Winkelwagen
is leeg
Abboneer op RSS Feed of ATOM Feed

De cameramontering SkyGuider Pro van iOptron is nu verkrijgbaar met elektronische poolzoeker

January 21 2020, Stefan Taube

De SkyGuider Pro is een zeer lichte montering die u kunt gebruiken voor het tracken met een camera met verwisselbare objectieven of een kleine telescoop. Dankzij deze werkwijze worden langere belichtingstijden mogelijk en maakt u met succes fascinerende groothoekopnamen van de nachtelijke hemel.

iOptron Montierung SkyGuider Pro iPolar Set

iOptron SkyGuider Pro-montering iPolar Set

Vanaf nu kunt u de SkyGuider Pro ook als set verkrijgen samen met de elektronische poolzoeker iPolar, die stevig in de montering is geïntegreerd. Met behulp van dit accessoire kunt u uw montering op comfortabele wijze en uiterst nauwkeurig met het Noorden uitlijnen.

De elektronische zoeker beschikt over een ingebouwde camera. Die toont zowel de ligging van de noordelijke hemelpool op uw laptop, alsook de locatie waarnaar de poolas van de montering wijst. Stem beide punten eenvoudig op elkaar af door aan de instelschroeven voor de azimutale en parallactische as van de montering te draaien – klaar!

SkyGuider Pro mit iPolar

SkyGuider Pro met iPolar

De positie van de hemelnoordpool wijkt enigszins af van de positie van de Poolster. De elektronica berekent de exacte positie op basis van datum en tijd. Dankzij de gevoeligheid van de camera en het grote gezichtsveld lukt deze zogenaamde “polar alignment” zelfs met een minder nauwkeurig opgestelde montering. Dit werkt ook voor de zuidelijke hemel en houdt zelfs rekening met de atmosferische refractie op lage breedtegraden!

Wie liever zonder de iPolar werkt, kan de SkyGuider Pro natuurlijk ook nog steeds hier verkrijgen zonder de elektronische poolzoeker.

De telescoop NexStar 130 SLT van Celestron nu voor een speciale prijs!

January 17 2020, Stefan Taube

De NexStar SLT telescopen van Celestron zijn complete systemen die makkelijk zijn te bedienen. Met hun computeraandrijving tonen ze u de hoogtepunten van de nacht. Zo vinden ook beginners zonder problemen hun weg aan de nachtelijke hemel.

Momenteel bieden we het model NexStar 130 SLT voor een speciale prijs aan: de telescoop is nu voor slechts 499,- euro verkrijgbaar. U bespaart 130,- euro in vergelijking met de aanbevolen prijs van de fabrikant!

Celestron NexStar 130 SLT

Celestron NexStar 130 SLT

De NexStar 130 SLT is het grootste model uit deze serie. Met een opening van 130 millimeter verzamelt hij het meeste licht en biedt hij de hoogste resolutie. Zo bent u perfect uitgerust om niet alleen de Maan en planeten te ontdekken, maar ook de andere wonderen van het universum, zoals de Orionnevel, het Andromedastelsel of de Herculesbolhoop. Vergeet echter ook niet een blik op dubbelsterren, zoals Albireo in Zwaan, te werpen! Ze zien er met name prachtig uit wanneer beide onderdelen een verschillende kleur tonen.

De basis van de NexStar SLT telescopen is een eenarmige, azimutale montering met gemotoriseerde tracking. Dankzij deze constructie weegt het apparaat weinig en is het snel te monteren. De motoren kunnen door middel van het geïntegreerde batterijcompartiment of een optionele voeding van stroom worden voorzien.

De NexStar-computeraandrijving toont u de hele sterrenhemel. De daarvoor noodzakelijke uitlijning is bij de Celestron telescopen kinderspel. Aan het begin van de waarneming hoeft u alleen maar drie willekeurige sterren in te stellen en de computer weet direct waar alle andere sterren en planeten staan.

Gebruik deze gunstige aanbieding voor de NexStar 130 SLT vandaag nog! Enkel geldig tot en met 29 februari 2020!

Celestron NexStar 130 SLT Komplett

De NexStar 130 SLT met driepootstatief

Bovendien kunt u met deze telescoop in combinatie met de houder NexYZ ook prachtige opnamen van de Maan en de heldere planeten met uw smartphone maken!

Nieuwe sterrenvloot: de Omegon PRO apochromaten voor astrofotografen

January 13 2020, Marcus Schenk

Als u naar deze foto‘s kijkt, is het net alsof u zelf tussen de sterren vliegt. Alsof Captain Kirk u persoonlijk de Pleiaden op zijn scherm van de commandobrug van de Enterprise toont. Wat u echter op de foto‘s ziet, zijn opnamen van de nieuwe Omegon PRO apochromaten. En wij beloven u dat ze allemaal vanaf de Aarde zijn genomen. 😉

Dus op naar mooiere foto‘s!

De nieuwe Doublet, Triplet en Quadruplet refractoren van Omegon zijn op zichzelf al een kleine sterrenvloot voor astrofotografen die briljante en haarscherpe foto‘s van het universum weten te waarderen. De verschillende objectieven hebben een opening van respectievelijk 65mm tot 107mm. Daar zit voor iedereen de juiste telescoop tussen.

Der Omegon Pro APO 60/330 OTA

De Omegon Pro APO 60/330 OTA.

Bij de uitrusting hoort: OHARA FPL-53 glas voor een kleurgetrouwe afbeelding, een CNC-buis, een hybride focuser met tandwielaandrijving, kogellager en 360° rotatie, buisklemmen, zwaluwstaart, een zoekerschoen en een Vixen-stijl zwaluwstaart.

De Pleiaden met reflectienevel, APO 71/450 Quadruplet, Canon 6Da, 32×180 seconden, opname: Philipp Keltenich

 

Het Andromeda-sterrenstelsel, APO 71/450 Quadruplet, Canon 6Da, 25×240 seconden, opname: Philipp Keltenich

De telescoopvloot in een notendop:

 1. Apo 60/330 Doublet OTA #60852
  Een kleine Doublet-apochromaat voor onderweg die indrukwekkende overzichtsopnamen levert.
 2. Apo 71/450 Quadruplet OTA #60855
  Voor prachtig mooie, kleurgetrouwe en vlakke afbeeldingen tot aan de rand van het gezichtsveld. Bij dit product hoeft u zich geen zorgen meer te maken over hoe u een beeldveldegalisator samen met uw camera gebruikt, want er zit er al een ingebouwd. Een fantastische flatfield-apochromaat!
 3. Apo 72/400 Doublet OTA #60853
  Deze refractor biedt veel plezier voor iedereen die graag op reis gaat en opnamen van uitgebreide objecten maakt. Met een helder beeld en slechts 400mm brandpuntsafstand legt u de Andromedanevel en zijn buren vast.
 4. Apo 80/500 Triplet OTA #60856
  Een apochromaat met een heldere en kleurgetrouwe afbeelding, zelfs bij hoge vergrotingen. De vakkundig geproduceerde focuser is met zijn 2,5“ groter dan die van de meeste 80mm telescopen. Met als voordeel dat u dankzij de goede verlichting uw fullframe-camera optimaal kunt benutten. Deze apochromaten bieden wij overigens ook aan in de Carbon-versie: chique, temperatuurstabiel en nog lichter.
 5. Apo 90/600 Triplet OTA #60858
  Weegt slechts 5 kilogram, maar is voorzien van een 90mm opening: deze aporefractor is geschikt voor uw montering thuis of voor op reis onder een donkere hemel. De 2,5“ focuser houdt uw camera de hele nacht stabiel in positie.
 6. Apo 107/700 Trplet OTA #60859
  Doordacht ontwerp met drie lenzen van OHARA-glas voor een heldere en kleurgetrouwe afbeelding. Een 3“ focuser biedt u een uitstekend verlicht gezichtsveld en een enorme draagkracht: voor zware camera‘s is dit een groot voordeel.

Leer de nieuwe Omegon apovloot kennen door simpelweg op de links te klikken en via onze productpagina‘s meer te ervaren.

Star Theater Pro: haal de sterren in huis!

December 17 2019, Marcus Schenk

Toegegeven: het is heerlijk om buiten onder de sterrenhemel te staan en op het platteland, ver weg van de steden, ontelbare, levensechte sterren te bewonderen.

Maar wat als dat eens niet mogelijk is? Omdat de wolken als een oneindig lange wolkenkaravaan langs de hemel trekken en het enkel mooi weer is boven het wolkendek. Of wanneer de stad met al haar lichten de sterren weer eens doet vervagen – zodat zelfs de mensen van Alpha Centauri iets van Berlijn te zien krijgen. O wee! Voor deze situaties hebben liefhebbers van astronomie en het universum iets nodig wat hen gerust kan stellen.

Daarvoor is er de Omegon Star Theater Pro.

Vanop de bank de ruimte in

Zo haalt u de sterrenhemel in huis en projecteert u deze eenvoudigweg op de muur of het plafond. In volledige duisternis bewondert u uw eigen kleine universum. Of u kunt de planeten aanschouwen en de Helixnevel bezoeken alsof u aan boord bent van een ruimteschip. U zou zich haast werkelijk in de ruimte wanen. En toch ligt u gewoon op uw bank. Misschien met een dekentje erbij en zachte Space-muziek.

Zo ziet de hemel er bijzonder realistisch uit

Dankzij extra verkrijgbare disks die u in de Omegon Star Theater Pro plaatst, kunt u als het ware de Melkweg en de sterrenhemel op het plafond projecteren. Wij bevelen het indrukwekkend mooie beeld van de Melkweg-dia aan. Deze disk biedt u een realistische indruk.

Omegon Dia Milchstraße

Deze dia belooft u een indrukwekkende visuele ervaring

Geen muggen en geen kou: slapen onder de sterrenhemel

Met de Star Theater Pro kunt u zich na een vermoeiende werkdag ontspannen en het universum in dromen. Daarom gebruiken onze klanten het ook graag als een sfeer- en nachtlampje, dat u helpt om in slaap te raken met een timer van 30 of 60 minuten.

Zou het niet fijn zijn om dit jaar met Kerstmis een bevriende astroliefhebber of uw kinderen hiermee een plezier te doen? U mag zeker en vast rekenen op fonkelende ogen!

Dit zijn de voordelen van de Omegon Star Theater Pro:

– Klein planetarium voor thuis waarmee u zich kunt ontspannen en dat u de sterrenhemel toont terwijl u op de bank ligt.

Goede verlichting: de sterren die u op het plafond kunt bewonderen, zijn zo helder dat u zelfs kleine sterren kunt onderscheiden.

– Perfect om in slaap te vallen: schakelt zich, indien gewenst, automatisch uit na 30 of 60 minuten.

– Sterrenhemel tot 7,5 meter groot: vrij instelbare projectieafstand.

Hemelrotatie: zo ziet de sterrenhemel er nog interessanter uit.

– Een reis door de ruimte: met de extra verkrijgbare sterrendia’s maakt u uitstapjes naar Saturnus, de Lagunenevel of nog veel verder naar andere sterrenstelsels.

– Mooie geschenkverpakking.

Het Star Theater Pro planetarium voor thuis is een leuk geschenk voor iedereen die graag onder de sterrenhemel droomt en vertoeft. En wat geeft u dit jaar als cadeau voor Kerstmis? Misschien wel het universum!

Omegon MiniTrack LX3: voor hemelse foto’s van de sterren, zodat u zich helemaal in de wolken voelt.

December 11 2019, Marcus Schenk

De sterrenhemel op foto net zo zien als met het blote oog tijdens een heldere nacht in de bergen of in de woestijn? Een droom die nu in vervulling gaat met de nieuwe MiniTrack LX3. De nieuwe minimontering stoomt u er helemaal voor klaar en is nu nog krachtiger dan het voorgangermodel MiniTrack LX2.

MiniTrack LX3 Montierung

De nieuwe MiniTrack LX3-montering.

Een fantastische foto maken van de sterrenhemel is veel makkelijker dan u denkt. U hoeft niet eens een ervaren astrofotograaf te zijn. Richt de montering naar een donkere plaats op de Noordpool, installeer uw camera, wind de mechaniek op en start de opname. Met de MiniTrack LX3 kan iedereen prachtige beelden van de sterrenhemel tevoorschijn toveren – bijna net zo eenvoudig als het koken van uw eitje bij het ontbijt.

De MiniTrack LX2 kende u waarschijnlijk al: een volledig mechanische, kleine montering die u op elk gebruikelijk camerastatief kunt bevestigen en die zo compact is dat ze in elke reistas past. De nieuwe MiniTrack LX3 is een herziene versie en is nu beter dan ooit tevoren. Het tijdschrift Sky&Telescope prees de MiniTrack met de „Hot Product Award“ en ook de gebruikers van de MiniTrack weten het zeker: hiermee kunt u niet enkel mooie foto’s maken. Met de MiniTrack LX3 ziet u de sterrenhemel op zijn best.

Wat is er veranderd?

 1. Meer draagvermogen: installeer vanaf nu een camera met een gewicht tot 3 kg.
 2. Nieuwe teflon bus voor nog soepelere bewegingen.
 3. Instelbaar veersysteem: vertraagt of versnelt het trackingproces, waardoor dit nauwkeuriger verloopt en de sterren als scherpe, ronde puntjes verschijnen.
 4. CNC-behuizing: stabieler en nog mooier afgewerkt.
 5. Een optische poolzoeker is reeds inbegrepen. Zo lijnt u de MiniTrack LX3 nog preciezer uit met de Pool – en u kunt uw foto langer belichten.

Laat u zich fascineren door de Omegon MiniTrack LX3 en kom hier meer te weten over de compacte montering voor op reis.

 

Astrohoogtepunten in de Winter 2019/20

November 29 2019, Marcus Schenk

Het kwik zakt weer flink en we krijgen winterse temperaturen, maar enkel in dit seizoen kunt u de sterren zo mooi en zo vroeg waarnemen. En wie gaat er nu niet naar buiten als Orion, het Zevengesternte of het oog van de Stier lonken?

De hemelkalender met interessante gebeurtenissen voor de komende drie maanden: de astronomische infografiek „Astrohoogtepunten in de winter 2019/2020“ toont u wanneer u uw blik tot de hemel moet richten.

Wij wensen u veel plezier tijdens uw waarnemingen!

December

1-12 Planetenreeks

In de avondschemering ziet u een mooie constellatie van de planeten Jupiter, Venus en Saturnus. Ze worden begeleid door de wassende Maan.

11-12 Saturnus bij Venus

In de avondschemering boven de noordwestelijke horizon staan vandaag de planeten Venus en Saturnus bij elkaar. Let u op het helderheidsverschil tussen de twee planeten, die op een afstand van nog geen 2 graden langs elkaar heen suizen.

11-12 Maan bij Aldebaran

Reeds op de vroege avond zien we Aldebaran, het oog van het sterrenbeeld Stier, boven de horizon opduiken. Vandaag laat hij zich in de buurt van de bijna volle Maan zien. Een mooie avond om planeten en dubbelsterren waar te nemen.

13-12 Geminiden

Als de hemel in de avond helder is, kunt u het beste richting het zuiden kijken. Het lijkt namelijk alsof de meteorenzwerm „Geminiden“ uit het sterrenbeeld Tweelingen komt. Nauwkeuriger gezegd: uit een plek twee graden boven de ster Pollux. Tussen 21:00 uur en 06:00 uur maakt u de meeste kans ze waar te nemen. De Geminiden behoren met 120 meteoren per uur tot de zwermen met het hoogste aantal vallende sterren. Helaas wordt het zicht dit jaar beperkt door de volle Maan. Laat deze gebeurtenis echter niet aan u voorbijgaan.

23-12 Maan bij Mars

Vroege vogels opgelet: een dag voor Kerstmis is het de moeite waard vroeg op te staan en een blik op de hemel te werpen. In de ochtendschemering straalt een slanke maansikkel die slechts voor 10% wordt verlicht en begeleid wordt door de oorlogsgod Mars.

23-12 Ursiden

De Ursiden zijn een meteorenzwerm die u de hele nacht kunt zien. De radiant ligt namelijk bij het sterrenbeeld Kleine Beer. Daar komt de naam van de zwerm dan ook vandaan. De vallende sterren suizen met ongeveer 35 kilometer per uur echter aanzienlijk langzamer aan de hemel voorbij dan de Perseïden.

29-12 Maan bij Venus

Wanneer het donker wordt, zien we ze samen aan de horizon stralen: de Maan en Venus. In de schemering, bij een heldere hemel, is dit waarschijnlijk een van de mooiste gezichten die iedereen opvalt, zelfs mensen die niet in astronomie geïnteresseerd zijn. De Maan is op deze avond te zien als een flinterdunne sikkel. Venus straalt in alle pracht.

Januari

4-1 Boötiden

De Boötiden zijn een meteorenstroom uit het sterrenbeeld Ossenhoeder. Het nieuwe jaar begint nog net niet met een astronomisch vuurwerk: ongeveer 120 meteoren per uur razen voorbij. Op deze avond staat de half verlichte Maan nog hoog aan de hemel: Wacht met observeren tot hij onder de horizon is verdwenen. Dan wordt het donker. Aangezien het nu wintertijd is en Ossenhoeder onder de lente- en zomersterrenbeelden valt, komt het sterrenbeeld (en de radiant dus ook) pas na middernacht op. Dan kan de waarneming zeer interessant worden. En vergeet u ook niet warm aan te kleden. Bij meteorenwaarnemingen is geduld een schone zaak.

5-1 Gouden handvat op de Maan

Een fascinerende gebeurtenis: het gouden handvat op de Maan. Als een handvat van licht doorbreekt hij net de terminator. We kijken naar de Mare Imbrium in de buurt van de krater Sinus Iridum en het hoge Montes Jura. De Zon gaat hier aan de licht-/schaduwgrens op. Maar terwijl de krater nog in duisternis gehuld gaat, licht de Zon de cirkelvormige bergtop van het Montes Jura op. Een gouden ring in de duisternis.

18-1 Maan bij Antares

Antares is een rode superreus in het sterrenbeeld Schorpioen. Hij straalt in een intensief rode kleur en valt in de spectraalklassen helemaal onderaan in klasse M. Als Antares op de plek van de Zon zou staan, zou hij voorbij de baan van Mars reiken. Maar vandaag treffen Mars en Antares elkaar enkel optisch aan de hemel. Gebruik deze kans om de rode kleur van beide hemellichamen te vergelijken.

27-1 Venus bij Neptunus

Zo dichtbij en toch zo ver weg: onze buurplaneet Venus staat bij de buitenpost van ons zonnestelsel. Met het blote oog kunnen we echter alleen Venus bewonderen. Met een telescoop zien we minder dan een graad noordelijk echter een kleine blauwe schijf: Neptunus.

28-1 Maan bij Venus

Opnieuw een mooi gezicht: Venus en de smalle, tot 12% verlichte maansikkel. Om ongeveer 20:00 uur MET kunnen we de beide helderste hemellichamen goed volgen voordat Venus ruim 40 minuten later door de atmosfeer trekt en achter de horizon verdwijnt.

Februari

4-2 Gouden handvat op de Maan

Net zoals op 5 januari kunnen we ook vandaag weer het gouden handvat op de Maan waarnemen. Dit is de verlichte top van een ringgebergte van de Montes Jura aan de schaduwkant van de terminator.

10-2 Mercurius in grootste oostelijke elongatie

Mercurius is snel en slechts zelden te zien. Maar vandaag vertoont de ietwat schuchtere planeet zich aan de avondhemel. Hij staat in zijn grootste elongatie tot de Zon en is net nog in de toenemende avondschemering te zien. Daarvoor heeft u echter een goed zicht op de horizon nodig, evenals heldere weersomstandigheden en een verrekijker, waarmee u Mercurius kunt ontdekken.

27-2 Maan bij Venus

Een tweede mooie blik op de maansikkel en Venus in de avondschemering. De pracht van de glanzende en heldere Venus kunnen we inmiddels geruime tijd aan de hemel volgen. De planeet verdwijnt pas tegen 22 uur onder de horizon.

Nieuwe Starquest-telescopen van Skywatcher

November 6 2019, Stefan Taube

De nieuwe Starquest-telescopen van Skywatcher combineren kleine optieken met een lichte, parallactische montering in een nieuw design. Bij de levering is ook steeds een licht aluminium statief met accessoireplateau inbegrepen: ideale telescopen die gemakkelijk te vervoeren zijn en waarmee u snel de hemel kunt verkennen.

Skywatcher Newton 130/650 Starquest EQ

Skywatcher Newton 130/650 Starquest EQ

De hoogwaardige Starquest-montering beschikt over een wormwielaandrijving met 122 tanden op elke as. De gebruiksvriendelijke en flexibele assen garanderen een hoge stabiliteit en een nauwgezet manueel trackingproces – ook voor beginners is dit ideaal.

De juiste keuze van de optiek hangt af van de gewenste toepassing:

 • Met de Refractor AC 102/500 geniet u van een groot blikveld aan de hemel. Hij biedt een overzichtsbeeld van grote hemellichamen zoals nevels, open sterrenhopen of kometen.
 • De Maksutov MC 102/1300 is bijzonder compact. Ondanks de bescheiden afmetingen beschikt deze optiek over een zeer lange brandpuntsafstand. Hij laat hoge vergrotingen toe en is een ware expert wat betreft de maan en planeten – maar ook planetaire nevels en dubbelsterren kunt u met deze Maksutov gemakkelijk observeren. Dankzij de keuze aan hemellichamen en de plaatsing van het oculair aan de achterzijde is deze Maksutov ideaal voor kleine sterrenwachten op balkons in lichtvervuilde steden. Een bijkomend voordeel is de gesloten optiek: de spiegel kan niet vervuild raken.
 • De Newton-telescoop 130/650 is het beste compromis. Hij heeft de grootste opening en verzamelt dus het meeste licht. Zo kunt u ook lichtzwakke nevels nog steeds onderscheiden. Deze Newton-optiek is bovendien bijzonder voordelig door zijn bouwwijze. Wel oefent de relatief lange tubus het grootste hefboomeffect uit op de montering.

Meer informatie en alle modellen vindt u hier in de Astroshop.

Nu verkrijgbaar: de Vaonis STELLINA Smart-telescoop!

November 5 2019, Elias Erdnüß

Vaonis STELLINA: innovatieve besturing, hoogwaardig design, high-tech

Het observeren van de sterrenhemel door een telescoop levert ongeëvenaarde ervaringen op. Bij sommige waarnemingsdoelen echter voelt u zich ontgoocheld of zelfs teleurgesteld: lichtzwakke nevels en sterrenstelsels stellen vaak niet meer voor dan schimmige, contourloze lichtvlekken.

De mooiste details en kleuren verkrijgt u meestal alleen met behulp van astrofotografie. Bij deze telescoop wordt het opgevangen licht over een langere periode verzameld en gecumuleerd. Zo kunnen adembenemende beelden van lichtzwakke deepsky-objecten worden gemaakt.

Astrofotografie is echter een hobby met een extreem steile leercurve. Een beginner kan vele maanden leertijd nodig hebben om tot de eerste mooie foto te komen. En ook al heeft u de eerste stappen in de astrofotografie onder de knie, dan moet u nog steeds vele uren besteden aan het verwerken van de beelden voordat u de nevel of het sterrenstelsel in volle schoonheid kunt bewonderen.

De volledig automatische STELLINA Smart-telescoop van de Franse start-up Vaonis belooft de voordelen van astrofotografie te combineren met de directe ervaring van live observatie. Dit gebeurt zo gebruiksvriendelijk mogelijk. De telescoop heeft namelijk geen oculair, maar een ingebouwde camera. Hierdoor kunnen beelden op ononderbroken wijze worden verzameld en verwerkt. Met een smartphone of tablet kunt u live zien hoe in de loop van enkele minuten steeds meer details van het observatiedoel zichtbaar worden.

De besturing en bediening van de telescoop zijn revolutionair eenvoudig. Met één druk op de knop oriënteert de STELLINA zich volledig zelfstandig aan de hand van zichtbare sterren. U kunt vervolgens via een smartphone of tablet het gewenste observatiedoel selecteren. De telescoop beweegt dan naar de juiste plaats aan de hemel – klaar!

M83, het Zuidelijk Windmolenstelsel – Met de STELLINA worden details en kleuren in de spiraalarmen duidelijk zichtbaar.

Natuurlijk waren we bij Astroshop ook benieuwd of de STELLINA ook daadwerkelijk waarmaakt wat ze belooft. Gelukkig konden we dit al testen. Inderdaad, we hebben nog nooit een GoTo-telescoop gezien die zo intuïtief en gemakkelijk te bedienen is zonder voorkennis. Na korte tijd vertonen de verkregen beelden al veel meer details dan u van een conventionele telescoop zou verwachten. De beelden zijn qua kwaliteit niet volledig te vergelijken met de astrofoto’s van professionals (een automatisch proces kan de expert hier dus nog niet volledig vervangen), maar de opnames zijn vrijwel direct zichtbaar, en niet pas na uren nabewerking. Dit maakt de STELLINA vooral ideaal voor gezamenlijke observatie met vrienden en kennissen.

Tot nu toe kon u deze telescoop alleen vooraf bestellen. Vanaf nu is de Vaonis  STELLINA ook op voorraad en direct verkrijgbaar. Het ideale high-end kerstcadeau!

Speciale aanbieding: Vixen BT-81S-A binoculaire telescoop – complete set!

October 21 2019, Stefan Taube

De verrekijker is een instrument dat vaak onderschat wordt binnen de astronomie. En dat terwijl het beeld van de nachtelijke sterrenhemel door een grote verrekijker een unieke ervaring is!

Het binoculaire aspect dient als ondersteuning voor de natuurlijke zienswijze met beide ogen. Op die manier kunt u bijzonder ontspannen observeren en wordt een 3D-effect gecreëerd. Dit laatste is bij monoculaire telescopen enkel mogelijk met behulp van een bijkomende binoviewer.

Vixen BT 81S

Vixen BT-81S-A-verrekijker – binoculaire telescoopset

Verrekijkers hebben ten opzichte van telescopen een groter gezichtsveld bij een kleine vergroting. Daarom zijn ze uitermate geschikt voor het observeren van sterrenvelden, open sterrenhopen, absorptienevels en kometen.

De Japanse fabrikant Vixen biedt met de BT-serie al vele jaren een interessant assortiment van grote astronomische verrekijkers. Wij bieden u momenteel de verrekijker BT-81S-A als complete set aan voor een uitzonderlijke prijs: actueel ontvangt u de verrekijker inclusief statief, montering en oculairs voor 1.699,- euro. U bespaart 200,- euro ten opzichte van de aanbevolen prijs van de fabrikant!

De verrekijker BT-81S-A is een achromaat met twee lenzen en een coating van magnesiumfluoride. Dankzij de optiek met kleurcorrectie en een lichtsterke openingsverhouding van f/6 in combinatie met de speciale vorkmontering kunt u zich begeven op uitgestrekte visuele verkenningstochten aan de nachtelijke hemel – met een hoge verslavingsfactor!

Met een opening van 81 mm behoort de BT-81S-A eerder tot de kleinere grote verrekijkers. Dat betekent ook dat hij nog gemakkelijk te transporteren is met zijn gewicht van vier kilogram en zijn lengte van 480 millimeter.

Meer informatie en bestelmogelijkheden vindt u hier in de Astroshop.

Mercuriustransitie 2019: met deze producten maakt u van de transitie een ware belevenis.

October 11 2019, Marcus Schenk

Slechts iedere 3,5 tot 13 jaar maken we deze gebeurtenis mee: een Mercuriustransitie. Op 11 november 2019 vindt deze zeldzame overgang opnieuw plaats. Tijdens zijn conjunctie zweeft Mercurius langs de Zon en kunnen wij hem op klaarlichte dag waarnemen. Het astronomische hoogtepunt van het jaar mag u niet aan u voorbij laten gaan! Maar hoe gaat u het waarnemen? Met de juiste voorbereiding en de volgende producten geniet u van een geslaagde observatie.

Let op: kijk nooit zonder een geschikt zonnefilter in de Zon. Voor de observatie is een zonnefilter altijd noodzakelijk.

Zonnefilter als folie

Zeer gunstig geprijsd, maar effectief. Dat is de Baader AstroSolar zonnefilterfolie, verkrijgbaar in verschillende formaten. Met de folie maakt u zelf een passend objectieffilter dat u vervolgens voor het objectief plaatst.

AstroSolar-Sonnenfolie

De AstroSolar zonnefolie in het formaat 210x297mm

Zonnefilter met houder

Ziet u het niet zitten zelf een filter te maken? Dan is een filter met een vaste houder de perfecte oplossing voor u. Twee voordelige opties zijn het Omegon filter voor kleinere telescopen en het ASTF-filter van Baader, dat beschikbaar is voor veel verschillende formaten telescopen.  Zo kiest u gemakkelijk de juiste diameter voor uw telescoop en bevestigt u het filter voor het objectief van uw telescoop. Nu kunt u veilig naar onze Zon kijken, zonnevlekken ontdekken en natuurlijk ook Mercurius.

Tip: meet voordat u uw keuze maakt de buitendiameter van de buis op zodat u weet welk filter op uw telescoop past.

Omegon-Sonnenfilter

Omegon zonnefilter gemonteerd op de Photoscope

Zonnefilter voor verrekijkers en camera’s

Ook met een verrekijker kunt u de Mercuriustransitie volgen. U vraagt zich misschien af of u dan gewoon twee normale zonnefilters kunt bevestigen? Deze methode werkt bijzonder goed met de verrekijker-AstroSolar filters. Ze zijn aan de zijkant namelijk op zo’n manier gesneden dat zelfs nauwsluitende objectieven elkaar niet aanraken. Ook een voordeel voor DSLR-camera’s: het afgevlakte filter maakt het mogelijk de camera vlot op een telescoop of plaat zetten.

ASBF-Filter

ASBF-filter voor verrekijkers en camera’s

Herschelprisma

Met dit speciale onderdeel ziet u nog meer tijdens de zonnewaarneming: een Herschelprisma. Gecombineerd met een ND3.0-filter kan het op een refractor (lenstelescoop) worden aangesloten. Uw voordeel: u ziet de Zon op een zwarte achtergrond en de granulatie en zonnevlekken bevatten ongekend veel details.

 Herschelkeil

Een Herschelprisma levert op een refractor een mooi beeld van de Zon op

H-alpha-telescoop

Houdt u wel van een goede dosis actie tijdens de waarneming van de Zon in H-alpha-licht? In een minimaal smal en dieprood bereik bij 656nm ziet u een zeer actieve Zon. Protuberansen worden miljoenen kilometers de ruimte in geslingerd en veranderen razendsnel. Zelfs wanneer u op het oppervlak van de Zon nauwelijks zonnevlekken waarneemt, is hier bijna altijd wel iets te zien.

 

H-alpha-Sonnentelekop

H-alpha-zonnetelescoop van Coronado

T-Shirt Mercuriustransitie

Alleen voor de grote astronomiefans: met dit nieuwe T-shirt voor de Mercuriustransitie zet u uw liefde voor astronomie in het zonnetje. Het toont het verloop van de transitie met alle belangrijke data en tijden. Zo kunt u steeds opnieuw zien wanneer Mercurius de Zon passeert of hoe lang we nog op de volgende transitie moeten wachten.

Omegon-T-Shirt-Merkurtransit

Omegon T-shirt Mercuriustransitie

Smartphone-adapter

De Zon fotograferen, maar dan snel en eenvoudig: met een smartphone-adapter neemt u in een handomdraai een aantal mooie foto’s van de Mercuriustransitie. Zelfs met kleine telescopen gaat dat prima. Zet de Omegon Smartphone-adapter gewoonweg op uw oculair. Nu kunt u dit astronomische moment voor eeuwig vastleggen.

Omegon-Easypic-Universal-Smartphone-Adapter

Omegon Easypic universele smartphone-adapter

Omegon Backpack 70/400 met zonnefilter

Als u nog op zoek bent naar een kleine zonnetelescoop voor de reis dan is de Omegon Backpack 70/400 AZ uitermate geschikt. De telescoop-set bevat een zoeker, zenitspiegel, oculairs en natuurlijk een geschikt zonnefilter. Ook handig: u ontvangt alles in een rugzak.

Omegon-Teleskop-AC-70-400-Solar-BackPack

Omegon telescoop AC-70-400 Solar BackPack

In de volle zon

Wanneer u de Zon urenlang waarneemt moet u voorkomen dat uw huid verbrandt. Een normale hoed beschermt enkel de hoofdhuid, maar als u zich vooroverbuigt en door een oculair waarneemt, wordt uw nek blootgesteld aan de Zon. Lunt biedt daarvoor de juiste bescherming: een zonnehoed met nekbescherming.

Sonnenhut-mit-Nackenschutz

Zonnehoed met nekbescherming

De Zon vinden wordt kinderspel

Soms is het niet te geloven hoe moeilijk het kan zijn de Zon zonder al te lang zoeken in de telescoop te vinden. Met de Geoptik 1,25“ zonnezoeker is het vinden kinderspel. Steek de zonnezoeker simpelweg  in de focuser en u kunt met behulp van de assen van uw montering de Zon meteen centreren.
Een andere mogelijkheid de Zon te vinden heeft u met de Euro EMC zonnezoeker. Hij bestaat uit een paneel met een opening en een schermpje waarop een klein zonnebeeld op geprojecteerd wordt. Bevestig de zoeker gewoon met de meegeleverde plakband aan uw buis.

Geoptik Sonnensucher

Geoptik zonnezoeker

Met deze uitrusting bent u goed voorbereid op de Mercuriustransitie.

25.01.2020
Verzending in Nederland en België vanaf 4,90 €
Valuta
Contact