars

Deze maand merkt ook de Maan dat Mars wel de ster van de maand moet zijn, want ze komt hem in oktober meteen twee maal tegen. Deze nacht staan ze op een afstand van 4 graden van elkaar.

03/10 Venus bij Regulus

Nog vóór de ochtendschemering zien we in het oosten het lentesterrenbeeld Leeuw verschijnen. Opvallend is dat Venus en de helderste ster Regulus bij elkaar staan – hij staat trouwens op plaats 22 van de helderste sterren aan de nachtelijke hemel. Het is leuk om de grote verschillen in helderheid van beide hemellichamen eens bewust waar te nemen.

08/10 Draconiden

De Draconiden (of Giacobiniden) zijn een meteorenzwerm die uit het sterrenbeeld Draak afkomstig lijkt te zijn. Op 8 oktober wordt het hoogtepunt van de vallende sterren verwacht. Een voorspelling over het aantal vallende sterren waarop u zich kunt verheugen, is helaas echter onmogelijk, aangezien dit sterk kan variëren.

De radiant ligt in de buurt van de ster Draconis. Draak is een circumpolair sterrenbeeld, waardoor de radiant zich ’s avonds op een optimaal zichtbare hoogte bevindt.

14/10 Mars in oppositie

Mars vervolledigt zijn tocht rond de Zon in 686 dagen. Ongeveer om de twee jaar staat hij in oppositie. De laatste keer, in 2018, stond hij heuglijk dicht bij de Aarde en verscheen reuzegroot, maar slechts laag boven de horizon. Dit jaar is de diameter van de planeetschijf slechts twee boogseconden kleiner, maar staat hij duidelijk hoger aan de hemel. Dat betekent: een van de beste kansen om hem waar te nemen in de komende jaren.

21/10 Orioniden

De Orioniden zijn een kleine meteorenzwerm met ongeveer 20 vallende sterren per uur. De radiant ligt in het sterrenbeeld Orion in de buurt van de ster Betelgeuze. Hoewel u de vallende sterren de hele maand lang kunt observeren, ligt het hoogtepunt tussen 20 en 21 oktober. De beste tijd om te observeren is tussen 22 uur en 5 uur.

21/10 Maan verduistert Gamma Sgr

Elke astronomieliefhebber vindt het fascinerend wanneer de Maan een ster verduistert, vooral wanneer het proces aan de nog onbelichte kant van de Maan aanvangt. 21 oktober ’s avonds is een ideale gelegenheid daarvoor. Om 20.35 uur wordt de 2,8 mag heldere ster Gamma Sgr in het sterrenbeeld Boogschutter verduisterd. Bij dergelijk heldere sterren is het effect daarvan verbluffend: ze verdwijnt achter de Maan alsof iemand haar licht heeft gedoofd en verschijnt pas om 21.42 uur weer aan de andere kant. Op dat moment kan de Maan op vele plaatsen echter al zijn ondergegaan.

22/10 Maan bij Jupiter en Saturnus

Nauwelijks een maand na de vorige ontmoeting zoekt de Maan opnieuw het gezelschap van de planeten Jupiter en Saturnus op. Beste tijd om te observeren: tijdens de avondschemering.

29/10 Maan bij Mars

Vanavond ontmoeten de Maan en Mars elkaar en staan op een afstand van 3 graden van elkaar.

31/10 Uranus in oppositie

Uranus is een van de meest verafgelegen gasreuzen. Door de telescoop ziet u hem slechts als klein, groen schijfje waarop geen details te herkennen zijn. Maar toch kunt u de planeet identificeren. Zoek Uranus aan de hand van een kaart of beter nog: met het GoTo-systeem van uw telescoop. Dan kunt u de planeet bij een vergroting van 150-200x herkennen.

November:

10/11 Mercurius in grootste westelijke elongatie

Mercurius bevindt zich in zijn grootste hoek ten opzichte van de Zon, van 19 graden. Op deze ochtend van het jaar is hij ’s ochtends het best zichtbaar. Op 10 november kunnen we Mercurius rond 5.30 uur boven de oostelijke horizon zien verschijnen. Zodra hij aan de mistlagen ontsnapt, schittert hij helder onder Venus.

11/11 Maan verduistert v-Virgo

Op 11 november komt u best vroeg uit bed, want ’s ochtends vanaf 6.40 uur vindt een zeldzame en zeer goed zichtbare sterverduistering plaats. De Maan verduistert de 4 mag heldere ster v-Virgo.

12/11 Jupiter bij Pluto

Jupiter en Pluto komen elkaar tegen en benaderen elkaar op 12 november tot op 40 boogseconden. Normaal gezien is het moeilijk om de vroegere planeet, nu een dwergplaneet, zomaar op te sporen. Hij is namelijk lichtzwak en niet te onderscheiden van een ster. Dit keer echter dient Jupiter als goed oriëntatiepunt om Pluto ook zonder GoTo-montering op te sporen.

13/11 Maan bij Mercurius en Venus

In de ochtendschemering ziet u een constellatie die bij elke astronomieliefhebber een fonkeling in de ogen teweegbrengt: in oostelijke richting, in het sterrenbeeld Maagd, schitteren Venus, Mercurius en de zeer broze Maansikkel. De perfecte gelegenheid voor een mooi sfeerbeeld van de nachtelijke hemel.

16/11 Leoniden

Van de 16e op de 17e bereiken de Leoniden hun hoogtepunt. Samen met de Perseïden behoren ze tot de beroemdste meteorenzwermen. In het verleden waren er jaren waarin deze meteoren als regendruppels uit de hemel vielen. Dat gebeurt doorgaans om de 33 jaar, wanneer de Aarde en de zwerm van de Leoniden elkaar kruisen. In normale jaren haalt de zwerm maximaal 20 vallende sterren per uur. Dit jaar gaat de smalle Maansikkel al vroeg onder en kunnen we de hele nacht ongehinderd van de vallende sterren genieten.

19/11 Maan bij Jupiter en Saturnus

Het sterrenbeeld Boogschutter verdwijnt nu definitief aan de vroege avondhemel. Niettemin kunnen we vandaag de vijf dagen oude Maan en de planeten Jupiter en Saturnus samen vlak boven de horizon bewonderen.

25/11 Maan bij Mars

De Maan en Mars ontmoeten elkaar vandaag vanop een afstand van ongeveer 6 graden.

Lunt Solar Systems: speciale aanbieding voor zonnewaarnemers

August 26 2020, Stefan Taube

De Amerikaanse fabrikant Lunt Solar Systems biedt gunstige telescopen en filters voor zonnewaarnemingen aan – slechts zolang de voorraad strekt!

Sonnenteleskop ST 50/350 LS50THa/B400PT

Zonnetelescoop ST 50/350 LS50THa/B400PT

Een compact instapmodel dat reeds is voorzien van de Pressure Tuner (PT), net als bij de grote modellen. Bovendien kan er naderhand een extra H-alfa-filter worden aangebracht, en wel het:

Double Stack

Zonnetelescoop met extra filter voor het objectief.

Dit filter wordt voor het objectief van de telescoop geschroefd. Met deze configuratie, Double-Stack genaamd, wordt de halfwaardebreedte van de H-alfa-spectraallijn verkleind. De chromosfeer en de protuberansen worden daardoor nog contrastrijker afgebeeld.

 

De Zon kan behalve in het licht van de H-alfa-spectraallijn ook in andere lijnen worden waargenomen. Een interessant alternatief is de Ca-K-lijn met veel kortere golven.

Lunt_Sonne im Ca-K

De chromosfeer van de Zon in Ca-K-licht

 

Lunt biedt hiervoor speciale modules die naderhand op een lenstelescoop kunnen worden aangebracht:

 

Nog een speciale aanbieding: twee oculairs voor zonnewaarneming:

Lunt_Okular

Oculair H-alfa-geoptimaliseerd, 19mm/1,25“

De twee oculairs zijn voorzien van dezelfde coating als de Etalon-filters van Lunt Solar Systems. Zo worden effecten zoals ghosting verminderd en ontstaat er in vergelijking met normale oculairs een donkerdere achtergrond.

 

Niet alleen spectraallijnen: voor de waarneming van het zonneoppervlak (fotosfeer) over het gehele spectrale bereik zijn Herschel-prisma’s uitermate geschikt. Het alom geprezen Herschel-prisma van Lunt is eveneens in de aanbieding:

Lunt_Herschelkeile

Herschel-prisma met ND3.0 grijsfilter LS2HW 2″

Herschel-prisma’s worden eenvoudigweg in de focuser geplaatst en hebben een oculairaansluiting aan het andere uiteinde. Ze zijn echter enkel geschikt voor lenstelescopen (refractors) en mogen absoluut niet voor andere soorten telescopen worden gebruikt.

Doe met deze aanbiedingen van Lunt Solar Systems uw voordeel voor uw eerste zonnewaarnemingen!

Celestial Buddies Sun

Vanaf nu: stoffen maskers met mooie astromotieven

August 25 2020, Marcus Schenk

U gaat naar de supermarkt, de boekhandel of naar de openbare sterrenwacht. U wilt of moet dan misschien wel een masker dragen. Waarom dan niet meteen een dat u ook echt mooi vindt. Gelukkig zijn er nu nieuwe maskers met astromotieven verkrijgbaar. Prachtige afbeeldingen van de Plejaden en de zonnecorona tijdens een zonsverduistering. Zo draagt u een masker dat echt bij u als hobbyastronoom en ruimtefan past.

Een goede toevoeging aan de stofmaskers van Masketo die tot nu toe alleen in zwart of wit in verschillende grootten – ook voor kinderen – of met een motief van de Corona Borealis verkrijgbaar waren.

De zonnecorona: Dankzij de Zon is er leven op Aarde. Ze is slechts een middelgrote ster aan de rand van het sterrenstelsel, maar voor ons is ze, naast de Aarde, het belangrijkste hemellichaam. Dit masker toont een totale zonsverduistering die ontstaat wanneer de Maan tussen de Aarde en de Zon staat. Door een absurd toeval lijken de Maan en Zon aan de hemel even groot waardoor we bij een totale zonsverduistering de zonnecorona zoals die op het masker staat kunnen bewonderen.

Maske mit Sonnencorona

Zonnecorona

De Plejaden: Al in de Oertijd was het Zevengesternte een bekend sterrenbeeld. Zo is er een 17.000 jaar oude rotstekening in een grot gevonden of denk aan de afbeelding op de historische Hemelschijf van Nebra. Veel mensen denken dat het sterrenbeeld de Kleine Beer voorstelt. Het draait hier echter om de bekendste open sterrenhoop aan de hemel. Op een afstand van slechts 400 lichtjaren bevinden zich blauwe sterren met veel massa van maar 100 miljoen jaar oud.

Plejaden auf der Maske

Plejaden

Zomermotief: Als u een zomerse print op uw masker wilt, dan is dit masker met palmbomen en een opvallend turquoise kleuraccent perfect.

Maske mit Sommermotiv

Zomermotief

Alle maskers van Masketo zijn community-maskers die tijdens de coronacrisis kunnen helpen de verspreiding van druppels te verminderen.

De voordelen:

 • Mondmasker met motief
 • Met elastieken
 • tweelagig met beugel voor neusvleugels
 • Binnenzijde 100% katoen + buitenzijde 100% polyester
 • Wasbaar tot 60°C
 • Geproduceerd in Europa

Let wel: deze maskers dienen om het risico van overdracht via druppelinfectie naar de omgeving te verminderen. Dit is geen wettelijk medisch product en geen persoonlijk beschermingsmiddel (PBM).

Echt stijlvol in de sterrenwacht of astro-vereniging: bestel vandaag nog uw astronomisch masker.

Lithium LT – de nieuwe powertank van Celestron

August 13 2020, Stefan Taube

Celestron brengt met de PowerTank Lithium LT een bijzonder lichte accu op de markt. Hij is bij uitstek geschikt voor kleinere telescopen.

Celestron_Powertank_LT

De powertank kan via het meegeleverde klittenband aan de statiefpoot worden bevestigd.

De elektronica van moderne telescopen reageert erg gevoelig op een verkeerde spanning. Als een telescoop d.m.v. een te lage spanning wordt aangedreven, kunnen de motoren bij hogere lasten daaronder komen te lijden en de elektronica kan zelfs uitvallen. De PowerTank Lithium LT gebruikt een ingebouwde spanningsregelaar om er zeker van te zijn dat hij de hele tijd minstens 11,8 Volt levert tot de accu bijna leeg is en zichzelf uitschakelt.

In vergelijking met een klassieke loodaccu is de PowerTank Lithium LT kleiner, lichter, efficiënter en beter voor het milieu. Hij presteert beter, heeft een langere levensduur en is veiliger dan andere, goedkopere lithium-ion-accu’s. Hij beschikt bovendien over een automatische uitschakelfunctie, omgekeerde polariteitsbeveiliging en laad-/ontlaadbeveiliging, alsmede bescherming tegen overspanning en kortsluiting.

Celestron_Powertank_LT_1

Via de USB-uitgang kan een smartphone worden opgeladen.

Wij bevelen de PowerTank Lithium LT voor telescopen uit de volgende reeksen aan:

Nog een voordeel: de accu voldoet ook aan de actuele voorschriften van het bureau van de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten (FAA) voor handbagage – ideaal voor op reis!

Beelden van C/2020 F3 NEOWISE: hoe onze medewerkers de komeet hebben gezien [fotogalerij]

July 20 2020, Marcus Schenk

Bij ons bij Astroshop hebben we een bonte mengeling van hobbyastronomen en mensen die al vele jaren geïnspireerd naar de hemel turen. U kunt het zich waarschijnlijk wel voorstellen: tijdens de middagpauze, tussen tomatensoep en tortellini, waren de kometen het gespreksthema van de dag. In de lente hoopten ook wij op een mooie, heldere komeet. Helaas kon geen enkele van de recente bezoekers onze verwachtingen inlossen. Daarom waren we des te meer verheugd toen in maart de komeet C/2020 F3 (NEOWISE) werd ontdekt.

Aanvankelijk was hij aan de zuidelijke hemel te zien en klom geleidelijk aan omhoog in de noordelijke hemisfeer. Begin juli zweefde hij nog vlak boven de horizon en was hij enkel in de vroege uurtjes te spotten. Nu kunnen we de komeet in de late avond waarnemen en ’s morgens vanaf ongeveer 3 uur valt er een uitgestrekte vuist boven de noordelijke horizon te bewonderen. De komeet is zo helder dat hij zelfs vanuit de stad gewoon met het blote oog zichtbaar is.

Sommige vergelijken hem zelfs met de komeet Hyakutake die in het jaar 1996 snel en met lange staart langs de hemel trok. En inderdaad: sinds Hyakutake en Hale-Bopp hebben we zo’n opwindende komeet niet meer gezien.

In de onderstaande beeldgalerij tonen enkele van onze medewerkers beelden van kometen, die allemaal in de afgelopen dagen werden gemaakt:

Komet Neowise Michele Russo

Beeld van: Michele Russo

 

Komet Neowise von Uli Zehndbauer

Beeld van: Uli Zehndbauer, Sony RX-100 Mk I, 10s ISO 800 enkelvoudig beeld zonder tracking. 10.07.2020 3:15 uur, te Kalvarienberg, Karlskron/Pobenhausen

 

Beeld van: Frank Gasparini, enkelvoudig beeld 400 ASA, 4 sec, 70 mm met Pentax K3

 

Beeld van: Marcus Schenk, met Sony Alpha 7s full-frame, 70 mm, f/5,6, 3,1 seconden, 3:41 uur.

 

Beeld van: Michal Baczek, telescoop: SW 120/600 op een Meade LX85-montering. Camera Nikon D3200, tijd 1x30s

 

Beeld van: Carlos Malagon, Omegon ED80 met reducer, camera Canon 350D, gestackt 30×20 seconden.

 

Beeld van: Joao Martins, camera Sony A7 III, Sigma 50 mm, f/5,0, 15 seconden, Pateira de Fermentelos – Portugal

 

Wilt u de komeet zelf observeren? U vindt een kaart in onze bijdrage C/2020 F3 (NEOWISE): een nieuwe komeet in de schijnwerpers?

Veel plezier bij het observeren!

PS: zoekt u nog een verrekijker om de komeet te observeren? Hier hebben we enkele aanbevelingen voor verrekijkers.

C/2020 F3 (NEOWISE): een nieuwe komeet in de schijnwerpers?

July 6 2020, Marcus Schenk

Een stralende opkomst? Of een snel dovende teleurstelling? Er is alweer een veelbelovende komeet op pad door het zonnestelsel. Maar wat kunnen we van C/2020 F3 (NEOWISE) verwachten? De voorspellingen zijn spannend…

Komet F3 NEOWISE

Komeet C/2020 F3 (NEOWISE)

Met de komeet Y4 ATLAS is het dit voorjaar allemaal begonnen: het zou de Grote Komeet van 2020 kunnen worden omdat hij een soortgelijke baan als de Grote Komeet van 1844 volgde. Die laatste bereikte toen een grote helderheid van -1mag. De komeet Y4 ATLAS was aan het begin een prachtige aanblik, totdat hij plots uiteenviel. Enkel zijn restanten raasden verder door het zonnestelsel, maar daar was alles ook wel mee gezegd. Zo nu en doen konden we ook de komeet C/2017 C2 (Panstarrs) waarnemen, maar ook die voldeed niet aan de verwachtingen.

De prachtige nieuwe voorstelling van de heldere komeet C/2020 F3 (NEOWISE)

Maar het universum blijft verrassen: de nieuwe komeet C/2020 F3 (NEOWISE) werd op 27 maart als een zwakke gloed van 17mag door de ruimtetelescoop NEOWISE ontdekt. De kometenscouts onder de wetenschappers voorspellen nu een glanzende toekomst. Er wordt zelfs voorzichtig gefluisterd dat hij een helderheid van 0,6mag zou kunnen bereiken. Wat? Nee. Jawel! Maar houd het voor u.

Waar is de komeet nu en wanneer kan ik hem observeren?

Let op, nu komt de belangrijkste informatie.
Momenteel bevindt de komeet NEOWISE zich nog aan de zuidelijke hemel. Maar langzaamaan trekt hij richting de noordelijke sterrenhemel en klimt iedere dag steeds hoger. Vanaf 15 juli is hij in de avond (vanaf 22:30 uur) op 15 graden hoogte aan de noordwestelijke horizon te bewonderen. Helaas bevindt hij zich in de buurt van de Zon, waardoor u hem niet de hele nacht kunt waarnemen. De komende dagen beweegt hij via het sterrenbeeld Lynx (dat niet erg opvalt) naar de voorpoot van de Grote Beer. Na de schemering heeft u maar weinig tijd hem te observeren, maar het is de moeite waard.

Telescoop, verrekijker of het blote oog?

Als de experts gelijk hebben, bereikt NEOWISE tijdens zijn perihelium op 5 juli een helderheid van 0,6mag. Op 15 juli licht hij echter nog steeds met een indrukwekkende helderheid van 2mag de hemel op. Dan is de komeet met telescopen, iedere mogelijke verrekijker en zelfs het blote oog te zien.

Medio juli is zijn reis natuurlijk nog niet op zijn einde: in de loop van de maand zwerft hij weer om de poten van de Grote Beer en bereikt vervolgens op 1 augustus het prachtige sterrenbeeld Hoofdhaar. Rond deze tijd neemt zijn helderheid licht af: tot 20 juli daalt die naar 3mag en tot en met 1 augustus naar 5,5mag. Ook dan blijft de komeet een mooi hemellichaam. Onder andere omdat het dan al eerder donker wordt en de komeet meer dan 10 graden hoger zou kunnen staan.

Is het dan nu eindelijk gedaan met al die zwakke kometen? Laten we hem observeren. Wij wensen u veel plezier bij de waarneming.

Hier kunt u de baankaart als PDF downloaden: baankaart_C:2020 F3 NEOWISE.

Nieuw: StarSense Explorer-telescoop van Celestron

June 30 2020, Stefan Taube

Het idee om een telescoop met een smartphone te besturen, is niet nieuw. Celestron brengt met de serie StarSense Explorer een nieuwe variant op de markt die vooral voor beginners interessant zou kunnen zijn.

Een bijzonderheid is dat bij de StarSense Explorer-telescopen geen WiFi-verbinding tussen de telescoop en de smartphone moet worden opgezet. De gratis StarSense Explorer-app weet zich via de smartphonecamera en een vernuftig spiegelsysteem rechtstreeks aan de nachtelijke hemel te oriënteren.

Celestron StarSense Explorer DX

Celestron StarSense Explorer DX

En zo werkt het: u moet enkel de gratis StarSense Explorer-app installeren en uw smartphone in de speciale houder van de telescoop bevestigen. De app gebruikt de locatiegegevens van uw smartphone om uw observatielocatie vast te stellen; ook de huidige datum en het tijdstip moeten niet afzonderlijk worden ingegeven.

De StarSense Explorer-app maakt gebruik van een speciaal Lost in Space-algoritme (LISA) dat ook bij ruimtesatellieten wordt gebruikt ter oriëntatie. Dat betekent dat sterrenpatronen die met uw smartphonecamera worden opgenomen, met de interne database worden vergeleken. Deze berekeningen worden met informatie van de gyroscoop en de versnellingsmeter van uw smartphone gecombineerd. Dat alles leidt tot een zeer hoge nauwkeurigheid die andere planetarium-apps niet kunnen bereiken! Zo navigeert u ook zonder voorkennis vastberaden door de nacht heen!

In drei Schritten zum Erfolg

Smartphone bevestigen, app starten en u kunt meteen observeren

De StarSense Explorer-app beveelt hemellichamen aan die het observeren waard zijn op basis van de huidige nacht en uw locatie. U kunt echter ook in planetariumview interessante objecten opsporen en deze identificeren.

De StarSense Explorer-telescopen worden met een azimutale montering geleverd. U kunt de telescoop dus eenvoudig in de hoogte en in het azimut bewegen. De twee assen met grote handgrepen beloven een nauwkeurige instelling en tracking. De telescopen zijn dus niet met een motor uitgerust, maar behoren tot de categorie van de PushTo-telescopen.

Bovendien kunt u uw StarSense Explorer-telescoop natuurlijk ook volledig zonder smartphone gebruiken, bijvoorbeeld wanneer u snel even naar de Maan wilt kijken, die u ook helemaal zonder elektronische hulpmiddelen gemakkelijk kunt vinden.

Gratis mondmasker m.b.v. een 3D-printer: zo maakt u zelf uw masker

May 29 2020, Marcus Schenk

Het is gebruikelijk geworden. Vanaf nu moeten we in het openbaar allemaal een masker dragen. Daarom hebben wij hier een opvallende DIY-tip voor iedereen met een 3D-printer.

Met ons gratis downloadbare 3D-bestand en een simpel stuk stof maakt u snel uw eigen masker als noodoplossing.

Nadat u de onderdelen heeft geprint maakt u binnen slechts enkele minuten een compleet masker.

 

Die selbstgebastelte Mund- und Nasenmaske

 

Hoe werkt het precies?

Normaal gesproken ontwikkelt onze productafdeling nieuwe producten en telescopen voor het merk Omegon, maar ten tijde van het coronavirus gooien we het over een andere boeg. Daarom hebben onze ontwikkelaars een houder ontworpen waarmee u zelfs van een keukenhanddoek en papieren zakdoek een stevig mondmasker kunt maken.

Maar hoe gaat dat in zijn werk? U bevestigt twee van de vier frames die door de 3D-printer zijn gedrukt aan de buitenkant van de stof. Zelfs onder een hoge spankracht scheurt het papier niet af, maar blijft het heel. U kunt een elastiekjes aan de frames bevestigen en voilà: uw masker is klaar.

En zo werkt het:

 1. Klik op Download Holder en Top en sla de bestanden op een geschikte kaart voor uw 3D-drukker op.

Download Holder

Download Top

 1. Plaats 1x Holders.stl en 2x Top.stl op het werkblad en start het 3D-printproces.
 2. Ongeveer drie uur later zijn deze onderdelen klaar:
Holder für die Mund- und Nasenmaske aus dem 3D-Drucker

Twee onderframes met spikes

Gegenstück für die Mund- und Nasenmaske aus dem 3D-Drucker

Een van twee bovenframes die beide op een onderframe met daartussen papier worden geklikt.

 

Zo maakt u stap voor stap uw masker:

 1. Leg een papieren zakdoek en twee keukendoeken klaar. Let op de kwaliteit van de stof: de stof moet zo dik en dicht zijn, dat hij niet vochtig wordt. Leg een keukendoek neer en plaats de tweede doek 90 graden gedraaid over de andere heen. Als laatste legt u de uitgevouwen zakdoek daarover heen.

2. Snij beide keukendoeken op dezelfde maat als de papieren zakdoek.


3. Gebruik de vouwen van de zakdoek als hulplijnen en vorm daar drie horizontale plooien van. Dit wordt later het klassieke maskerontwerp. Trek de plooien aan de zijkant naar elkaar toe (zie foto) en plaats het geheel met de plooien naar boven. Doe hetzelfde bij de twee andere plooien.

 

 1. De plooien moeten er hierna uitzien als op de volgende foto:

 1. Neem nu een gewone perforator en maak daarmee gaatjes in de linker- en rechterzijde van het masker.

 1. Neem een elastiek en knip twee stukken van ongeveer 20cm af. De houders hebben aan het ene uiteinde een klein gaatje en aan het andere uiteinde een smaller wordende gleuf om het elastiek vast te houden. Maak aan een kant van het elastiek een knoop en haal het met de andere kant door het kleine gat en trek het elastiekje door tot het bij de knoop stopt. Steek het uiteinde zonder knoop door de gleuf en klem het stevig vast. Doe hetzelfde met het andere stuk elastiek.

 2. Plaats het masker met gaatjes nu in de daarvoor bestemde uitstulpingen van de houder en leg hier de bovenframes op. Druk het geheel stevig vast zodat u ook de spikes in de stof drukt.

 1. Nu is uw masker klaar en kunt u het dragen zoals op de eerste foto.

Vergeet niet dat dit slechts een noodoplossing is en dat u de stof na gebruik moet vervangen. De kunststof elementen uit de 3D-printer zijn echter herbruikbaar.

Opmerking: deze maskers zijn ontworpen om het risico van overdracht van druppelinfectie in uw omgeving te verminderen. Het zijn geen wettelijke medische hulpmiddelen en geen persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s).

Veel plezier met het printen en samenstellen.

Astrohighlights in de zomer van 2020

May 27 2020, Marcus Schenk

Heldere kometen, fantastische vallende sterren in augustus en meerdere planeten in oppositie: de hemel in de zomer van 2020 bulkt van de astronomische delicatessen.

In juni al kunt u twee interessante kometen bewonderen: C/2020 F8 SWAN en C/2017 T2 PanSTARRS. De eerste verschijnt afwisselend aan de zuidelijke en noordelijke sterrenhemel en de tweede schittert hoog aan de hemel als circumpolair object. T2 PanSTARRS loont zich als u een telescoop gebruikt – en u kunt hem zelfs in een uitstekende positie vlak naast een welbekende ster ontdekken. Meer daarover in de onderstaande tekst.

Wij wensen u uren observatieplezier vol spanning.

Juni

1 juni: komeet SWAN

Het voorjaar van 2020 kende talrijke kometen. Een van de aantrekkelijkste exemplaren met een hoge helderheid is de komeet C/2020 F8 SWAN. In het voorjaar vertoefde hij aan de zuidelijke hemel, hij klom pas eind mei over de horizon en nu is hij ook aan de noordelijke hemel te zien.

4 juni: Mercurius grootste oostelijke elongatie

Mercurius bereikt zijn grootste oostelijke elongatie, die in deze constellatie 23 graden bedraagt. Aan de avondhemel kunt u hem vlak boven de noordwestelijke horizon zien. Wanneer u hem door een telescoop observeert, ziet u de planeet die bijna voor de helft belicht is.

5 juni: maansverduistering in de bijschaduw

Vanavond wordt de Maan voor ongeveer 50% in de bijschaduw van de Aarde ondergedompeld. Zo vindt er een verduistering in de bijschaduw plaats, die weliswaar astronomisch interessant is, maar visueel gezien niet zo spectaculair, aangezien de Maan slechts minimaal verduisterd wordt.

Het begin, rond 19.45 uur MEZT (17.45 uur UT), kunnen we nog niet volgen, omdat de Maan zich nog onder de horizon bevindt. Om 21.24 uur MEZT, op het moment van de maximale verduistering, ontdekken we haar vlak boven de zuidoostelijke horizon. Vanaf nu kunnen we het verdere verloop mee volgen tot de Maan om 23.04 uur MEZT weer uit de bijschaduw tevoorschijn komt.

5 juni: komeet PanSTARRS

Nog een interessante komeet die in ieder geval een mooie foto waard is: C/2017 T2 PanSTARRS. Hij werd op 1.10.2017 ontdekt en trekt sindsdien in een parabolische baan rond de Zon.

Momenteel heeft hij een helderheid van 8 mag en kunt u hem ook door kleine telescopen en grote verrekijkers waarnemen. Op 5 juni bevindt hij zich op een afstand van 1 graad van de heldere ster Dubhe van de Grote Beer. U vindt hem dus zeer eenvoudig met elke telescoop en een groothoekoculair of met een grote verrekijker.

9 juni: Maan bij Jupiter en Saturnus

Een zeldzaam, maar mooi schouwspel: aan het begin van de tweede helft van de nacht verschijnen de Maan, Jupiter en Saturnus samen boven de zuidoostelijke horizon. Beide planeten bevinden zich op een afstand van slechts 3 en 4 graden van onze natuurlijke satelliet en samen vormen ze een mooi trio. Rechts daarvan vinden we het sterrenbeeld Boogschutter met zijn zomerse deepsky-objecten en links zien we Steenbok.

13 juni: Maan bij Mars

Vanaf ongeveer 3.00 uur MEZT zijn we getuigen van een ontmoeting tussen Mars en de Maan op een hoogte van slechts 10 graden boven de horizon. Een mooi schouwspel: maar wie is de geheimzinnige bezoeker? Bijna onzichtbaar voegt de planeet Neptunus zich erbij, die we met de verrekijker net geen 1,5 graden boven Mars ontdekken.

19 juni: Maan verduistert Venus

Dit gebeurt zeer zelden: de Maan schuift vandaag voor Venus en verduistert haar. Dit tafereel vindt echter overdag plaats. Betekent dat misschien dat u het niet kunt zien? Toch wel, maar deze vertoning is eerder iets voor gevorderde hobby-astronomen. Om 9.55 uur MEZT (7.55 uur UT) schuift de Maan met zijn dunne sikkel voor Venus. Let op: de Zon bevindt zich ongeveer 20 graden ten oosten hiervan! Kijk nooit met het blote oog of met een optisch instrument naar de Zon.

27 juni: Juni-Boötiden

De meteorenzwerm van de Juni-Boötiden vindt zijn oorsprong in het sterrenbeeld Ossenhoeder. Het aantal vallende meteorieten is laag, maar variabel. We kenden al jaren waarin geen enkele meteoor werd gespot, maar andere jaren pronkten met wel 100 vallende meteorieten per uur. Omdat deze meteoren het spannend houden, loont het om wat beter te kijken.

Juli

5 juli: Maan bij Jupiter en Saturnus

Na het einde van de schemering verschijnen in het zuidoosten beide grote planeten Jupiter en Saturnus, die met een helderheid van -2,7 en 0,1 mag in de spotlights staan. Deze nacht voegt de sterk belichte Maan zich bij dit gezelschap, want gisteren was het nog volle maan.

8 juli: Venus maximale helderheid

Venus vertoeft momenteel in het sterrenbeeld Stier en in de Hyaden-sterrenhoop. Ze is voor slechts 30% belicht, maar straalt met een helderheid van -4,4 mag, de hoogste helderheid tot nu toe in dit jaar.

12 juli: Maan bij Mars

Vandaag ontmoeten Mars en de Maan elkaar op een afstand van ongeveer 2,5 graden.

Beiden bevinden zich in het sterrenbeeld Walvis aan de grens met Vissen en verschijnen na middernacht. In de schemeringsfase bevinden ze zich 30 graden boven de horizon. Hun meridiaan bereiken ze niet, omdat de Zon dan al lang opgekomen is.

12 juli: Venus bij Aldebaran

Het is een bijzonder schouwspel wanneer een heldere planeet langs een heldere ster voorbijtrekt. Zulke taferelen zijn zeer opvallend en mooi om waar te nemen. Op 12 juli trekt Venus op een afstand van slechts 0,5 graden langs de heldere ster Aldebaran in het sterrenbeeld Stier. Dit zou de dichtste ontmoeting zijn tussen een planeet en Aldebaran in deze eeuw.

14 juli: Jupiter in oppositie

Al tijdens de schemering komt Jupiter in het zuidoosten op en is als zeer helder hemellichaam te herkennen. Vandaag staat hij in oppositie ten opzichte van de Zon en kunt u hem de hele nacht lang bewonderen. Hij is nu 619 miljoen kilometer van de Aarde verwijderd en het licht heeft iets meer dan een halfuur nodig om ons te bereiken. Zijn schijnbare diameter bedraagt 47 boogseconden, zijn meridiaandoorgang vindt plaats om 1.25 uur MEZT (23.25 uur UT), wanneer hij het best zichtbaar is.

16 juli: Pluto in oppositie

De voormalige planeet, nu een dwergplaneet, staat in oppositie en schittert met een helderheid van 14,2 mag. Het is een uitdaging om hem met de telescoop op te sporen, wat overigens enkel lukt met een nauwkeurige kaart aan uw zijde. Pluto bevindt zich tijdens deze dagen tussen Saturnus en Jupiter, waarvan hij slechts 2 graden westelijk (links dus, stemt overeen met de middelste Telrad-cirkel) te vinden is.

17 juli: Maan bij Venus

Een aantrekkelijk uitzicht op de ochtendhemel: vandaag ontmoeten Venus en de zeer smalle, bijna 26 dagen oude Maansikkel elkaar in het sterrenbeeld Stier, in de buurt van de ster Aldebaran.

21 juli: Saturnus in oppositie

Juli is de maand van de opposities. Vandaag op het programma: Saturnus. Met 0,1 mag licht hij aanzienlijk zwakker op dan zijn prominente collega Jupiter. Maar Saturnus kan dan weer met zijn prachtige ring overtuigen, die wijd open staat en waarvan we in bovenaanzicht kunnen genieten.

22 juli: Mercurius grootste westelijke elongatie

In juni bevond Mercurius zich nog op zijn grootste oostelijke elongatie, en nu alweer op zijn grootste westelijke elongatie. Dat betekent dat hij nu aan de ochtendhemel pronkt, want hij gaat voor de Zon op. Vanaf 4.30 uur MEZT (2.30 uur UT) zou u hem ongeveer 3 graden boven de horizon moeten kunnen ontdekken. De Zon bevindt zich op dat moment 8 graden onder de horizon.

28 juli: Delta-Aquariden

Het laatste tafereel in deze maand: de Delta-Aquariden. Dat zijn vallende sterren die uit de regio rond het sterrenbeeld Waterman lijken te komen, met een maximaal aantal van 25 per uur. U kunt best tot na middernacht wachten om ze te observeren, wanneer de Maan al is ondergegaan.

Augustus

1 augustus: Maan bij Jupiter

Vandaag ontmoet de 12 dagen oude en bijna volle Maan Jupiter.

9 augustus: Maan bij Mars

Deze ochtend komt de Maan de planeet Mars tegemoet tot op een afstand van 2,75 graden. Terwijl Mars al in het sterrenbeeld Vissen staat, overschrijdt de Maan morgen pas de grens van Walvis naar Vissen.

12 augustus: Perseïden

Het absolute hoogtepunt elk jaar in augustus: de stortvloed aan vallende sterren van de Perseïden. In deze nacht kunnen we tot wel 100 meteoren per uur waarnemen, maar enkel zolang de Maan geen roet in het eten gooit. Dit jaar kunnen we enkel tijdens de eerste helft van de nacht ongestoord observeren zonder haar. Rond 0.30 uur MEZT (22.30 UT) komt ze op boven de horizon, licht ze alles op en worden de zwakke Perseïden door het maanlicht opgeslokt.

13 augustus: Venus grootste westelijke elongatie

Venus verkleedt zich vandaag als ster aan de ochtendhemel en bevindt zich vandaag op haar grootste westelijke elongatie met een afstand van 45 graden tot de Zon. Wanneer u Venus door uw telescoop observeert, is ze voor de helft belicht.

13 augustus: Maan bij Hyaden

De Maan staat in het sterrenbeeld Stier in de buurt van de Hyaden-sterrenhoop.

15 augustus: Maan bij Venus

Wie in de vroege uurtjes naar de hemel kijkt, kan Venus in de buurt van de smalle Maansikkel ontdekken. Beiden staan in het sterrenbeeld Tweelingen.

28 augustus: Maan bij Jupiter en Saturnus

Deze avond ontmoeten de Maan, Jupiter en Saturnus elkaar in het sterrenbeeld Boogschutter. Het trio is links naast het bekende asterisme van de Theepot te zien. Indien u ook vandaag niet aan deepsky-observatie kunt doen: wat denkt u van een rondgang langs de kraters van de Maan met als kers op de taart het uitzicht op de twee heersers van ons planetenstelsel?

Nu verkrijgbaar bij ons: mondmaskers

May 18 2020, Marcus Schenk

Het coronavirus veroorzaakt de ziekte COVID-19 (SARS-Cov-2). De ingevoerde verplichting om een mondmasker te dragen, helpt ons het virus in te dammen. Daarom kunt u bij ons mondmaskers van katoen of, indien gewenst, polyester verkrijgen alsook speciale mondmaskers met KN95-filterwerking.

Mund- und Nasenmaske MYONE

Mondmasker van MYONE

Mondmaskers van katoen

De wasbare, stoffen maskers van Masketo zijn zwart en bestaan uit 100% katoen. Dat betekent dat u ze altijd op 60 °C in de wasmachine kunt wassen en kunt hergebruiken. Het bevestigingsstuk over de neus kan op maat worden aangepast. De grote voordelen ten opzichte van papieren maskers voor eenmalig gebruik: u hebt minder kosten, geen afval en de meeste mensen vinden de ademhaling veel aangenamer in stoffen maskers.

De MYONE-maskers bestaan ook voor 100% uit katoen in de kleur wit en hebben een anatomisch aangepast ontwerp in de maten M en L. Het voordeel: ze zijn net zo aangenaam als de zwarte maskers van Masketo, maar dankzij het design is een neusbevestigingsstuk overbodig. Daarom kunt u deze maskers ook in de magnetron desinfecteren.

Opmerking: Deze maskers beperken het besmettingsgevaar via druppeltjes op anderen in de omgeving. Dit is geen goedgekeurd medisch hulpmiddel en geen persoonlijk beschermingsmiddel.

Mondmaskers met KN95-filterwerking

Met de mondmaskers met KN95-filterwerking beschermt u uw omgeving en uzelf tegelijkertijd. Volgens Wikipedia zijn ze op het vlak van functionaliteit gelijkwaardig aan de FFP2-mondmaskers, die meestal voor het medisch personeel worden gereserveerd. Het is gewoon goed om te weten dat u zich beschermd in het openbaar begeeft; vooral dan wanneer u veel met andere mensen in contact komt. Beschermen doen de KN95-mondmaskers prima, want 95% van de partikels groter dan 0,3 μm worden gefilterd.

Maskers met astronomische motieven

Als hobby-astronoom of ruimteliefhebber hebt u zoiets gewoonweg nodig: mondmaskers met astronomische motieven. 

U zou het haast kunnen denken door de naam, maar het mondmasker „Corona Borealis“ heeft werkelijk niets met het virus te maken. Het is de Latijnse naam van de “Noorderkroon”. Het masker is versierd met het motief van dit wondermooie sterrenbeeld met zijn belangrijkste ster Gemma.

Goed om te weten: binnenkort bieden wij ook mondmaskers met nog meer aantrekkelijke, astronomische motieven aan.

Iedere aankoop redt levens

Vele landen kregen het hard te verduren door COVID-19 en overal zijn er tekorten aan beademingstoestellen en medische verzorging. Hoe kunnen wij een handje helpen? Voor elke bestelling doneren wij 1 euro aan “Artsen Zonder Grenzen”. De organisatie voor humanitaire hulp bindt tijdens deze coronacrisis de strijd aan tegen de dood en voor het leven in meer dan 50 landen. Geef het voorbeeld en doe mee: bij de aankoop van een masker helpt u precies die mensen voor wie uw hulp onontbeerlijk is.

Bestel nu uw mondmasker.

21.09.2020
Verzending in Nederland en België vanaf 4,90 €
Valuta
Contact