Winkelwagen
is leeg

C/2020 F3 (NEOWISE): een nieuwe komeet in de schijnwerpers?

Een stralende opkomst? Of een snel dovende teleurstelling? Er is alweer een veelbelovende komeet op pad door het zonnestelsel. Maar wat kunnen we van C/2020 F3 (NEOWISE) verwachten? De voorspellingen zijn spannend…

Komet F3 NEOWISE

Komeet C/2020 F3 (NEOWISE)

Met de komeet Y4 ATLAS is het dit voorjaar allemaal begonnen: het zou de Grote Komeet van 2020 kunnen worden omdat hij een soortgelijke baan als de Grote Komeet van 1844 volgde. Die laatste bereikte toen een grote helderheid van -1mag. De komeet Y4 ATLAS was aan het begin een prachtige aanblik, totdat hij plots uiteenviel. Enkel zijn restanten raasden verder door het zonnestelsel, maar daar was alles ook wel mee gezegd. Zo nu en doen konden we ook de komeet C/2017 C2 (Panstarrs) waarnemen, maar ook die voldeed niet aan de verwachtingen.

De prachtige nieuwe voorstelling van de heldere komeet C/2020 F3 (NEOWISE)

Maar het universum blijft verrassen: de nieuwe komeet C/2020 F3 (NEOWISE) werd op 27 maart als een zwakke gloed van 17mag door de ruimtetelescoop NEOWISE ontdekt. De kometenscouts onder de wetenschappers voorspellen nu een glanzende toekomst. Er wordt zelfs voorzichtig gefluisterd dat hij een helderheid van 0,6mag zou kunnen bereiken. Wat? Nee. Jawel! Maar houd het voor u.

Waar is de komeet nu en wanneer kan ik hem observeren?

Let op, nu komt de belangrijkste informatie.
Momenteel bevindt de komeet NEOWISE zich nog aan de zuidelijke hemel. Maar langzaamaan trekt hij richting de noordelijke sterrenhemel en klimt iedere dag steeds hoger. Vanaf 15 juli is hij in de avond (vanaf 22:30 uur) op 15 graden hoogte aan de noordwestelijke horizon te bewonderen. Helaas bevindt hij zich in de buurt van de Zon, waardoor u hem niet de hele nacht kunt waarnemen. De komende dagen beweegt hij via het sterrenbeeld Lynx (dat niet erg opvalt) naar de voorpoot van de Grote Beer. Na de schemering heeft u maar weinig tijd hem te observeren, maar het is de moeite waard.

Telescoop, verrekijker of het blote oog?

Als de experts gelijk hebben, bereikt NEOWISE tijdens zijn perihelium op 5 juli een helderheid van 0,6mag. Op 15 juli licht hij echter nog steeds met een indrukwekkende helderheid van 2mag de hemel op. Dan is de komeet met telescopen, iedere mogelijke verrekijker en zelfs het blote oog te zien.

Medio juli is zijn reis natuurlijk nog niet op zijn einde: in de loop van de maand zwerft hij weer om de poten van de Grote Beer en bereikt vervolgens op 1 augustus het prachtige sterrenbeeld Hoofdhaar. Rond deze tijd neemt zijn helderheid licht af: tot 20 juli daalt die naar 3mag en tot en met 1 augustus naar 5,5mag. Ook dan blijft de komeet een mooi hemellichaam. Onder andere omdat het dan al eerder donker wordt en de komeet meer dan 10 graden hoger zou kunnen staan.

Is het dan nu eindelijk gedaan met al die zwakke kometen? Laten we hem observeren. Wij wensen u veel plezier bij de waarneming.

Hier kunt u de baankaart als PDF downloaden: baankaart_C:2020 F3 NEOWISE.

No Comments


11.08.2020
Verzending in Nederland en België vanaf 4,90 €
Valuta
Contact