Winkelwagen
is leeg
Abboneer op RSS Feed of ATOM Feed

Nieuw: StarSense Explorer-telescoop van Celestron

June 30 2020, Stefan Taube

Het idee om een telescoop met een smartphone te besturen, is niet nieuw. Celestron brengt met de serie StarSense Explorer een nieuwe variant op de markt die vooral voor beginners interessant zou kunnen zijn.

Een bijzonderheid is dat bij de StarSense Explorer-telescopen geen WiFi-verbinding tussen de telescoop en de smartphone moet worden opgezet. De gratis StarSense Explorer-app weet zich via de smartphonecamera en een vernuftig spiegelsysteem rechtstreeks aan de nachtelijke hemel te oriënteren.

Celestron StarSense Explorer DX

Celestron StarSense Explorer DX

En zo werkt het: u moet enkel de gratis StarSense Explorer-app installeren en uw smartphone in de speciale houder van de telescoop bevestigen. De app gebruikt de locatiegegevens van uw smartphone om uw observatielocatie vast te stellen; ook de huidige datum en het tijdstip moeten niet afzonderlijk worden ingegeven.

De StarSense Explorer-app maakt gebruik van een speciaal Lost in Space-algoritme (LISA) dat ook bij ruimtesatellieten wordt gebruikt ter oriëntatie. Dat betekent dat sterrenpatronen die met uw smartphonecamera worden opgenomen, met de interne database worden vergeleken. Deze berekeningen worden met informatie van de gyroscoop en de versnellingsmeter van uw smartphone gecombineerd. Dat alles leidt tot een zeer hoge nauwkeurigheid die andere planetarium-apps niet kunnen bereiken! Zo navigeert u ook zonder voorkennis vastberaden door de nacht heen!

In drei Schritten zum Erfolg

Smartphone bevestigen, app starten en u kunt meteen observeren

De StarSense Explorer-app beveelt hemellichamen aan die het observeren waard zijn op basis van de huidige nacht en uw locatie. U kunt echter ook in planetariumview interessante objecten opsporen en deze identificeren.

De StarSense Explorer-telescopen worden met een azimutale montering geleverd. U kunt de telescoop dus eenvoudig in de hoogte en in het azimut bewegen. De twee assen met grote handgrepen beloven een nauwkeurige instelling en tracking. De telescopen zijn dus niet met een motor uitgerust, maar behoren tot de categorie van de PushTo-telescopen.

Bovendien kunt u uw StarSense Explorer-telescoop natuurlijk ook volledig zonder smartphone gebruiken, bijvoorbeeld wanneer u snel even naar de Maan wilt kijken, die u ook helemaal zonder elektronische hulpmiddelen gemakkelijk kunt vinden.

De gasreuzen in oppositie

June 25 2020, Jan Ströher

Heldere zomernachten in juli zijn perfect om de grote gasplaneten Jupiter en Saturnus waar te nemen. Beide planeten bevinden zich namelijk halverwege de maand in oppositie tot de Zon. Voor ons in Centraal-Europa ontstaan zo de optimale voorwaarden. De twee planeten bereiken hierdoor hun grootste schijnbare helderheid en de hoogste stand boven de horizon.

Normaal gesproken bevinden de planeten zich erg laag aan de horizon wat vanwege sterke atmosferische storingen (Seeing) een negatieve invloed op de waarneming heeft. Bovendien wordt het gezichtsveld dan vaak beperkt door gebouwen, bergen of bomen. De atmosferische storingen kunt u onder andere met een ADC (Atmospheric Dispersion Corrector) tegengaan.

Op het moment van oppositie staan beide planeten in zuidelijke richting in het sterrenbeeld Boogschutter op ongeveer 21° boven de horizon. Dit maakt de waarneming een stuk makkelijker. Dankzij hun maximale schijnbare helderheid zijn de gasreuzen op dat moment zeer eenvoudig te vinden. Een sterrenkaart zorgt hierbij een voor een goede oriëntatie.

Stellarium

De gasreuzen zijn trouwens ook voor beginners of kinderen met behulp van hun ouders een prachtig observatiedoel!

Jupiter straalt tot -2,7mag, Saturnus met ongeveer +0,1mag. Bovendien staan de reuzen aan de hemel vlak bij elkaar tot op ongeveer 7° afstand. Zo kunt u ze ook tijdens de korte zomernachten voor een redelijk lange tijd tegelijkertijd bekijken. Voor Jupiter kunnen ook met kleinere telescopen reeds de vier Gallileische manen Europa, Ganymedes, Io en Callisto worden herkend alsmede de twee hoofdwolkenbanden van de planeet. Om het contrast van de wolkenbanden te vergroten wordt vaak een daarvoor gemaakt filter gebruikt, zoals bijvoorbeeld een polarisatie of kleurfilter.

Jupiter in maart 2015 (Foto: Bernd Gährken, München in maart 2015 op een C11)

De veel verder staande Saturnus straalt met zijn indrukwekkende ringenstelsel en, in grotere optieken, ook met zijn Cassinnischeiding én de grootste vier tot vijf van zijn in totaal 82 manen.

Saturnus omringd door de maanden Enceladus, Tethys, Dione, Rhea en Titan (Foto: James Bates, Berlijn, augustus 2019, C8, 2x Barlow, ADC, UV/IR-blokfilter, ZWO ASI 224MC)

Voor Jupiter valt de precieze oppositiedatum op 14 juli, voor Saturnus is dat 20 juli. Over het algemeen zijn de maanden juli en augustus ideaal voor observaties, dus ook voorafgaand aan en na de oppositiedatum.

Iedereen die dan nog niet genoeg heeft van planetenobservaties kan zich vanaf september verheugen op de beginnende Mars-oppositie. De rode planeet staat dan wel aanzienlijk dichter bij de Aarde, maar is ook veel kleiner dan de reuzen Jupiter en Saturnus…

U kunt uw liefde voor de planeten bovendien showen met deze echte zomeroutfit.

Wij hopen dat u van een heldere hemel kunt genieten en wensen u veel succes en plezier bij de waarneming!

Gratis mondmasker m.b.v. een 3D-printer: zo maakt u zelf uw masker

May 29 2020, Marcus Schenk

Het is gebruikelijk geworden. Vanaf nu moeten we in het openbaar allemaal een masker dragen. Daarom hebben wij hier een opvallende DIY-tip voor iedereen met een 3D-printer.

Met ons gratis downloadbare 3D-bestand en een simpel stuk stof maakt u snel uw eigen masker als noodoplossing.

Nadat u de onderdelen heeft geprint maakt u binnen slechts enkele minuten een compleet masker.

 

Die selbstgebastelte Mund- und Nasenmaske

 

Hoe werkt het precies?

Normaal gesproken ontwikkelt onze productafdeling nieuwe producten en telescopen voor het merk Omegon, maar ten tijde van het coronavirus gooien we het over een andere boeg. Daarom hebben onze ontwikkelaars een houder ontworpen waarmee u zelfs van een keukenhanddoek en papieren zakdoek een stevig mondmasker kunt maken.

Maar hoe gaat dat in zijn werk? U bevestigt twee van de vier frames die door de 3D-printer zijn gedrukt aan de buitenkant van de stof. Zelfs onder een hoge spankracht scheurt het papier niet af, maar blijft het heel. U kunt een elastiekjes aan de frames bevestigen en voilà: uw masker is klaar.

En zo werkt het:

 1. Klik op Download Holder en Top en sla de bestanden op een geschikte kaart voor uw 3D-drukker op.

Download Holder

Download Top

 1. Plaats 1x Holders.stl en 2x Top.stl op het werkblad en start het 3D-printproces.
 2. Ongeveer drie uur later zijn deze onderdelen klaar:
Holder für die Mund- und Nasenmaske aus dem 3D-Drucker

Twee onderframes met spikes

Gegenstück für die Mund- und Nasenmaske aus dem 3D-Drucker

Een van twee bovenframes die beide op een onderframe met daartussen papier worden geklikt.

 

Zo maakt u stap voor stap uw masker:

 1. Leg een papieren zakdoek en twee keukendoeken klaar. Let op de kwaliteit van de stof: de stof moet zo dik en dicht zijn, dat hij niet vochtig wordt. Leg een keukendoek neer en plaats de tweede doek 90 graden gedraaid over de andere heen. Als laatste legt u de uitgevouwen zakdoek daarover heen.

2. Snij beide keukendoeken op dezelfde maat als de papieren zakdoek.


3. Gebruik de vouwen van de zakdoek als hulplijnen en vorm daar drie horizontale plooien van. Dit wordt later het klassieke maskerontwerp. Trek de plooien aan de zijkant naar elkaar toe (zie foto) en plaats het geheel met de plooien naar boven. Doe hetzelfde bij de twee andere plooien.

 

 1. De plooien moeten er hierna uitzien als op de volgende foto:

 1. Neem nu een gewone perforator en maak daarmee gaatjes in de linker- en rechterzijde van het masker.

 1. Neem een elastiek en knip twee stukken van ongeveer 20cm af. De houders hebben aan het ene uiteinde een klein gaatje en aan het andere uiteinde een smaller wordende gleuf om het elastiek vast te houden. Maak aan een kant van het elastiek een knoop en haal het met de andere kant door het kleine gat en trek het elastiekje door tot het bij de knoop stopt. Steek het uiteinde zonder knoop door de gleuf en klem het stevig vast. Doe hetzelfde met het andere stuk elastiek.

 2. Plaats het masker met gaatjes nu in de daarvoor bestemde uitstulpingen van de houder en leg hier de bovenframes op. Druk het geheel stevig vast zodat u ook de spikes in de stof drukt.

 1. Nu is uw masker klaar en kunt u het dragen zoals op de eerste foto.

Vergeet niet dat dit slechts een noodoplossing is en dat u de stof na gebruik moet vervangen. De kunststof elementen uit de 3D-printer zijn echter herbruikbaar.

Opmerking: deze maskers zijn ontworpen om het risico van overdracht van druppelinfectie in uw omgeving te verminderen. Het zijn geen wettelijke medische hulpmiddelen en geen persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s).

Veel plezier met het printen en samenstellen.

Astrohighlights in de zomer van 2020

May 27 2020, Marcus Schenk

Heldere kometen, fantastische vallende sterren in augustus en meerdere planeten in oppositie: de hemel in de zomer van 2020 bulkt van de astronomische delicatessen.

In juni al kunt u twee interessante kometen bewonderen: C/2020 F8 SWAN en C/2017 T2 PanSTARRS. De eerste verschijnt afwisselend aan de zuidelijke en noordelijke sterrenhemel en de tweede schittert hoog aan de hemel als circumpolair object. T2 PanSTARRS loont zich als u een telescoop gebruikt – en u kunt hem zelfs in een uitstekende positie vlak naast een welbekende ster ontdekken. Meer daarover in de onderstaande tekst.

Wij wensen u uren observatieplezier vol spanning.

Juni

1 juni: komeet SWAN

Het voorjaar van 2020 kende talrijke kometen. Een van de aantrekkelijkste exemplaren met een hoge helderheid is de komeet C/2020 F8 SWAN. In het voorjaar vertoefde hij aan de zuidelijke hemel, hij klom pas eind mei over de horizon en nu is hij ook aan de noordelijke hemel te zien.

4 juni: Mercurius grootste oostelijke elongatie

Mercurius bereikt zijn grootste oostelijke elongatie, die in deze constellatie 23 graden bedraagt. Aan de avondhemel kunt u hem vlak boven de noordwestelijke horizon zien. Wanneer u hem door een telescoop observeert, ziet u de planeet die bijna voor de helft belicht is.

5 juni: maansverduistering in de bijschaduw

Vanavond wordt de Maan voor ongeveer 50% in de bijschaduw van de Aarde ondergedompeld. Zo vindt er een verduistering in de bijschaduw plaats, die weliswaar astronomisch interessant is, maar visueel gezien niet zo spectaculair, aangezien de Maan slechts minimaal verduisterd wordt.

Het begin, rond 19.45 uur MEZT (17.45 uur UT), kunnen we nog niet volgen, omdat de Maan zich nog onder de horizon bevindt. Om 21.24 uur MEZT, op het moment van de maximale verduistering, ontdekken we haar vlak boven de zuidoostelijke horizon. Vanaf nu kunnen we het verdere verloop mee volgen tot de Maan om 23.04 uur MEZT weer uit de bijschaduw tevoorschijn komt.

5 juni: komeet PanSTARRS

Nog een interessante komeet die in ieder geval een mooie foto waard is: C/2017 T2 PanSTARRS. Hij werd op 1.10.2017 ontdekt en trekt sindsdien in een parabolische baan rond de Zon.

Momenteel heeft hij een helderheid van 8 mag en kunt u hem ook door kleine telescopen en grote verrekijkers waarnemen. Op 5 juni bevindt hij zich op een afstand van 1 graad van de heldere ster Dubhe van de Grote Beer. U vindt hem dus zeer eenvoudig met elke telescoop en een groothoekoculair of met een grote verrekijker.

9 juni: Maan bij Jupiter en Saturnus

Een zeldzaam, maar mooi schouwspel: aan het begin van de tweede helft van de nacht verschijnen de Maan, Jupiter en Saturnus samen boven de zuidoostelijke horizon. Beide planeten bevinden zich op een afstand van slechts 3 en 4 graden van onze natuurlijke satelliet en samen vormen ze een mooi trio. Rechts daarvan vinden we het sterrenbeeld Boogschutter met zijn zomerse deepsky-objecten en links zien we Steenbok.

13 juni: Maan bij Mars

Vanaf ongeveer 3.00 uur MEZT zijn we getuigen van een ontmoeting tussen Mars en de Maan op een hoogte van slechts 10 graden boven de horizon. Een mooi schouwspel: maar wie is de geheimzinnige bezoeker? Bijna onzichtbaar voegt de planeet Neptunus zich erbij, die we met de verrekijker net geen 1,5 graden boven Mars ontdekken.

19 juni: Maan verduistert Venus

Dit gebeurt zeer zelden: de Maan schuift vandaag voor Venus en verduistert haar. Dit tafereel vindt echter overdag plaats. Betekent dat misschien dat u het niet kunt zien? Toch wel, maar deze vertoning is eerder iets voor gevorderde hobby-astronomen. Om 9.55 uur MEZT (7.55 uur UT) schuift de Maan met zijn dunne sikkel voor Venus. Let op: de Zon bevindt zich ongeveer 20 graden ten oosten hiervan! Kijk nooit met het blote oog of met een optisch instrument naar de Zon.

27 juni: Juni-Boötiden

De meteorenzwerm van de Juni-Boötiden vindt zijn oorsprong in het sterrenbeeld Ossenhoeder. Het aantal vallende meteorieten is laag, maar variabel. We kenden al jaren waarin geen enkele meteoor werd gespot, maar andere jaren pronkten met wel 100 vallende meteorieten per uur. Omdat deze meteoren het spannend houden, loont het om wat beter te kijken.

Juli

5 juli: Maan bij Jupiter en Saturnus

Na het einde van de schemering verschijnen in het zuidoosten beide grote planeten Jupiter en Saturnus, die met een helderheid van -2,7 en 0,1 mag in de spotlights staan. Deze nacht voegt de sterk belichte Maan zich bij dit gezelschap, want gisteren was het nog volle maan.

8 juli: Venus maximale helderheid

Venus vertoeft momenteel in het sterrenbeeld Stier en in de Hyaden-sterrenhoop. Ze is voor slechts 30% belicht, maar straalt met een helderheid van -4,4 mag, de hoogste helderheid tot nu toe in dit jaar.

12 juli: Maan bij Mars

Vandaag ontmoeten Mars en de Maan elkaar op een afstand van ongeveer 2,5 graden.

Beiden bevinden zich in het sterrenbeeld Walvis aan de grens met Vissen en verschijnen na middernacht. In de schemeringsfase bevinden ze zich 30 graden boven de horizon. Hun meridiaan bereiken ze niet, omdat de Zon dan al lang opgekomen is.

12 juli: Venus bij Aldebaran

Het is een bijzonder schouwspel wanneer een heldere planeet langs een heldere ster voorbijtrekt. Zulke taferelen zijn zeer opvallend en mooi om waar te nemen. Op 12 juli trekt Venus op een afstand van slechts 0,5 graden langs de heldere ster Aldebaran in het sterrenbeeld Stier. Dit zou de dichtste ontmoeting zijn tussen een planeet en Aldebaran in deze eeuw.

14 juli: Jupiter in oppositie

Al tijdens de schemering komt Jupiter in het zuidoosten op en is als zeer helder hemellichaam te herkennen. Vandaag staat hij in oppositie ten opzichte van de Zon en kunt u hem de hele nacht lang bewonderen. Hij is nu 619 miljoen kilometer van de Aarde verwijderd en het licht heeft iets meer dan een halfuur nodig om ons te bereiken. Zijn schijnbare diameter bedraagt 47 boogseconden, zijn meridiaandoorgang vindt plaats om 1.25 uur MEZT (23.25 uur UT), wanneer hij het best zichtbaar is.

16 juli: Pluto in oppositie

De voormalige planeet, nu een dwergplaneet, staat in oppositie en schittert met een helderheid van 14,2 mag. Het is een uitdaging om hem met de telescoop op te sporen, wat overigens enkel lukt met een nauwkeurige kaart aan uw zijde. Pluto bevindt zich tijdens deze dagen tussen Saturnus en Jupiter, waarvan hij slechts 2 graden westelijk (links dus, stemt overeen met de middelste Telrad-cirkel) te vinden is.

17 juli: Maan bij Venus

Een aantrekkelijk uitzicht op de ochtendhemel: vandaag ontmoeten Venus en de zeer smalle, bijna 26 dagen oude Maansikkel elkaar in het sterrenbeeld Stier, in de buurt van de ster Aldebaran.

21 juli: Saturnus in oppositie

Juli is de maand van de opposities. Vandaag op het programma: Saturnus. Met 0,1 mag licht hij aanzienlijk zwakker op dan zijn prominente collega Jupiter. Maar Saturnus kan dan weer met zijn prachtige ring overtuigen, die wijd open staat en waarvan we in bovenaanzicht kunnen genieten.

22 juli: Mercurius grootste westelijke elongatie

In juni bevond Mercurius zich nog op zijn grootste oostelijke elongatie, en nu alweer op zijn grootste westelijke elongatie. Dat betekent dat hij nu aan de ochtendhemel pronkt, want hij gaat voor de Zon op. Vanaf 4.30 uur MEZT (2.30 uur UT) zou u hem ongeveer 3 graden boven de horizon moeten kunnen ontdekken. De Zon bevindt zich op dat moment 8 graden onder de horizon.

28 juli: Delta-Aquariden

Het laatste tafereel in deze maand: de Delta-Aquariden. Dat zijn vallende sterren die uit de regio rond het sterrenbeeld Waterman lijken te komen, met een maximaal aantal van 25 per uur. U kunt best tot na middernacht wachten om ze te observeren, wanneer de Maan al is ondergegaan.

Augustus

1 augustus: Maan bij Jupiter

Vandaag ontmoet de 12 dagen oude en bijna volle Maan Jupiter.

9 augustus: Maan bij Mars

Deze ochtend komt de Maan de planeet Mars tegemoet tot op een afstand van 2,75 graden. Terwijl Mars al in het sterrenbeeld Vissen staat, overschrijdt de Maan morgen pas de grens van Walvis naar Vissen.

12 augustus: Perseïden

Het absolute hoogtepunt elk jaar in augustus: de stortvloed aan vallende sterren van de Perseïden. In deze nacht kunnen we tot wel 100 meteoren per uur waarnemen, maar enkel zolang de Maan geen roet in het eten gooit. Dit jaar kunnen we enkel tijdens de eerste helft van de nacht ongestoord observeren zonder haar. Rond 0.30 uur MEZT (22.30 UT) komt ze op boven de horizon, licht ze alles op en worden de zwakke Perseïden door het maanlicht opgeslokt.

13 augustus: Venus grootste westelijke elongatie

Venus verkleedt zich vandaag als ster aan de ochtendhemel en bevindt zich vandaag op haar grootste westelijke elongatie met een afstand van 45 graden tot de Zon. Wanneer u Venus door uw telescoop observeert, is ze voor de helft belicht.

13 augustus: Maan bij Hyaden

De Maan staat in het sterrenbeeld Stier in de buurt van de Hyaden-sterrenhoop.

15 augustus: Maan bij Venus

Wie in de vroege uurtjes naar de hemel kijkt, kan Venus in de buurt van de smalle Maansikkel ontdekken. Beiden staan in het sterrenbeeld Tweelingen.

28 augustus: Maan bij Jupiter en Saturnus

Deze avond ontmoeten de Maan, Jupiter en Saturnus elkaar in het sterrenbeeld Boogschutter. Het trio is links naast het bekende asterisme van de Theepot te zien. Indien u ook vandaag niet aan deepsky-observatie kunt doen: wat denkt u van een rondgang langs de kraters van de Maan met als kers op de taart het uitzicht op de twee heersers van ons planetenstelsel?

Nu verkrijgbaar bij ons: mondmaskers

May 18 2020, Marcus Schenk

Het coronavirus veroorzaakt de ziekte COVID-19 (SARS-Cov-2). De ingevoerde verplichting om een mondmasker te dragen, helpt ons het virus in te dammen. Daarom kunt u bij ons mondmaskers van katoen of, indien gewenst, polyester verkrijgen alsook speciale mondmaskers met KN95-filterwerking.

Mund- und Nasenmaske MYONE

Mondmasker van MYONE

Mondmaskers van katoen

De wasbare, stoffen maskers van Masketo zijn zwart en bestaan uit 100% katoen. Dat betekent dat u ze altijd op 60 °C in de wasmachine kunt wassen en kunt hergebruiken. Het bevestigingsstuk over de neus kan op maat worden aangepast. De grote voordelen ten opzichte van papieren maskers voor eenmalig gebruik: u hebt minder kosten, geen afval en de meeste mensen vinden de ademhaling veel aangenamer in stoffen maskers.

De MYONE-maskers bestaan ook voor 100% uit katoen in de kleur wit en hebben een anatomisch aangepast ontwerp in de maten M en L. Het voordeel: ze zijn net zo aangenaam als de zwarte maskers van Masketo, maar dankzij het design is een neusbevestigingsstuk overbodig. Daarom kunt u deze maskers ook in de magnetron desinfecteren.

Opmerking: Deze maskers beperken het besmettingsgevaar via druppeltjes op anderen in de omgeving. Dit is geen goedgekeurd medisch hulpmiddel en geen persoonlijk beschermingsmiddel.

Mondmaskers met KN95-filterwerking

Met de mondmaskers met KN95-filterwerking beschermt u uw omgeving en uzelf tegelijkertijd. Volgens Wikipedia zijn ze op het vlak van functionaliteit gelijkwaardig aan de FFP2-mondmaskers, die meestal voor het medisch personeel worden gereserveerd. Het is gewoon goed om te weten dat u zich beschermd in het openbaar begeeft; vooral dan wanneer u veel met andere mensen in contact komt. Beschermen doen de KN95-mondmaskers prima, want 95% van de partikels groter dan 0,3 μm worden gefilterd.

Maskers met astronomische motieven

Als hobby-astronoom of ruimteliefhebber hebt u zoiets gewoonweg nodig: mondmaskers met astronomische motieven. 

U zou het haast kunnen denken door de naam, maar het mondmasker „Corona Borealis“ heeft werkelijk niets met het virus te maken. Het is de Latijnse naam van de “Noorderkroon”. Het masker is versierd met het motief van dit wondermooie sterrenbeeld met zijn belangrijkste ster Gemma.

Goed om te weten: binnenkort bieden wij ook mondmaskers met nog meer aantrekkelijke, astronomische motieven aan.

Iedere aankoop redt levens

Vele landen kregen het hard te verduren door COVID-19 en overal zijn er tekorten aan beademingstoestellen en medische verzorging. Hoe kunnen wij een handje helpen? Voor elke bestelling doneren wij 1 euro aan “Artsen Zonder Grenzen”. De organisatie voor humanitaire hulp bindt tijdens deze coronacrisis de strijd aan tegen de dood en voor het leven in meer dan 50 landen. Geef het voorbeeld en doe mee: bij de aankoop van een masker helpt u precies die mensen voor wie uw hulp onontbeerlijk is.

Bestel nu uw mondmasker.

MiniTrack met poolhoogtewig: zo is fotograferen nog makkelijker.

April 30 2020, Marcus Schenk

Staat u al maanden lang versteld van de prachtige foto’s die uw MiniTrack van de sterrenhemel maakt? Of heeft u zich er al vaker op betrapt dat u ook zulke foto’s zou willen maken?

Vandaag willen we u een combinatie laten zien waarmee het resultaat nog mooier wordt.

MiniTrack mit Polhöhenwiege

Een voorbeeldconstructie voor professionelere foto’s: de Omegon MiniTrack met een camera en poolzoeker op de nieuwe poolhoogtewig.

 

Stelt u zich eens voor: het is donker en u kunt de MiniTrack alleen vaag herkennen. U knielt voor uw statief om het instrument in te stellen. Maar we weten allemaal dat u hiervoor flink wat geduld nodig heeft. U moet immers het balhoofd uit zien te lijnen met de hemelpool. Dat is nog niet zo makkelijk. Het zweet zou u bijna uitbreken, en dat bij minus 5 graden.
Bestaat er geen manier om dit proces makkelijker te maken? Om het veiliger te maken? Misschien een manier die u van grote monteringen gewend bent?

Een slim idee: nu ook voor de MiniTrack.

Of u nu een MiniTrack LX2, een LX3 of de versies voor noord en zuid bezit: in combinatie met de kleine Omegon poolhoogtewig wordt het afstellen op de hemelpool nog nauwkeuriger. Via stelschroeven voor het azimut en de poolhoogte stelt u de benodigde hoek exact op de juiste graad in. Zo werkt u met uw MiniTrack net zo efficiënt als met een grote montering. Dankzij de preciezere instelling maakt u beelden met maar weinig fouten. Dat is inderdaad een slimme uitbreiding waar al velen op hebben gewacht.

Hoe monteert u uw MiniTrack?

Het is eenvoudig: de poolhoogtewig past op een 3/8“ schroef op uw fotostatief. Een ingebouwde waterpas geeft aan of u hem recht heeft gemonteerd. Uw MiniTrack bevestigt u simpelweg met een zwaluwstaart in de gebruikelijke Vixen-stijl. Zoals u gewend bent wordt uw montering op die manier binnen enkele seconden opgebouwd en naderhand ook weer opgeborgen.
Heeft u geen MiniTrack, maar een model van een andere fabrikant? Natuurlijk kunt u ook een andere mini-reismontering op de poolhoogtewig gebruiken.

Wordt u ook enthousiast van het idee om nog preciezere en mooiere opnamen met behulp van de MiniTrack te maken? Werp dan nu een blik op de Omegon poolhoogtewig.

Hij is er eindelijk! De Unistellar eVscope is nu leverbaar.

April 24 2020, Elias Erdnüß

De Unistellar eVscope is een computerondersteunde Newton-telescoop op een azimutale GoTo-montering.

 

Na een jarenlang proces van ontwikkeling is de eVscope van de Franse start-up Unistellar, waarop we in spanning hebben moeten wachten, eindelijk leverbaar! Terwijl hij voordien enkel verkrijgbaar was voor vroege supporters van de succesvolle Kickstarter-campagne, kunt u hem nu ook zelf gewoon in de Astroshop kopen.

De eVscope is net zoals een klassieke telescoop, maar met een vereenvoudigde bediening en uitgebreidere functionaliteit. Uw eerste kennismaking met de fascinerende hobby die astronomie is, wordt daarbij zo eenvoudig mogelijk gemaakt.

Dankzij de “live stacking” kunt u met de eVscope structuren en kleuren waarnemen in nevels en sterrenstelsels.

 

In tegenstelling tot bij een klassieke telescoop wordt de beeldweergave van de optiek niet rechtstreeks getoond; deze wordt door een zeer gevoelige sensor opgenomen. Het beeld wordt dan door een ingebouwde computer verwerkt en door middel van een contrastrijk oled-beeldscherm door een oculair heen naar het oog van de waarnemer geprojecteerd. De telescoop is in staat om licht over langere periodes te verzamelen (“live stacking”) en de beeldweergave daarvan zodanig te verwerken dat lichtzwakke nevels en sterrenstelsels duidelijk herkenbare structuren en kleuren krijgen! Met zuiver optische telescopen in deze grootteorde blijven deze details gewoonlijk onzichtbaar.

Bij de eVscope neemt een sensor het beeld van de nachtelijke hemel op. U bekijkt dat beeld dan op uw smartphone of op een contrastrijk oled-beeldscherm (Live Projection System).

 

Dankzij de intermediaire ingebouwde computer wordt de besturing van de eVscope bovendien kinderspel: aan de hand van de zichtbare sterren berekent de telescoop zijn exacte positie (“plate solving”). Op die manier kunnen de ingebouwde motoren uw telescoop nauwkeurig aansturen zodat u elk gewenst doelobject kunt waarnemen. In tegenstelling tot bij conventionele GoTo-telescopen verliest u dus geen tijd met het ingeven van gps-coördinaten en het correcte tijdstip, en blijft u gespaard van de star alignment, wat voor beginners doorgaans verwarrend kan zijn. Gewoon inschakelen en beginnen maar!

U bedient de eVscope door middel van een applicatie op uw smartphone. Meer informatie vindt u hier!

Gran Turismo GT 81: de high-end telescoop van William Optics!

April 9 2020, Stefan Taube

De Gran Turismo 81 refractor is een apochromatische triplet met een lenselement van FPL-53 glas uit Ohara, Japan. Deze combinatie zorgt voor de hoogste kleurzuiverheid en een sterk contrast! De GT81 is dus een telescoop die veelzijdig inzetbaar is en niets te wensen overlaat!

William Optics GT 81 Astroshop

Apochromatische refractor AP 81/478 Gran Turismo GT 81 van William Optics.

Uitgerust met een optionele zenitspiegel maakt deze apochromat het mogelijk om de maan en planeten met het hoogst mogelijke contrast te observeren. De licht-intensieve telescoop maakt het ook mogelijk om moeilijke DeepSky-objecten te blijven observeren: sterrenclusters, sterrenstelsels en nevels. Dankzij de kristalheldere beeldvorming van sterren is vooral de waarneming en resolutie van bolvormige sterrenhopen een groot genoegen.

Voor forografie adviseren wij de flattener en de flattener/reducer Flat6AIII. Deze optiek zorgt voor een vlak veld met dezelfde focuspositie, zelfs voor volformaatcamera’s. Het in de telescoop geïntegreerde Bahtinov-masker helpt bij het nauwkeurig scherpstellen.

U kunt uw Gran Turismo uitrusten met een zoekertelescoop of volgkijker met behulp van de in het handvat geïntegreerde prismastang.

De zeer robuuste en instelbare GT81-Apo is bij uitstek geschikt voor mobiele astronomie en astrofotografie. Het buisgewicht van vier kilogram is eenvoudig te hanteren voor middelgrote mounts. Neem de Apo gewoon mee onder een donkere hemel en ontdek de beste objecten uit de Messier en NGC-catalogus. De GT81 van William Optics wordt uw nieuwe favoriete telescoop na het Firstlight!

Hoogwaardige canvasafdrukken met astronomische motieven

April 8 2020, Stefan Taube

Wij bieden hoogwaardige astronomische foto’s in halfglanzendruk op canvas. Het canvas is opgespannen op een dennenhouten frame, dat is voorzien van zaagtandhangers om op te hangen. Elke beeld wordt met de hand gemaakt en individueel gecontroleerd!

Die Andromedagalaxie auf Leinwand

De Andromedastelsel op canvas

De beelden zijn gemaakt door de astrofotograaf Boris Štromar. De volgende motieven zijn momenteel leverbaar:

Elk motief is verkrijgbaar in drie maten.

Beveiligde verzending: De beelden worden individueel in folie gekrimpt en voorzien van beschermplaatjes voor de hoeken.

Oklop_Leinwanddruck

De astronomische motieven en de hoogwaardige prints zorgen voor een prachtige sfeer.

Meer informatie en bestelmogelijkheden vindt u hier in de Astroshop.

Astronomie shirts: De sterren zullen u goed staan.

April 3 2020, Marcus Schenk

Mode en astronomie: Gaan ze samen? Hobby astronomen zijn altijd blij geweest om anderen te laten zien waar ze gepassioneerd over zijn. Je hoeft je niet eens te laten inspireren door nerds als Sheldon Cooper. Astrofanen kunnen het allemaal zelf doen. Hou u van het universum? Met Omegon’s Space Shirts is het mogelijk om het universum aan iedereen te laten zien!

De T-shirts in het zwart zijn gemaakt van een sterke katoen, wat ons de hele dag door een comfortabel gevoel geeft. Een uitgebreide digitale print zorgt voor een stabiel motief en duurzame frisse kleuren. Verkrijgbaar in de maten M, L, XL, 2XL en 3XL en in de maten Regular, Fit of Unisex. De T-shirts zijn ontworpen en bedrukt in de EU.

 1. Melkweg

Onze Melkweg – ons thuis. Wie naar dit shirt kijkt, kan zich meteen voorstellen waar wij en ons zonnestelsel thuis zijn: aan de rand van ons melkwegstelsel in de Orion-arm.

Milky-Way-Shirt

Het Melkweg shirt met de positie van ons zonnestelsel.

 1. Sterrenkaart

Een blik op de sterrenhemel: waar is de Big Dipper, waar is de zomerdriehoek? U kunt het direct zien op deze sterrenkaart.

T-Shirt Sternenkarte

T-shirt sterrenkaart: de sterrenhemel voor de hele dag.

 1. Zonnestelsel

Onze planeten! Hoe ver weg zijn ze, hoe lang duurt een baan om de zon en hoeveel manen heeft Jupiter weer? Het T-shirt ziet er niet alleen mooi uit, het is ook erg informatief. Een infographic van het zonnestelsel om te dragen.

Planeten T-Shirt

Het T-shirt met veel informatie over de planeten.

 1. De Dobson-Waarnemer

Ga terug op weg met de Dobson-telescoop en geniet van het observeren van sterrenstelsels en nevels. Alles wat u nodig heeft is een telescoop en het hemelgewelf. Een gevoel van een speciaal soort.

T-Shirt Dobson

Het T-shirt voor Dobson-Waarnemer.

 1. Meteorenstroom

Een bos in het donker en vallende sterren aan de hemel. Een T-shirt voor astronomen en iedereen die wat dichter bij de sterren wil staan.

Omegon-T-Shirt-Meteorshower.

Omegon T-shirt – Meteorenstroom

 1. Astrofotografie

Een laptop, energie en een telescoop: wie zou niet denken dat het hier om astrofotografen gaat. We zijn ze immers de mooiste beelden van het universum verschuldigd. Voor iedereen die graag fotonen verzamelt en vastlegt met de telescoop is dit T-shirt het aangewezen kledingstuk.

T-Shirt Astrofotografie

Onze T-shirt Astrofotografie.

En welk T-shirt zal u dragen bij uw volgende ontmoeting met uw astro-vrienden?

 

03.07.2020
Verzending in Nederland en België vanaf 4,90 €
Valuta
Contact