Meer dan 7500 artikelen uit voorraad leverbaar
Laagsteprijsgarantie
Uw partner voor astronomie

Archief voor November 2021

Nieuwe versie: de cameramontering Polarie U van Vixen

November 22 2021, Stefan Taube

De Japanse producent Vixen heeft met de Polarie de eerste volgeenheid voor camera’s op de markt gebracht, die bovendien in elke cameratas past. Met een dergelijke volgeenheid, ook cameramontering genoemd, kan de hemelrotatie worden gecompenseerd. Zo blijft uw camera vele minuten lang op een bepaald gebied aan de nachtelijke hemel gericht en kan het licht van lichtzwakke sterren, de Melkweg en kosmische nevels verzamelen.

Nu komt Vixen met een nieuwe versie van zijn succesvolle cameramontering, namelijk de Polarie U Star Tracker.

Fotomontierung Vixen

Cameramontering Polarie U met camera en optioneel balhoofd

In vergelijking met de klassieke Polarie is de nieuwe Polarie U duidelijk lichter en heeft een hoger draagvermogen. De afstand tussen de twee lagers die de rotatie-as dragen, is ongeveer vier keer zo groot als bij het voorgangermodel. Dit zorgt, ondanks de gewichtsvermindering van 20 %, voor een hoger draagvermogen. Dat bedraagt 2,5 kg voor breedbeeld-astrofotografie met objectieven met een korte brandpuntsafstand. Met een zwaluwstaart en een contragewicht als optionele accessoires kan het draagvermogen tot 6,5 kg worden verhoogd, zodat de cameramontering ook camera’s met grote objectieven kan dragen.

Bovendien genereert de Polarie U haar eigen wifi. Zo kunt u uw smartphone draadloos met de montering verbinden en deze via een gratis app aansturen. Met een geschikte draadontspanner, die u vindt onder “Aanbevolen accessoires” bij de Polarie U, kunt u via de app ook de camera zelf aansturen, bijvoorbeeld om een belichtingsreeks in te stellen. Dat is niet enkel gemakkelijk, maar vanwege de bediening op afstand ook zeer handig.

De Polarie U kan uiteraard ook worden omgebouwd voor gebruik onder de zuidelijke hemel. Deze lichte montering is dus ideaal voor uw tripjes naar het zuiden.

POLARIE U Star Tracker Astrofoto-Montierung

Ontdek de lasercollimatoren van Farpoint

November 8 2021, Jan Ströher

Net zoals een auto regelmatig moet worden onderhouden om optimaal te blijven functioneren, moet ook een Newton-telescoop af en toe nauwkeurig worden afgesteld voor een zo perfect mogelijke optische performance en afbeeldingskwaliteit. Meer bepaald worden de spiegels afgesteld, zodat het invallende licht als een gebundeld en centraal punt van de hoofdspiegel naar de vangspiegel wordt geleid, vanwaar het door de focuser wordt geprojecteerd. Die precieze afstelling wordt in de astronomie “collimatie” genoemd. Voor een correcte collimatie moet de vangspiegel correct ten opzichte van de focuser worden gepositioneerd: in de lengte en onder de juiste hoek. Bovendien moet de vangspiegel precies op één lijn worden gebracht met het centrum van de hoofdspiegel. Tot slot dient de hoofdspiegel perfect op de as van de focuser en de vangspiegel te worden afgesteld.

Om dit proces te vergemakkelijken, bestaan er verschillende hulpmiddelen waarmee u uw telescoop zo exact mogelijk kunt collimeren. Vooral collimatielasers zijn heel populair, omdat men zo de lichtinval in de telescooptubus aan de hand van een laserstraal precies kan nabootsen en vervolgens beide spiegels op elkaar kan afstellen, zodat de laserstraal centraal door de focuser wordt geleid. De rode kleur van de laserstraal zorgt ervoor dat de collimatie optisch zeer mooi zichtbaar wordt, waardoor ook beginners heel snel en eenvoudig een goede collimatie verkrijgen.

Collimatieset van Farpoint

Onder de collimatielasers bestaan uiteraard ook high-end apparaten, zoals die van de Amerikaanse producent Farpoint. Deze firma produceert en distribueert collimatiesets met collimatielasers van 1,25 inch en 2 inch, met een golflengte van 635 nm of 650 nm, inclusief een robuuste gevoerde opbergtas waarin uw collimatieapparatuur perfect tegen stof, vochtigheid en andere invloeden wordt beschermd en kan worden getransporteerd.

In onze shop kunt u kiezen uit verschillende high-tech lasers van Farpoint voor uw individuele behoeften. Neem een kijkje en perfectioneer de prestaties van uw Newton-telescoop!

Baader SunDancer II voor het observeren en fotograferen van de zon

November 5 2021, Stefan Taube

De zonnefilter SunDancer II van Baader transformeert kleinere refractors snel en eenvoudig in telescopen waarmee u de zon in de H-alpha-lijn kunt observeren. In deze golflengte neemt u de chromosfeer van de zon waar met donkere filamenten, felle zonnevlammen en spectaculaire protuberansen!

Baader Sonnenfilter SunDancer II H-alpha 2"/1,25"

Baader SunDancer II H-alpha 2 inch/1,25 inch zonnefilter

Plaats de SunDancer II gewoon tussen de zenitspiegel en het oculair, en sluit hem aan op een stroombron. De filter wordt dan automatisch op de juiste bedrijfstemperatuur gebracht, zodat ook bij langere observaties geen aanpassingen nodig zijn.

De SunDancer II kan gemakkelijk in combinatie met refractors (lenzentelescopen) met een opening tot 80 millimeter worden gebruikt. Pas vanaf een objectiefdiameter van meer dan 80 millimeter moet u een bijkomende energiebeschermingsfilter voor uw telescoop monteren. Alternatief kunt u ook de telescoopopening tot 80 mm verkleinen met behulp van een diafragma vóór het objectief.

Bij telescopen met een vangspiegel, zoals Newton-, Maksutov- of SC-telescopen, is altijd een bijkomende energiebeschermingsfilter nodig, ongeacht hun grootte.

De zon is volledig zichtbaar in telescopen met een brandpuntsafstand tot ongeveer 600 mm.

Dankzij de T2-schroefdraad onder de oculairklem kunt u ook gemakkelijk met grotere camera’s werken:

SunDancer II mit DSLR-Kamera

SunDancer II met DSLR-camera

De meegeleverde voeding dient als stroomvoorziening. Wanneer u op locatie wilt observeren, kunt u ook een powertank gebruiken.

Meer informatie over deze bijzonder hoogwaardige H-alpha-filter die u op uw oculair monteert, vindt u hier in de shop.