Winkelwagen
is leeg
Abboneer op RSS Feed of ATOM Feed

Nieuw: Deluxe poolhoogtewig voor Omegon MiniTrack

October 19 2021, Marcus Schenk

Met de nieuwe deluxe poolhoogtewig slaagt u er nog beter in de MiniTrack met de hemelnoordpool uit te lijnen. Het voordeel voor u: de hele nacht lang neemt u ronde sterren waar.

Hoe lijnt u uw MiniTrack en andere astrotrackers zonder poolhoogtewig uit? In theorie kan dit ook met een statiefkop, maar de uitlijning en standvastigheid gelijken soms op de weersvoorspelling – met één woord: onnauwkeurig. En u wilt ‘s nachts uiteraard succesvol foto’s kunnen vastleggen.

De juiste weg naar succes

Dankzij de deluxe poolhoogtewig lijnt u de MiniTrack eenvoudig en precies met de hemelnoordpool uit. Dit lukt in een vingerknip en is supergemakkelijk.
Nu alles nog stabiel fixeren, en u hebt een duurzame uitlijning, zelfs wanneer u uw camera meermaals op nieuwe doelwitten richt.

In onze set-up gebruiken wij een Omegon 32 mm carbonstatief, de deluxe poolhoogtewig en een MiniTrack 3 met poolzoeker.

Eenvoudig monteren op elk statief

Via de 3/8 inch-schroefdraad schroeft u de poolhoogtewig op elk camerastatief. U hebt enkel nog een kleine Vixenstyle-zwaluwstaart nodig, zoals de Omegon zwaluwstaart 55 mm, waarop u de MiniTrack bevestigt. Nu kunt u uw astrotracker eenvoudig aansluiten en uitlijnen.

Kwaliteit afkomstig uit Portugal

De poolhoogtewig is van zeer hoogwaardige vervaardiging: ze is gemaakt van CNC-onderdelen en roestvrijstalen schroeven. Ze wordt in kleine oplage in Portugal geproduceerd en op kwaliteit getest.

Bekijk nu de ideale aanvulling op uw MiniTrack in de shop: Omegon deluxe poolhoogtewig.

Astrohoogtepunten in de herfst van 2021

September 1 2021, Marcus Schenk

De herfst staat in het teken van de planeten: Jupiter en Saturnus zijn immers nog steeds perfect zichtbaar. Bovendien hebt u de kans om de twee buitenste planeten, Uranus en Neptunus, in oppositie waar te nemen.

In de infografiek “Astrohoogtepunten in de herfst van 2021” vindt u een overzicht van de belangrijkste fenomenen die zich aan de hemel zullen afspelen. Data en meer details over deze fenomenen leest u in deze begeleidende tekst.

Wij wensen u veel observatieplezier!

September

September is de periode tussen de zomer en de herfst en dat is ook aan de sterrenhemel te merken. De sterrenbeelden Hercules en Lier neigen naar het westen. In het zuiden toont het sterrenbeeld Steenbok zich dan weer van een opvallende kant met de twee grote planeten Jupiter en Saturnus.

2/9 Maan bedekt Epsilon Gem – De smalle maansikkel bedekt in de vroege uurtjes de ster Epsilon Gem in het sterrenbeeld Tweelingen. Om 2 uur schuift de maan langs haar belichte kant op naar de ster. Een zeer goed zicht op de noordoostelijke horizon is hierbij onontbeerlijk. (Hoe goed de zichtbaarheid is, hangt af van waar u zich bevindt)

3/9 Maan bedekt Kappa Gem – Om 4:38 uur bedekt de maan de ster Kappa Gem in het sterrenbeeld Tweelingen. Een aantrekkelijk zicht, want de maan is nu slechts een smalle sikkel. (Hoe goed de zichtbaarheid is, hangt af van waar u zich bevindt)

3/9 Maan bij Pollux – In de tweede helft van de nacht duikt de maan in het sterrenbeeld Tweelingen boven de horizon op. Ze staat vandaag op slechts 3 graden van Pollux.

14/9 Neptunus in oppositie – De buitenste planeet van ons zonnestelsel staat in oppositie en is uitstekend te zien. Met de verrekijker kunt u hem reeds als “ster” spotten, maar met een telescoop ontwaart u een schijfje dat de 2,3 boogseconden kleine planeet voorstelt. Een sterrenkaart of app kan handig zijn.

17/9 Maan bij Jupiter en Saturnus – De twee grootste planeten ontmoeten elkaar in het sterrenbeeld Steenbok. Met de maan in het midden vormen ze een driehoek.

Oktober

In oktober zitten we helemaal in de herfst. Hoog boven ons hoofd herkennen we het beroemde vierkant van Pegasus en het sterrenbeeld Andromeda. Hoog tijd om een uitgebreide uitstap naar het Andromeda-sterrenstelsel te maken: steeds weer een beleving in uw verrekijker.

3/10 Maan bedekt Eta Leo – In de vroege uurtjes om 5:27 uur is het nog donker. Op dit uur bedekt de maan met haar smalle belichte sikkel de 3,4 mag heldere ster Eta Leo. Dit is met zekerheid de meest indrukwekkende sterbedekking in dit seizoen. (Hoe goed de zichtbaarheid is, hangt af van waar u zich bevindt)

8/10 Giacobiniden – De Giacobiniden of Draconiden zijn een meteorenzwerm die uit het sterrenbeeld Draak lijkt te komen. De piek wordt op 8 oktober verwacht. Een voorspelling over het te verwachten aantal vallende sterren is jammer genoeg onmogelijk, omdat dit sterk kan variëren. De radiant ligt in de buurt van de ster Beta Draconis. Het sterrenbeeld Draak is een circumpolair sterrenbeeld, wat betekent dat de radiant zich ‘s avonds op optimaal zichtbare hoogte bevindt.

9/10 Maan bij Venus – Na zonsondergang duiken in het zuidwesten een schitterende Venus en een slechts 3,5 dagen jonge maansikkel op. U hebt nog maximaal 2 uur de tijd voordat Venus weer onder de horizon verdwijnt.

14-15/10 Maan bij Jupiter en Saturnus – Na de burgerlijke schemering om 19 uur verschijnen de planeten Jupiter en Saturnus dominant aan de hemel. Hoewel ze in augustus in oppositie stonden, zijn ze nog steeds een blik waardig. De maan strooit overigens geen roet in het eten tijdens het waarnemen.

21/10 Orioniden – De Orioniden zijn een kleine meteorenzwerm met ongeveer 20 vallende sterren per uur. De radiant ligt in het sterrenbeeld Orion dicht bij de ster Betelgeuze. U kunt de vallende sterren de hele maand lang zien, maar de piek ligt tussen 20 en 21 oktober. Het beste tijdstip om te observeren, ligt tussen 22 uur en 5 uur.

23/10 Mercurius aan de ochtendhemel – In mei kon u Mercurius ‘s avonds spotten, en nu laat de verlegen planeet zich ‘s ochtends eventjes zien. Tussen 23/10 en 31/10 kunt u hem vlak boven de oostelijke horizon terugvinden.

November

Het sterrenbeeld Perseus staat in november in de buurt van het zenit. Daar vindt u de twee helderste sterren Mifak en Algol. Tussen Perseus en Cassiopeia schittert de beroemde dubbele sterrenhoop h en Chi, die in donkere gebieden ook met het blote oog te zien is.

3/11 Maan bij Mercurius – Er zijn twee redenen om vroeg op te staan: deze ochtend ontmoeten de flinterdunne maansikkel en Mercurius elkaar. Het is de laatste kans om Mercurius te zien voordat hij zich weer achter de zonnestralen verschuilt.

5/11 Uranus in oppositie – Met 5,6 mag is Uranus nu zelfs met het blote oog te spotten. Het blijft echter eenvoudiger om hem door een verrekijker of telescoop te observeren. Hij is te zien als een minuscuul groen schijfje waarop geen details te herkennen zijn, maar u zult hem wel als planeet kunnen identificeren.

8/11 Maan bij Venus – De groeiende maansikkel ontmoet vandaag de glanzend heldere Venus.

10/11 Maan bij Saturnus – De maan trekt op ongeveer 4,5 graden onder Saturnus door.

11/11 Maan bij Jupiter – Deze nacht trekt de maan langs Jupiter voorbij en beweegt zich aan bijna een halve graad per uur voort. Met Jupiter als referentiepunt kunt u de beweging goed volgen.

17/11 Leoniden – Van 16/11 op 17/11 bereiken de Leoniden hun piek. Samen met de Perseïden behoren ze tot de bekendste meteorenzwermen. Er zijn jaren geweest waarin deze meteoren als regen uit de hemel bleken te vallen. Dat gebeurt normaal gezien om de 33 jaar, wanneer de Aarde en de Leonidenwolk op elkaar botsen. In normale jaren bereikt de zwerm een piek van maximaal 20 vallende sterren per uur. Dit jaar gaat de smalle maansikkel al snel onder en kunnen we de hele nacht lang ongestoord van de vallende sterren genieten.

Nieuw: Tentobservatorium van Explore Scientific

August 23 2021, Stefan Taube

Ooit zullen telescoopbijeenkomsten weer mogelijk zijn! En al wie dan een tent heeft, zal ervan profiteren! Maar waarom niet meteen voor een tent kiezen waar u de telescoop direct in kunt plaatsen?

69811_3

Tentobservatorium van Explore Scientific

 

Het nieuwe tentobservatorium van Explore Scientific is niet alleen geknipt voor telescoopbijeenkomsten, maar ook wanneer u beschut tegen wind en strooilicht wilt observeren. U kunt hem dus zelfs perfect in uw eigen tuin opstellen, zodat u tijdens periodes met mooi weer meerdere nachten van de sterrenhemel kunt genieten.

Overdag beschermt het waterdichte tentobservatorium uw telescoop tegen zoninval of een plotselinge verandering van de weersomstandigheden.

69811_2

De weerbestendige bescherming helpt tegen onaangename verrassingen

 

Het geheim is de strakke spanning: gewoon even de hechting losmaken en de hele tent ontvouwt zich zo goed als vanzelf uit zijn verpakking. Bekijk hiervoor de video op de productpagina.

Veel plaats voor uw uitrusting: het tentobservatorium heeft een oppervlakte van 5 vierkante meter verdeeld over 2 ruimtes. Zo kunt u één ruimte voor de telescoop gebruiken de andere voor uw uitrusting.

Bovendien is het observatorium gemakkelijk te vervoeren. In de auto hebt u dus voldoende plaats over voor andere belangrijke zaken voor de telescoopbijeenkomst.

Meer informatie over dit innovatieve product vindt u hier in de shop.

Nieuwe CMOS-geoptimaliseerde lijnfilters van Baader

August 4 2021, Stefan Taube

De producent Baader presenteert enkele nieuwe filters voor astrofotografie in de spectraallijnen H-alpha, OIII en SII:

Filtersets

De halfwaardebreedte van de smalbandfilters bedraagt 6,5 nanometer en die van de ultrasmalbandfilters bedraagt zelfs maar 3,5 tot 4 nanometer. De f/2-filters zijn geoptimaliseerd voor zeer snelle astrografen, zoals de RASA-optieken van Celestron.

Alle filters zijn verkrijgbaar in de gebruikelijke maten:

cmos-filter-groessen

Met een lijnfilter kunt u heldere nevels zelfs onder een lichtvervuilde stadshemel fotograferen! Deze filters laten enkel die lichtdeeltjes door naar de camerasensor, die het hemellichaam doen oplichten. Alle andere golflengten worden geblokkeerd. Zo ontstaan contrastrijke beelden van planetaire nevels, supernovaresten en stervormingsgebieden.

Aan astrofotografie komen drie soorten lijnfilters te pas, die telkens de helderste spectraallijn van zuurstof-, zwavel- of waterstofatomen doorlaten. Afhankelijk van het hemellichaam kan één filter al voldoende zijn om spectaculaire beelden vast te leggen. Het ideale is om drie beelden, telkens gemaakt met een bepaalde lijnfilter, te combineren.

De nieuwe generatie van CMOS-geoptimaliseerde filters van Baader onderscheidt zich onder meer door:

 • Reflex-Blocker™-coatings voor een zo hoog mogelijke resistentie tegen retroreflecties van de dichtstbijzijnde hulpoptiek, ook onder zeer ongunstige omstandigheden
 • de halfwaardebreedte bij elke filtercategorie die zorgvuldig is aangepast om 1:1:1-belichtingen mogelijk te maken, afgestemd op de typische CMOS-kwantumefficiëntie en S/N-verhouding
 • de gezwarte randen rondom, met een indicator op de voorkant van de filter in de vorm van een zwarte buitenrand, om ook elke reflectie te vermijden van licht dat op de filterrand valt
 • de individuele filters die elk nauwgezet optisch gepolijst en gecoat werden met verzegelde coatingrand
 • Life-Coat™: nogmaals hardere coatings voor een duurzame coating en een oneindige levensduur!

Baader-Filter-Technologien

Alle nieuwe filters vindt u hier in de shop.

Sterrenveldkijker van Omegon: Sky&Telescope test dit superoog uit

August 3 2021, Marcus Schenk

De Omegon-sterrenveldkijker 2,1×42 mm is een wonderbaarlijk instrument voor het observeren van sterrenvelden, uitgestrekte nevels en volledige sterrenbeelden. Dennis di Cicco testte de Omegon-sterrenveldkijker uit voor het astronomietijdschrift Sky&Telescope.

 

Met zijn opening van 42 mm en vergroting van 2,1x is deze sterrenveldkijker werkelijk buitengewoon. De volledig nieuwe observatie-ervaring die hij biedt, was met verrekijkers en telescopen tot nu toe nog niet mogelijk. Dit is een van de redenen waarom Sky&Telescope dit instrument van naderbij wilde bekijken. Het tijdschrift hechtte onder meer waarde aan het compacte gebruiksgemak, het reuzachtige gezichtsveld en het diepe inzicht in de hemel. De auteur van het testverslag kon de sterrenbeelden Zwaan, Orion, Tweelingen, Voerman en Perseus in hun geheel ontwaren, en ook enkele deepsky-objecten en dubbelsterren zoals Algol.

Testbericht Omegon Sternfeldglas

Enkele citaten uit het testverslag:

Very well made

Excellent aid for learning and enjoying the night sky under less-than-ideal conditions

The Omegon 2.1×42 Binoculars are definitely a joy to use

I was seeing stars more than 1.5 magnitudes fainter in my surburban sky

Op vakantie of op huttentocht door de Alpen: dankzij de Omegon-sterrenveldkijker hoeft u mooie waarnemingen niet te missen, ook wanneer u geen plaats hebt voor een telescoop of verrekijker. Of u gebruikt hem voor een kleine “observatiesnack” als tussendoortje. Voor de Omegon-sterrenveldkijker 2,1×42 mm hebt u beslist nog wat plaats vrij in uw (reis)tas.

OpenAstroTech: de zelfbouwmontering!

July 13 2021, Stefan Taube

Een cameramontering stelt u in staat om de roterende nachtelijke hemel op beeld vast te leggen met uw camera, die uitgerust is met een cameralens of een kleine telescoop. Zo kunt u lang belichte foto’s maken van uitgestrekte gebieden aan de sterrenhemel.

De producent OpenAstroTech biedt nu een zeer functioneel en tegelijkertijd bijzonder voordelig soort cameramontering aan: de OpenAstroTracker is een zelfbouwmontering!

Der OpenAstroTracker mit Kamera und optionalem Autoguider

De OpenAstroTracker met camera en optionele autoguider

Het zelf in elkaar zetten is niet alleen leuk en zeer leerrijk, maar dankzij het doe-het-zelfprincipe profiteert u bovendien van een GoTo-montering met een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding!

Enkele kenmerken:

 • GoTo: de montering is inclusief volwaardige computerbesturing. De elektronica is compatibel met de gebruikelijke astronomiesoftware.
 • Geschikt voor DSLR-camera’s met een totale lengte van maximaal 35 cm (camera en objectief). Zonder autoguider ligt de brandpuntsafstand op maximaal 200 millimeter.
 • Stappenmotoren met hoge precisie: nauwkeurigheid van de GoTo-besturing ca. 1 boogminuut, volgnauwkeurigheid 25 boogseconden, nauwkeurigheid met autoguider ca. 1 boogseconde.

Wat hebt u nodig? Een powerbank met USB-aansluiting voor 5V/1A.

De OpenAstroTracker is verkrijgbaar in verschillende varianten afhankelijk van de poolhoogte-instelling. U krijgt van ons een set met een montering voor ofwel een breedtegraad van 35° tot 45°, ofwel een breedtegraad van 45° tot 55°.

Der Bausatz OpenAstroTracker

De OpenAstroTracker-bouwset

Geen zorgen: de elektronische onderdelen zijn allemaal gebruiksklaar. Solderen is niet nodig.

Optioneel kunt u ook een passende autoguider verkrijgen, natuurlijk ook een doe-het-zelfexemplaar: OpenAstroGuider V2

Omegon Advanced 150 mm: nu met 2 inch-focuser

July 12 2021, Marcus Schenk

De Omegon Advanced 150/750 EQ-320 telescoop is een populair instrument voor beginners die van astronomie hun spannende hobby willen maken. Met de nieuwe, grote focuser kunt u nu zelfs 2 inch-oculairs gebruiken; voor indrukwekkende waarnemingen en een haast grenzeloos uitzicht op het heelal.

2" Okularauszug beim EQ-320 6"

Tot nu toe konden astronomieliefhebbers enkel 1,25 inch-oculairs en -accessoires gebruiken in combinatie met hun Advanced 150/750 EQ-320 telescoop. Maar de nieuwe 2 inch-Crayford-focuser (patent in aanvraag) verruimt uw horizon letterlijk en figuurlijk. Zo kunt u al uw oculairs en accessoires naar wens inzetten.

Deze voordelen heeft de focuser voor u in petto

Met de 2 inch-oculairs die verkrijgbaar zijn in onze shop profiteert u van een groter overzicht over de hemel dan met 1,25 inch-oculairs mogelijk zou zijn. Vang uitgestrekte hemellichamen bijvoorbeeld in hun volledige omvang in uw beeldveld of geniet van brede sterrenvelden die wel oneindig lijken door te gaan. Ook het opsporen van hemellichamen zal u nu gemakkelijker afgaan. Kort gezegd is een 2 inch-oculair een zegen voor deepsky-waarnemers die de hemel zoals door een panoramavenster wensen te beleven.

Waarom zou u niet meteen de meegeleverde standaard 1,25 inch-oculairs aanvullen met een 2 inch-oculair? Het Omegon SWA-oculair 32 mm, 2 inch belooft een fantastische beeldweergave en zorgt bij deepsky-waarnemingen voor een echt wow-effect.

Soepele mechaniek voor een nauwkeurige scherpstelling

Voor een Newton-telescoop van 150 mm zijn dergelijk grote focusers zeer ongebruikelijk. Onze ontwikkelingsafdeling was er echter op gebrand om ook eigenaars van middelgrote en compacte telescopen de kans te geven om de hemel met groothoekoculairs te beleven. In tegenstelling tot een normale tandwielfocuser functioneert de nieuwe 2 inch-Crayford-focuser dankzij de kogellagers volledig spelingsvrij. Zo kunt u hemellichamen zeer soepel en nauwgezet scherpstellen.

De voordelen van de Advanced 150/750 EQ-320:

 • Beleef hemellichamen scherp en helder dankzij de parabolische hoofdspiegel
 • Crayford-focuser, 2 inch (patent in aanvraag) voor 1,25 inch- en 2 inch-oculairs: sluit gemakkelijk extra accessoires aan – ook van andere producenten
 • Parallactische montering: zo kunt u hemellichamen nauwkeurig volgen
 • Zorgeloos de hemel leren kennen: volledige set met telescoop en twee oculairs
 • Succesvol en eenvoudig hemellichamen opsporen dankzij de verlichte led-zoeker
 • Herken meteen sterren, planeten en nevels – ook als u nog een absolute beginner bent

Vanaf nu is de Advanced 150/750 EQ-320 telescoop met een 2 inch-focuser verkrijgbaar.

Astrohoogtepunten in de zomer van 2021

June 4 2021, Marcus Schenk

Weer een zonsverduistering na zes jaar, de grote planeten in oppositie en de sterrenregen van augustus zonder enig maanlicht.

Wie deze zomer de sterren niet aanschouwt, mist iets. Met de infografiek “Astrohoogtepunten in de zomer van 2021” hebt u een handig overzicht van alle belangrijke hemelfenomenen, zodat u niets uit het oog verliest. Onder de grafiek vindt u enige toelichting bij de fenomenen.

Wij wensen u veel observatieplezier.

Juni

10/6 Gedeeltelijke zonsverduistering

De vorige gedeeltelijke zonsverduistering in Europa konden we op 20 maart 2015 aanschouwen. Toen bedekte de maan de zon voor wel 80 %. Op 10 juni vindt opnieuw een zonsverduistering plaats, die in Groenland en Noord-Canada ringvormig is, maar in Centraal-Europa slechts gedeeltelijk te zien is. Met de bedekkingsgraad van slechts enkele procenten maakt deze zonsverduistering een eerder onspectaculaire indruk. Hoe noordelijker u zich bevindt, des te hoger is de verduisteringsgraad. Zo schuift de maanrand gezien vanuit München slechts voor 6,3 % voor de zon, maar vanuit Hamburg wordt dit al 17,3 %. De verduistering begint voormiddag (afhankelijk van uw precieze locatie) rond 11.35 uur en eindigt rond 13.22 uur. Let op: Kijk enkel naar de zon door een geschikte zonnefilter, die u in onze onlineshop kunt verkrijgen.

Bedekkingsgraad op onze Astroshop-locaties:

Landsberg, Duitsland: 6,56%

Marseille, Frankrijk: 2,7%

Malaga, Spanje: 1,3%

Warschau, Polen: 9,9%

Hasselt/Genk, België: 14,9%

Aveiro, Portugal: 9%

Palermo, Italië: 0%

12/6 Maan bij Venus

Kort na zonsondergang verschijnt in het verre westen de tedere, groeiende maansikkel en de stralende Venus. Links daarboven ontdekt u de planeet Mars. Als u met een verrekijker observeert, brengt een korte diagonale ruk naar linksboven u bij de Bijenkorfcluster M44.

13/6 Maan bij Mars

Vandaag klimt de maan hogerop en houdt de planeet Mars gezelschap, die ze vanop een afstand van 1,8 graden passeert. Beide zijn de moeite om te observeren met uw verrekijker.

27/6 Juni-Boötiden

De meteorenzwerm Juni-Boötiden vindt zijn oorsprong in het sterrenbeeld Ossenhoeder. Het aantal vallende meteoren is gering, maar varieert. Er zijn al jaren geweest waarin geen enkele meteoor werd gespot, maar er zijn ook jaren geweest met 100 vallende meteoren per uur. Net omdat deze meteoren u in spanning houden, loont het zich ze in het oog te houden.

27/6 Maan bij Saturnus

Wie de grote gasreuzen wil ontwaren, moet in juni nog tot middernacht geduld hebben. Saturnus bevindt zich momenteel in het sterrenbeeld Steenbok, de gehoornde berggeit die voor de ochtendschemering omhoog klimt langs de meridiaan naar de top van de hemel. Vandaag passeert de maan Saturnus vanop een afstand van ongeveer 9 graden.

29/6 Maan bij Jupiter

Op haar weg langs de ecliptica trekt de maan deze ochtend vanop ongeveer 5 graden onder Jupiter door. Het is interessant om de grote verschillen in helderheid tussen de maan, Jupiter, Saturnus en de helderste sterren waar te nemen.

Juli

8/7 Maan bij Mercurius

In de volgende dagen is Mercurius zeer diep aan de ochtendhemel zichtbaar. Bij een perfect zicht op de horizon kunnen we hem vanaf 4 uur duidelijk net boven een vlak landschap ontwaren. 2,5 graden daarboven houdt de smalle maansikkel hem gezelschap. Binnen twee dagen is het nieuwe maan.

12/7 Maan bij Venus en Mars

In de avondschemering al zorgen de maan en de beide planeten Venus en Mars voor een aantrekkelijk schouwspel. De duikende Leeuw lijkt wel naar de drie hemellichamen te willen happen. Door uw verrekijker kunt u de hemellichamen tegelijk in uw gezichtsveld bewonderen. Maar u hebt ook de mooie gelegenheid om een foto in de schemering te maken.

18/7 Pluto in oppositie

Pluto is een moeilijk zichtbare dwergplaneet en vormt een uitdaging voor grotere telescopen. Ooit de 9e planeet, maar in 2006 verloor hij die titel. Onze fascinatie voor dit buitenbeentje in ons zonnestelsel blijft echter goed en wel overeind. Indien u graag een blik werpt op Pluto, dan is tijdens zijn oppositie de beste gelegenheid. Het best kunt u een beroep doen op de besturing van uw GoTo-montering en een sterrenkaart erbij nemen om hem van de sterren in de achtergrond te kunnen onderscheiden.

Coördinaten voor de GoTo-besturing (23.59 uur MEZT): RK: 19u49m59s, DEC: -22°38′

19/7 Gouden Hendel

Een gouden hendel op de maan? Die bestaat wel degelijk, maar enkel tijdens een specifieke maanfase. Als een hendel gemaakt van licht verlicht hij de nacht op de maan, vlak naast de terminator. We aanschouwen het Mare Imbrium in de regio van de krater Sinus Iridum en van de Montes Jura. De zon komt hier aan de dag-nachtgrens op. Maar wanneer de krater nog in het duister ligt, hult de zon de cirkelvormig geordende bergtoppen van de Montes Jura in zonnelicht. Een gouden ring in de duisternis. Dit fenomeen is het best te zien tussen 18.00 uur en 21.30 uur MEZT.

20/7 Maan bij Antares

Vanavond is de maan ten oosten van de ster Antares te vinden. Hij is een rode superreus en schittert helder en met een rode gloed aan de nachtelijke hemel. Hij heeft een diameter die wel 700 maal groter is dan die van onze Zon en zou enkele planeten, inclusief onze Aarde, gewoonweg opslokken als hij op de plaats van onze vertrouwde ster zou staan.

21/7 Venus bij Regulus

Na zonsondergang kunt u bij een goed zicht op de horizon Venus aan de voet van het sterrenbeeld Leeuw spotten. Vlakbij vindt u de ster Alpha Leonis, beter bekend als Regulus. Vertaald betekent die naam trouwens “kleine koning” of “prins”. Wie nu aan de kleine Simba en de Leeuwenkoning moet denken, heeft het waarschijnlijk helemaal bij het juiste eind.

24/7 Maan bij Saturnus

Al voor middernacht verschijnt het sterrenbeeld Steenbok boven de horizon. Hij is eenvoudig te herkennen aan zijn schotelachtige vorm. Deze nacht trekt de maan onder Saturnus door vanop een afstand van 4,6 graden. Wanneer u Saturnus door uw verrekijker bekijkt, valt links ervan een 5,8 mag heldere ster op.

25/7 Maan bij Jupiter

Een dag na de ontmoeting met Saturnus vergezelt de maan Jupiter in het sterrenbeeld Waterman. Beide hemellichamen naderen elkaar deze nacht tot op 5,5 graden. Volgende maand staan beide gasreuzen in oppositie ten opzichte van de zon.

28/7 Delta-Aquariden

De Delta-Aquariden zijn een meteorenzwerm die uit het sterrenbeeld Waterman schijnt te komen. Met zijn 25 meteoren per uur is hij echter lang niet zo opvallend als de vallende sterren die in augustus te zien zijn. Aangezien de maanfase tamelijk gevorderd is, kunt u de meteorenzwerm enkel vóór de opkomst van de maan observeren.

Augustus

1/8 Jupiters maan Ganymedes bedekt Europa

Wanneer u na de opkomst van Jupiter een blik door uw telescoop werpt, hebt u zicht op twee van Jupiters manen, Europa en Ganymedes.  Want net zoals een dubbelster staan ze vlak bij elkaar. Om 0.00 uur MEZT bedekt Ganymedes de iets kleinere Europa, hoewel slechts gedeeltelijk. Rond 2.00 uur MEZT volgen beide manen weer hun eigen weg.

2/8 Saturnus in oppositie

Vanwege de diep gelegen ecliptica was Saturnus in de afgelopen jaren steeds vlak boven de horizon te zien. In 2019 bereikte hij een hoogte van ongeveer 20 graden. Dit jaar kunnen we hem tijdens zijn oppositie op een hoogte van 24 graden waarnemen. Maar ook in de komende jaren zal Saturnus verder naar boven klauteren. Dat is positief, want hoe hoger zijn positie, des te minder hebben we met turbulentie in de atmosfeer te maken.

Op 2 augustus bereikt hij zijn oppositie en straalt met 0,1 mag helder aan de hemel. Zo vormt hij concurrentie voor de helderste sterren. Hij is te herkennen aan zijn geelachtige kleur en zijn rustige gloed. Zijn ringopening bedraagt 18 graden en we kijken vanuit het noorden op zijn ringenstelsel, waarin de Cassinischeiding duidelijk te herkennen is.

11/8 Maan bij Venus

Het is de moeite om de avondschemering van naderbij te bekijken: Diep in het westen straalt de heldere Venus en de smalle maansikkel vergezelt haar net erboven.

12/8 Perseïden

Verheug u alvast op de mooiste sterrenregen van het jaar. Dit jaar kunnen we de Perseïden in topvorm beleven. Want wanneer we de zwerm observeren, is er nieuwe maan en dus de hele nacht lang een duistere hemel. In de vroege uurtjes van 12 augustus bereikt de meteorenzwerm zijn hoogtepunt. Dan zijn er tot wel 100 vallende sterren per uur te zien, die met een snelheid van ongeveer 216.000 km/u door onze atmosfeer razen.

Het beste tijdstip om te observeren, ligt tussen 22.00 uur en 4.00 uur.

18/8 Mars bij Mercurius

Een extreem nauwe ontmoeting die enkel voor de ogen van ervaren waarnemers is bestemd: in de avondschemering van 18 augustus ontmoeten Mars en Mercurius elkaar slechts ongeveer 3 graden boven de horizon. De zon staat dan net onder de horizon.

20/8 Jupiter in oppositie

Al in de ochtendschemering ziet u Jupiter in het oosten verschijnen, met zijn helderheid van -2,8 mag een object dat niet te missen is. Maar de avondhemel heeft nog meer opvallende objecten te bieden: de maan en Saturnus staan vlak bij elkaar en de stralende Venus pronkt vlak boven de westelijke horizon.

Het is echter Jupiter die in de spotlights staat vannacht, want hij staat in oppositie ten opzichte van de zon en is de hele nacht lang zichtbaar. Hij is op dit moment ongeveer 600 miljoen kilometer van de aarde verwijderd en het licht heeft een goed halfuur nodig om tot bij ons te geraken. Zijn schijnbare diameter bedraagt 49”, zijn culminatie en dus zijn beste zichtbaarheid en hoogste punt bereikt hij om 1.14 uur MEZT.

Dobson-telescopen met PushTo van Taurus

April 12 2021, Stefan Taube

De Poolse telescoopfabrikant Taurus biedt voor zijn Dobson-telescopen digitale deelcirkels (DSC) aan als bijkomende uitrusting. Dankzij deze toebehoren beschikt de telescoop steeds over informatie omtrent de positie van beide assen. Als u nu uw smartphone met de telescoop verbindt, kunt u op een planetarium-app zien naar welke hemelregio uw telescoop wijst.

Taurus Dobson mit DSC-System

Taurus Dobson met DSC-systeem

Nog interessanter is natuurlijk het omgekeerde scenario: zoek in de planetarium-app een interessant hemellichaam uit. Nu kan uw smartphone u tonen hoe u de telescoop moet bewegen om dit object door het oculair te kunnen observeren. Deze manier van werken wordt ook wel PushTo genoemd. Alle PushTo-telescopen vindt u hier in de webshop.

Taurus Bluetooth & WiFi PushTo DSC System

Het bluetooth- en WiFi DSC-systeem in detail

U kunt uw telescoop van Taurus met het DSC-systeem uitrusten wanneer u maar wilt. Maar wij bieden ook alle modellen met een reeds vooraf geïnstalleerd DSC-systeem aan onder de volgende link: Dobson-telescopen van Taurus met PushTo.

Naast de DSC-encoders biedt Taurus nog twee andere accessoires aan:

Ook deze accessoires kunnen reeds vooraf geïnstalleerd geleverd worden, zodat u dat zelf niet meer hoeft te doen.

Om het overzicht over het enorme assortiment Dobsons van Taurus te bewaren, kunt u al aan de productnaam zien of er accessoires vooraf geïnstalleerd zijn:

 • Telescopen met de afkorting “SMH” (secondary mirror heating) in de naam zijn met vangspiegelverwarming uitgerust.
 • Telescopen met de afkorting “DSC” (digital setting circles) beschikken over PushTo.
 • Indien de afkorting “CF” (cooling fan) in de productnaam staat, dan is de hoofdspiegel met een ventilator uitgerust.

So is de Dobson N 504/2150 T500 Professional SMH DSC CF van Taurus bijvoorbeeld met vangspiegelverwarming, digitale deelcirkels en een hoofdspiegelventilator uitgerust.

Wij helpen u graag bij het uitkiezen van de juiste Taurus Dobson-telescoop voor u. Daarna moet u enkel nog wat geduld oefenen, want uw telescoop wordt pas na de bestelling bij de Taurus-fabrikant vervaardigd. Het is nu eenmaal geen standaard telescoop die zo van de band rolt.

De dwerg met turbo: de nieuwe, snelle Omegon-astrografen

March 24 2021, Marcus Schenk

De nieuwe astrografen van Omegon zijn speciale telescopen voor fullframe-camera’s en bieden een hoge lichtsterkte. Dankzij de duizelingwekkend snelle openingsverhouding van f/2,8 tot f/3,2 kunnen ze astrofoto’s met extreem korte belichtingstijden vastleggen.

Poleposition op uw montering

Deze telescoop hoeft niet warm te lopen, hij is meteen startklaar voor snelle astrofoto’s. De 6 inch- en 8 inch-astrografen met openingsverhoudingen van f/2,8 en f/3,2 zijn in vergelijking met een normale f/5 Newton-telescoop ongeveer 3 keer lichtsterker. Dat betekent dat u veel sneller astrofoto’s kunt maken en volgfouten minimaliseert.

Korte brandpuntsafstand, groot gezichtsveld

Breedbeeld-astrofotografie wordt steeds populairder, met een zeer grote achterban dankzij monteringen zoals MiniTrack. Met deze telescoop treedt u echter nog veel verder in detail en kunt u fantastische breedbeeldopnamen maken van bijvoorbeeld uitgestrekte nevels.

Full power voor fullframe

Met de 3 inch-focuser, de ingebouwde 3 inch-corrector en de vangspiegel van 90 mm wordt de beeldcirkel (44 mm) van de Omegon-astrograaf volledig belicht; ideaal om een fullframe-camera met een hoge resolutie te gebruiken. Door de werkafstand van 55 mm hebt u voor spiegelreflexcamera’s geen bijkomende afstandsadapter nodig. Bij de Omegon Pro Astrograaf N 200/640 OTA telescoop verkrijgt u met een doorsnee fullframe-sensor een beelddiagonaal van ca. 3,8 graden aan de hemel. Dat maakt van de California-nevel in Perseus, het Andromeda-sterrenstelsel of de Cirrus-regio wondermooie doelwitten.

Elegante tubus van carbon

De nieuwe astrograaf ziet er niet enkel elegant en hoogwaardig uit: hij is het ook. Dankzij de carbontubus hebt u bovendien het voordeel van een stabiele focus, aangezien het materiaal bijzonder temperatuurstabiel is.

De modellen zijn verkrijgbaar in de volgende varianten:
Omegon Pro Astrograaf N 150/420 OTA telescoop
Omegon Pro Astrograaf N 200/640 OTA telescoop

Wilt ook u graag nieuwe paden in de astrofotografie bewandelen? Maak dan kennis met de Omegon-astrografen.

19.10.2021
Verzending in Nederland en België vanaf 4,90 €
Valuta
Contact