Winkelwagen
is leeg
Abboneer op RSS Feed of ATOM Feed

Nieuwe dauwkap van Celestron

June 27 2022, Stefan Taube

Het merk Celestron staat bekend om zijn hoogwaardige telescopen met Schmidt-Cassegrain-optieken. Deze compacte telescopen hebben vooraan een speciale glazen plaat die blootgesteld is aan de buitenlucht en dus relatief gemakkelijk kan beslaan.

Celestron heeft nu een eigen, nieuw ontwikkelde collectie aan accessoires om dat probleem op te lossen.

Smart_DewHeater_and_Power_Controller_4X_10

Volledig systeem met dauwkap, verwarmingsring en besturing

Dauwkappen van aluminium met praktische clip om aan de tubus te bevestigen

Deze stabiele kappen zijn binnenin met fluweel bekleed en beschermen dus niet enkel tegen dauw, maar ook tegen vervelend strooilicht. En omdat elke dauwkap gepaard gaat met een bijpassende stofkap, kan hij ook na het observeren ‘s nachts op de tubus bevestigd blijven. Voor telescopen in sterrenwachten is dat een groot voordeel.

U vindt een dauwkap voor elke maat SC-telescoop van Celestron. Het volledige aanbod vindt u hier in de webshop.

Verwarmingsringen om op de Schmidt-plaat te monteren

Deze nieuwe oplossing voor het dauwprobleem is bijzonder innovatief. In enkele bewegingen verwijdert u de bevestigingsring van de plaat en vervangt hem door de nieuwe ring met ingebouwde verwarming. Dankzij de ingebouwde sensor blijft de temperatuur van de Schmidt-plaat net boven het dauwpunt, zodat hij droog blijft.

Als u een nieuwe Celestron-telescoop zou aankopen, kunnen wij deze kleine montering nog vóór de aflevering voor u uitvoeren. U vindt alle modellen hier in de webshop.

Slimme dauwkap-aansturing

Om de verwarmingsringen van stroom te voorzien, is een aansturing nodig. Maar die aansturing voorziet niet enkel de nodige energie! Ze zorgt ook voor een optimale bediening van de verwarmingselementen via de sensoren. Zo spaart u stroom uit én negatieve optische effecten door opwarming. U verwarmt immers net voldoende en niet meer dan nodig!

De twee aansturingssystemen slimme dauwkap-aansturing 2x en slimme stroom- en dauwkap-aansturing 4x kunnen ook verwarmingselementen van andere producenten aansturen. Bovendien doen ze dienst als stroomverdeler (hub) voor extra accessoires. Zo vermijdt u een wirwar aan kabels en regelt een toestel de stroomvoorziening van uw apparatuur aan de hand van software.

Smart_DewHeater_and_Power_Controller_4X_12

U hebt verder geen laptop of computer nodig.

Alle dauwkap-oplossingen van Celestron vindt u hier in de webshop.

HEM 27 – de nieuwe iOptron-monteringen met eersteklas technologie!

June 7 2022, Jan Ströher

Hybride “Harmonic Drive”-monteringen zijn een nieuwe trend, en wel met een goede reden: ze zijn compact, licht, combineerbaar met camerastatieven en hebben daarenboven een hoog draagvermogen dat aanzienlijk beter is dan dat van “eenvoudigere” cameramonteringen. Technisch hebben ze bovendien dezelfde eigenschappen als een grote parallactische montering. Dankzij hun ontwerp en mechanische constructie zijn trouwens geen contragewichten nodig — nog een voordeel voor het transport. Vandaar komt ook de benoeming “hybride”: u krijgt de voordelen van een cameramontering, bijvoorbeeld snelle opbouw, eenvoudig transport, compact ontwerp en een precieze tracking. En dat alles gaat gepaard met de pluspunten van grotere parallactische monteringen, zoals GoTo-functionaliteit, een handbediening met catalogus, permanente correctie van de wormfout (PEC), verscheidene volgmodi en een hoog draagvermogen in verhouding tot het eigen gewicht — zonder contragewichtstang en bijhorende contragewichten. De mechanica van deze montering zorgt dus voor een ideale uitbalancering van de telescoop.

HEM27 op camerastatief

iOptron volgt deze trend en voegt er met de nieuwe HEM27-serie nog een innovatie aan toe. De serie bestaat uit drie varianten: één “klassieke” HEM27, één met iPolar en één EC-versie.

Met die veelzijdigheid zorgt iOptron ervoor dat iedereen een hybride montering naar zijn of haar wensen vindt. Alle HEM27-varianten hebben een laag eigen gewicht van amper 4 kg, maar een draagvermogen van wel 13,5 kg! Dat betekent dat u ook telescopen kan gebruiken waarvoor normaal gezien monteringen van middelmatige gewichtsklasse nodig zijn. U kan dus perfect een optiek van 5 tot 6 kg gebruiken en nog voldoende speelruimte over hebben voor astrofotografische accessoires. De HEM27 kan dus met veel meer telescopen worden gecombineerd dan gewone cameramonteringen, die meestal een maximaal draagvermogen van 3 tot 5 kg hebben.

Transporttas inbegrepen bij de HEM-serie

iOptron heeft deze serie met de bekende Go2Nova®-software en een database met daarin 212.000 hemellichamen uitgerust – net zoals bij de grote iOptron-monteringen uit de CEM- en GEM-reeks. De interne bekabeling is veilig en ordelijk, en dankzij de duale zwaluwstaartklem kunnen zowel zwaluwstaarten volgens Vixen-/GP-standaard als volgens Losmandy-standaard worden gebruikt. De montering biedt een ST-4-autoguidingpoort, ingebouwde WiFi, een waterpas en ook een “noodstopsysteem” dat de montering stillegt bij een onbedoelde onderbreking van de stroomtoevoer. Dankzij de “Location Memory”-technologie moet de montering bijgevolg niet meer opnieuw worden uitgelijnd en op de huidige standplaats worden afgestemd. Typisch voor iOptron: ook alle HEM27-varianten lopen op uitermate stille en gelijkmatige stappenmotoren.

De HEM-serie zal in de loop van de zomer verkrijgbaar zijn. Hier in de astroshop vindt u alvast enige informatie!

Astrohoogtepunten in de zomer van 2022

June 1 2022, Marcus Schenk

Zomerse vallende sterren, planetenparades en zowel Saturnus als Pluto in oppositie: deze astronomische delicatessen mag u niet missen. En in augustus staat ons zelfs een bedekking van een heldere ster door de maan te wachten.

In de infografiek “astrohoogtepunten in de zomer van 2022” vindt u een overzicht van de belangrijkste fenomenen die zich aan de hemel zullen afspelen. Data en meer details over deze fenomenen leest u in deze begeleidende tekst.

Wij wensen u veel observatieplezier!

Juni

3/6 Maan bij M44

De wassende maan trekt deze avond langs de ecliptica door het sterrenbeeld Kreeft. Daarbij nadert ze de sterrenhoop M44. In een sterrenveldkijker of verrekijker met zeer groot gezichtsveld kunt u ze beide bewonderen.

16/6 Mercurius grootste westelijke elongatie

Mercurius bevindt zich vandaag op zijn grootste westelijke elongatie. Zo bereikt hij zijn grootste hoekafstand tot de zon. Jammer genoeg krijgen we amper de tijd om hem waar te nemen en enkel ervaren waarnemers kunnen hem in de ochtendschemering onderscheiden.

18/6 Maan bij Saturnus

Deze ochtend bezoekt de maan Saturnus en staan beide op een afstand van ongeveer 9 graden van elkaar in het sterrenbeeld Steenbok.

22/6 Maan bij Jupiter en Mars

Tijd voor nachtuilen en astronomen: vanaf 2 uur ‘s ochtends ziet u hoe de planeten Jupiter en Mars de hemel beklimmen boven de oostelijke horizon. In het centrum van dit gebeuren staat de maan – een wondermooi aanzicht.

26/6 Maan bij Venus

Deze maand laten de planeten zich vooral aan de ochtendhemel zien. Als een kosmische ketting stellen ze zich diagonaal op aan de hemel. De maan eert de meeste planeten met een persoonlijk bezoek, en op 26 juni nadert ze Venus. Drie dagen voor nieuwe maan ziet dit schouwspel er bijzonder knap uit.

Juli

1/7 Venus bij Aldebaran

Venus schittert bijna met maximale helderheid. Zelfs heldere sterren in de omgeving kunnen er in vergelijking maar wat bleekjes uitzien. Op de eerste dag van de maand nadert Venus de hoofdster in het sterrenbeeld Stier: Aldebaran.

16/7 Maan bij Saturnus

De maan trekt deze nacht aan Saturnus voorbij en maakt nog vóór dageraad de oversteek van het sterrenbeeld Steenbok naar Waterman. De ringplaneet is steeds beter zichtbaar en bereikt volgende maand zijn oppositie. Zo begint de zomer voor de gasreus.

19/7 Maan bij Jupiter

Schitteren om ter meest: de maan en Jupiter proberen elkaar te overtreffen. De gasreus straalt met een helderheid van -2,5 mag en moet enkel het hoofd buigen voor Venus en onze maan.

20/7 Pluto in oppositie

De voormalige planeet en nu dwergplaneet staat in oppositie en toont zichzelf met een helderheid van 14,3 mag. Het is een uitdaging om hem met een telescoop te vinden; het lukt enkel met een nauwkeurige sterrenkaart bij de hand.

22/7 Maan bij Mars

Na haar opgang vlak voor 1 uur komt de maan Mars tegen, die op een afstand van 5 graden staat en een rode gloed draagt. Veel dichter bij onze maan staat de planeet Uranus; de twee zijn vandaag slechts 2,6 graden van elkaar verwijderd.

26/7 Maan bij Venus

Wanneer het eerste blauw van de ochtendschemering zichtbaar is, loont een blik op de horizon. Daar komen deze ochtend vroeg een schitterende Venus en de flinterdunne maansikkel van de 27 dagen oude maan samen. Een fantastische gelegenheid voor sfeerbeelden!

Augustus

6/8 Maan bedekt Delta Sco

Delta Sco is een ster in het sterrenbeeld Schorpioen en is met een helderheid van 2 mag terug te vinden in het midden van zijn opvallende, driedelige schaar. Vandaag bedekt de maan de ster met haar onbelichte kant. Dat is het mooiste soort bedekking, omdat de ster dan plotseling, alsof uit het niets, verdwijnt. Om het begin van de bedekking om 23.52 uur te kunnen volgen, hebt u een voldoende hoge positie en een uitstekend zicht op de zuidwestelijke horizon nodig.

11/8 Maan bij Saturnus

In de nacht van 11 op 12 augustus nadert de maan de ringplaneet. Aangezien Saturnus deze maand zijn oppositie bereikt, is hij de hele maand lang zeer goed te zien.

13/8 Perseïden

Het absolute hoogtepunt in elke maand augustus: de meteorenzwerm van de Perseïden. Deze nacht kunnen we wel 100 meteoren per uur waarnemen. Maar enkel als de maan geen roet in het eten gooit. Jammer genoeg is de heldere en bijna volle maan dit jaar een stoorzender en zult u vermoedelijk enkel de helderste meteoren kunnen onderscheiden. Met een sterrenveldkijker kunt u het geluk hebben enkele zwakkere lichtsporen op te vangen.

14/8 Saturnus in oppositie

In de vorige jaren stond Saturnus omwille van de positie van de ecliptica slechts vlak boven de horizon. Dat maakte een succesvolle waarneming moeilijk. Maar de ringplaneet klom statig verder omhoog aan de hemel en bereikte in 2019 een hoogte van 20 graden en in 2021 een hoogte van 24 graden. Ook in zijn huidige oppositie in augustus 2022 wint hij met maximaal 26 graden nog meer hoogte. Dat is positief, want hoe hoger zijn positie, des te minder hebben we met turbulentie in de atmosfeer te maken. Op 14 augustus bereikt Saturnus dus zijn oppositie en is hij de hele nacht lang uitstekend zichtbaar. Hij is te herkennen aan zijn geelachtige kleur en zijn rustige gloed.

15/8 Maan bij Jupiter

In de nachten van 14 en 15 augustus nadert de maan Jupiter en trekt aan hem voorbij. De ontmoeting is de hele nacht lang te zien, want onze grootste planeet is inmiddels een alomtegenwoordig object aan de nachtelijke hemel geworden. Volgende maand bereikt Jupiter zijn oppositie.

19/8 Maan bij Mars

Verlangt u naar een winterhemelgevoel? En dat in de zomer? Na middernacht krijgt u de ideale gelegenheid. Dan komen Mars en de maan samen in het sterrenbeeld Stier, direct aan de Gouden Poort van de Ecliptica. Een beetje verder naar boven schitteren de Plejaden.

Nieuw Herschel-prisma van APM voor zonnewaarneming

May 16 2022, Stefan Taube

Een Herschel-prisma is een speciale filter voor het waarnemen van de zon. Het biedt vele voordelen ten opzichte van een objectieffilter, maar kan enkel in combinatie met lenzentelescopen (refractors) worden gebruikt.

De producent APM biedt nu een nieuw, uitstekend uitgerust model voor een eerlijke prijs: het APM Herschel-prisma 2 inch FastLock

Herschelkeil APM

Dit Herschel-prisma van APM is uitgerust met een keramische lichtvanger, een ingebouwde ND3-filter en een verwisselbare poolfilter. Alle filters hebben uiteraard een multicoating! Door de poolfilter te verdraaien, regelt u de helderheid van het beeld. Dat betekent dat u het Herschel-prisma zowel voor visuele observatie als voor fotografie kunt inzetten!

Het Herschel-prisma van APM is uitgerust met een snelkoppelingsysteem voor oculairs (FastLock) en een adapter voor 1,25 inch-steekhulzen voor oculairs en camera’s.

Herschelkeil

In vergelijking met een foliefilter is het Herschel-prisma niet alleen veiliger, maar ook kwalitatief beter voor het observeren van de zon. Het beeld is contrastrijk en scherp, en kan dus ook sterk worden uitvergroot.

Let wel op: het Herschel-prisma kan enkel worden gebruikt in combinatie met refractors met een opening tot 150 millimeter.

Nieuwe apo’s van Skywatcher: Evolux-62ED en Evolux-82ED

May 5 2022, Stefan Taube

De trend van astrofotografie met kleine, maar hoogwaardige lenzentelescopen zet zich door. Voor zulke lichte apo’s hebt u geen dure montering nodig, ze zijn eenvoudig te transporteren en zorgen voor fantastische beelden van uitgestrekte hemelregio’s.

Skywatcher biedt met de nieuwe Evolux-serie twee nieuwe modellen in dit segment:

AP 62/400

Compact en competent: Skywatcher apochromatische refractor AP 62/400 Evolux-62ED

De Evolux-telescopen zijn perfect als breedbeeldinstrument en zijn dus ideaal voor het observeren of fotograferen van grote hemelregio’s. Het Duplet-objectief bestaat uit een combinatie van optisch glas met inbegrip van een ED-glaselement met een lage brekingsindex. Zo geeft het sterren scherp weer met een hoog contrast en onzichtbare kleurafwijkingen.

Alle lenselementen zijn gecoat met de geavanceerde Metallic High Transmission Coating (MHTC™) van Skywatcher. Ze behoort tot de meest hoogwaardige multicoatings in haar klasse en biedt een lichttransmissie van wel 99,5%.

De Evolux-telescopen worden geleverd in een met schuim gevoerde aluminium koffer en zijn uitgerust met een 2,4 inch-dual-speed-tandheugelfocuser en een ringklem met een zwaluwstaart volgens Vixen-standaard. De dauwkap draagt bij tot een gemakkelijk transport.

Voor fotografie moet u de geschikte flatteners gebruiken: Flattener 0.9x Evolux-62ED en Flattener 0.9x Evolux-82ED. Die optische hulpmiddelen zorgen ervoor dat sterren scherp worden weergegeven tot aan de hoeken van het beeldveld en reduceren de brandpuntsafstand, zodat de Evolux een snelle en gecorrigeerde optiek voor astrofotografie wordt.

Totale maansverduistering op 16 mei 2022

April 25 2022, Marcus Schenk

Na meer dan drie jaar zullen we opnieuw kunnen genieten van een totale maansverduistering. Het is een indrukwekkende belevenis wanneer de volle maan stukje bij beetje uit de hemel verdwijnt en opgloeit in een griezelig mooi en roestrood licht.

Dit jaar kunnen we alleen de eerste gedeeltelijke fase volgen tot het begin van de totaliteit. In de infographic “Korte info over de totale maansverduistering” vindt u in één oogopslag alles wat u moet weten.

Wij wensen u een prachtige maanervaring! Met het blote oog, een telescoop of een verrekijker.

 

Handige dingen voor de maansverduistering

Hebt u een telescoop en wilt u de maan snel en gemakkelijk fotograferen? De Omegon Easy-Pic smartphone-adapter lijkt wel hiervoor gemaakt. Eenvoudig op het oculair klemmen en de smartphone op zijn plaats vergrendelen en u heeft zo een herinnering aan deze unieke ervaring.

Smartphoneadapter für die Mondfinsternis

Als de rode maan aan de hemel staat, schijnt hij verschillende groteklassen zwakker. Het kan een uitdaging zijn om hem zonder telescoop met voldoende brandpuntsafstand te fotograferen – vooral tijdens de totaliteit. Is er een eenvoudige oplossing? Ja, de Omegon MiniTrack. Hoewel de meesten hem gebruiken voor de Melkweg en deep-sky, is hij ook hier een uitstekend hulpmiddel. Want met de tracking lukt het om scherpe beelden van de rode maan te maken.

Die MiniTrack nimmt auch eine Mondfinsternis auf

En natuurlijk is elke telescoop of draagbare verrekijker geschikt om waar te nemen. Neem maar eens een kijkje op onze productpagina’s – hier vindt u het juiste apparaat voor elk type observatie.

PS: Vindt u deze infografiek leuk? Voel u vrij om deze te delen, af te drukken, op te hangen in uw sterrenwacht als informatie voor bezoekers of zelfs te presenteren op uw website met een link (naar: www.astromarket.org).

Wil u al wat sfeer opsnuiven? In deze blogpost ziet u beelden van de maansverduistering, door onze collega’s in 2018.

Explore Scientific-oculairs van de serie 82°

March 31 2022, Stefan Taube

De oculairs van de 82°-serie van Explore Scientific zijn van beste makelij en bieden een 82° groot gezichtsveld met een goede inkijk. Ze zijn waterdicht en gevuld met argon. Dat zorgt ervoor dat stof niet kan binnendringen en de binnenkant van de lenzen niet kan beslaan, wat op zijn beurt een hoge bestendigheid garandeert: een wijze investering waar u op termijn voordeel uit haalt!

82-grad-auswahl

Wij bieden u alle modellen uit deze serie met de volgende brandpuntsafstanden en steekhulsdiameter:

Een groot voordeel van deze oculairs is de buitengewoon hoge scherpte van het beeld die vooral opvalt bij het observeren van de planeten of de maan.

Nog meer voordelen van de 82°-serie:

  • Grote oogafstand voor een comfortabele inkijk, ook geschikt voor brildragers!
  • Hoge scherpte aan de rand, zelfs bij snelle telescopen
  • Gepatenteerde EMD-coating voor een maximaal contrast
  • Zorgvuldig gezwarte lensranden tegen reflecties
  • De oculairs uit de serie zijn parfocaal
  • Steekhuls van roestvrij staal met conische veiligheidsgroef
  • Stofkapje en transportzakje inbegrepen

Alle oculairs van de 82°-serie vindt u hier in de shop.

Omegon Pro Kolossus – de nieuwe montering voor grote verrekijker

March 28 2022, Marcus Schenk

Een grote verrekijker met een diameter van 80 mm of 100 mm doet haast denken aan een dubbelrefractor. Hoe kunt u zo’n zware verrekijker zinvol inzetten voor hemelwaarnemingen? Met de nieuwe Kolossus parallellogram-montering!

Zo wordt zelfs het bewegen en zwenken van zware instrumenten aan de hemel kinderspel.

Großfernglas auf Parallelogramm Montierung

Gewoon een verrekijker met rechte inkijk of gehoekte inkijk bevestigen en dan over de hemel surfen. Zo valt het gevoel van een verrekijker onder de sterrenhemel te beschrijven. Zwenk de montering in de gewenste richting, zonder assen te moeten aandraaien of op de grond te moeten knielen en iets te verzwikken. Eenvoudig, natuurlijk en aangenaam.

Helemaal anders dan anders

Normale camerastatieven zijn laag en te broos, waardoor u vaak een lastige positie moet aannemen om een object te kunnen observeren. Met de Kolossus parallellogram-montering is dat verleden tijd. U beweegt de verrekijker naar boven, onder, links en rechts, en behouden daarbij een ontspannen lichaamshouding. Zo wordt observeren niet alleen aangenamer en intensiever – u herkent ook meer!

Parallelogramm Montierung für verschiedene Körpergrößen

Samen observeren

Uw verrekijker beweegt naar waar u wilt! Observeer al liggend, al staand of gewoon al zittend op een stoel. Dankzij het enorme zwenkmechanisme hebt u tijdens het observeren volledige vrijheid. En wat denkt u ervan om samen met anderen te observeren? Met de Kolossus-montering gaat dat heel eenvoudig, want verschillen in grootte spelen geen rol. In enkele seconden trekt u de verrekijker naar beneden en laat ook uw kinderen mee genieten.

De Kolossus-montering werd speciaal voor grote verrekijkers ontworpen. De stabiele zwenkarm kan 360 graden draaien, zodat u bijna elk punt aan de hemel bereikt. Samengevouwen past deze nieuwe wondermontering in een praktische draagtas – ideaal om haar naar de observatieplaats van uw keuze te vervoeren. Het enige wat u nog nodig hebt, is een verrekijker naar wens en een stabiel driepootstatief. Zo wordt observeren tot een volledig nieuwe ervaring.

Wilt u ook eenvoudiger en natuurlijker observeren? Bekijk hier de Omegon Kolossus parallellogram-montering.

Astrohoogtepunten in de lente van 2022

March 1 2022, Marcus Schenk

Planeten die vlak bij elkaar staan, een heldere Venus en een volledige maansverduistering: de hemel heeft in dit kwartaal enkele delicatessen in petto die het observeren waard zijn. Hoe zit het bijvoorbeeld met Mercurius? De kleine vinnige planeet bereikt al snel zijn beste zichtbaarheid ‘s avonds.

In de infografiek “Astrohoogtepunten in de lente van 2022” vindt u een overzicht van de belangrijkste fenomenen die zich aan de hemel zullen afspelen. Data en meer details over deze fenomenen leest u in deze begeleidende tekst.

Wij wensen u veel observatieplezier!

Maart

8/3 Maan bij Plejaden

In de late uurtjes nadert de 6 dagen oude maan de open sterrenhoop van de Plejaden.

12/3 Venus bij Mars

Kort voor zonsopgang zijn Venus en Mars in het zuidoosten boven de horizon te zien. Venus is nu bijna voor de helft belicht en schittert met een helderheid van -4,5 mag.

20/3 Venus grootste westelijke elongatie

Venus bevindt zich vandaag op haar grootste westelijke elongatie. Dat betekent dat ze haar grootste hoekafstand ten opzichte van de zon bereikt en ze op een matige hoogte boven de horizon vertoeft. Ze is nu voor 50% belicht.

23/3 Venus bij Saturnus en Mars

We kunnen ons verheugen op een heus schouwspel aan de hemel vlak boven de horizon. In driehoekformatie wachten de planeten Venus, Mars en Saturnus ons op. Dit is een uitgelezen kans om hun verschillende helderheden met elkaar te vergelijken.

28/3 Maan bij Venus, Saturnus en Mars

Op 23 maart konden we drie planeten aan de ochtendhemel bewonderen en vandaag houdt de smalle maansikkel het trio gezelschap. Haal alvast uw camera boven om dit wondermooie fenomeen op beeld vast te leggen.

April

5/4 Mars bij Saturnus

Een zeldzame gebeurtenis? Ja, want deze ochtend trekt Mars vanop slechts 20 boogseconden aan de ringplaneet voorbij. Een goede gelegenheid dus om beide planeten door een verrekijker of telescoop waar te nemen of voor een foto van beide hemellichamen.

5/4 Maan in Davis’ Dog

Een asterisme is een toevallige verzameling van sterren waarin we mooie vormen kunnen herkennen. Vandaag dwaalt de maan door “Davis’ Dog”, een sterrenpatroon dat eruitziet als een hond of een vos. Met een verrekijker ziet het fenomeen er zeer aanlokkelijk uit. Her en der bedekt de maan enkele heldere sterren.

17/4 Mercurius bij Uranus

Vanavond passeert Mercurius de planeet Uranus op een afstand van slechts twee graden. Met een verrekijker vindt u beide planeten dus terug in hetzelfde gezichtsveld. Het is een goed idee een hooggelegen observatieplaats te kiezen, want om 21 uur staan de planeten nog slechts 4 graden boven de horizon.

24/4 Mercurius aan de avondhemel

Mercurius bereikt voor dit jaar zijn beste zichtbaarheid ‘s avonds. Wilde u hem altijd al eens bewonderen? Dan is nu uw kans! In de schemering vindt u de planeet vlak boven de westelijke tot noordwestelijke horizon, maar enkel in de volgende 10 tot 14 dagen. Daarna verdwijnt hij weer.

27/4 Maan bij Venus en Jupiter

Drie dagen voor nieuwe maan voegt de fragiele maansikkel zich ‘s ochtends bij de planeten Venus en Jupiter.

29/4 Mercurius bij Plejaden

Het wintersterrenbeeld Stier gaat diep in het westen onder. In de avondschemering nadert Mercurius de bekende sterrenhoop van de Plejaden. Met een veldkijker kunt u ze allebei in hetzelfde gezichtsveld bewonderen.

Mei

1/5 Venus bij Jupiter

Op een kleine 20 boogseconden afstand scheert Venus rakelings langs Jupiter. Zo’n ontmoeting is slechts zelden waar te nemen. Het enige minpuntje: u moet vroeg uit de veren, want dit fenomeen is enkel ‘s ochtends zichtbaar.

2/5 Maan bij Mercurius

Voor wie liever ‘s avonds observeert: vandaag kunt u een laatste blik op Mercurius werpen. Het schouwspel vindt vlak boven de westelijke horizon plaats en is bijzonder aantrekkelijk. Links ziet u de fragiele, wassende maansikkel en rechts de Plejaden.

12/5 Planetenparade Venus, Jupiter, Mars

Kort voor zonsopgang zien we een knappe planetenparade met Venus, Jupiter en Mars. Een beetje meer naar boven zien we ook Saturnus opduiken. De rij planeten strekt zich van de oostelijke horizon bijna diagonaal uit over de hemel.

16/5 Volledige maansverduistering

De laatste volledige maansverduistering die zichtbaar was, vond plaats in januari 2019. Drie jaar later herhaalt het fenomeen zich, maar helaas is de zichtbaarheid voor deze verduistering niet optimaal. We kunnen haar niet van begin tot einde volgen, maar enkel het eerste deel. Pas om 4:28 uur treedt de maan in de kernschaduw van de Aarde. Op dit moment staat ze nog slechts 8 graden boven de horizon. De maan gaat stipt bij het begin van de volledige verduistering onder in het zuidwesten. Pas in 2025 kunnen we de volgende volledige maansverduistering waarnemen – opnieuw ‘s avonds.

28/5 Tau-Herculiden

De Tau-Herculiden zijn een meteorenzwerm die we in onze astrohoogtepunten tot nu toe nog nooit hebben aanbevolen. Waarom? Omdat ze amper opvallen en met een maximum van twee vallende sterren per uur niet zo spannend zijn. Enkel uitgekiende meteorenfans kunnen hier iets mee aanvangen. Dit jaar kan het echter anders uitdraaien. De Aarde kruist nu namelijk het stofspoor van de in 1995 uit elkaar gevallen komeet 73P/Schwassmann-Wachmann 3. Dit jaar zou het dus wel eens tot een storm kunnen komen. De International Meteor Organization (IMO) roept op om observatiegegevens te verzamelen.

29/5 Mars bij Jupiter

Tegen drie uur ‘s ochtends klimmen Mars en Jupiter boven de horizon. Het valt meteen op dat we met een zeer nauwe constellatie te maken hebben: beide planeten kruisen elkaar op een afstand van ongeveer 0,5 graden. Met een verrekijker ziet u ze allebei als een wondermooi koppel in hetzelfde gezichtsveld.

TecnoSky OWL – geweldige apochromaten met een scherp beeld

January 31 2022, Jan Ströher

In 2021 is het Italiaanse bedrijf TecnoSky begonnen met het uitbrengen van nieuwe triplet-apochromaten onder de naam “OWL“ van hun eigen merk. Het eerste model in de serie was de OWL 80/480 Apo, die in het voorjaar van 2021 verscheen. Kort daarna kwam de OWL 90/560 op de markt, evenals de OWL 130/900 SLD in het najaar. Binnenkort zal de serie verder worden uitgebreid met modellen met een opening van 70 mm en 125 mm. Alle OWL-telescopen hebben een triplet-lensontwerp met FPL53-fluorietglas. Alleen de nieuwe OWL van 125 mm, die binnenkort uitkomt, zal een ED-duplet zijn.

De OWL 90/560 triplet

Die factoren worden bovendien gecombineerd met een FMC-coating (“Fully Multi-Coated”), gezwarte lensranden en strooilichtbeschermers in de tubus, met meetprotocollen van 0,95 Strehl en meer als resultaat! Elke OWL-telescoop wordt met een interferometrisch optisch certificaat geleverd. Elk exemplaar wordt dan ook onderworpen aan een nauwkeurige kwaliteitscontrole vóór levering.

Optisch meetprotocol (certificaat) van de OWL-apparaten

Deze compacte apochromaten zijn uitstekend voor astrofotografie en bieden ook voor zuiver visuele waarnemingen een voortreffelijke kleurzuivere beeldkwaliteit voor maximaal plezier. Bovendien biedt TecnoSky voor elk model de bijpassende reducers en flatteners, afgestemd op de optiek. Zo kunnen de OWL’s met hun openingsverhoudingen van f/6-f/7 verder worden geoptimaliseerd voor fotografie.

Ook de buitenkant van de “uilen” mag gezien worden; ze zijn stuk voor stuk van hoogwaardige materialen vervaardigd, gemulticoat, elegant afgewerkt en met hun wit-zwart-rood kleurenpalet zijn ze ook visueel een lust voor het oog.

OWL 80/480 met FPL53-fluorietglas

Alle OWL-modellen worden geleverd met bijpassende zwaluwstaart, ringklemmen, Vixen-zoekerschoen, draaggreep en intrekbare dauwkap. Dit zijn, samen met de roteerbare focuser met 1:10 reductie inclusief vergrendelingsmechanisme alsook een robuuste transportkoffer, de belangrijkste kenmerken van deze apo’s. Samengevat krijgt u dus toptelescopen met veel goede eigenschappen voor een betaalbare prijs binnen deze grootteklasse. De OWL-modellen 70 en 125 zullen in het voorjaar van 2022 in onze shop verkrijgbaar zijn.

Ontdek de TecnoSky OWL-serie en verscherp uw blik op de nachtelijke hemel – inclusief elegant design!

03.07.2022
Verzending in Nederland en België vanaf 4,90 €
Valuta
Advies
Contact
Geschenken