Meer dan 7500 artikelen uit voorraad leverbaar
Laagsteprijsgarantie
Uw partner voor astronomie

Archief voor August 2021

Nieuw: Tentobservatorium van Explore Scientific

August 23 2021, Stefan Taube

Ooit zullen telescoopbijeenkomsten weer mogelijk zijn! En al wie dan een tent heeft, zal ervan profiteren! Maar waarom niet meteen voor een tent kiezen waar u de telescoop direct in kunt plaatsen?

69811_3

Tentobservatorium van Explore Scientific

 

Het nieuwe tentobservatorium van Explore Scientific is niet alleen geknipt voor telescoopbijeenkomsten, maar ook wanneer u beschut tegen wind en strooilicht wilt observeren. U kunt hem dus zelfs perfect in uw eigen tuin opstellen, zodat u tijdens periodes met mooi weer meerdere nachten van de sterrenhemel kunt genieten.

Overdag beschermt het waterdichte tentobservatorium uw telescoop tegen zoninval of een plotselinge verandering van de weersomstandigheden.

69811_2

De weerbestendige bescherming helpt tegen onaangename verrassingen

 

Het geheim is de strakke spanning: gewoon even de hechting losmaken en de hele tent ontvouwt zich zo goed als vanzelf uit zijn verpakking. Bekijk hiervoor de video op de productpagina.

Veel plaats voor uw uitrusting: het tentobservatorium heeft een oppervlakte van 5 vierkante meter verdeeld over 2 ruimtes. Zo kunt u één ruimte voor de telescoop gebruiken de andere voor uw uitrusting.

Bovendien is het observatorium gemakkelijk te vervoeren. In de auto hebt u dus voldoende plaats over voor andere belangrijke zaken voor de telescoopbijeenkomst.

Meer informatie over dit innovatieve product vindt u hier in de shop.

Nieuwe CMOS-geoptimaliseerde lijnfilters van Baader

August 4 2021, Stefan Taube

De producent Baader presenteert enkele nieuwe filters voor astrofotografie in de spectraallijnen H-alpha, OIII en SII:

Filtersets

De halfwaardebreedte van de smalbandfilters bedraagt 6,5 nanometer en die van de ultrasmalbandfilters bedraagt zelfs maar 3,5 tot 4 nanometer. De f/2-filters zijn geoptimaliseerd voor zeer snelle astrografen, zoals de RASA-optieken van Celestron.

Alle filters zijn verkrijgbaar in de gebruikelijke maten:

cmos-filter-groessen

Met een lijnfilter kunt u heldere nevels zelfs onder een lichtvervuilde stadshemel fotograferen! Deze filters laten enkel die lichtdeeltjes door naar de camerasensor, die het hemellichaam doen oplichten. Alle andere golflengten worden geblokkeerd. Zo ontstaan contrastrijke beelden van planetaire nevels, supernovaresten en stervormingsgebieden.

Aan astrofotografie komen drie soorten lijnfilters te pas, die telkens de helderste spectraallijn van zuurstof-, zwavel- of waterstofatomen doorlaten. Afhankelijk van het hemellichaam kan één filter al voldoende zijn om spectaculaire beelden vast te leggen. Het ideale is om drie beelden, telkens gemaakt met een bepaalde lijnfilter, te combineren.

De nieuwe generatie van CMOS-geoptimaliseerde filters van Baader onderscheidt zich onder meer door:

  • Reflex-Blocker™-coatings voor een zo hoog mogelijke resistentie tegen retroreflecties van de dichtstbijzijnde hulpoptiek, ook onder zeer ongunstige omstandigheden
  • de halfwaardebreedte bij elke filtercategorie die zorgvuldig is aangepast om 1:1:1-belichtingen mogelijk te maken, afgestemd op de typische CMOS-kwantumefficiëntie en S/N-verhouding
  • de gezwarte randen rondom, met een indicator op de voorkant van de filter in de vorm van een zwarte buitenrand, om ook elke reflectie te vermijden van licht dat op de filterrand valt
  • de individuele filters die elk nauwgezet optisch gepolijst en gecoat werden met verzegelde coatingrand
  • Life-Coat™: nogmaals hardere coatings voor een duurzame coating en een oneindige levensduur!

Baader-Filter-Technologien

Alle nieuwe filters vindt u hier in de shop.

Sterrenveldkijker van Omegon: Sky&Telescope test dit superoog uit

August 3 2021, Marcus Schenk

De Omegon-sterrenveldkijker 2,1×42 mm is een wonderbaarlijk instrument voor het observeren van sterrenvelden, uitgestrekte nevels en volledige sterrenbeelden. Dennis di Cicco testte de Omegon-sterrenveldkijker uit voor het astronomietijdschrift Sky&Telescope.

 

Met zijn opening van 42 mm en vergroting van 2,1x is deze sterrenveldkijker werkelijk buitengewoon. De volledig nieuwe observatie-ervaring die hij biedt, was met verrekijkers en telescopen tot nu toe nog niet mogelijk. Dit is een van de redenen waarom Sky&Telescope dit instrument van naderbij wilde bekijken. Het tijdschrift hechtte onder meer waarde aan het compacte gebruiksgemak, het reuzachtige gezichtsveld en het diepe inzicht in de hemel. De auteur van het testverslag kon de sterrenbeelden Zwaan, Orion, Tweelingen, Voerman en Perseus in hun geheel ontwaren, en ook enkele deepsky-objecten en dubbelsterren zoals Algol.

Testbericht Omegon Sternfeldglas

Enkele citaten uit het testverslag:

Very well made

Excellent aid for learning and enjoying the night sky under less-than-ideal conditions

The Omegon 2.1×42 Binoculars are definitely a joy to use

I was seeing stars more than 1.5 magnitudes fainter in my surburban sky

Op vakantie of op huttentocht door de Alpen: dankzij de Omegon-sterrenveldkijker hoeft u mooie waarnemingen niet te missen, ook wanneer u geen plaats hebt voor een telescoop of verrekijker. Of u gebruikt hem voor een kleine “observatiesnack” als tussendoortje. Voor de Omegon-sterrenveldkijker 2,1×42 mm hebt u beslist nog wat plaats vrij in uw (reis)tas.